U bent hier

Kansrijke sectoren

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.

Voeding/FMCG

Tesco stond al jaren aan de top van de ranglijst van dagelijkse consumptiegoederenwinkels (FMCG), maar deze keer is er een grote verandering in de jaarlijkse lijst: Lidl is opgeschoven naar nummer één in de lijst voor 2020, terwijl Spar op de tweede plaats is geëindigd.

De Duitse discountketen was de grote winnaar tijdens de epidemieperiode, met een omzetstijging van ongeveer 20 procent. Lidl nam met een bruto-omzet van bijna 85 miljard HUF meer dan de op de tweede plaats eindigende Spar vorig jaar, de eerste plaats in met een aanzienlijke marge. Spar versloeg Tesco met HUF 1 miljard. Uit de gegevens blijkt dat een combinatie van organische en expansieve groei de beste combinatie is in termen van marktacquisitie, maar in termen van efficiëntie is het sluiten van slecht presterende winkels ook een zeer belangrijke strategische zet.

De prestatie van Lidl is ook een uitstekende prestatie in het licht van de toegenomen populariteit van thuisbezorging van levensmiddelen tijdens de pandemie, en Lidl biedt geen bezorgdienst aan. Geen van de kanalen is in een jaar tijd zo gegroeid als het discountkanaal, met een marktaandeel van meer dan 30%, terwijl het hypermarktkanaal al jaren marktaandeel verliest en dat is vorig jaar niet gestopt.

Kleine, nabijgelegen winkels die hun productassortiment snel konden aanpassen aan de omstandigheden, hadden vorig jaar meer kansen, aangezien het publiek tijdens de covidpandemie niet naar grote winkels wilde gaan of veel tijd aan winkelen wilde besteden, maar tegelijkertijd in veel categorieën grotere verpakkingen en grotere hoeveelheden kocht omdat er minder vaak werd gewinkeld.

Spar legt al jaren sterk de nadruk op kleinere oppervlakten en voortdurende investeringen in verbeteringen, klantenservice en ervaring, waardoor het bedrijf naar de tweede plaats is opgeklommen. In het geval van Tesco heeft de epidemie de problemen van de hypermarkten nog verergerd: de omzet van de Britse retailer is in 2020 vrijwel gestagneerd ten opzichte van 2019.

Buiten het "podium" zijn de krachtsverhoudingen en de rangschikking niet veranderd, met Coop, CBA en Reál, die veel kleine winkels exploiteren, op de vierde, vijfde en zesde plaats in de rangschikking van de bruto-omzet in 2020. Terwijl het aantal winkels voor alle drie de ketens aanzienlijk daalde, bleef hun omzet nagenoeg gelijk ten opzichte van een jaar eerder. Auchan, Penny Market, Aldi, DM en Rossmann hebben in 2020 allemaal hun omzet aanzienlijk zien stijgen en hebben een paar winkels meer geopend dan een jaar eerder.

De Hongaarse voedselmarkt is uiterst prijsgevoelig. Enquêtes tonen aan dat de prijs van producten de doorslaggevende factor is voor de meeste klanten (72%), kwaliteit is slechts de op één na belangrijkste factor. Slechts een vijfde van de klanten vindt de plaats van herkomst van het product belangrijk. Ondanks de positieve perceptie van nationale producten kiezen maar weinig mensen bewust Hongaars voedsel (30%).

Meer weten:

Landbouw

Hongarije heeft van oudsher een sterke landbouwsector, met akkerland van hoge kwaliteit. De landbouw draagt niet alleen bij tot de economie en tot het scheppen van werkgelegenheid, maar speelt ook een belangrijke rol bij de ontwikkeling van minder industrieel ontwikkelde gebieden. In Hongarije dragen de landbouw en de levensmiddelenindustrie voor ongeveer 6,5% bij aan het bbp van het land, waarvan de plantaardige en dierlijke productie ongeveer 4,3% voor haar rekening neemt en de levensmiddelenindustrie de rest. De nationale werkgelegenheidscijfers zijn vergelijkbaar. Landbouwers en veehouders in Hongarije zijn productiever dan in andere V4-landen, maar net als in andere sectoren blijven ze achter bij de productiviteit van de eurozone, in sommige gevallen met meer dan 40 procent.

