U bent hier

Zakendoen in Hongkong

Uw eerste stappen op de markt

Uw eerste stappen op een nieuwe markt beginnen met een grondige voorbereiding en een goed plan. Aarzel niet om hierbij een beroep te doen op Flanders Investment & Trade.

Op deze website vindt u heel wat informatie over internationaal ondernemen, buitenlandse markten en sectoren, die u moet helpen bij het opstellen van een exportplan en het selecteren van uw doelmarkt(en).

Via de provinciale kantoren van Flanders Investment & Trade en ons uitgebreide buitenlandse netwerk kan u informatie op maat opvragen. De adviseurs Internationaal Ondernemen denken graag met u mee en geven persoonlijk advies bij uw internationale plannen.

Door deel te nemen aan een van onze groepsacties kan u nieuwe markten gaan verkennen in het gezelschap van andere zakenlui. Zo organiseert Flanders Investment & Trade groepszakenreizen met een afsprakenprogramma op maat en tal van mogelijkheden om te netwerken. Of u kan deelnemen aan een buitenlandse beurs.

Aan de hand van de EXPORT-meter, een mini-audit die Flanders Investment & Trade u gratis en strikt vertrouwelijk aanbiedt, kan u nagaan hoe u uw exportstrategie kan verbeteren.

Als kmo kan u onder bepaalde voorwaarden een financieel duwtje in de rug krijgen voor uw prospectie-inspanningen.

Klop zeker ook aan bij andere organisaties die u kunnen helpen, zoals bedrijfsgroeperingen en gemengde kamers van koophandel. Breid uw netwerk uit en steek uw licht op bij bedrijven die in uw nieuwe doelmarkt al zakendoen.

Marktaanpak

Algemeen

Zoals eerder aangehaald is Hongkong een van de meest open economieën ter wereld, er zijn weinig reglementeringen of belemmeringen en bovendien is de zakelijke taal Engels. Door de grote buitenlandse interesse voor deze markt is de concurrentie groot en de potentiële partners in Hongkong zitten dan ook niet op u te wachten. Het is daarom belangrijk dat u een kwalitatief hoogstaand product heeft met een uniek verkoopargument en bereid bent om voldoende tijd en energie in deze markt te steken.

Laat u echter niet verleiden door onbekende bedrijven die u grote contracten spontaan komen aanbieden, ga steeds de achtergrond van dit bedrijf goed na, want fraude vanuit China via Hongkong komt regelmatig voor.

Via een tussenpersoon (agent, distributeur of importeur)

U kan kiezen om te werken met een lokale tussenpersoon. dit kan een agent zijn, een distributeur of een importeur. Het is echter belangrijk om zoals altijd een goede selectie te maken van de mogelijke tussenpersonen. FIT kan u helpen met een eerste lijst van contacten. Hongkong is een aantrekkelijke plaats om te wonen, waardoor er ook Belgen aanwezig zijn die in verschillende sectoren als tussenpersoon kunnen optreden.
Leg steeds uw verwachtingen en afspraken duidelijk vast in een overeenkomst.

Een bedrijf opstarten ter plaatse

Een bedrijf oprichten in Hongkong is een relatief eenvoudige en snelle procedure die voltooid kan worden binnen een paar dagen, nagenoeg zonder bureaucratische obstakels.

De eerste belangrijke stap die moet genomen worden is beslissen welke structuur de nieuwe vestiging moet aannemen afhankelijk van fiscale elementen, het zakenplan, financiële aspecten, enz.

Een vestiging in Hongkong kan verschillende vormen aannemen. De voornaamste zijn:

  • Dochteronderneming (‘private limited company’) – komt veruit het vaakst voor; beschermt de persoonlijke assets van de aandeelhouders en vormt een ‘buffer’ voor het moederbedrijf in België.
  • Bijkantoor (‘branch office’ of ‘overseas company’) – de oprichtingsprocedure verschilt niet veel van de dochteronderneming en wordt meestal gekozen om specifieke belastingtechnische redenen; het nadeel is dat de aanwezigheid van een bijkantoor het voor de Hongkong overheid gemakkelijker maakt om de winsten aan te vechten en bovendien kan het Belgische moederbedrijf gemakkelijker aangeklaagd worden in Hongkong.
  • Vertegenwoordigingskantoor (‘representative office’) – mag geen effectieve verkoop doen, enkel prospectie, marktonderzoek, communiceren met leveranciers enz. Dit lijkt in Hongkong minder relevant omwille van de lage instapdrempel voor het opzetten van andere bedrijfsvormen.

