U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Wat is het reisadvies

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken - www.diplomatie.be

Tip: Registreer u gratis op Travellers Online. Doet zich ter plaatse een ernstige crisis voor (natuurramp, politieke crisis ...), dan kan de FOD Buitenlandse Zaken u makkelijk informeren en helpen.

Welke reisdocumenten hebt u nodig?

Paspoort vereist met minimale geldigheidsduur van 6 maanden.

Hongkong is een afzonderlijke douanejurisdictie en houdt er een eigen visumpolitiek op na, onafhankelijk van China. In tegenstelling tot China is voor Hongkong geen visum vereist. Belgen die vanuit China naar Hongkong gaan, en dan opnieuw China binnen reizen, hebben wel een “double entry” of een “multiple entry” visum nodig voor China of moeten een nieuw visum aanvragen in Hongkong (aangezien men dus 2 keer China binnenkomt).

Dringend visum voor China

Dit kan sinds kort niet meer aangevraagd worden in Hongkong. Wij raden u dan ook aan uw visum voor China op voorhand te regelen.

Welke taal wordt er gesproken

De voertaal in Hongkong is Kantonees. Engels is bij uitstek de zakelijke taal. Mandarijn Chinees wordt ook steeds meer courant gesproken, maar zakenmensen verkiezen toch Engels. Om gemakkelijk overal met de taxi te geraken, is het best om het adres in het Chinees mee te nemen. Niet alle taxichauffeurs spreken goed Engels.

Wat is het uurverschil met België

  • Zomer — Belgische tijd + 6u
  • Winter — Belgische tijd + 7u

Reizen naar Hong Kong

Sinds maart 2018 vliegt Cathay Pacific rechtstreeks van Brussels Airport naar Hongkong.
Er zijn ook een groot aantal maatschappijen die via een andere bestemming naar Hongkong vliegen.

Reizen in Hong Kong

Van de luchthaven naar het centrum

De snelste manier om Kowloon en Hong Kong Island te bereiken vanuit de luchthaven is met de Airport Express. De trip duurt 21 minuten naar Kowloon Station en 24 minuten naar Hong Kong Island en de trein rijdt van 05:50 ’s morgens tot 00:48 ’s nachts met intervallen van 12 minuten. Tickets zijn te koop in de aankomsthal van de luchthaven. De prijs is 90 HKD van de luchthaven naar Kowloon en 100 HKD van de luchthaven naar Hong Kong Island (resp. 160 en 180 HKD voor een retour). Voor meer informatie zie www.hongkongairport.com of www.mtr.com.hk .
Vanuit de Airport Express stations van Kowloon en Hong Kong Island vertrekken om de 12 tot 24 minuten gratis bussen naar de voornaamste hotels. Als alternatief kan men de taxi nemen van het station tot aan het hotel. Daarnaast kan u ook rechtstreeks van de luchthaven een taxi nemen naar het hotel. Kostprijs: 250-400 HKD. Tenslotte vertrekken van de luchthaven ook bussen die rechtstreeks bepaalde hotels aandoen in Kowloon en Hong Kong Island.
Nuttig om weten: vertrekkende passagiers hebben de mogelijkheid om bij de meerderheid van de luchtvaartmaatschappijen hun bagage in te checken in de Airport Express stations van Hongkong en Kowloon vanaf 05:30 uur in de ochtend van hun vertrek tot 90 minuten voor de vlucht. U krijgt op dat moment ook al uw instapkaart en u kunt bijgevolg zonder bagage terug de stad in, wat langer in de stad vertoeven en later op de dag zonder zorgen op de trein naar de luchthaven stappen. U kunt dan zonder problemen pas 45 minuten voor de vlucht aankomen op de luchthaven.

Hierbij een overzicht van de airlines die inchecken in het stadscentrum verlenen: http://www.mtr.com.hk/en/customer/services/checkin_info.html

Verplaatsingen in de stad

Taxi’s zijn alom aanwezig en gebruiken een taximeter. Het begintarief is 22 HKD, daarna 1,6 HKD per 200 meter (1 HKD per 200 meter vanaf 78 HKD). Voor bruggen, tunnels, bagage en wachten in het verkeer komen er extra kosten bij.