De landbouwproductie zal in 2021 3378 miljard HUF bedragen. De plantaardige productie heeft 61% en de dierlijke productie 32% bijgedragen aan de productie, waarbij de productie van de eerstgenoemde met 19 en die van de laatstgenoemde met 8,5% is gestegen ten opzichte van 2020. Het volume van de bruto toegevoegde waarde daalde met 5,3% en was in lopende prijzen 14% hoger dan in het voorgaande jaar. In 2021 was Hongarije goed voor 2,1% van de totale landbouwproductie van de EU.

De dierlijke productie steeg met 4,6% en de plantaardige productie daalde met 6,3%. In 2021 lag het totale productievolume van levende dieren en dierlijke producten boven het niveau van een jaar eerder. De dierlijke productie werd ook getroffen door ongunstige economische omstandigheden als gevolg van diergezondheidscrises zoals de Afrikaanse varkenspest en de vogelgriep. Het volume levende dieren is met 4,8% gestegen, waarvan 5% voor runderen, 2% voor varkens en 8% voor pluimvee, terwijl schapen en geiten zijn afgenomen en de overige soorten stabiel zijn gebleven. Het totale volume dierlijke producten is met 4,2% gestegen. De melkproductie, een belangrijke sector van de landbouw, is sinds de afschaffing van de melkquota in 2015 op een gestaag groeipad. Volgens voorlopige gegevens is in 2021 1.734 miljoen kilogram melk gekocht, d.i. 6,7% meer dan in het vorige jaar.

In 2021 zal de productie in de meeste gewasgroepen dalen als gevolg van extreme weersomstandigheden en een krimpende oogst, met uitzondering van enkele gewassen als tarwe, gerst, zonnebloemen, appelen en peren. De volumes van granen zijn met 11% gedaald ten opzichte van de hoge basis in 2020. Van de belangrijkste graansoorten is de tarweproductie met 4,1% gestegen, de gerstproductie met 14% en de maïsproductie met 25%.

Hongarije was de afgelopen 10 jaar goed voor 1,9% tot 2,2% van de totale landbouwproductie van de EU. De veeteelt droeg het minst en de plantaardige productie het meest bij aan de EU-productie, maar het aandeel van het intermediair verbruik (2,1 en 2,2%) is in de loop van de periode nauwelijks veranderd.

Hongaarse landbouwers staan steeds meer open voor technologische ontwikkelingen en het gebruik van moderne technische apparatuur. Individuele landbouwbedrijven en ondernemingen kochten in 2021 voor 232,6 miljard HUF nieuwe landbouwmachines, wat 21 procent meer was dan in het voorgaande jaar. In dezelfde periode werd 72 miljard HUF uitgegeven aan reserveonderdelen, wat neerkomt op een stijging met 14 procent ten opzichte van de basisperiode. Binnen de markt voor machines bleven landbouwmachines met eigen aandrijving domineren, met een aandeel van 58 procent, terwijl andere machines goed waren voor 42 procent van de verkoop. Binnen de totale verkoop waren tractoren goed voor 35 procent en oogstmachines voor 11 procent.

Landbouwers bleven het meest uitgeven aan krachtmachines, die goed waren voor 58% van de totale investeringen in landbouwmachines tijdens de periode. Van de totale verkoop waren tractoren en maaidorsers goed voor respectievelijk 35 en 11 procent.

Het belangrijkste segment van de landbouwmarkt is de trekker. In 2021 werden 330 nieuwe trekkers van de bekende merken uit het Westen, het Oosten en het Verre Oosten, d.w.z. 3.383 nieuwe trekkers op wielen ter waarde van 78,6 miljard HUF, aan het wagenpark toegevoegd in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Het grootste deel daarvan kwam nog steeds voor rekening van de categorie lichte polyvalente machines van 50-100 pk. De verkoop hiervan steeg met 16 procent, met 1.071 verkochte eenheden. De verkoop van tractoren in de categorie van 141-190 pk, de zogenaamde "landbouwtractoren", steeg met 13 procent, terwijl de vraag naar tractoren in de categorie van 191-260 pk met 16 procent toenam. De verkoop van tractoren met meer dan 260 pk daalde daarentegen aanzienlijk. Daarnaast vonden 17 rubberen trekkers ter waarde van 2 miljard HUF een koper.

