U bent hier

Ierland in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek Ierland
Hoofdstad
Dublin City (592.713 inwoners) / Dublin City & County (1,5 miljoen inwoners)
Oppervlakte
70.282 km² (= 2,3 x België)
Aantal inwoners
5,28 miljoen
Staatshoofd
President Michael D. Higgins
Regeringsleider
Leo Varadkar
Taal
Engels (voertaal) - Gaelic (Iers)
Munt
Euro (EUR) Wisselkoers
Belangrijke steden
Cork (222.333 inwoners), Limerick (102.287 inwoners), Galway (85.910 inwoners)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
533 miljard USD (583 miljard USD in België)
BBP/Capita
103.983 USD (49.927 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

Sinds het begin van de jaren 90 werd Ierland niet meer zo zeer geassocieerd met folklore en schapenteelt, maar wel met een economisch succesverhaal. Dat werd gekenmerkt door sterke groei en het gebruik van geavanceerde technologie. Het leverde Ierland de bijnaam van “Keltische Tijger” op.

De Ierse economie groeide in de jaren negentig met gemiddeld 7% per jaar en tussen 1995 en 2000 zelfs met 9%. Ook na de wereldwijde economische groeivertraging in 2001, bleef de Ierse economie opmerkelijk goed presteren. In 2006 en 2007 bedroeg de jaarlijkse groei van het Ierse bruto binnenlands product (bbp) nog steeds meer dan 5%, terwijl vele andere EU-landen al tevreden mochten zijn met een groei van 2%.

Het economische succes van de jaren 90 en het begin van dit millennium was niet alleen te danken aan de genereuze Europese subsidies die Ierland te beurt vielen. De subsidies speelden wel een belangrijke rol als katalysator voor de economische groei.

Andere factoren speelden ook een grote rol. De belangrijkste is wellicht de succesvolle manier waarop de Ierse regering erin slaagde om massaal belangrijke buitenlandse investeringen aan te trekken. Ierland heeft namelijk een aantal grote troeven voor buitenlandse investeerders. De regering voert een bijzonder ondernemingsvriendelijk beleid met een vennootschapsbelasting van 12,5% en een lage loonbelasting.

Samen met de hoge scholingsgraad, de Engelstaligheid van de bevolking en de toegang tot de EU-markt, trok dit bedrijfsvriendelijk kader massaal buitenlandse - vooral Amerikaanse - investeerders aan.

De Ierse regering heeft zich ook met succes op toekomstgerichte sectoren gericht. De buitenlandse investeerders situeren zich voornamelijk in de ICT- en farmaceutische sector. Dublin groeide bovendien uit tot een belangrijk internationaal financieel centrum, met een heel sterke aanwezigheid van buitenlandse banken in het International Financial Services Centre (IFSC).

In 2008 kwam er echter een ommekeer. Ierland was het eerste land uit de Eurozone dat in een recessie verzeild raakte (-0,8%). De impact van de wereldwijde vastgoed- en bankencrisis trof Ierland hard, mede doordat de vastgoed- en bouwsector de voorbije jaren een hoge vlucht hadden genomen. Het grotendeels wegvallen van soepele kredietverlening door Ierse banken voor vastgoedprojecten, in combinatie met dalende vastgoedprijzen, zorgden voor een enorme terugval in het aantal nieuw gebouwde woningen. 

Na vijf jaar zware crisis kroop Ierland in 2013 echter uit het dal, dit mede door het drastisch besparingsprogramma dat onder impuls van de IMF/EU/ECB-trojka werd doorgevoerd.

Het werkloosheidscijfer dat in 2012 nog een piek had bereikt van 15,1%, is sinds de economische recessie sterk gedaald. Die daling heeft het land deels te danken aan de aanwezigheid van grote Amerikaanse multinationals binnen de IT en life sciences sectoren die in Ierland blijven investeren. In oktober 2019 noteert Ierland een werkloosheidscijfer van 4,8%.

Brexit blijft voor Ierland een belangrijke bezorgdheid. Echter, niettegenstaande de onwetendheid over wat de exacte uitkomst en gevolgen zullen zijn, kon Ierland haar sterke economische groei de voorbije jaren toch behouden. In 2018 steeg het bbp nog met 6,7%. Vooruitzichten tonen een vertragende, maar nog steeds sterk groeiende economie met een stijging van het bbp van 3,8% en 3,4% in respectievelijk 2019 en 2020.

Een interessant gegeven dat Brexit met zich meebrengt is dat Ierse bedrijven, die tot op vandaag heel wat goederen importeren uit het VK, nu op zoek gaan naar nieuwe leveranciers die binnen de Europese Unie gevestigd zijn. Tevens werd de voorbije jaren zwaar ingezet op het versterken van de scheepsvloot die de rechtstreekse verbinding voorzien tussen de Ierse en Belgische havens. Het VK, dat nog steeds vaak gebruikt wordt als 'landbridge' voor goederenverkeer tussen het Europees continent en Ierland wordt hierdoor omzeild. We zien een sterke stijging in het gebruik van deze 'short sea shipping routes'.

Naast de impact van Brexit, zijn ook het huidige tekort aan behuizing en de hieraan gekoppelde snel stijgende huur- en vastgoedprijzen, punten waar het land zich dient op te focussen om de economische groei niet in gevaar te brengen. 

Dit neemt niet weg dat er voorlopig geen einde lijkt te komen aan de opwaartse spriraal waarin de Ierse economie zich bevindt.

Meer weten

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Ierland