U bent hier

Finland in cijfers

CORONAVIRUS


UPDATE 30/6/2021

Ook in Finland is de recentste coronagolf aan het afnemen. De tweede noodtoestand van de pandemie gold van 1 maart tot 27 april 2021. Sindsdien zijn de meeste restricties stap voor stap opgeheven. Vanaf 21 juni kunnen personen die (minstens twee weken geleden) volledig gevaccineerd werden of binnen 6 maanden COVID-19 gehad hebben en genezen zijn, van België naar Finland reizen. Zakenreizen zijn ook mogelijk voor personen die niet aan deze criteria voldoen. In dat geval moet de zakenreiziger wel in zelfquarantaine blijven en ten vroegste 72 uur later een negatieve coronatest voorleggen om de quarantaine te mogen beëindigen.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Finland
Hoofdstad
Helsinki (648.042 inwoners)
Oppervlakte
338.424 km² (= 11 x België)
Aantal inwoners
5.517.919
Staatshoofd
President Sauli Niinistö
Regeringsleider
Eerste minister Sanna Marin
Taal
Fins en ook Zweeds
Munt
Euro
Belangrijke steden
Espoo 283.632 (inwoners), Tampere (235.239), Vantaa (228.166), Oulu (203.567)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
269 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
48.712 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

Al in januari 2020, voor de coronacrisis in Europa begon, voorspelde de Finse Nationale Bank dat het hoogtepunt van de economische cyclus in Finland voorbij was. Toen verwachtte de bank wel nog steeds groei.

Het vertrouwen bij zowel bedrijven als consumenten nam al geruime tijd af en ook de groei vertraagde in Finlands belangrijkste exportbestemmingen Duitsland, Zweden, VS, Nederland. De groei zou in 2020 onder de 1% dalen, maar de komende jaren licht aantrekken.

De coronacrisis heeft natuurlijk dit alles veranderd. In april werd algemeen verwacht dat de Finse bbp voor 2020 met tot -10% zou crashen, maar toen het leven tijdens de zomer bijna terug naar het normale ging werd het duidelijk dat de situatie niet zo erg was. Hoewel de tweede golf uiteindelijk ook Finland is getroffen, met restricties als gevolg, schatten de meeste experten in januari 2021 dat de verandering in de bbp voor 2020 op rond -3,5% landt, met een gelijkaardige positieve groei voor 2021.

De hausse in de woningsector die al jaren aan de gang was begon al in 2019 te vertragen, en de woninginvesteringen zullen de komende jaren naar verwachting zelfs afnemen. Verwacht wordt dat de consumptie van huishoudens slechts matig zal groeien in verhouding tot de toename van de koopkracht. De bouwwerven konden min of meer normaal doorwerken in 2020, ondanks de hoge aandel buitenlandse werknemers (1/3 in de regio Helsinki met omgeving, 1/10 elders in het land). De sector verwacht een krimp van -4% in 2021.

De arbeidsmarkt was al aan het afkoelen voor de coronacrisis begon. De trage neerwaartse trend van de werkloosheid van de laatste jaren is tijdens 2020 tegen een muur gebotst. Het ergst was het in mei, toen meer dan 10% van de arbeidskrachten werkloos was. Omwille van een nieuwe vereenvoudigde proces voor tijdelijke werkloosheid kozen veel bedrijven voor deze optie, en konden dus zonder grote problemen terug hun activiteiten opstarten of  uitbreiden toen het in de zomer weer beter ging. Het werkloosheidspercentage was 6,9 in november. Behalve de onzekerheid dat de coronacrisis en de maatregelen daartegen met zich brengen zijn er in veel sectoren en geografische gebieden nog steeds problemen met de vacante banen en de beschikbare werkzoekenden te matchen.

Volgens EK, de ‘Confederation of Finnish Industries’, die regelmatig een ‘Business Tendency Survey’ rapport uitgeeft over de bedrijfsvooruitzichten, was het vertrouwen bij de verschillende sectoren in december 2020 in het algemeen zwak, maar aan het herstellen: de bedrijfsvooruitzichten voor de retail was zelfs dezelfde als de gemiddelde op lange termijn, -1. Die van de dienstensector (-11, gemiddeld op lange termijn +12) en de bouw (-15, gemiddeld op lange termijn -6) waren elk met een paar punten gegroeid sinds november. Het cijfer van de productie was zelfs met 8 punten gestegen sinds november, maar lag met -5 nog duidelijk onder het gemiddelde +1.

De kredietwaardigheid van Finland is gehandhaafd op AA+ (Standard & Poor’s) sinds het in 2014 werd verlaagd van AAA. Deze beoordeling werd in september 2020 bevestigd. De uitzichten zijn stabiel, Finland heeft "fiscale ruimte" om tegen de coronacrisis te vechten en de groei vanaf 2021 zal laag maar bestendig zijn.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Finland