Landbouwmachinemarkt

De markt voor landbouwmachines heeft zich goed ontwikkeld, hoewel het beeld dit jaar, net als in voorgaande jaren, gemengd was. De grootste vraag (6050 eenheden) was er voor diverse grondbewerkingsmachines, met een verkoop die in 2021 18% hoger lag dan een jaar eerder. Wat grondbewerkingsmachines betreft, kochten de landbouwers het meest stengelcultivatoren, schijvencultivatoren en rijencultivatoren. De vraag is met 18% gestegen voor stengelcultivatoren, met 5% voor schijvencultivatoren en met 71% voor rijencultivatoren. De verkoop van irrigatieapparatuur is aanzienlijk gestegen, met lineaire, recirculatie-, haspeltrommel- en druppelirrigatieapparatuur ter waarde van 9,7 miljard HUF geïnstalleerd in 2021, vergeleken met 5,8 miljard HUF in 2020. De verkoop van landbouwvoertuigen steeg met 10 procent, die van aanhangwagens met 1 procent, met een totaal van 1.029 verkochte eenheden in 2021.

De vraag naar precisietechnologie groeit aanzienlijk. Op korte termijn zijn er twee soorten trends: aan de ene kant is er een groeiende behoefte aan vermogensverbruik, aan de andere kant de behoefte aan de ontwikkeling van communicatie met de machine. Op de lange termijn zijn de prognoses echter onzekerder wat de trends betreft. Irrigatie en fruitteelt bieden ontwikkelingspotentieel, maar op het gebied van tuinbouw en groententeelt zijn de mogelijkheden beperkt. Wat echter onmiskenbaar is, is het feit dat landbouwbedrijven naar meer en meer efficiëntieverbetering en modernisering streven (dit is ook te zien op de verschillende beurzen).

Meer weten:

Transport en Logistiek

De strategische positie van Hongarije in het hart van het continent - evenals zijn rol als één van de belangrijkste vervoersknooppunten in de COE-regio - maakt het land steeds belangrijker als globaal distributiecentrum. Hongarije is onderdeel van het pan-Europees vervoersnetwerk (TEN-T) en is gelegen op het kruispunt van vier pan-Europese en twee ERTMS-wegen (European Rail Traffic Management Systems), waardoor het gemakkelijk toegang heeft tot alle delen van Europa. Dit maakt dat Hongarije een steeds belangrijkere rol krijgt op vlak van transport. Hongarije is een belangrijke EU-verbinding, het land kan niet worden overgeslagen naar het zuiden en naar het noordoosten. Daarom kunnen bedrijven profiteren van de uitstekende transportinfrastructuur in Hongarije en de gerenommeerde logistieke sector.

In Hongarije waren vervoer en opslag in 2019 goed voor 6% van de toegevoegde waarde van het land, wat boven het EU-gemiddelde ligt. Volgens voorlopige ramingen was de sector vervoer en opslag in 2020 goed voor 5,1% van de bruto toegevoegde waarde van de nationale economie, met een totaalbedrag van 2 071 miljard HUF. In 2020 droegen vervoer en opslag 0,8 procentpunt bij aan de daling van het bbp-volume, aangezien de bruto toegevoegde waarde met 16% daalde ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Op 31 december 2020 waren er iets meer dan 17.000 personenvennootschappen en meer dan 26.000 zelfstandigen in de sector vervoer en opslag. In 2020 is het volume van de investeringen in de sector vervoer en opslag met 9,5% gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar, met een prestatiewaarde tegen lopende prijzen van 1.463 miljard HUF. De daling voor de nationale economie als geheel was gematigder (-3,8%), waarbij het aandeel van vervoer en opslag bijna 14% van de totale investeringen uitmaakte. In 2020 werkten 281.000 mensen in de sector vervoer en opslag, 8,4% minder dan een jaar eerder. De gestage toename van de buitenlandse handel in vervoersdiensten sinds 2014 werd in 2020 onderbroken. De waarde van de invoer daalde met 17% tot 1.135 miljard HUF tegen lopende prijzen, terwijl de waarde van de uitvoer met 28% daalde tot 1.624 miljard HUF in vergelijking met het voorgaande jaar. De buitenlandse handel in vervoersdiensten vertegenwoordigde 23% van de totale uitvoer van diensten en 21% van de totale invoer van diensten.