De metro, MTR genoemd, is een zeer efficiënte manier om de meeste delen van de stad snel, gemakkelijk en goedkoop te bereiken: www.mtr.com.hk/eng/homepage/cust_index.html  

De East Rail Line van de MTR brengt je in minder dan een uur in het hartje van Shenzhen. De trein stopt in het grensstation Lo Wu, waarna de passagiers door de douane gaan en het station uitstappen in centrum Shenzhen.

De gemakkelijkste manier om vanuit Hongkong naar Guangdong te reizen is met de MTR Intercity Through Train, 12 keer per dag vertrekt vanuit Hung Hom: www.it3.mtr.com.hk/B2C/frmScheduleGuangdong.asp?strLang=Eng .

Reizen naar andere steden

Vanuit de luchthaven naar Macau of China

Een ferrydienst vertrekt vanop de SKYPier aan de Hongkong luchthaven, Level 5 HK International Airport (E2 Transfer Area), naar Dongguan Humen, Guangzhou Nansha, Macau, Shenzhen Airport Fuyong Terminal, Shekou (Shenzhen), Zhongshan or Zhuhai Jiuzhou. Check-in voor de ferry is VÓÓR Hongkong immigratie en bagage wordt automatisch op de boot gezet. Reizigers met bestemming China dienen reeds een Chinees visum te hebben. Voor Macau is geen visum vereist. Voor meer informatie zie de website van Hong Kong Airport (www.hongkongairport.com/leaflet/skypier.pdf ) of de website van Turbojet: www.turbojet.com.hk/en/airport-ferry-services/passenger-baggage-flow.aspx .

Chu Kong Passenger Transport Co. Ltd. biedt vanuit de Hongkong luchthaven en de stad zelf vele routes naar China: www.cksp.com.hk/eng/ship_schedule/main.html .

Vanuit Hong Kong eiland en Kowloon naar Macau of China

Vanop de HK-Macau Ferry Terminal op Hongkong eiland (Shun Tak Centre 3/F, 200 Connaught Road, Sheung Wan) vertrekken om de 15 minuten boten naar Macau. Tickets zijn te koop aan het loket in de terminal, maar kunnen ook besteld worden via lokale reisbureaus. Ga naar: www.turbojet.com.hk/en/ticketing/sailing-schedule-fares.aspx .

Vanop de China Ferry Terminal in Tsim Sha Tsui, Kowloon, vertrekken om het half uur boten richting Macau. Ga naar: www.turbojet.com.hk/en/routing-sailing-schedule/kowloon-macau/sailing-schedule-fares.aspx .

Shenzhen Xunlong Shipping werkt samen met Turbojet voor de route Macau – Shekou: www.turbojet.com.hk/en/routing-sailing-schedule/macau-shekou/sailing-schedule-fares.aspx .

Chu Kong Passenger Transport Co. Ltd. brengt de reiziger naar verscheidene steden in de Pearl River Delta, zoals Zhongshan, Zhuhai, Shunde, Jiangmen, Doumen en Taishan: www.cksp.com.hk/eng/ship_schedule/main.html   

Hotels in Hong Kong 

Hongkong is één van de duurste steden in Azië en ten tijde van grote handelsbeurzen zijn hotels snel volgeboekt en peperduur. Reserveer dus tijdig. Een lijst met Hongkong hotels vindt u hier: www.asiarooms.com/en/hong_kong/index.html .

Betalen in Hong Kong

U kan betalen in HKD of met kredietkaart, ook cheques worden in sommige gevallen nog aanvaard.

Werkuren in Hong Kong

Kantoren 9u - 12:30u en 14u - 17:30u (maandag - vrijdag). In Hongkong werken bepaalde bedrijven nog op zaterdagochtend. 
De belangrijkste banken zijn ook open op zaterdagochtend tot 12:30 uur.
Winkels van 9u - 20u/22u, meestal zeven dagen op zeven.  

Communicatie in Hong Kong

Een GSM met Belgische SIM-kaart kan in China, Hongkong en Macau gebruikt worden. De belangrijkste hotels bieden breedbandtoegang tot het internet aan op de kamer.

Voltage, stekkers

Een overzichtstabel met stekkers, netspanning en frequentie per land vindt u hier.

