U bent hier

Nieuws

Op 4 en 5 oktober kunnen bedrijven die interesse hebben in supercomputing LUMI, de snelste supercomputer in Europa bezoeken. Deze bevindt zich in het CSC’s data center van Kajaani, Finland. Daarnaast kan men ook deelnemen aan het tweedaagse event dat de Finse rijksinstelling voor informatietechnologie inricht.

Regelmatig publiceert Swedbank studies over de economische vooruitzichten voor de Baltische Staten en de Noord-Europese landen. Eerst schetst men een algemeen beeld van hoe de belangrijkste wereldeconomieën ervoor staan, en daarna komen Zweden, de andere Scandinavische landen en de Baltische Staten aan bod.

Het Pools Nationaal Centrum voor Onderzoek & Ontwikkeling organiseert samen met Onderzoeks- en Innovatienetwerk van de Europese regio's een mutual learning event rondom de 5 EU-missies op 17 mei. Interessant voor bedrijven die in een triple helix model willen samenwerken met de publieke sector en academische instellingen om de ambitieuze doelstellingen van dit R&D-instrument van de Europese Commissie te realiseren.

Het Finse scheepsvaartbedrijf Meyer Turku zal een project met een geschatte waarde van € 100 miljoen leiden om tegen 2025 een klimaatneutraal cruiseschip te ontwikkelen en tegen 2030 een CO2-neutrale scheepsbouw te realiseren.

Levert u producten of diensten aan de industrie, en wilt u graag exporteren naar de Nordics? De Subcontracting Trade Fair in Tampere is de grootste industriële beurs in Finland. Met de hulp van Flanders Investment & Trade kan uw deelname aan deze beurs zeer interessant zijn, met afspraken op de beurs alsook in de regio van Helsinki.

De autonome Finse regio Åland heeft een project opgestart om verschillende gebieden in de Oostzee als mogelijk windparkgebied aan te wijzen. Het project, dat groter zou zijn dan de grootse windparken die nu gebouwd worden, zou tot 30 TWh elektriciteit per jaar kunnen produceren.

Metsä Group investeert 1,6 biljoen euro in een nieuw bioproductbedrijf in Kemi, Finland, de grootste investering die Finnish forest industry ooit deed. De belangrijkste partners bij het bouwen van de nieuwe fabriek zijn Valmet, ABB, AFRY en Fimpec, maar kleinere bedrijven kunnen als onderaannemers meewerken aan dit project, wat ook mogelijkheden kan bieden voor Vlaamse bouw- en andere bedrijven.

Wilt u uw export uitbreiden naar de Finse markt en mogelijk ook naar de Scandinavische en Baltische Staten?

Net als de voorbije jaren organiseert het kantoor van Flanders Investment & Trade in Finland op 2 april 2020 een professioneel bierevent op de Belgische ambassade in Helsinki, in combinatie met een gedeelde Belgische brouwerijstand op het Helsinki Beer Festival (3-4 april 2020). 

Finland exporteerde in 2017 gezondheidstechnologie ter waarde van 2,2 miljard euro, een stijging van 5,3% ten opzichte van het voorgaande jaar. Daarmee is Finland een van de weinige Europese landen die meer gezondheidstechnologie exporteert dan importeert. Het land heeft dan ook een gunstig klimaat voor bedrijven die actief zijn op het gebied van gezondheidstechnologie.

Pagina's