U bent hier

Marktstudies

Het gezondheidszorglandschap in Indonesië wordt beïnvloed door uitdagingen, wat leidt tot een groeiende vraag naar medische zorg. Het stimuleren van buitenlandse investeringen in medische apparatuur en farmaceutische producten schept mogelijkheden voor infrastructuurverbeteringen en technologische vooruitgang.

Indonesië is het grootste land van ASEAN, goed voor ongeveer twee vijfde van het energieverbruik in de regio. De vraag naar energie op de meer dan 17.000 eilanden van het land zou tussen 2023 en 2035 naar verwachting met vier vijfde toenemen en de vraag naar elektriciteit tussen 2023 en 2035 verdrievoudigen. Terwijl de afhankelijkheid van lokaal overvloedig beschikbare steenkool en geïmporteerde aardolieproducten is toegenomen, is Indonesië wel al begonnen met het toevoegen van meer hernieuwbare energiebronnen aan zijn energiemix. Het land heeft zich ten doel gesteld om tegen 2025 zo’n 23% hernieuwbare energie te gebruiken.

Met een bevolking van meer dan een 270 miljoen mensen verspreid over meer dan 17.500 eilanden, is de Indonesische archipel sinds mensenheugenis een cruciaal handelscentrum. Het is het vierde meest bevolkte land ter wereld en staat op een 16e plaats van de meest welvarende landen globaal gezien. Vandaag heeft het land een groeiende, relatief welvarende en invloedrijke middenklasse van ongeveer 50 miljoen mensen, voornamelijk geconcentreerd op het eiland Java met als hoofdstad Jakarta. 

Indonesische consumenten zijn jong, IT-savvy en sterk geïnteresseerd in nieuwe internationale merken. Het spreekt voor zich dat de Indonesische markt potentieel heeft voor Vlaamse bedrijven.

De afgelopen jaren heeft de explosieve groei van de start-upscene in Indonesië wereldwijd de krantenkoppen gehaald. De hoofdstad, Jakarta, stond op de derde plaats in “Startup Genome's 2021 Emerging Ecosystems" met een gecombineerde start-upwaardering van 34 miljard dollar. De kapitaalinvesteringen in Indonesische technologiebedrijven behaalden in 2020 en 2021 een historisch hoogtepunt van 3,4 miljard dollar.

In 2021 bedroeg de totale waarde van alle detailhandelsverkopen van voedingsmiddelen en dranken in Indonesië US$ 72 miljard, een daling van 12% ten opzichte van het voorgaande jaar als gevolg van de maatregelen ingevolge de COVID-19-pandemie. De traditionele verkooppunten domineren nog steeds de voedings- en drankensector in de detailhandel, goed voor 76% van het marktaandeel, hoewel ze marktaandeel blijven verliezen aan moderne winkels en e-commerce. Van de moderne winkelkanalen vormen convenience stores het grootste segment en zijn ze het enige winkelkanaal waarvan de omzet groeide tijdens de pandemie, omdat klanten op zoek gingen naar alternatieven voor drukke traditionele markten en supermarkten. Zelfs als de pandemie afneemt, zullen convenience stores naar verwachting blijven groeien in aantal en omzet.

De OESO Competitive Neutrality Reviews: Small-Package Delivery Services in Indonesia, uitgevoerd in het kader van het ASEAN Competition Action Plan, evalueert de impact van staatsbedrijven op de concurrentie in Indonesië. De analyse richt zich op bezorgdiensten voor kleine pakketten, een fundamenteel onderdeel van de logistieke sector vanwege hun belangrijke rol in de snelgroeiende e-commercesector.

De OESO Competition Assessment Reviews: Logistics Sector in Indonesia, uitgevoerd in het kader van het ASEAN Competition Action Plan, beoordeelt de impact van regelgeving op de concurrentie in de sector. Dit rapport behandelt de vijf belangrijkste subsectoren van de logistieke markt: vrachtvervoer, inclusief vervoer over de weg, binnenvaart en zee, en spoor; vrachtvervoer; opslag; bezorgdiensten voor kleine pakketten; en diensten met toegevoegde waarde. 

EIBN heeft een marktstudie gepubliceerd waarin een overzicht wordt gegeven van de landbouwsector in Indonesië en de potentiële kansen voor Vlaamse bedrijven.

Het EU Indonesia Business Network (EIBN) publiceerde op haar website een studie over de Indonesische gezondheidszorg, een veelbelovende markt die grote veranderingen ondergaat en veel kansen biedt voor Europese bedrijven.