Het wegennet van Hongarije bestaat uit nationale staatswegen die woonkernen met elkaar verbinden en lokale wegen die eigendom zijn van gemeenten. Op 31 december 2020 bedroeg de lengte van de rijkswegen 32,4 duizend kilometer, een toename met 192 kilometer ten opzichte van 2019, waarvan de lengte van de autowegen met 177 kilometer (8,5%) toenam als gevolg van recente belangrijke investeringen. De lengte van de gemeentelijke wegen bedroeg in 2019 bijna 182 duizend kilometer. De provincies met het dichtste nationale wegennet liggen in de regio West-Transdanubië, terwijl de minste zich in de laagvlakten bevinden. Op 31 december 2020 bedroeg de lengte van de normaalsporige spoorwegen in het land 7441 kilometer. De totale lengte van de spoorlijnen (normaalspoor, breedspoor en smalspoor) samen bedraagt 7.960 km, waarvan 39% geëlektrificeerd is. Gemiddeld duurt het 11 minuten om een treinstation in een stad te bereiken vanuit een andere stad zonder spoorverbinding. De lengte van de waterwegen op de rivieren in Hongarije bedroeg 1484 km. Daarvan is 378 km internationaal geklasseerde waterweg, die allen op de Donau liggen. Het luchtverkeer in Hongarije is hoofdzakelijk geconcentreerd op de internationale luchthaven Boedapest Liszt Ferenc, gezien de centrale ligging en de infrastructuur. Er zijn nog vier andere internationale luchthavens in het land: Debrecen, Győr-Pécs, Pécs-Pogány en Sármellék. In 2020 was het pijpleidingnetwerk 8,1 duizend kilometer lang (ongewijzigd ten opzichte van 2019), waaronder 5,9 duizend kilometer aardgaspijpleidingen, 848 kilometer oliepijpleidingen en 1,4 duizend kilometer andere koolwaterstofpijpleidingen.

De prestatie voor 2020 van 52,6 miljard tonkilometer vracht was 10% lager dan het voorgaande jaar. Er werd 287 miljoen ton vracht vervoerd, 7,9% minder dan in 2019. Het vrachtvervoer over de weg blijft het grootste aandeel hebben en is goed voor 61% van de vrachttonkilometerprestaties in 2020, waarbij 66% van de vracht over de weg wordt vervoerd. Het aandeel van het spoorvervoer bedroeg 22% in termen van prestaties en 18% in termen van volume. Het aandeel van het pijpleidingvervoer in de prestaties per tonkilometer daalde met 2,2 procentpunten tot 13%, terwijl het volume met 2,4 procentpunten daalde, eveneens tot 13%. Het aandeel van de binnenvaart in de totale prestaties steeg met 0,2 procentpunten tot 3,8%, terwijl het aandeel van het luchtvervoer verwaarloosbaar was. In 2020 waren de prestaties in tonkilometers goederen 31-69% verdeeld tussen nationaal en internationaal vervoer, maar bijna twee derde van het totale volume aan goederen werd binnenlands vervoerd. In het binnenland is het wegvervoer de dominante vervoerswijze, goed voor 79 tonkilometer goederenvervoer in 2020, of 85% van het volume. Internationaal gezien is het aandeel van het wegvervoer veel kleiner, namelijk 31% van het volume van de in 2020 vervoerde goederen, 9,1 procentpunt meer dan het spoor, terwijl het vervoer via pijpleidingen goed is voor 21% en de binnenvaart voor 8,5%.

Wat het volume betreft, waren de belangrijkste partners van Hongarije de buurlanden en naburige landen: in dalende volgorde van exportomzet, Oostenrijk, Duitsland, Italië, Slovakije en Roemenië. Slovakije was de grootste importeur, in volgorde gevolgd door Oostenrijk, Duitsland, Italië en Slovenië.

In 2020 is de totale binnenvaartprestatie in tonkilometer goederenvervoer met 5,8% gedaald tot 1998 miljoen, terwijl het volume met 2,5% is gestegen tot 8,8 miljoen ton. De prestaties van het invoerverkeer zijn met 16% gedaald, het binnenlands verkeer met 19%, de doorvoer met 20% en de uitvoer met 28%. In 2020 werd slechts 8,5% van de goederen op het Hongaarse deel van de Donau onder Hongaarse vlag vervoerd. De belangrijkste buitenlandse vervoerders waren Duitse, Roemeense en Oostenrijkse schepen, met respectievelijk 26, 14 en 12%. Van alle over de binnenwateren vervoerde goederen hadden landbouwproducten het grootste aandeel (38%), maar ook in de categorieën cokes en geraffineerde aardolieproducten, en non-ferrometaalertsen en andere mijnbouwproducten werd een aanzienlijk aandeel vervoerd (respectievelijk 16 en 15%). Een derde van het totale volume van de via de binnenwateren vervoerde goederen werd geladen in de drie grote publieke havens (Baja, Csepel en Győr-Gönyű). De resterende twee derde van het verkeer werd verdeeld over ongeveer 40 à 45 openbare en particuliere havens en laad- en losplaatsen.

