U bent hier

India in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 22/10/2020

De verspreiding van het coronavirus kwam relatief laat op gang in India, vergeleken met andere landen. Vandaag, bijna 8 maanden na de lockdown, zijn er 7.550.273 bevestigde COVID-19-gevallen geregistreerd, waaronder 114.610 doden. Er is evenwel een optimistisch herstelpercentage van 87%. De 4 staten met het meeste aantal bevestigde gevallen zijn Maharashtra, Andhra Pradesh, Karnataka en Tamil Nadu. Aangezien het land zich vanaf juni 2020 gefaseerd openstelt, blijven bepaalde zones nog steeds afgesloten.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht. en het dossier Coronavirus.
Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
De Republiek India
Hoofdstad
New Delhi - 27,9 miljoen inwoners
Oppervlakte
3.287.590 km² (= 108 x België)
Aantal inwoners
1,3 miljard
Staatshoofd
President Ram Nath Kovind
Regeringsleider
Eerste Minister Narendra Damodardas Modi
Taal
Hindi, Engels
Munt
Indiase Rupee Wisselkoers
Belangrijke steden
Mumbai (22 miljoen inwoners), Kolkata (15,3 miljoen), Bangalore (11,2 miljoen), Chennai (10,7 miljoen), Hyderabad (9,7 miljoen), Ahmedabad (8 miljoen)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
2.713 miljard USD (543 miljard USD in België)
BBP/Capita
2.006 USD (47.491 USD in België)

Economische vooruitzichten

India is op dit moment een van de snelst groeiende grote economieën ter wereld. Het is eveneens een van de meest diverse landen ter wereld met vele regionale culturele verschillen.

In de volgende jaren zullen zich belangrijke opportuniteiten voordoen voor India omwille van een hoge economische groei, een steeds groter wordende middenklasse en enkele belangrijke sociale hervormingen.

Het land heeft een heel aantal troeven:

 • Het ondernemen zit er bij Indiërs ingebakken.
 • Ongeveer de helft van de bevolking is onder 25 jaar en velen hebben een degelijke opleiding genoten.
 • Een groot gedeelte van de bevolking is arm, dus het groeipotentieel is enorm.
 • Heel wat Indiërs spreken vloeiend Engels wat voordelig is tijdens het zaken doen.

De regering Modi kwam in 2014 aan de macht. Enkele grote beslissingen die de regering toen genomen heeft:

 • Vermindering van red tape.
 • Topbureaucraten die niet voldeden werden aan de kant geschoven.
 • Corruptie wordt op alle niveaus bestreden.
 • Een aantal megaprojecten in sleutelsectoren werden aangekondigd (energie - transport - milieu).
 • Met de campagne "Make in India" wil India massaal buitenlandse investeringen aantrekken en wil het land zich positioneren in de top 50 van de beste en gemakkelijkste landen om zaken te doen.
 • Naast de "Make in India" campagne, organiseerde de Indische overheid eveneens verschillende andere campagnes rond bepaalde specifieke onderwerpen:
  • Design in India
  • Digital India
  • Skill India
  • Start-up India

Dit ter bevordering van het ondernemerschap en de verdere industrialisatie in India.

 • Liberalisering van quasi alle sectoren, zowel voor binnenlandse als buitenlandse bedrijven.
 • Er wordt werk gemaakt van een vereenvoudigde "labour law".
 • Een nationale "goods and service tax" moet er voor zorgen dat interstatelijke belastingen en heffingen verdwijnen.
 • De planningscommissie is afgeschaft en vervangen door “NITI Aayog”.“NITI” is de afkorting voor “National Institution for Transforming India”.  Deze instelling heeft als doel de duurzame economische ontwikkeling van India te bewerkstelligen en omvat alle economische sectoren.
 • De Indiase overheid streeft ook meer en meer naar digitalisering van administratieve procedures teneinde komaf te maken met corruptie en meer transparantie te garanderen. Volgende initiatieven werden hiertoe genomen:
  • E-Governance
  • M-Governance (administratieve procedures via mobile phone apps)
  • Digital infrastructure
 • Introductie van pensioenregeling voor privé sector.  Tot op heden waren er enkel pensioenregelingen voor overheidsfunctionarissen.

