U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Wat is het reisadvies

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken.

Welke reisdocumenten hebt u nodig?

Volgens ordonnantie 255 van de regering van Georgië mogen ingezetenen en staatlozen die permanent in het Koninkrijk België verblijven, het grondgebied van Georgië zonder visum betreden en er 1 jaar verblijven. Opmerking: burgers van EU-lidstaten mogen het grondgebied van Georgië met een reisdocument of een identiteitskaart uitgereikt door een EU-lidstaat betreden. Op de identiteitskaart moet de naam, voornaam, geboortedatum en de foto van de persoon in kwestie staan.

Voor meer info: https://geoconsul.gov.ge/en/visaInformation?process=2

Welke taal wordt er gesproken

Het Georgisch is de officiële taal van Georgië en wordt gesproken door nagenoeg 71% van de bevolking. Hoewel slechts een klein percentage Russisch als moedertaal spreekt, is het Russisch wel nog steeds de dominante "tweede taal" in Georgië, door zijn verleden als onderdeel van de USSR. De meeste Georgiërs voelen zich daarom vrij comfortabel om zaken te doen in de Russische taal. Veel Georgiërs die ouder zijn dan 40 spreken zeer vlot Russisch. De jongere generaties zijn meer op het Engels georiënteerd, toch spreken velen van hen ook (minstens) een mondje Russisch.

Een kleiner, maar snel in omvang groeiend aantal Georgische zakenlieden spreekt ook Engels. Wanneer er handelstransacties worden uitgevoerd in het Engels zullen de vergaderingen ofwel in het Engels georganiseerd worden, ofwel zorgt het bedrijf voor een vertaler.

Het Armeens wordt gesproken door 7% van de bevolking, en Azeri wordt gesproken door 6% van de bevolking.

Wat is het tijdsverschil met België

De standaardtijdzone voor Georgië is: UTC/GMT + 3 uur tijdens de zomertijd en UTC/GMT + 4 uur tijdens de wintertijd.  Georgië schakelt niet om tussen zomer- en wintertijd. Tijdens de Belgische wintertijd is het in Georgië drie uur later en tijdens de zomertijd twee uur.

Reizen naar Georgië

April, mei en september zijn de beste periodes om naar Georgië te reizen. Hiermee vermijdt u de meeste regenval en heeft u de meest aangename temperaturen. De meeste internationale luchtvaartmaatschappijen bieden rechtstreekse vluchten naar de internationale luchthaven van Tbilisi. Echter, vanuit de luchthaven van Zaventem zijn er momenteel geen rechtstreekse vluchten naar Tbilisi.

Sinds geruime tijd bestaan er ook rechtstreekse internationale vluchten vanuit Istanbul naar Batumi. Indien u zaken doet met het westelijke gedeelte van het land (zoals de havens van Batumi en/of Poti) is het gemakkelijker om te landen op de luchthaven van Batumi.

Reizen in Georgië

Van de luchthaven naar het centrum

De staat van de meeste hoofdwegen in Georgië is middelmatig tot slecht op het platteland. In de hoofdstad rijden veel nieuwe en goedkope bussen, taxi's en 'marshrutka'-minibussen. Tbilisi heeft ook een goed werkend metrosysteem. Een rit met de taxi van de luchthaven naar het centrum van Tbilisi kost gemiddeld USD 20. Momenteel is met bezig met een modernisering van het busvervoer. 
 
Tbilisi International Airport is de grootste luchthaven in Georgië die per uur 1.000 tot 1.200 passagiers verwerkt. De belangrijkste luchtvaartmaatschappijen zijn Georgian Airways (het vroegere Airzena), Lufthansa, Turkish Airlines, FlyDubai, Czech Airlines, Lot Polish Airlines, Aegean Airlines, Alitalia, Qatar Airways, China Southern Airlines, Azerbaijani Airlines, AirBaltic, Belavia, Ukrainian International Airlines, Aircompany SCAT, Siberian Airlines, Air Arabia, Air Astana, Atlas Jet en Pegasus Airlines. In 2016 zijn de luchthavens van Tbilisi en Batumi grondig gerenoveerd en uitgebreid. Russische en Georgische luchtvaartmaatschappijen bieden chartervluchten naar Rusland aan. Sinds maart 2019 zijn er directe vluchten tussen Brussel en Tbilisi. 
 
De pas gerenoveerde Kutaisi International Airport in het westen van Georgië (op drie uur rijden van Tbilisi) biedt goedkope vluchten met Wizz Air aan naar Bulgarije, Cyprus, Griekenland, Duitsland, Hongarije, Litouwen, Italië en Polen. In Mestia werd een nieuwe luchthaven aangelegd (in het bergachtige Svaneti-gebied). De nieuwste Georgische luchthaven is Telavi Airport in Kakheti (het oosten van Georgië) die in eerste instantie binnenlandse vluchten aanbiedt, hoewel er ook plannen zijn om het aanbod later uit te breiden.
 
