U bent hier

Nieuws

Op 4 november trad de bijzondere rechtsorde weer in werking in Hongarije. Sinds 11 november geldt er een uitgangsverbod tussen 20u en 5u uur dat naar verwachting tot 1 februari van kracht blijft. Enkel woon-werkverkeer is nog toegelaten. Er zijn tal van beperkende maatregelen die de verspreiding van het virus moeten indammen, hierbij horen ook inreisrestricties maar reizen met een economische doel blijven buiten schot. De quarantaineverplichtingen zijn vrij streng en de naleving wordt door de overheid nauwgezet opgevolgd. Overtredingen worden gesanctioneerd. 

Het koopgedrag van mensen werd sterk beïnvloed door het coronavirus. De meest interessante economische veranderingen in Hongarije draaiden om defensie, woningrenovatie, hamsteren van voeding, thuistraining en het zoeken naar een nieuwe hobby.

Ten gevolge van de epidemiologische situatie zijn in de handelswereld alle ogen gericht op de kansen en trends van onlineverkoop. In de opkomende ‘contactloze’ wereldorde is e-commerce het verkoopkanaal met zo min mogelijk gezondheidsrisico’s en met de mogelijkheid om gemakkelijk non-stop te winkelen. De trend van e-commerce was van jaar tot jaar vergelijkbaar, maar de epidemische situatie veranderde ook de winkelgewoonten in Hongarije aanzienlijk.

Door de pandemie sloten de restaurants in Hongarije in sneltempo waardoor de markt van de diepvriesproducten in Hongarije toenam. Hoe dan ook, Hongaren proberen tijdens de koudere periode van het jaar diepvriesgroenten en fruit te stockeren, door de COVID-19-pandemie nam dit fenomeen nog toe. Naast comfort wordt gezondheid als aspect in Hongarije steeds belangrijker.

Ondanks het COVID-19 organiseerde Hungexpo de onlangs afgesloten INDUSTRY DAYS International Industrial Trade Exhibition in het HUNGEXPO Budapest Congress and Exhibition Centre. De zakenpartners waren het erover eens dat het opnieuw lanceren van de economie onder andere afhangt van de vraag of bedrijven netwerkmogelijkheden vinden zoals die worden geboden door deze beurzen. De organisatoren van de beurs voerden uitzonderlijk strenge gezondheids- en hygiënemaatregelen in.

Ondanks de epidemiologische situatie heeft HUNGEXPO Budapest Congress and Exhibition Centre zich ertoe verbonden om de CONSTRUMA-tentoonstelling live te laten doorgaan met hoge veiligheidsmaatregelen. Hoewel er een veel lagere deelname was dan in voorgaande jaren, is het toch een verrassing dat de tentoonstelling met succes georganiseerd werd. De beurs, die vanwege de COVID-19-virusepidemie werd uitgesteld van de lente naar de herfst, was dit jaar het belangrijkste zakelijke evenement in de industrie.

De invoer van levende dieren is in de eerste helft van 2020 gestegen, maar slachthuizen slachten minder dieren. De vleesindustrie werd in het voorjaar van 2020 geconfronteerd met een aantal moeilijkheden en uitdagingen, die leidden tot een stijging van de grondstofprijzen.

Volgens DataHouse zijn in augustus van 2020 9.725 geïmporteerde personenauto's verkocht in Hongarije, een daling van 20,3 procent ten opzichte van de voorgaande maand en 14,4 procent ten opzichte van augustus vorig jaar. De staatssteun voor elektrische auto's was in één dag op en de voortzetting ervan zou de markt verder kunnen stimuleren.

De Hongaarse Vereniging voor Kunststofindustrie (MMSZ) maakt jaarlijks een uitgebreide analyse van de situatie van de Hongaarse kunststofindustrie in het voorgaande jaar. De gegevensverzameling werd uitgevoerd door MMSZ bij meer dan 371 binnenlandse kunststofverwerkende bedrijven, meestal met een productievolume van meer dan 50 ton. In 2019 werd in Hongarije 1,6 miljoen ton kunststoffen in primaire vormen geproduceerd. Het invoervolume is in 2019 met 0,5% gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Over het algemeen groeide de kunststofverwerkende industrie met 15,3% in netto-omzet en met 1,4% in volume in 2019.

Trade Magazine publiceert de FMCG-handelsranglijst van het voorbije jaar elk jaar opnieuw in de eerste dagen van juni. De grootste verrassing van de ranglijst van 2019 is dat Lidl nu de tweede plaats bekleedt voor wat de winkelketens betreft naar omzet uitgedrukt in HUF. Lidl wordt op de hielen gezeten door SPAR op de derde plaats. TESCO staat steevast op de eerste plaats in de ranglijst.

Volgens een nieuw decreet dat op 25 mei is gepubliceerd, kunnen in Hongarije tegen eind 2020 buitenlandse exploitanten alleen met toestemming van de minister van Innovatie en Technologie eigendom verwerven in strategisch belangrijke bedrijven in sleutelsectoren. Het voornemen om eigenaar te worden moet worden gemeld aan de minister, die 45 dagen de tijd heeft om dit toe te staan of te verbieden. Het regeringsbesluit is van toepassing op sleutelsectoren als defensie, energie, chemie en de voedingssector.

Het rapport dat door het Poolse Economisch Instituut over de automobielsector in de Visegrad-landen is gepubliceerd, bevat:

  • basisgegevens over de automobielindustrie in de V4
  • de impact van de automobielindustrie op de economie en de sociaal-economische ontwikkeling van de Visegrad-groep
  • de automobielindustrie van de Visegradlanden (V4) in de wereldwijde waardeketens
  • nieuwe trends in de automobielindustrie.

Pagina's