In 2020 bedroeg het totale volume van het pijpleidingvervoer 6,7 miljard tonkilometer goederen, 24% minder dan in het voorgaande jaar, en het totale gewicht van de goederen 38 miljoen ton, 21% minder dan in 2019. Het internationale verkeer daalde met 29% in termen van prestaties en met 26% in termen van gewicht, met inbegrip van een daling van de exportprestaties met 47% en een daling van het gewicht met 37%. De prestaties en het gewicht van de goederen in doorvoer waren ook 15% lager. De invoerprestaties daalden met 27% en het gewicht met 24% ten opzichte van het voorgaande jaar. In het binnenlands vervoer zijn de prestaties in tonkilometers vervoerde goederen met 12% gedaald en het gewicht van de vervoerde goederen met 14%.

Meer weten:

Farma en gezondheidszorg

In Hongarije heeft de farmaceutische industrie een geschiedenis van meer dan honderd jaar. Het concurrentievermogen van de sector wordt gekenmerkt door het feit dat in Hongarije geproduceerde geneesmiddelen wereldwijd in omloop - farma is een van de meest belangrijke exportgeoriënteerde sectoren -  zijn en dat hun aandeel in de binnenlandse geneesmiddelenvoorziening eveneens aanzienlijk is. 

De investeringen in farmaceutische producten zijn na twee jaar opnieuw gestegen (6,7%). De pandemie had een positief effect op de farmaceutische productie, die met 3,4% j-o-j groeide dankzij de toegenomen vraag, ondanks de door de pandemie veroorzaakte problemen met de organisatie van het werk en de aanvoer van grondstoffen. De uitvoer, die 85% van de totale verkoop vertegenwoordigt, steeg met 1,2%, terwijl de binnenlandse verkoop met 5,6% toenam. De Hongaarse farmaceutische industrie is sterk geconcentreerd, met vier grote ondernemingen die 80% van de productie voor hun rekening nemen.

Onder de verwerkte producten bleven farmaceutica en farmaceutische producten ook in 2020 onze grootste afzetmarkt. De waarde in euro van de uitvoer is met 12% gestegen en die van de invoer met 23%, het hoogste cijfer sinds 2008, in de context van de pandemie. In 2020 was de uitvoer van farmaceutische producten goed voor 3,2 miljard euro en de invoer voor 2,5 miljard euro.

In Hongarije geproduceerde geneesmiddelen worden in 130 landen over de hele wereld gebruikt. 84% van de in Hongarije geproduceerde farmaceutische producten wordt op de wereldmarkt verkocht. De Hongaarse farmaceutische fabrieken bieden rechtstreeks werk aan 22.500 mensen, en samen met de toeleveranciers loopt dit aantal op tot meer dan 40.000. Bijna elke zevende werknemer werkt in de farmaceutische industrie.

De overheid is gestart met grote hervormingen in het gezondheidssysteem die afgerond moeten worden tegen 2030. Het budget voor de publieke gezondheidszorg wordt vanaf 2022 sterk opgetrokken om de uitgaven meer in lijn te brengen met deze binnen de Europese Unie. De private gezondheidszorg is ondertussen volop in opmars. Steeds meer Hongaren verkiezen private zorg omdat hier meer tijd en aandacht besteed wordt aan de patiënt en er geen ellenlange wachtlijsten gehanteerd worden. Vandaag is de privémarkt nog in belangrijke mate (+/- 40%) geconcentreerd in en rond de hoofdstad Boedapest, maar het ziet er naar uit dat het aandeel ook in andere regio's van het land zal toenemen.

Als gevolg van de COVID-crisis is de gezondheidszorg onder druk komen te staan op het gebied van prijsstelling, operationele transparantie en de gebruikte technologische ontwikkeling (bv. het gebruik van Big Data-oplossingen, de behoefte aan telegeneeskundediensten). In Q1-Q3 2020 waren de prestaties van de gezondheids- en sociale zorgsector goed voor 3,9 procent van het Hongaarse bbp, wat 13,8 procent lager was dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar. In 2020 is de waarde van de binnenlandse investeringen in intramurale zorg echter anderhalf keer zo groot geworden. Ongeveer een tiende van de geregistreerde eenmanszaken in de gezondheids- en sociale zorgsector was per 31 oktober 2020 geschorst in verband met de tweede golf van de COVID-pandemie. In vergelijking met de gegevens van eind 2019 was het aantal ondernemingen in de sector menselijke gezondheidszorg en maatschappelijke zorg eind 2020 echter opnieuw met 2,5 procent gestegen. In de gezondheidssector werden in 2020 meer dan 1.000 nieuwe ondernemingen opgestart, wat ook verband houdt met de door de pandemie veroorzaakte sociale onzekerheid en herschikking van de gezondheidszorg. Op het gebied van bedrijfsverkopen en overnames kende de zorgsector in 2020 ook de meeste opschortingen en uitstel van transacties, evenals minder belangstelling voor nieuwe transacties.