Batumi Airport biedt internationale vluchten aan naar Bakoe, Istanboel, Kiev, Minsk, Moskou (chartervluchten) en Kharkov (alleen tijdens de zomer).
Het treinverkeer in Georgië is sterk verbeterd voor het passagiersverkeer, maar het blijft vrij traag. Nachtreizen in economy class zijn niet aan te raden. Reizigers nemen intussen wel graag de passagierstrein van Tbilisi naar Batumi in het westen van Georgië, gelet op het tijdsverschil van 4 uur en de comfortabele rijtuigen. 90% van het vrachtvervoer gaat via de Trans-Caucasusroute van de Zwarte Zeehavens van Poti en Batumi via Tbilisi naar Jerevan (Armenië) en Bakoe (Azerbeidzjan). Eenmaal de BTK-spoorlijn (Bakoe-Tbilisi-Kars) in 2017-2018 klaar zal zijn, zal dit het treinverkeer tussen Azerbeidzjan en Turkije en Europa ten goede komen.

Verplaatsingen in de stad

Het openbaar vervoer in Tbilisi biedt u verschillende transportmogelijkheden zoals de metro, stadsbussen, minibussen en taxi's. In Georgië wordt er rechts gereden.

Taxi’s

Taxi's zijn eigenlijk de beste manier om u te verplaatsen in de stad, omdat ze bijna overal gemakkelijk te vinden zijn en zeer goedkoop zijn (voor hoogstens een paar euro's geraakt u op uw bestemming). Het is wel raadzaam om op voorhand te vragen hoeveel de taxirit zal kosten. In het algemeen zult u taxi's vaak aan de uitgang van de meeste openbare plaatsen aantreffen zoals luchthavens, treinstations, busstations en grotere hotels. Een ander alternatief is dat u een lokaal taxibedrijf opbelt en telefonisch een taxi boekt, maar u kan ook gewoon op straat een taxi tegenhouden. In het algemeen is de aangenaamste manier nog steeds om uw hotel of restaurant te vragen om voor u een taxi te regelen.

Overig openbaar vervoer

Stadsbussen

Stadsbussen rijden rond in de hele stad en kosten gemiddeld 40 Tetri (16 eurocent). U kunt een kaartje kopen via de kaartjesautomaat op de bus. De automaat geeft wel geen wisselgeld terug dus u dient gepast te betalen.

De bussen rijden op vastgelegde tijdstippen tussen 07:00u en 24:00u en stoppen enkel aan specifieke bushaltes. Vroeg in de ochtend en in de avond rijden ze onregelmatiger.

Minibussen

Indien u zich wil verplaatsen per minibus, kunt u deze busjes praktisch overal tegenhouden, aangezien minibussen geen vaste haltes hebben. Als passagier bent u in een minibus eveneens vrij om aan te geven waar u wilt afgezet worden. Minibussen kosten meestal zo'n 50 Tetri (20 eurocent) per rit en rijden tussen 07:00u-24:00u.

Metro

De metro van Tbilisi, die zich ook wel de 'metropolitaanse' metro laat noemen, heeft twee lijnen en 21 haltes en rijdt van 6:00u tot 24:00u. De kostprijs van een rit is bepaald op 40 Tetri (16 eurocent). Metrotickets kunnen alleen worden aangekocht in het metrostation via de daarvoor bestemde ticket-automaten. Stations worden in het algemeen aangegeven door het rode (M)-teken.

Onderaan vindt u eveneens een prijsindicatie voor een aantal dagdagelijkse uitgaven in de stad:

 • Budgetovernachting: vanaf € 10
 • Middenklasse overnachting: € 70
 • Eenvoudige maaltijd: vanaf € 6
 • Diner 3 gangen: vanaf € 20
 • Taxirit (ong. 3 km.): vanaf € 3
 • Kopje koffie: vanaf € 1,50
 • Biertje: vanaf € 1

Reizen naar andere steden

Andere belangrijke steden na Tbilisi zijn Kutaisi, Telavi, Rustavi, Batumi en Poti. De reistijd per wagen naar deze bestemmingen is:

 • Kutaisi: 3,5 à 4 uur
 • Telavi: 2 uur
 • Rustavi: 30 à 45 minuten
 • Batumi: 5 à 6 uur
 • Poti: 5 à 5,5 uur

Het is mogelijk om per trein te reizen naar de meeste locaties in het westelijke gedeelte van Georgië. Echter, reizen per trein is in het algemeen veel trager en minder comfortabel dan reizen per wagen want het spoornetwerk is vrij beperkt en traag, voornamelijk omdat het aanzienlijk beschadigd werd tijdens de oorlog in 2008. Het wordt afgeraden 's nachts alleen in “economy” te reizen. De dagtrein van Tbilisi-Batumi is wel comfortabel en laat toe door Georgië te rijden in aanvaardbare veilige omstandigheden. Er bestaat eveneens een spoorweg die ’s nachts Tbilisi en Baku met elkaar verbindt en over relatief moderne treinen beschikt.

Hotels in Georgië

Het hotelaanbod is groot in Georgië, van goedkope tot hele luxueuze hotels.