Lokale feestdagen en vakantieperiodes

Hongkong heeft 17 officiële feestdagen. Vaste dagen zijn: 1 januari, 1 mei, 1 juli, 1 oktober, 25 december en 26 december. Belangrijk zijn verder Chinees Nieuwjaar (in de periode januari - februari), Goede Vrijdag en Pasen. Deze en de Chinese feestdagen variëren jaarlijks volgens de maankalender. Een volledig overzicht kan u terugvinden op: www.gov.hk/en/about/abouthk/holiday/

Nuttige adressen

Ambassade van België in Consulaat-generaal van België in Hongkong

9/F, St. John's Building
33 Garden Road, Central
Hong Kong
T: +852 25 24 31 11 | F: +852 28 68 59 97
E: hongkong@diplobel.fed.be
Website: www.diplomatie.be/hongkongnl
Consul Generaal: De heer Evert Maréchal
Ambtsgebied: Hongkong en Macau

Ambassade van China in België

Tervurenlaan 443 - 445
1150 Brussel
T: +32 2 771 14 95 | F: +32 2 779 28 95
E: chinaemb_be@mfa.gov.cn
Website: www.chinaembassy-org.be
Ambassador Mr. Liao Liqiang

Ambassade van de Volksrepubliek China in België, commerciële afdeling

Boulevard du Souverain 400
1160 Auderghem,
Brussel
T: +32 2 663 30 03 | F: +32 2 772 39 38
Mr. GUO Jianjun, Counsellor (Economic and Commercial)
E: be@mofcom.gov.cn
Website: be2.mofcom.gov.cn /   www.chinese-embassy.info 

Ambassade van de Volksrepubliek China in België, consulaire afdeling

Boulevard du Souverain 400
1160 Auderghem
Brussel
T: +32 2 663 30 01 of 04 | F: +32 2 779 22 83

Chinese Visa Application Centre (CVAC)

Neerveldstraat 109
Woluwe Saint-Lambert 1200,
Brussel
T: +32 2 775 08 88 | F: +32 2 775 08 80
Mevrouw TANG, Head of Consular Section
Voor visa: www.chinaembassy-org.be/eng

Hong Kong Economic and Trade Office

Ms Linda Lai
Aarlenstraat 118
1040 Brussel
T: +32 2 775 00 88 | F: +32 2 770 09 80
E: general@hongkong-eu.net
Website: www.hongkong-eu.org

Invest Hong Kong

De heer Siegfried Verstappen, Senior Investment Promotion Executive
T:+32 2 775 00 62 | F:+32 2 777 09 80
E: siegfried_verstappen@hongkong-eu.org
Website: www.investhk.gov.hk

Macau Economic and Trade Office

Macau Economic and Trade Office to the European Communities
Louizalaan 375, bus 9
1050 Brussel
T: +32 2 647 12 65 | F: +32 2 640 15 52
E: deleg.macao@skynet.be

Gemengde Kamers van Koophandel

Belgian- Luxembourg Chamber of Commerce in Hong Kong

Room 1102, Lee Garden One
33 Hysan Avenue, Causeway bay, Hong Kong
Hong Kong
T: +852 39 59 86 76
E: info@blcchk.org
Website: www.blcchk.org
De heer Jean-Paul Cuvelier, Voorzitter
Mevrouw Geraldine Henning, General Manager

Belgium-Hong Kong Society

De heer Piet Steel, Chairman
Aarlenstraat 118
1040 Brussel
T: +32 2 775 0088 | F:+32 2 230 3178
E: info@bhks.be  
Website : www.bhks.be

Vlaams-Chinese Kamer van Koophandel

Lammerstraat 18
9000 Gent
T: +32 9 266 14 60 of 61 | F: +32 9 266 14 41
E: info@flanders-china.be
Website: www.flanders-china.be
De heer Bert De Graeve, Voorzitter
Mevrouw Gwenn Sonck, Executive Director 

Belgisch-Chinese Economische en Commerciële Raad vzw

Louizalaan 279 B287.2
1050 Brussel
T: +32 2 345 25 54 | F: +32 2 649 04 39
E: info@bcecc.be
Website: www.bcecc.be
De heer Bernard Dewit, Voorzitter

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Hongkong