Tot voor kort was een van de problemen van het Hongaarse gezondheidszorgstelsel dat particuliere uitgaven voor gezondheidszorg werden besteed in niet-geïnstitutionaliseerde vormen (ziekenfondsen of aanvullende particuliere ziektekostenverzekering). De directe gezinsuitgaven voor gezondheidszorg bedragen 1,9 procent van het bbp, wat ook hoger is dan het regionale (1,3 procent) en EU-gemiddelde (1,8 procent). Dit betekent dat 11,6% van de Hongaarse huishoudens minstens 40% van hun uitgaven boven het bestaansminimum uitgeven aan directe gezondheidszorg, wat meer dan het dubbele is van het EU (5,7%) en het V3-gemiddelde (5,2%).

Dit jaar is een fundamentele transformatie van het Hongaarse zorgstelsel van start gegaan. De Hongaarse staat is van plan om tegen 2030 een grote hervorming door te voeren, die de omvorming van het financieringssysteem en de zorgstructuur inhoudt, alsook de invoering van transparantie. Tegelijkertijd wil de regering een einde maken aan de verscheidenheid van eigendomsvormen in het hele zorgstelsel. Eén enkel agentschap zou de inkoop en ontwikkeling van dienstverleners kunnen beheren, evenals het personeelsbeleid. De ziekenhuiszorg zou worden gereorganiseerd in territoriale eenheden die speciale en eerstelijnszorg zouden omvatten. Er zou een eengemaakte staatsgezondheidszorg worden ontwikkeld, gezondheidswerkers zouden ofwel alleen in het door de overheid gefinancierde systeem kunnen werken ofwel alleen bij particuliere dienstverleners.

Het aandeel van de Hongaarse gezondheidsuitgaven in het bbp bedroeg in 2019 4,5%, in 2020 6,4%. In 2022 zal 2884 miljard HUF worden uitgetrokken voor gezondheid. Dit is 769 miljard HUF meer dan dit jaar. De regering probeert zich ook voor te bereiden op andere onverwachte epidemiologische situaties en werkt daarom aan de ontwikkeling van haar centrale ziekenhuizen en infectieziektenfaciliteiten, en aan de ontwikkeling van poliklinieken om in specifieke behoeften te voorzien. In alle delen van het land worden verbeteringen uitgevoerd, waaronder de aankoop van apparatuur, de bouw van nieuwe ambulanceposten en de renovatie van bestaande posten.

Particuliere gezondheidszorg is in opkomst in Hongarije. Door de gebreken en tekortkomingen van de openbare gezondheidszorg gaan patiënten steeds meer naar de particuliere gezondheidszorg, waardoor de particuliere gezondheidszorg een zware last van de schouders van het openbare systeem heeft genomen. Het hele spectrum van de particuliere gezondheidszorg is in opbouw. Als eerste stap wil de regering de openbare en de particuliere gezondheidszorg van elkaar scheiden. De belangrijkste profielen van de 30 grootste particuliere aanbieders van gezondheidszorg houden zich bezig met beeldvormende diagnostiek, laboratoriumdiagnostiek, ambulante, poliklinische en intramurale zorg. Op basis van de afgegeven exploitatievergunningen kan het aantal particuliere ondernemingen in de gezondheidszorg op ongeveer 20.000 worden geschat. De grootste 15 à 20 ondernemingen kunnen 20 à 25 procent van de markt voor zich opeisen. De meeste dienstverleners zijn in en rond de hoofdstad geconcentreerd. 40% van de getroffen bedrijven is actief in Boedapest en het district Pest. Verscheidene particuliere aanbieders hebben echter aangekondigd dat zij in de nabije toekomst zullen uitbreiden tot een landelijke particuliere zorgaanbieder.

Steeds meer mensen wenden zich tot particuliere zorgverleners in Hongarije. Volgens marktramingen geven de Hongaren jaarlijks ten minste HUF 300 miljard uit aan particuliere gezondheidszorg. Een op de tien Hongaren doet een beroep op een particuliere zorgverlener. Van de diensten maken de Hongaren het meest gebruik van tandheelkundige zorg (57%), gynaecologische zorg (36%) en oogheelkunde (21%).

