U bent hier

Finland in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 24/03/2020

Zoals in veel Europese landen, stijgt ook in Finland het cijfer van coronabesmettingen. De gepubliceerde cijfers over het aantal besmettingen in Finland geven niet het juiste beeld van de situatie weer: op het moment wordt niet iedereen die symptomen vertoont getest, maar enkel de ernstig zieke patiënten en het personeel van de medische sector. Reizen naar Finland is alleen nog mogelijk voor personen met de Finse nationaliteit, personen met vaste woonplaats in Finland of voor dringende redenen. Wie naar Finland reist moet de eerste 14 dagen in zelfquarantaine verblijven. De Finse overheid neemt verschillende maatregelen om de verspreiding tegen te gaan en de economische impact ervan te verminderen.​
Deze maatregelen kunnen een impact hebben op economische activiteiten en op zakenreizen naar Finland.
Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Finland
Hoofdstad
Helsinki (648.042 inwoners)
Oppervlakte
338.424 km² (= 11 x België)
Aantal inwoners
5.517.919
Staatshoofd
President Sauli Niinistö
Regeringsleider
Eerste minister Sanna Marin
Taal
Fins en ook Zweeds
Munt
Euro
Belangrijke steden
Espoo 283.632 (inwoners), Tampere (235.239), Vantaa (228.166), Oulu (203.567)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
277 miljard USD (543 miljard USD in België)
BBP/Capita
50.152 USD (47.519 USD in België)

Economische vooruitzichten

De economische prognoses voor Finland voor 2020 en later die gepubliceerd werden vóór de verspreiding van het coronavirus naar Europa, voorspelden het begin van een vertraging van de economie.

Volgens het in januari 2020 gepubliceerde overzicht van de Bank of Finland werd het hoogtepunt van de cyclus als voorbij beschouwd, maar de bank verwachtte toen nog steeds groei. Het vertrouwen bij zowel bedrijven als consumenten neemt al geruime tijd af en de groei is vertraagd in Finlands belangrijkste exportbestemmingen (Duitsland, Zweden, VS, Nederland). De groei zou in 2020 onder de 1% dalen, maar de komende jaren licht aantrekken.

De hausse in de woningsector is al jaren aan de gang, maar begint nu te vertragen en de woninginvesteringen zullen de komende jaren naar verwachting zelfs afnemen. Verwacht wordt dat de consumptie van huishoudens slechts matig zal groeien in verhouding tot de toename van de koopkracht.

De arbeidsmarkt zal naar verwachting afkoelen naarmate de economische groei vertraagt en de groei van de vraag naar arbeid afzwakt. De neerwaartse trend van de werkloosheid zal tijdelijk tot stilstand komen en de werkgelegenheid zal in 2020 nauwelijks groeien. De werkloosheid blijft echter lager dan de voorbije jaren. In veel sectoren en geografische gebieden zullen er nog steeds problemen zijn tussen de vacante banen en de beschikbare werkzoekenden.
Bron: www.bofbulletin.fi/en/2019/5/finland-s-economic-boom-over/

Ook EK, de ‘Confederation of Finnish Industries’, schetste een somber beeld van de nabije toekomst in hun rapport van de ‘Business Tendency Survey’ dat in januari werd uitgevoerd.

De bedrijfsvooruitzichten begin 2020 waren zwak in alle belangrijke sectoren, maar iets beter dan in het najaar van 2019. De indicator van de bedrijfsvooruitzichten voor de productie was -15, voor de bouw was dit -9 en voor diensten -6. Ook hier kwam de combinatie van werkloosheid enerzijds en een tekort aan geschoold personeel aan de orde. https://ek.fi/en/current/2020/01/29/economic-conditions-have-worsened-and-the-outlook-remains-weak/

De kredietwaardigheid van Finland is gehandhaafd op AA+ (Standard & Poor’s) sinds het in oktober 2014 werd verlaagd van AAA. Deze beoordeling werd in maart 2020 bevestigd. Het ratingbureau is van mening dat de onlangs benoemde regering moet worden geconfronteerd met de noodzaak om het hervormingsmomentum nieuw leven in te blazen om structurele beperkingen voor snellere groei aan te pakken. www.treasuryfinland.fi/government-borrowing/credit-ratings/

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Finland