Het interim budget 2019-2020 van de regering Modi richtte zich voornamelijk op 3 zaken:

 • Jaarlijkse inkomens tot 500 000 Rs (ongeveer 6325 euro) zijn vrijgesteld van inkomensbelasting.
 • Landbouwers krijgen een jaarlijkse inkomenssteun van 6000 Rs (ongeveer 75 euro).
 • Diverse stimulerende maatregelen ten voordele van de 300 miljoen mensen uit de middenklasse.

India heeft op dit moment de zesde grootste economie ter wereld met een bruto binnenlands product dat jaarlijks groeit met ongeveer 7,5%. Er wordt algemeen verwacht dat dit ook de komende jaren zo zal blijven. De binnenlandse consumptie bedraagt op dit moment 1,3 biljoen euro en maakt voor 60% deel uit van het BBP. In 2030 verwacht men dat de binnenlandse consumptie zal stijgen tot 5,4 biljoen euro met een populatie van meer dan 1,4 miljard inwoners die jonger zullen zijn dan in elke andere grote wereldspeler.

Op 23 mei 2019 werd de Bharatiya Janata Party (BJP) van premier Narendra Modi opnieuw voor een periode van 5 jaar verkozen. Tijdens de verkiezingscampagne werden beloftes gedaan voor de ondersteuning van de agrarische sector, belangrijke infrastructuurwerken en bijkomende en verdere steunmaatregelen voor industriële en exportgeoriënteerde sectoren. Verder ook belastingmaatregelen ten voordelen van de groeiende middenklasse. De belangrijkste uitdaging van de regering wordt nu geld te vinden voor de gedane beloftes. De economie kan een economisch stimulipakket immers goed gebruiken.  

India – EU vrijhandelsverdrag

De onderhandelingen zijn lopende.

Demonetisering – 8 november 2016

Op 8 november 2016 besliste de Indische overheid alle 500 Rs (ongeveer 6,3 euro) en 1000 Rs (ongeveer 12,66 euro) bankbiljetten uit circulatie te halen (86% van alle bankbiljetten in omloop). Hiermee wenste men het zwart werk tegen te gaan, hogere belastinginkomsten te genereren en vooral de digitale economie een duwtje in de rug te geven. De praktische uitvoering verliep niet probleemloos, gezien het bancair systeem onvoldoende voorbereid was.

GST – Goods and Services Tax: 

Teneinde de inflatie te drukken werden er zware structurele fiscale maatregelen uitgewerkt. Er werd een belastingsysteem uitgewerkt dat alle bestaande soorten nationale, regionale en lokale taksen heeft vervangen door een uniforme indirecte belasting, namelijk de “Goods and Services Tax – GST”.

Deze Goods and Services Tax is in drie types geclassificeerd.

 • CGST: Central GST
 • SGST: State GST
 • IGST: Integrated GST

De verschillende belastingtarieven voor goederen en diensten zijn hier te vinden: https://cbec-gst.gov.in/gst-goods-services-rates.html 

Voor meer informatie: CBIC - GST Concept & Status en www.gstindia.com  

Aantrekken Directe Buitenlandse Investeringen:

De Indische overheid hecht enorm veel belang aan het versoepelen van de regels voor buitenlandse investeerders en men verhoogde de maximaal toegelaten buitenlandse investeringen. In sommige sectoren worden zelfs 100% directe buitenlandse investeringen toegelaten zoals bv. e-commerce (voor producten gemaakt in India), spoorweginfrastructuur, toerisme, voedsel verwerkt of geproduceerd in India, etc.

Andere sectoren: verzekeringen en pensioenfondsen (49%), bewakingsfirma’s, private banken (74%)

Voor meer informatie zie: https://factly.in/sectors-fdi-allowed-india/ en https://www.ibef.org/economy/foreign-direct-investment.aspx

In enkele sectoren zijn directe buitenlandse investeringen verboden: https://www.rbi.org.in/SCRIPTS/FAQView.aspx?Id=26#Q7 

Permanent verblijf (‘Permanent Residency Status (PRS)’) is nu ook toegelaten voor buitenlandse investeerders wanneer het minimum investeringsbedrag is bereikt en werkgelegenheid wordt gecreëerd.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in India