Hongarije blijft een aantrekkelijke markt voor ondernemingen, met kansen voor innovatieve en rendabele producten en oplossingen. Daarnaast biedt het gebruik van middelen uit het EU-Cohesiefonds ook een aantal mogelijkheden. Binnen de Hongaarse biotechsector speelt de sector van de biowetenschappen een sleutelrol in de ontwikkeling van Hongarije. De sector levert op heel wat gebieden een essentiële bijdrage: nieuwe hoogwaardige banen, economische groei, gebruik van hernieuwbare energie, bescherming van het milieu, volksgezondheid en de zorgindustrie.

Andere studies:

Automotive

De Hongaarse automobielindustrie is in alle opzichten een sleutelsector van de Hongaarse economie, die ondanks de Europese crisis is gegroeid en nog steeds groeit. Dit maakt de automobielindustrie tot een onmisbaar onderdeel van de Hongaarse economie, en is ze zelfs productiever dan andere sectoren. Een ander belangrijk kenmerk van de Hongaarse auto-industrie is dat zij zeer sterk gedomineerd wordt door buitenlandse bedrijven. Zij bieden werk aan meer dan 80% van de arbeidskrachten en genereren meer dan 90% van de omzet en waardecreatie in de Hongaarse automobielindustrie. Ongeveer de helft van de productiewaarde van de automobielindustrie gaat naar de vervaardiging van personenauto's en de andere helft naar de productie van onderdelen en units. De toeleveranciers leveren echter niet alleen aan binnenlandse fabrikanten (momenteel Audi, Mercedes, Opel en Suzuki), maar werken voornamelijk voor de export.

De gestage groei van de productie in de machinebouw, die sinds 2013 goed is voor meer dan de helft van de industriële productie, zal in 2020 omslaan in een daling. Het productievolume lag 5,4% onder het niveau van 2019 (toen het met bijna 10% was gegroeid). Van 2012 tot 2016 nam het aandeel van machines in de verwerkende industrie gestaag toe. Deze trend vertraagde in 2017-18, waarna het in de twee daaropvolgende jaren weer steeg tot 53% in 2020. Machinebedrijven worden gekenmerkt door een sterke exportgerichtheid: in 2020 was 91% van hun verkoop op het buitenland gericht en was 65% van de uitvoer van de verwerkende industrie ook aan hen gekoppeld.

In 2020 was het aandeel van vervoersuitrusting in de industriële productie 0,8 procentpunt lager dan in 2019, maar met 28,2% nog steeds veruit het grootst. De productie in 2020 lag 11,2% lager dan in het voorgaande jaar (tegenover een groei van 10,3% in 2019). De prestaties van de motorvoertuigensector in 2020 hangen samen met een daling van de buitenlandse verkoop, die goed was voor het grootste deel van de totale verkoop, namelijk 90%, tot 11,0%, en een veel kleinere daling van de binnenlandse verkoop, die goed was voor 15,8%. Na een aanzienlijke expansie van 12,3% in 2019 lag de productie in 2020 13,5% lager bij de productie van motorvoertuigen, die bijna de helft van de motorvoertuigenproductie uitmaakt. In de tweede helft van maart sloten de binnenlandse autofabrieken hun deuren, waardoor de productie van wegvoertuigen in april vrijwel gelijk bleef en de productie van auto-onderdelen op zeer lage capaciteit draaide. Met de geleidelijke heropstarting van de autofabrieken stegen de productievolumes gestadig en in augustus hadden zij reeds het niveau van een jaar eerder overschreden.

De negatieve gevolgen van de coronavirusepidemie zijn de toeleveranciers van de automobielsector niet ontgaan: de productie van onderdelen voor wegvoertuigen en motoren, die 34% van het totaal uitmaken, lag in 2020 12% lager dan een jaar eerder, terwijl de productie van elektrische en elektronische apparatuur voor de automobielsector, die goed is voor 14%, 2,6% lager lag.

De productie van wegvoertuigen wordt voornamelijk bepaald door de activiteiten van in Hongarije gevestigde multinationals en de daarmee samenhangende onderdelenproductie. In 2020 is naast de productie van conventionele (verbrandings)auto's en motoren ook de productie van elektrische en hybride aandrijfsystemen voortgezet.

Binnen de verwerkende industrie werkte in 2020 nog steeds het grootste aantal mensen (meer dan 107.000) in de sector transportmiddelen, maar 5,7% minder dan een jaar geleden, waarbij 69% van hen handarbeid verrichtte. Het gemiddelde brutoloon in de grootste werkverschaffende sector, de automobielindustrie, steeg met 6,1%, waarbij het maandloon (496.000 HUF) boven het industriegemiddelde uitkwam.

