U bent hier

Nieuws

Coronavirus in Griekenland: sinds het begin van de pandemie zijn er 124.534 officiële besmettingen bevestigd en 3.625 doden.

Het aantal besmettingen en slachtoffers in Griekenland lag tijdens het voorjaar veel lager dan in bepaalde West-Europese landen. Maar sinds augustus beleeft het land de tweede golf van de pandemie en nu het aantal besmettingen (en overlijdens) opnieuw sterk stijgen, heeft de regering besloten om het land terug in lockdown te plaatsen.

De sterke opwaartse trend van e-commerce in Griekenland consolideert zich. Na het einde van de quarantaine in mei 2020, lijken de consumenten hun nieuwe gewoonte niet op te geven. 6 maanden later ondergaat Griekenland haar tweede lockdown en de onlineverkoop stijgt meer dan ooit.

De Ionische eilanden bevinden zich langs de westkust van het centrale deel van het Griekse vasteland en verder naar het zuiden langs de westkust van de Peloponnesos. De laatste jaren zijn er veel projecten in de maak in verschillende sectoren (infrastructuur, toerisme, energie..) en dat biedt opportuniteiten aan buitenlandse bedrijven om de Griekse markt aan te boren. 

De pandemie van het coronavirus heeft het opwaartse groeitraject van de Griekse economie gestopt. Maar de succesvolle beheersing van de pandemie in Griekenland, de geleidelijke opheffing van de lockdownmaatregelen sinds begin mei, de expansieve en belangrijke fiscale maatregelen van de regering en de uitgebreide maatregelen van de EU-instellingen, waaronder fiscale, monetaire en regelgevende interventies, zullen naar verwachting de impact van COVID-19 op de economie in 2020 verzachten en tot herstel in 2021 leiden.

De Griekse energiemarkt wordt volop hervormd en men begint er met de ontwikkeling van energieopslag in overeenstemming met de nationale en Europese doelstellingen voor duurzame energiebronnen. Hervormingen zoals de liberalisering van de elektriciteits- en aardgasmarkten, het toegenomen concurrentievermogen, het Europese milieubeleid en nieuwe innovatieve energietechnologieën, maken van Griekenland een geschikte investeringslocatie. 

De COVID-19-pandemie dompelt de Griekse economie onder in een recessie die niet te vergelijken valt met de diepe economische crisis die het land het afgelopen decennium doormaakte. Transport en toerisme zijn de eerste sectoren die getroffen worden en zullen de laatste zijn om te herstellen, zoals opgemerkt in Grant Thornton's eerste webcast over "De Griekse economie in het Covid-19-tijdperk".

De opkomende prijsstabilisatie van grondstoffen (goud, edelmetalen, diamanten, enz.), de stabilisatie van de Griekse economie en het verwachte nieuwe recordaantal bezoekende toeristen, dragen bij tot een gunstiger klimaat voor de Griekse juwelenmarkt, een industrie die een traditie van duizenden jaren heeft.

HORECA is de belangrijkste beurs in Griekenland wat betreft de toelevering en uitrusting van horecabedrijven. Ze wordt jaarlijks georganiseerd en brengt professionals uit de toeristische sector samen met de toeleveringsketen van de horecasector.

De Athens Fashion Trade Show is de grootste modebeurs in Griekenland gericht op internationale en nationale aankopers, ontwerpers, fabrikanten en leveranciers, en een belangrijke handels- en ontmoetingsplaats.

Pagina's