U bent hier

Guinee-Bissau in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek Guinee-Bissau
Hoofdstad
Bissau (492.004 inwoners)
Oppervlakte
36.125 km² (= 1,2 x België)
Aantal inwoners
1,9 miljoen
Staatshoofd
President Umaro Sissoco Embalo
Regeringsleider
Eerste minister Nuno Gomes Nabiam
Taal
Portugees (officieel), Creools (lingua franca), Afrikaanse talen
Munt
CFA-frank (XOF) Wisselkoers

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
2 miljard USD (594 miljard USD in België)
BBP/Capita
795 USD (51.268 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

De reële bbp-groei kwam in 2021 uit op 3,3%. De economische en andere vooruitzichten zijn aan aanzienlijke neerwaartse risico’s onderhevig. Politieke instabiliteit kan tot begrotingsontsporingen leiden en het reeds moeilijke ondernemingsklimaat nog verergeren. Lagere geëxporteerde hoeveelheden zouden eveneens een risico kunnen vormen. Het voortduren van de COVID-19 crisis zou het inkomen van de huishoudens ongunstig kunnen beïnvloeden en het risico dat ze in armoede vervallen, kunnen doen toenemen. Ook het instabiele bankwezen van Guinee Bissau vormt een risico. Daarnaast heeft de overheid niet genoeg middelen voor overheidsuitgaven ten behoeve van de armen door de sterke stijging van de olieprijzen. Om de grote ongelijkheid in het land aan te pakken, moet de dienstverlening verbeterd worden en moet de toegang tot de basisdiensten bevorderd worden. Dit is echter moeilijk door de politieke instabiliteit in het land.

Op 1 februari 2022 werd melding gemaakt van hevig geweervuur in de buurt van het presidentieel paleis van Guinee-Bissau. De Afrikaanse Unie heeft dit een poging tot staatsgreep genoemd. De aanslag is de negende poging tot een staatsgreep in Guinee-Bissau sinds het land in 1974 onafhankelijk werd. Naar alle waarschijnlijkheid werd de aanslag gepleegd door drugbendes. Guinee-Bissau fungeert namelijk als overslagpunt voor illegale cocaïnehandel van Zuid-Amerika naar Europa. De aanwezigheid van de bendes heeft geleid tot meer criminele activiteiten en politieke instabiliteit in het land. De regering trad recent op tegen de drugshandel en bendes. Doordat de laatste poging mislukt is, wordt de kans op nieuwe pogingen in de komende maanden groot geacht, wat de economie; veiligheid; en politieke (in)stabiliteit van het land niet ten goede komen.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Guinee-Bissau