U bent hier

Nieuws

Als gevolg van het hoge aantal besmettingen zijn in Hongarije opnieuw beperkingen van kracht. De quarantaineverplichtingen zijn vrij streng en de naleving wordt door de overheid nauwgezet opgevolgd. Overtreders worden dan ook gesanctioneerd.

De vertraging in de verkoop van nieuwe auto's heeft duidelijk zijn weerslag op de Hongaarse markt voor tweedehandswagens, waarbij deze nu de oplossing zijn voor degenen die niet kunnen wachten om een nieuwe auto te kopen. De vraag neemt toe en het krapper wordende aanbod drijft de prijzen omhoog (tot zelfs +15% voor bepaalde modellen). Lees meer over de recentste ontwikkelingen en trends in volgend nieuwsbericht. 

Het Hongaarse Centrale Bureau voor Statistiek publiceerde onlangs gegevens over de gezinsinkomens en de consumptie in 2020. Gemiddeld zagen de Hongaren hun inkomen in het moeilijke coronajaar met net geen 6% toenemen. Het inkomen is gemiddeld het hoogst in de hoofdstad Budapest. De armoede neemt af en ook de inkomensongelijkheid is gedaald. De consumptie nam eveneens toe met uitschieters bij voeding en dranken, IT-materiaal en binnenhuisdecoratie.

Het Hongaarse Centraal Bureau voor Statistiek voerde in 2020 een grootschalig onderzoek uit om de situatie van de agrosector in kaart te brengen. Er zijn nog ongeveer 234.000 landbouwbedrijven actief in Hongarije, waarvan tweederde voornamelijk actief is in de productie van gewassen. Het afgelopen decennium zijn vooral kleine landbouwbedrijven verdwenen, terwijl ook in de veehouderij een dalende trend vastgesteld werd. 

De verkoop van landbouwmachines zit al jaren in de lift in Hongarije. Boeren en agrarische ondernemers investeerden in 2020 voor HUF 193 miljard (€ 537,9 miljoen) in de aanschaf van nieuwe landbouwmachines, een stijging met 5% in vergelijking met 2019. De reservenonderdelenverkoop groeide in 2020 met 13% tot HUF 63 miljard (€ 175,6 miljoen). 

De productie van de vleessector daalde in 2020 met 5,8%, onder meer door de economische effecten van aviaire influenza (vogelpest) en de tijdelijke uitval van de horecasector. De binnenlandse verkoop en de export vielen om deze redenen terug. Ook 2021 kondigt zich aan als een moeilijk jaar voor de sector. 

De Hongaarse editie van Forbes stelt tweejaarlijks een lijst samen van de beste lokale start-ups. Kunstmatige intelligentie en biotechnologie zijn zeer goed vertegenwoordigd in de recentste editie. 

Nu het organiseren van events in Hongarije onmogelijk is tot eind maart 2021 stelt de beursorganisator Hungexpo verschillende beurzen uit tot in juni 2021. 

De interieurdesignbeurs S/ALON Budapest vindt tussen 24 en 26 september plaats in de Budapest Arena. De beurs brengt producenten van premium design en binnenhuisinrichting samen met bezoekers, die ter plaatse meubels en accessoires kunnen kopen of bestellen, tijdens een innovatief en exclusief event. 

Het koopgedrag van mensen werd sterk beïnvloed door het coronavirus. De meest interessante economische veranderingen in Hongarije draaiden om defensie, woningrenovatie, hamsteren van voeding, thuistraining en het zoeken naar een nieuwe hobby.

Ten gevolge van de epidemiologische situatie zijn in de handelswereld alle ogen gericht op de kansen en trends van onlineverkoop. In de opkomende ‘contactloze’ wereldorde is e-commerce het verkoopkanaal met zo min mogelijk gezondheidsrisico’s en met de mogelijkheid om gemakkelijk non-stop te winkelen. De trend van e-commerce was van jaar tot jaar vergelijkbaar, maar de epidemische situatie veranderde ook de winkelgewoonten in Hongarije aanzienlijk.

Door de pandemie sloten de restaurants in Hongarije in sneltempo waardoor de markt van de diepvriesproducten in Hongarije toenam. Hoe dan ook, Hongaren proberen tijdens de koudere periode van het jaar diepvriesgroenten en fruit te stockeren, door de COVID-19-pandemie nam dit fenomeen nog toe. Naast comfort wordt gezondheid als aspect in Hongarije steeds belangrijker.

Ondanks het COVID-19 organiseerde Hungexpo de onlangs afgesloten INDUSTRY DAYS International Industrial Trade Exhibition in het HUNGEXPO Budapest Congress and Exhibition Centre. De zakenpartners waren het erover eens dat het opnieuw lanceren van de economie onder andere afhangt van de vraag of bedrijven netwerkmogelijkheden vinden zoals die worden geboden door deze beurzen. De organisatoren van de beurs voerden uitzonderlijk strenge gezondheids- en hygiënemaatregelen in.

Pagina's