U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Reisadvies

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken.

Tip: Registreer u gratis op Travellers Online. Doet zich ter plaatse een ernstige crisis voor (natuurramp, politieke crisis ...), dan kan de FOD Buitenlandse Zaken u makkelijk informeren en helpen.

Welke reisdocumenten heeft u nodig?

Reizen naar de Filipijnen voor zaken en toerisme is toegestaan zonder visum voor een duur van maximum dertig (30) dagen, op voorwaarde dat de reiziger een geldig ticket voor zijn terugreis naar de haven van herkomst of de volgende haven kan voorleggen en op voorwaarde dat zijn paspoort geldig is voor een periode van minstens zes (6) maanden na de beoogde verblijfsperiode.

Bezoek voor bijkomende informatie de volgende website: https://diplomatie.belgium.be/nl/reisdocumenten

Welke talen worden er gesproken?

Filipijns (nationaal en officieel), Engels (officieel)

Hoeveel bedraagt het tijdsverschil met België?

UTC+08:00: Manila (België + 6 uur in de zomer en 7 uur in de winter)

Reizen naar de Filipijnen

Vele internationale luchtvaartmaatschappijen vliegen regelmatig tussen Brussel en Manila. Het gaat wel om niet-rechtstreekse vluchten met een of meerdere tussenstops alvorens de eindbestemming te bereiken (bijv. Etihad Airways, KLM, Emirates, Qatar, ...).

Reizen in de Filipijnen

In de stad                          

Reizen in de metropool en de belangrijkste commerciële centra van de stad is over het algemeen veilig.  Een taxi nemen is meestal veilig.   Het is echter raadzaam om de nummerplaat van de wagen te noteren.   Het hotelpersoneel bezorgt u normaal een document met informatie over veiligheid en met nuttige informatie voor wanneer u persoonlijke bezittingen in het voertuig achterlaat. 

Voor mensen die steden zoals Metro Manila voor het eerst bezoeken, is het gebruik van geaccrediteerde hoteltaxi's met assistentie van het hotelpersoneel betrouwbaarder dan taxi's met meter die men op straat kan aanhouden.  Als u een taxi met meter gebruikt, vraag de bestuurder dan om de meter te starten wanneer u instapt om te hoge kosten te vermijden. Hoteltaxi's hanteren forfaitaire tarieven voor reizen naar bepaalde bestemmingen.  Als u een gewone taxi neemt, is het nuttig om het gebruikelijke taxitarief te kennen om te vermijden dat u te veel betaalt. U kan nu ook een aantal apps gebruiken om een taxi te boeken, bijv. Grab Taxi, Easy Taxi en Uber.   De tarieven zijn wat hoger dan die van taxi's met meter maar ze worden als veiliger  beschouwd. 

Metro Manila bestaat uit 16 steden (inclusief de stad Manila). Wanneer u rondreist in Metro Manila, en vooral wanneer u naar vergaderingen gaat, moet u rekening houden met het verkeer in plaats van met de afstand.  Het verkeer hoort bij het dagelijks leven in Metro Manila.  U moet dus aanzienlijk wat tijd uittrekken wanneer u zich verplaatst. U vraagt best aan het hotelpersoneel of aan een plaatselijk contactpersoon hoe lang u erover doet om uw bestemming te bereiken, rekening houdend met factoren zoals het verkeer tijdens de piekuren en alternatieve routes.  

Het is ook mogelijk om een auto met of zonder chauffeur te huren en de kosten zullen variëren naargelang van de gebruiksduur, het type wagen en de reisweg.

Naar andere steden

Binnen de Filipijnen kan u relatief gemakkelijk over land, met het vliegtuig en over zee naar de meeste regio's van het land reizen. Wat reizen over land betreft, is de kwaliteit van het wegennet nogal verschillend.  Daar waar afstanden die in de Verenigde Staten snel worden afgelegd, duurt dit op de Filipijnen langer wegens de gebrekkige kwaliteit van de wegen en door files.  Het grootste deel van de eilandengroep is bereikbaar via een dicht wegennet. 

De Filipijnen hebben meer dan 80 vliegvelden, waaronder vier grote internationale luchthavens, nl. de Ninoy Aquino International Airport (NAJA) in Manila, Clark International Airport in Pampanga, Mactan Cebu International Airport (MCIA), en Davao International Airport. De luchthaven van NAJA, de belangrijkste internationale toegang tot het land, heeft vier terminals waarvan er een wordt gebruikt door Philippine Airlines voor zijn nationale en internationale routes (Terminal 2).  Passagiers moeten minstens een uur voor vertrek op de luchthaven zijn voor binnenlandse vluchten en twee tot drie voor internationale vluchten (vooral voor vluchten naar de VS).

Er worden terminaltoeslagen aangerekend voor vertrekkende passagiers, zowel op binnenlandse als op internationale vluchten. Vertragingen zijn niet ongebruikelijk op de Filipijnen.

