U bent hier

Griekenland in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Helleense Republiek
Hoofdstad
Athene (3.153.000 inwoners)
Oppervlakte
131.957 km² (= 4,3 x België)
Aantal inwoners
10 682 547 inwoners
Staatshoofd
President Katerina Sakellaropoulou
Regeringsleider
Premier Kyriakos Mitsotakis
Taal
Grieks
Munt
EUR
Belangrijke steden
Thessaloniki (812.000 inwoners)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
218 miljard USD (583 miljard USD in België)
BBP/Capita
20.867 USD (49.927 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

In 2020 is het bbp in Griekenland met 8,2% gedaald. Daarnaast werd ook een daling van zowel de werkloosheid als de inflatie gerealiseerd. Het groeitempo van de economie zal naar verwachting in 2022 en 2023, respectievelijk 5,0% en 3,9% bedragen, op voorwaarde dat de economie aanzienlijk wordt gestimuleerd door het toerisme, het herstel van de eurozone en de versnelling van investeringen. Doordat de situatie goed opgevolgd werd en door de strenge maatregelen was Griekenland in staat om de daling van het bbp [KH1] snel weg te werken. Vanaf het begin van de pandemie werd Griekenland geleid door een goed beleid. Een succesverhaal is de noodzakelijke en snelle digitale transformatie van de publieke en privésector. Veel diensten, waaronder de vaccinaties, werden snel online gezet. Door de technologie te omarmen, heeft het land snel sprongen in de toekomst gemaakt.

De transformatie-impact van het Griekse plan is het resultaat van een sterke combinatie van hervormingen en investeringen om de specifieke uitdagingen van Griekenland aan te pakken. Hervormingen pakken knelpunten voor duurzame groei aan, terwijl investeringen de overgang naar een koolstofarme, digitale en meer inclusieve economie versnellen. Het plan kent 4 pijlers:

  1. Groene transitie
  2. Digitale transformatie
  3. Werkgelegenheid, vaardigheden en sociale cohesie
  4. Particuliere investeringen en transformatie van de economie

Na een ongekende crisis veroorzaakt door de pandemie, komt het herstel- en veerkrachtplan van Griekenland tegemoet aan de dringende noodzaak om een krachtig herstel te bevorderen en zich voor te bereiden op de toekomst. De hervormingen en investeringen in dit plan zullen Griekenland helpen duurzamer en veerkrachtiger te worden en beter voorbereid te zijn om de uitdagingen en kansen van groene en digitale transformatie aan te gaan.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Griekenland