U bent hier

Kansrijke sectoren

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.

Voedingsproducten, kleinhandel en horeca

De markt van voedingsproducten blijft goede mogelijkheden bieden voor Vlaamse bedrijven. Finland importeert een groot aantal voedingsproducten, in het bijzonder fruit en groenten. Vooral biologische voeding en fairtradevoeding, gastronomische voeding (voor kleinhandel en horeca), functionele voeding, af te bakken producten en producten onder een eigen merknaam (Kesko, SOK, Suomen Lähikauppa) bieden goede mogelijkheden. In de vleessector wordt verwacht dat de import zal stijgen omdat o.a. de lokale productie van varkensvlees daalt. Specifieke studies per sector en contacten zijn beschikbaar bij FIT Helsinki.

Meer informatie:

Bouwproducten en domotica

In de bouwsector bieden vooral producten in het ecologisch vriendelijke segment en energiebesparende producten mogelijkheden. Daarnaast zijn ook gespecialiseerde producten (producten met een ander design/andere karakteristieken/van een andere kwaliteit dan de basisproducten, …), interessant voor Finnen. Gelieve nota te nemen dat de doe-het-zelfzaken in Finland ook verkopen aan professionelen. Verder is ook tuinieren ook een opkomende trend in Finland.

Medische uitrusting en toestellen

De bevolking van Finland is de snelst vergrijzende bevolking van Europa en dat betekent dat producten en diensten op het gebied van geriatrie interessant zijn. Technologieën die ouderen in staat stellen zo lang mogelijk thuis te blijven wonen zijn nodig. Verder is er ook interesse voor medische uitrusting en toestellen in het algemeen voor de gezondheidszorg en ziekenhuizen.

Finland plant ook grote renovatiewerkzaamheden in openbare ziekenhuizen, met inbegrip van nieuwe gebouwen en grote verbouwingen in de bestaande gebouwen, bv. in de regio van Tampere. Gezondheidstechnologie in het algemeen is een sector die een hoge vlucht neemt in Finland en er worden veel nieuwe producten en technologieën ontwikkeld in het land.

Diensten op het gebied van gezondheid en wellness vormen een andere sector die een grote groei laat optekenen. In het bijzonder interessant zijn de technologieën en diensten die mensen toelaten hun gezondheid en prestaties te meten met slimme applicaties en technologieën.

Meer informatie: 

LNG-terminals en datakabelprojecten

Er werd besloten om 3 LNG-terminals te bouwen in Finland. De terminal van Pori zal een capaciteit hebben van 30.000 m³, die van Rauma een capaciteit van 10.000 m³ en die van Tornio 50.000 m³. De totale waarde van deze investeringen zal 200 miljoen euro bedragen. De bouw van deze terminals zal het begin betekenen van het LNG-netwerk dat langs de Finse kust zal worden gecreëerd. Er zal ook een pijplijn voor vloeibaar aardgas aangelegd worden tussen Estland en Finland.

Ook het aanleggen van een datatransferkabel tussen Finland en de Baltische staten wordt voorzien. De kabel zal onder water liggen in de Baltische Zee en Finland met de Baltische Staten verbinden. Een van de doelen is om meer datacentra aan te trekken in Finland. Het Finse bedrijf 'TeliaSonera' overweegt zijn eigen datatransferkabel aan te leggen tussen Duitsland en Finland.

Andere grote investeringsprojecten omvatten bouwprojecten in het hoofdstedelijk gebied van Helsinki (www.uuttahelsinkia.fi) en de bouw van verschillende bioproductcentrales (bv. 'Metsä Group' zal de grootste investering in de geschiedenis van de Finse bossector ooit doen).

Meer informatie is beschikbaar bij FIT Helsinki.

Cleantech

Finland, en dat geldt ook voor de andere Noord-Europese landen, profileert zich als een land dat zich toespitst op cleantech. De sector heeft ook hoge verwachtingen en kent een aanzienlijke groei. Volgens de Finse cleantech associatie zijn er mogelijkheden voor buitenlandse bedrijven, in het bijzonder op het vlak van windenergie (er wordt verwacht dat er tegen 2020, 600 windturbines zullen worden gebouwd), technologieën en innovaties met betrekking tot de biomassa-waardeketen, energie-efficiënte oplossingen en producten in de bouwsector en ook in de watersector voor wat betreft toekomstige renovatieprojecten in het land.

Eveneens in opmars zijn de industrie en innovaties op het gebied van materiaalefficiëntie.

Meer informatie: 

Finse cleantech associatie - www.cleantech.fi

Consumptiegoederen en e-commerce

Finland importeert grote hoeveelheden textiel, kleding, stoffen en consumptiegoederen in het algemeen. De markt is klein, maar goed. De Finnen laten meer aankopen optekenen via webwinkels. Voor diensten en producten bestaan er mogelijkheden binnen de stijgende e-commerce trend. De kledingmarkt is vooral in de handen van grote Scandinavische ketens zoals ‘H&M’ en ‘Bestseller’, maar er zijn goede mogelijkheden voor interieurtextiel, tapijten, stoffen en behangpapier. Interieurdecoratie is populair en de interesse ervoor groeit. Goed design en goede kwaliteit worden altijd gewaardeerd.

Andere marktstudies 

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Finland