U bent hier

Finland in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
de Republiek Finland
Hoofdstad
Helsinki (658.864 inwoners)
Oppervlakte
338.424 km² (= 11 x België)
Aantal inwoners
5.549.599
Staatshoofd
President Sauli Niinistö
Regeringsleider
Eerste minister Sanna Marin
Taal
Fins en ook Zweeds
Munt
Euro
Belangrijke steden
Espoo (297.354 inwoners), Tampere (244.315), Vantaa (239.216), Oulu (209.648), Turku (195.301)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
272 miljard USD (522 miljard USD in België)
BBP/Capita
49.161 USD (45.189 USD in België)

Economische vooruitzichten

Ondanks het aanhouden van de COVID19-pandemie herstelde de Finse economie zich in 2021 in een goed tempo van de negatieve economische impact van de crisis.

De Russische invasie van Oekraïne heeft in februari 2022 echter een donkere schaduw geworpen over de wereldeconomie. De door de oorlog veroorzaakte onzekerheid ondermijnt het vertrouwen in de economie en drijft de inflatie omhoog. Volgens de prognose in juli 2022 van de Finse national bank zal de Finse economie in 2023 naar verwachting met maar 0,5% groeien. Dit is relatief minder ten opzichte van 2021, wanneer die met 3,5% steeg, en het verwachte cijfer in 2022, 1,7%.

Het Finse bruto binnenlands product steeg in de eerste drie maanden van 2022 met 0,4% op kwartaalbasis, een afname van 0,6% t.o.v. het voorgaande kwartaal, wat wijst op een zwakste groei sinds het eerste kwartaal van 2021.

Op lange termijn wordt de economische groei beïnvloed door structurele factoren. In Finland wordt het groeipotentieel van de economie afgezwakt door de aanhoudende daling van de beroepsbevolking en de structurele werkloosheid. Met het nieuwe Nordic labour market service model wil de regering zorgen voor dalende werkloosheidcijfers. Het doel is om de perioden van werkloosheid te verkorten en het zoeken naar werk aan te moedigen, dit door middel van meer persoonlijke steun, maar ook meer verplichtingen.

Volgens de Business Tendency Survey (april 2022) van de Confederation of Finnish Industries zijn de vooruitzichten voor Finse bedrijven in alle belangrijke sectoren somberder geworden. De conjunctuur is nog steeds gunstig in de productiesector, maar is al aan het afnemen in de bouw- en de dienstensector.

In april bleef de indicator van het productievertrouwen onveranderd ten opzichte van maart. Het vertrouwen was in april +15. Het langetermijngemiddelde is +1. De bouwvertrouwensindicator scoorde in april -4, zeven punten minder dan het herziene cijfer in maart. De indicator ligt boven het langetermijngemiddelde van -6. Volgens Sami Pakarinen, directeur van de Confederation of Finnish Industries, komt dit door de aanval van Rusland op Oekraïne. Vooral de beschikbaarheid van materialen is nu een groot probleem, en het is ook een groot probleem in de productie. Hoewel er op veel gebieden nog steeds voldoende vraag is, maakt onzekerheid over de toekomst in combinatie met een sterke stijging van de kosten de bedrijfsomgeving aanzienlijk moeilijker, ook voor Finse bedrijven.

De dienstensector scoorde in april +11 punten, een punt minder dan het herziene cijfer in maart. Het vertrouwen ligt dicht bij het langjarig gemiddelde (+12). De oorzaak ligt voornamelijk bij de problemen van de beschikbaarheid van arbeidskrachten in deze sector.

De detailhandel deed het beter met een score van +0 in april, wat zes punten meer is dan in maart. Als gevolg van het herstel van de COVID-19-crisis zijn ook de vooruitzichten in andere sectoren veranderd. De toerisme- en restaurantsector, die al lang lijdt onder de pandemie, heeft nu meer vertrouwen in de toekomst. Aan de andere kant zijn de logistieke en handelsvooruitzichten verslechterd naarmate de onzekerheid bij de consument is toegenomen.

De kredietwaardigheid van Finland is gehandhaafd op AA+ (Standard & Poor’s) sinds het in 2014 werd verlaagd van AAA. Deze beoordeling werd in maart 2022 bevestigd. De uitzichten zijn stabiel.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Finland