Betalen in Georgië

De nationale munteenheid van Georgië is de Georgische Lari (GEL); deze is in het buitenland meestal niet eenvoudig inwisselbaar. Een Lari bestaat uit 100 Tetri. Bankbiljetten zijn er van 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100 Lari. Munten zijn er van 5, 10, 20 en 50 Tetri. Voor één euro ontvangt u 2,68 Lari (29 februari 2016, www.tijd.be).

Bankautomaten (ATM's) kunnen bijna in alle steden en grotere dorpen gemakkelijk gevonden worden en aanvaarden MasterCard, Visa, Cirrus en Maestro kaarten.

Hoewel in Georgië prijzen vaak worden aangeduid in dollars of euro’s, moet alles volgens de wet betaald worden in de lokale munteenheid (de Georgische Lari). Kredietkaarten worden frequent gebruikt in Tbilisi en andere grotere steden, maar minder in landelijke regio's.

De gewoonte omtrent fooi geven in restaurants is dat men gewoon de rekening naar boven afrondt.

Belangrijke info omtrent geldafhalingen buiten de EU:

Om veiligheidsredenen heeft de Belgische overheid op 17 januari 2012 beslist om het gebruik van de bankkaarten met Cirrus/Maestrologo buiten Europa niet langer mogelijk te maken. Afgezien van bepaalde uitzonderingen kunt u uw gewone bankkaart/debetkaart dus niet meer gebruiken buiten Europa en dient er cash geld meegenomen te worden, of een Visa/Mastercard (kredietkaart). Sommige banken bieden de mogelijkheid om deze maatregel op te heffen gedurende een maximum periode van 3 maanden. Dit dient wel voor vertrek bij uw bank aangevraagd te worden.

Werkuren in Georgië

Gewone werkuren in Georgië liggen tussen 9u en 18u (inclusief lunchpauze). Let er wel op dat de meeste bedrijven niet open zijn voor 10u. Het is zeer onwaarschijnlijk dat vergaderingen zullen plaatsvinden op vroege ochtenduren noch dat ze op tijd zouden beginnen. Het is gebruikelijker om meetings vast te leggen tegen de avond en bij voorkeur samen met een uitgebreid avonddiner.

Winkels zijn van maandag tot en met zaterdag geopend van 9.30 tot 19.00 uur. Supermarkten zijn vaak eerder geopend. Musea zijn meestal vanaf 11.00 uur open en één dag per week gesloten (meestal maandag). Banken zijn open van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 16.00 uur. Wisselkantoren zijn doorgaans langer geopend.

Communicatie in Georgië

Belgische gsm’s kan u in Georgië gebruiken als u beschikt over roaming.

Voltage, stekkers

Een overzichtstabel met stekkers, netspanning en frequentie per land vindt u hier.

Lokale feestdagen en vakantieperiodes

 • 1-2 januari: Nieuwjaar
 • 7 januari: Kerstmis (orthodoxe kerk)
 • 19 januari: Driekoningen (orthodoxe kerk)
 • 3 maart: Moederdag
 • 8 maart: Internationale vrouwendag
 • 9 april: Day of National Unity
 • 26 april: Goede Vrijdag
 • 29 april: Paasmaandag (dodenherdenking)
 • 8 mei: Sint- Andreasdag
 • 9 mei: Dag van de overwinning

 • 26 mei: Onafhankelijkheidsdag van 1918
 • 28 augustus: Maria Hemelvaart (orthodoxe kerk)
 • 14 oktober: Svetiskovloba (dag van de heilige - herdenking van de bouw van de eerste orthodoxe kerk)
 • 23 november: Sint- Jorisdag

Nuttige adressen

Ambassade van België in Georgië

In Georgië zelf is er geen Belgische ambassade. De ambassade in buurland Azerbeidzjan is bevoegd voor Georgië.

Ambassade van België in Bakoe

ISR Plaza, Nizami str. 69
1005 Bakoe
Azerbeidzjan
Openingsuren van maandag - vrijdag 9.30 - 13.00 uur en 14.00 -17.30 uur
T: +99 41 24 37 37 70
F: +99 41 24 37 37 71
T: +99 45 03 01 85 59 (tijdens de kantooruren)
T: +99 45 02 91 88 22 (noodnummer buiten de kantooruren)
E: embassy.baku@diplobel.fed.be  
http://azerbaijan.diplomatie.belgium.be  

Ereconsul van België in Tbilisi

Pierre Orloff
Kazbegi Ave 24, 13th floor
0177 Tbilisi
Georgia
T: +995 577 406 969
T: +995 32 237 22 20
pierre_orloff@access.sanet.ge

Ambassade van Georgië in België

Pater Eudore Devroyestraat 245
1150 Brussel
T: +32 2 761 11 90
E: geomission.eu@mfa.gov.ge
www.belgium.mfa.gov.ge       

Gemengde kamer van koophandel

Chavchavadze Ave, 11
GE 0179 Tbilisi
Georgië
T: +995 32 23 00 45 - +995 32 29 47 24 (algemeen)
F: +995 32 23 57 60
E: info@gcci.ge
www.gcci.ge   

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Georgië