U bent hier

Griekenland in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 14/12/2020

Ook Griekenland wordt getroffen door het coronavirus. De Griekse overheid nam preventieve maatregelen om de verspreiding tegen te gaan. Deze kunnen een impact hebben op economische activiteiten en op zakenreizen naar Griekenland. Het aantal besmettingen en slachtoffers in Griekenland lag veel lager dan in bepaalde West-Europese landen. Griekenland is inmiddels vergevorderd met de uitvoering van zijn exitstrategie.

Lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Helleense Republiek
Hoofdstad
Athene (3.153.000 inwoners)
Oppervlakte
131.957 km² (= 4,3 x België)
Aantal inwoners
10.607.051 inwoners
Staatshoofd
President Katerina Sakellaropoulou
Regeringsleider
Premier Kyriakos Mitsotakis
Taal
Grieks
Munt
EUR
Belangrijke steden
Thessaloniki (812.000 inwoners)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
205 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
19.151 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

De COVID-19-pandemie heeft het herstel van de Griekse economie, die in 2017 begon, abrupt gestopt. Het reële bbp kromp tussen januari-september 2020 met 8,5% op jaarbasis, voornamelijk als gevolg van de daling van de uitvoer van diensten (toerisme) en de particuliere consumptie.

De fiscale en arbeidsmarktmaatregelen die de Griekse regering heeft genomen om bedrijven en werkgelegenheid te ondersteunen, evenals de ongekende interventies van Europese instellingen - waaronder fiscaal, monetair, toezichthoudend en structureel beleid - hebben de negatieve impact van de pandemie op de economische activiteit verminderd en de negatieve effecten op de arbeidsmarkt verzacht.

Niettemin heeft de tweede golf van de pandemie  de onzekerheid vergroot en het vertrouwen aangetast.
Vooral op vlak van:

• De economische sentimentindicator (ESI) daalde in november 2020 tot 91,0 (van 92,3 in oktober) als gevolg van verslechterde bedrijfsverwachtingen in de verwerkende industrie en de dienstensector en een verdere daling van het consumentenvertrouwen, dat het laagste punt in 29 maanden bereikte.

• De PMI-index voor de verwerkende industrie is in november verder gedaald (42,3 van 48,7 in oktober). De algemene daling was toe te schrijven aan een aanzienlijke daling van het aantal nieuwe bestellingen als gevolg van een aanzienlijke inkrimping van zowel de binnenlandse als de buitenlandse vraag.

In deze context is het voorspellen van macro-economische variabelen buitengewoon moeilijk en hangt deze in heel grote mate af van het toekomstige verloop van de pandemie. De algemene lockdown, die de overheid op 7 november aanvankelijk voor drie weken heeft opgelegd, blijft voor de meeste betrokken activiteiten tot 7 januari van kracht. Dit zal naar verwachting leiden tot een nieuwe daling van de economische activiteit in het vierde kwartaal van 2020 en een negatieve invloed hebben op de groei voor het jaar als geheel en leiden tot een zwakker herstel in 2021. Volgens het basisscenario van de Bank van Griekenland zal de economische activiteit in 2020 aanzienlijk afnemen, waarbij het reële bbp met 10% zou afnemen. Wel wordt verwacht dat de economische activiteit zich zal herstellen met 4,2% in 2021 en 4,8% in 2022. 

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Griekenland