De belangrijkste automobielcentra zijn de provincies Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun en Komárom-Esztergom.

De overgang naar duurzame en slimme mobiliteit is de afgelopen jaren een opkomend patroon geworden in Hongarije. De Hongaarse regering heeft in 2020 de nationale energie- en klimaatstrategie aangenomen die gericht is op de overgang naar een koolstofneutrale economie. Een van de prioriteiten van deze strategie is de vergroening van de vervoerssector. Naast de productie van voertuigen heeft het ZalaZONE-testcircuit Hongarije een vooraanstaande positie bezorgd in de ontwikkeling van schone elektrische voertuigen, terwijl het land dankzij de productiecapaciteit voor batterijen tot de voorhoede van de Europese batterijproductie behoort. De reeds in Hongarije aanwezige automobielbedrijven investeren zwaar in ontwikkeling en uitbreiding. Naast de aanzienlijke onderzoek- en ontwikkelingscapaciteiten in verband met elektrische aandrijving (AVL, Bosch, Thyssen Krupp), bekleedt Hongarije thans een leidende positie op het gebied van de batterijproduktie. Drie van de vijf grootste Aziatische batterijfabrikanten voor elektrische voertuigen hebben Hongarije gekozen als hun Europese productiecentrum: Samsung SDI, SK Innovation, en GS Yuasa. Na deze beslissingen wendden ook de toeleveranciers van grote fabrikanten zich tot Hongarije (bv. Bumchun, Doosan, INZI Controls, Shinheung, Toray).

Nationale Vereniging van Fabrikanten van Hongaarse Auto-onderdelen

Meer weten:

Waterstof

Op het gebied van waterstofaandrijving en waterstof/brandstofceltechnologieën wordt momenteel een uitgebreid ecosysteem opgebouwd in het kader van het nationale technologieplatform voor waterstof, dat actief op zoek is naar internationale samenwerkingspartners.

Hongarije produceert momenteel ongeveer 160 duizend ton waterstof per jaar, nog steeds volledig op fossiele basis, door middel van stoomreforming van aardgas. Twee derde hiervan wordt gebruikt voor de productie van ammoniak, de rest voor de raffinage van aardolie en de chemische industrie. Het is de bedoeling dat de Hongaarse industrie tegen 2030 bijna 25.000 ton waterstof per jaar kan gebruiken, geproduceerd met behulp van groene en andere koolstofarme technologieën. Het strategische doel is om in tien jaar tijd ongeveer 20 procent van de 160.000 ton te produceren met behulp van koolstofarme processen.

Enerzijds zou dit een orde van grootte van 20.000 ton zogenaamde blauwe waterstof betekenen, die ook op aardgas is gebaseerd, maar waarvan de geproduceerde schadelijke broeikasgassen worden afgevangen en vervolgens opgeslagen of gerecycleerd. Nog eens enkele duizenden tonnen zouden volledig 'groene' waterstof zijn, geproduceerd in een kerncentrale - 100% koolstofneutraal - of met behulp van hernieuwbare energiebronnen. In Hongarije zou de omvorming van de waterstofproductie het mogelijk maken om als een van de eersten de ammoniak- en aardolieproductenindustrie en de chemische industrie om te vormen tot een groenere sector. Het verder verwijderde doel is dat grijze waterstof, d.w.z. waterstof op fossiele basis, tegen 2040 volledig uit het systeem is verdwenen, met ijzer- en staalproductie en cementproductie als gebruikers. Tegen 2050, wanneer Hongarije maximale klimaatneutraliteit zal hebben bereikt, zal het hele systeem volledig groen zijn en zal de staalindustrie tot de eindklanten behoren.

In 2021 heeft de regering de nationale waterstofstrategie goedgekeurd, die zich op de lange termijn richt op groene waterstof, maar ook waterstof uit kernenergie omvat naast elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, voornamelijk zonne-energie. Met de strategie wordt beoogd tegen 2030 vier belangrijke doelstellingen te verwezenlijken:

- Grootschalige koolstofarme en gedecentraliseerde decarbonisatie van de waterstofproductie.
- Koolstofvrije industrie door waterstof.
- Vergroening van het vervoer.
- Ontwikkeling van ondersteunende infrastructuur voor elektriciteit en (aard)gas.

Hongaarse Waterstof- en Brandstofcelvereniging

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Hongarije