U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Wat is het reisadvies

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken.

Welke reisdocumenten hebt u nodig

Een identiteitskaart volstaat.

Welke taal wordt er gesproken

Engels is de voertaal. Het sterk afwijkende Iers (Gaelic) wordt nog in sommige gemeenschappen of streken (Gaeltacht) gesproken, maar wordt niet actief gebruikt binnen de bedrijfswereld.

Wat is het uurverschil met België

Ierland valt onder dezefde tijdzone als het Verenigd Koninkrijk. Het is in Ierland dus een uur vroeger dan in België.

Reizen naar Ierland

Er zijn dagelijks meerdere vluchten van Zaventem (www.aerlingus.com / www.ryanair.com) of Charleroi (www.ryanair.com) naar Dublin.

Reizen in Ierland

Van de luchthaven naar het centrum

Er is nog geen metro- of treinverbinding tussen de luchthaven van Dublin en het stadscentrum. Taxi, bus of huurwagen zijn dus de enige opties. De reguliere busmaatschappij Dublin Bus (Airlink 747) kost 6 euro enkel, of Air Coach 7 euro enkel. Taxi’s zijn er meestal voldoende aan de luchthaven en in de stad, en zijn iets goedkoper dan in België. Voor de trip van de luchthaven naar het centrum van Dublin betaal je voor een taxi 30 à 40 euro. Zowel met taxi als bus mag je rekenen op ongeveer een half uur reistijd.

Indien u niet opziet tegen het rijden met een wagen met het stuur aan de rechterkant, kan u een huurwagen reserveren bij aankomst op de luchthaven ('fly & drive'-formule). Een goed stadsplan of GPS is onontbeerlijk.  Rijstijl en voetgangersdiscipline kunnen in Ierland soms creatief zijn. Toch is de rijstijl over het algemeen zeer hoffelijk.

Meer weten

Verplaatsingen in de stad

Aangezien de aanpassing van de infrastructuur geen gelijke tred heeft gehouden met de economische- en bevolkingsgroei, kent Dublin-centrum en groot-Dublin tijdens de piekuren grote verkeersproblemen. Voor bedrijven die prospectie doen in of rond Dublin betekent dit dat het aantal afspraken op een dag aanzienlijk beperkt wordt. Het is dus noodzakelijk zich vooraf over reistijden te informeren. De volgende afspraak kan in afstand dichtbij lijken, maar in tijd heel veraf zijn.

Reizen naar andere steden

Groot Dublin is vrij uitgestrekt. Maar langs de westzijde is er een goede ringweg (M50) omheen de stad waarop verschillende invalswegen aansluiten. De autosnelwegen naar de belangrijkste steden buiten Dublin (Cork, Galway, Limerick) zijn in de voorbije jaren (her)aangelegd. Dit betekent dat u met de auto gemakkelijk de grotere steden kan bereiken. Reistijd met de auto van Dublin naar Cork (3u), Galway (2,5u), Limerick (2,5u) vallen mee.

Hotels in Ierland

Boek tijdig een hotel of logies, de hotelbezettingsgraad is vrij hoog en dit vooral in de zomermaanden (toeristen), rond 17 maart (St. Patrick’s Day) en tijdens sportieve evenementen (rugby, Gaelic football, hurling, voetbal,...). Hotels in Ierland zijn het voorbije jaar, onder druk van de algemene crisis en de crisis in de vastgoedsector, opmerkelijk goedkoper geworden. Bed&Breakfast blijft een aangenaam en goedkoper alternatief.

Betalen in Ierland

Bankautomaten zijn alomtegenwoordig. Ook in kleinere supermarkten is vaak een bankautomaat aanwezig. Kredietkaarten kunnen ook zo goed als overal en voor elke betaling gebruikt worden. Taxi's zijn niet voorzien op betaling met kredietkaarten.

Werkuren in Ierland

Kantooruren zijn van 9u tot 17u.

Communicatie in Ierland

Het overgrote deel van de Ierse bedrijven bevindt zich in en rond steden waar een mobiel netwerk steeds ter beschikking is. Wifi is wijdverspreid en op enkele uitzonderingen na beschikken alle hotels over een draadloos netwerk. Communicatie met Ierse bedrijven gebeurt grotendeels per email of telefonisch. Post en fax wordt nog zelden gebruikt als communicatiemiddel binnen een zakelijke context.

Voltage, stekkers

Overzichtstabel met stekkers, netspanning en frequentie per land.

Lokale feestdagen en vakantieperiodes

Nuttige adressen

Ambassade van België in Ierland

1 Elgin Road, Ballsbridge
DUBLIN 4, Ireland

Tel.: +353 1 631 50 00 (geen vragen over visa) | Fax: +353 1 631.52.83
Email: Dublin@diplobel.fed.be
Website: https://ireland.diplomatie.belgium.be/nl

Karen Van Vlierberge, Ambassadeur

Ambassade van Ierland in België

Froissartstraat 50
1040 BRUSSEL

Tel.: +32 (0) 2 282 34 00
Email: embirl@online.be 
Website: www.embassyofireland.be

Kevin Conmy, Ambassador

Gemengde Kamers van Koophandel

Belgian Luxembourg Chamber of Commerce in Ireland (BLCC)

Email: info@blcc.ie 
Website: www.blcc.ie

Mevr Anny VERWIJS, Voorzitter

Meer weten over Ierland

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Ierland