U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Wat is het reisadvies?

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken.

Welke reisdocumenten hebt u nodig?

Een identiteitskaart volstaat.

Welke taal wordt er gesproken?

Fins en Zweeds zijn de officiële talen. Daarnaast spreekt haast iedere Fin, Engels.

Wat is het uurverschil met België?

+ 1 uur

Reizen naar Finland

Per vliegtuig: Finnair en Ryanair bieden rechtstreekse vluchten van Brussel naar Helsinki aan.

Per boot: vanaf Duitsland met Finnlines vanaf Travemunde (Lübeck), of met verschillende rederijen via Zweden (Stockholm) of Estland (Tallinn).

Reizen in Finland

Van de luchthaven naar Helsinki-centrum

Er is een goede treinverbinding van de luchthaven naar het centrum van Helsinki. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld de Finnair bus (elke 20 minuten rijdt er een bus naar het centrum), en andere bussen of per taxi (kost tussen 45 en 50 euro). De reistijd is ongeveer 30 minuten.

Meer weten

Reizen in Helsinki en andere steden

Het stadscentrum van de hoofdstad Helsinki is vrij klein. Veel bezienswaardigheden kunnen te voet bezocht worden. Trams zijn de gemakkelijkste manier om te reizen in het centrum van de stad. Het openbaar vervoer in Helsinki is erg goed, ook in andere grotere steden als Espoo, Tampere en Turku. Op de tram kan u geen tickets meer kopen, dus moet u uw ticket vooraf kopen. Er bestaan voordelige tickets van 1, 2 of meerdere dagen.

Meer weten

Reizen naar andere steden

Er rijden moderne treinen naar andere steden en dorpen in Finland met uitzondering van het noordelijke Lapland. Als u naar kleine stadjes als Ivalo of Kittilä wil reizen, kan u best het vliegtuig nemen. Er is wel een treinverbinding naar Oulu en Rovaniemi maar deze reis duurt tussen 8 en 12 uren. Om naar daar te reizen kan u best een vliegtuigreis overwegen - zie https://www.helsinki-airport.com/departures.php.

Hotels in Finland

De meeste hotels zijn onderdeel van ketens als: Scandic, Sokos, Cumulus, Hilton, Best Western. Omena hotels zijn van goede kwaliteit en budgetvriendelijke, selfservice hotels. Flanders Investment & Trade, Helsinki kan bij sommige hotels genieten van het gunsttarief van de ambassade. Gelieve FIT-Helsinki te contacteren bij het plannen van individuele prospectiereizen (helsinki@flanderstrade.com).

Betalen in Finland

Finnen maken veel gebruik van hun credit/debet betaalkaart, zelfs voor betaling van enkele euro's. Creditkaarten worden vrij algemeen aanvaard (behalve op trein en bus, op rommelmarkten, ...). Geld afhalen kan aan de cash-automaten met de naam 'Otto'.

Werkuren in Finland

De werkuren van openbare diensten lopen door van 8u tot 16u (geen sluiting tijdens de lunchpauze). In de privésector komt 9u tot 17u ook vaak voor.

Communicatie in Finland

In Finland heeft bijna iedereen een smartphone. Finnen verwachten dan ook dat iedereen over een mobiele telefoon beschikt. Wifi is bijna overal beschikbaar (in cafés, treinen, bibliotheken, ...). E-mail en telefoon wordt veel gebruikt voor zakelijke communicatie. Fax daarentegen wordt niet meer gebruikt. Veel bedrijven proberen zoveel mogelijk paperless te werken en ook e-Billing wordt steeds meer gebruikt.

Voltage, stekkers

Een overzichtstabel met stekkers, netspanning en frequentie per land vindt u hier.

Lokale feestdagen en vakantieperiodes

Hier vindt u een overzicht van de Lokale feestdagen en vakantieperiodes in Finland.

Finnen nemen hun zomervakantie meestal vanaf midzomer (rond 20-22 juni) tot eind juli. Hun jaarlijkse vakantie nemen de meeste Finnen rond Kerstmis en Nieuwjaar en tijdens Pasen. Mensen met kinderen volgen de regeling van de schoolvakantie. Schoolvakanties variëren, afhankelijk van de breedtegraad. Behalve de zomervakantie, die begint voor iedereen op het eerste weekend van juni en eindigt half augustus.

Wanneer Finnen met vakantie zijn, checken ze hun werk-e-mails vaak niet.

Nuttige adressen

Ambassade van België in Finland

Kalliolinnantie 5
FI-00140 Helsinki

T: +358 9 170 412
T: +358 40 580 89 60 (noodnummer buiten de openingsuren)
Helsinki@diplobel.fed.be
https://finland.diplomatie.belgium.be/nl/ambassade-en-consulaten

Ambassade van Finland in België

Cortenberghlaan 80 bus 6
B-1000 Brussel

T: +32 2 287 12 12
sanomat.bry@formin.fi
https://finlandabroad.fi/web/bel/frontpage

Gemengde Kamer van Koophandel

Finland Chamber of Commerce
World Trade Center Helsinki,
P.O. BOX 1000, Aleksanterinkatu 17
FI-00101 Helsinki

T: +358 9 4242 6200
keskuskauppakamari@chamber.fi
http://kauppakamari.fi/en

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Finland