U bent hier

Gabon in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek Gabon
Hoofdstad
Libreville (834.000 inwoners)
Oppervlakte
267.667 km² (= 8,8 x België)
Aantal inwoners
2,2 miljoen
Staatshoofd
President Ali Bongo Ondimba
Regeringsleider
Premier Julien Nkoghe Bekale
Taal
Frans (officieel), Afrikaanse talen
Munt
CFA-frank (XAF) Wisselkoers

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
20 miljard USD (594 miljard USD in België)
BBP/Capita
8.635 USD (51.247 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

Volgens statistieken van het Agentschap voor Buitenlandse Handel (ACE) is België na Frankrijk de tweede Europese exporteur van goederen naar Gabon (cijfers 2019). Voor dat jaar is het zelfs  de tweede grootste exporteur ter wereld voor China. Meer recente cijfers tonen aan dat België in 2020 het equivalent van 109,5 miljoen € aan goederen naar Gabon exporteerde en goederen invoerde ter waarde van 74,7 miljoen €. Voor de crisis, in 2019, waren deze cijfers € 127 miljoen en € 86,7 miljoen. Onze export bestaat voornamelijk uit machines en apparatuur (29,8%), chemicaliën (10,4%) en textielproducten (9,7%), de invoer bestaat voornamelijk uit hout (76,5%) en minerale producten (10%).

Aangezien de Gabonese economie sterk afhankelijk is van olie (55% van het bbp), is het land op zoek naar diversificatie. Eind januari lanceerde de premier een plan om de transformatie over 2021-2023 te versnellen. Het gaat om het verminderen van de afhankelijkheid van olie, het vergroten van het aandeel van hout en mangaan in de economie en het ontwikkelen van de landbouw.

Een keerzijde blijft het sombere investeringsklimaat door het gebrek aan transparantie en endemische corruptie. Het land staat op de 169e plaats van de 190 in de 2020 Ease of doing business-ranglijst van  de Wereldbank. Tegelijkertijd staat Gabon in de Corruption Perception Index 2020 van Transparency International op de 129e plaats van de 180, aanzienlijk beter dan Kameroen (157e). De Britse gesprekspartner bevestigde het klimaat van corruptie bij overheidsopdrachten die aan elke gebruikelijke aanbestedingsprocedure lijken te ontsnappen. Toch worden er inspanningen van de kant van de regering ondernomen om deze plaag te beteugelen. Dit blijkt uit de uitvoering van anticorruptietraining door de EU.

Specifieke vraag of probleem?

De dienstverlening van Flanders Investment & Trade voor Gabon is beperkt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Gabon