InvestHK, de evenknie van Flanders Investment & Trade in Hongkong, geeft gedetailleerde uitleg over het oprichten van een bedrijf in Hongkong: https://www.investhk.gov.hk/en/setting-hong-kong.html

U kan ons contacteren voor verdere uitleg over het opzetten van een bedrijf in Hongkong. Wij kunnen u ook in contact brengen met Belgische bedrijven aanwezig in Hongkong of bedrijven met Belgische (Nederlandstalige) contactpersonen die gespecialiseerd zijn in het opzetten van een bedrijf.

Hoe vindt en screent u uw partner of klant?

Wanneer u internationaal zaken gaat doen is het altijd belangrijk om na te gaan met wie u in zee gaat. Na een eerste selectie kan u contact opnemen met ons kantoor om u eventueel meer informatie te bezorgen over de potentiële partner of klant. Vraag zelf ook steeds naar referenties en ga deze - indien mogelijk zelf - na, maar het nut van persoonlijk contact is niet te onderschatten en daarom is het altijd een goed idee om persoonlijk kennis te maken. Zoals steeds is uw gezond verstand hierbij van groot belang, een potentiële partner moet ook aansluiten bij uw werking en de filosofie van uw bedrijf onderschrijven.

Hoe verlopen betalingen en hoe beperkt u de risico’s?

Hongkong is een financieel centrum en beschikt als dusdanig over een goed uitgebouwde en gesofistikeerde financiële sector. De meeste betalingsmodaliteiten worden dan ook aanvaard: overschrijving, T/T, documentair krediet, open account.

Vanzelfsprekend dient men de gebruikelijke voorzichtigheid aan de dag te leggen, die algemeen geldt wanneer men zaken doet met het buitenland.

Het risico, zowel politiek als commercieel, bij exporttransacties richting Hongkong wordt door de Nationale Delcrederedienst als zeer laag ingeschat. Zie hiervoor ook https://www.credendo.com/country-risk/hong-kong

U kan er natuurlijk altijd voor opteren om de risico's in te perken door middel van (gedeeltelijke) voorafbetaling, L/C, enz.

Tips bij het zakendoen

Kleding

Smart casual is het meest gebruikelijke. In de financiële sector lijkt een Westers pak met das meer geschikt. Een lichte jas meenemen in de zomer is handig, omdat vele plaatsen extra koel gehouden worden door airconditioning.

Naamkaartjes

Wie geen naamkaartje heeft, heeft geen identiteit. Grote naamkaartjes zijn niet geschikt, vermits die niet in lokale naamkaarthouders passen. De beleefdheid vraagt dat het overhandigen en aannemen van naamkaartjes, documenten, enzovoort met beide handen gebeurt.

Vriendschap versterken

Informeel moment inbouwen om vriendschap te versterken, bv. lunch of diner. Zakenmensen in Hongkong vinden het belangrijk persoonlijk contact te hebben met de persoon waar ze zaken mee doen. Het is wel zo dat dit in Hongkong iets minder belangrijk is dan in China of Macau, omwille van de sterke Westerse invloeden.

Geschenken

Een klein geschenk aan uw gesprekspartner wordt altijd geapprecieerd, zeker indien het typisch Belgisch is. Belgische chocolade of koekjes vallen zeker in de smaak!

Het getal ‘vier’ zou volgens lokaal geloof ongeluk brengen (wordt geassocieerd met de dood). Een veelvoud van vier is te vermijden in het aanbieden van een geschenk (vb. bloemen), met uitzondering van het getal ‘acht’, want dat brengt eerder ‘geluk’ en ‘rijkdom’. Te vermijden zijn ook scherpe voorwerpen en klokken. Geschenken zijn liefst verpakt in kleurrijk papier en worden volgens lokale gewoonte enkel achteraf geopend.

Bij onderhandelingen

Van tevoren eigen grens vastleggen en deze niet overschrijden.

Handelscontracten

Handelscontracten hebben een grotere legaal afdwingbare waarde in Hongkong dan in het vasteland China, vanwege het Brits geïnspireerde legaal systeem in Hongkong. Daarom verkiezen veel zakenlui nog steeds om handel te drijven met een tegenpartij uit Hongkong.

Duurzaam internationaal Ondernemen

Er was reeds weinig of geen corruptie in Hongkong. De beperkte geschenken die er uitgedeeld werden, kwamen recent door de maatregelen die de Chinese overheid nam met betrekking tot het beperken van corruptie ook in Hongkong onder de aandacht. Zo mochten er tijdens het afgelopen maanfestival zelfs geen traditionele 'moon cakes' geschonken worden.

Er zijn dan ook verschillende initiatieven die duurzaam en ethisch ondernemen ondersteunen met als hoofddoel om corruptie tegen te gaan:

Independent Commission Against Corruption (www.icac.org.hk/en/home/index.html)

Hong Kong Ethics Development Centre (https://hkbedc.icac.hk/en)

Daarnaast zijn er ook initiatieven die zich richten op milieu en duurzame ontwikkeling:

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Hongkong