Hotels

Het is gemakkelijk om een hotel te boeken via websites zoals Agoda, booking.com, Asia Travel, enz.

Geld

De Filipijnse munt is de Peso, ze bestaat uit 100 centavos. Er zijn briefjes van 20P, 50P, 100P, 200P, 500P en 1000P. De meeste buitenlandse valuta kunnen gewisseld worden in banken, hotels en gevolmachtigde Forex-dealers die outlets hebben in de grote commerciële gebieden. Over het algemeen worden alle internationale kredietkaarten aanvaard in nagenoeg alle zaken (hotels, restaurants, winkels, enz.); u kan uit elk ATM toestel met de gebruikelijke logo's (VISA, MasterCard, Cirrus/Maestro) Filipijnse peso's halen. In en rond de stad zijn ATM-toestellen van bekende internationale banken die 24/24u toegankelijke zijn. Alle grote hotels beschikken over ATM-toestellen. 

Kantooruren

Op de Filipijnen zijn de kantooruren van 8u00 tot 17u00, of van 9.00 tot 18.00, van maandag tot vrijdag.

Sommige zaken kunnen op zaterdag gedurende korte tijd geopend zijn, maar over het algemeen wordt er op zaterdag en zondag niet gewerkt.  Vermijd zaken te doen in het weekend of op vakantiedagen, tenzij uw Filipijnse contactpersoon specifiek te kennen heeft gegeven dat hij dan bereikbaar is.

Communicatie

Om vanuit de Filipijnen naar België te bellen, vormt u 00 + de landcode 63 + het zonenummer of de code voor mobiele telefoons + het telefoonnummer.

Voltage, stekkers

Een overzichtstabel met stekkers, netspanning en frequentie per land vindt u hier.

Plaatselijke vakantiedagen en vakantieperiodes

Voor zakenlui is het heel belangrijk om hun zakenreizen op voorhand te plannen, vooral tijdens periodes die samenvallen met officiële feestdagen.

Alle kantoren zijn gesloten tijdens de volgende wettelijke feestdagen:  1 January, Nieuwjaar; 9 april, Bataan & Corregidor Day and Heroism Day; paasvakantie, d.w.z. maandag, donderdag en Goede Vrijdag; 1 mei, Labor Day; 12 juni, Philippine Independence Day; 21 augustus, Ninoy Aquino Day; 1 november 1, Allerheiligen; 30 november 30, Bonifacio Day; 25 december, Kerstmis; en 30 december, Rizal Day.

24 juni, Manila Day, is enkel in Manila een wettelijke feestdag, terwijl 19 augustus, Quezon Day, enkel in Quezon City als een feestdag geldt.  Eid-ul-Fitr en het Chinese Nieuwjaar worden nu ook als feestdagen beschouwd.  Daarbuiten zijn er nog bijzondere wettelijke feestdagen, zoals Election Day en EDSA Revolution Day; ze worden als dusdanig aangeduid door de President en gelden over het hele land als een feestdag. 

Als overwegend katholiek land wordt op de Filipijnen de vasten in acht genomen.  Tijdens de Goede Week is het rustig wat zakendoen betreft. Het is best om deze periode te vermijden (van Palmzondag tot Pasen) aangezien iedereen waarschijnlijk met vakantie zal zijn.  Tijdens deze periode bereikt binnenlands verkeer zijn hoogtepunt.  Vandaar dat zakenreizen tijdens deze periode absoluut vermeden moeten worden.  Alle commerciële instellingen en bedrijven zijn gesloten op Witte Donderdag en Goede Vrijdag. 8 december, onbevlekt ontvangenis van Maria, is ook een vakantiedag.

De periode van Allerheiligen en Allerzielen (1 en 2 november) is eveneens een periode tijdens welke velen vakantie nemen; het is dus raadzaam hiermee rekening te houden bij het plannen van een zakentrip.  Werkgerelateerde activiteiten staan dan meestal op een lager pitje om van de vakantie te genieten, vooral wanneer deze data in het weekend vallen of erop aansluiten.  

Kerstmis begint vroeg op de Filipijnen (op de Filipijnen duurt de kerstperiode nagenoeg het langst), te beginnen op of rond de week van 15 december tot het eind van het jaar; werkgerelateerde activiteiten staan dan op een laag pitje en er worden veel feestjes gehouden.  Belangrijke vergaderingen worden best voor deze periode gepland. 

Nuttige adressen

Ambassade van België in de Filipijnen

Multinational Bancorporation Center 9th floor - 6805 Ayala Avenue - Makati City, Philippines
Makati Central Post Office Box - Box 2165 - 1201 M
T: +63 28 45 18 69 / 73
E: Manila@diplobel.fed.be
https://philippines.diplomatie.belgium.be/nl
ZE de h. Michel Goffin, Ambassadeur

Ambassade van de Filipijnen in België

297 Avenue Molière, 1050 Brussel
T: +32 2 340 33 77 / 78
E: consular.brusselspe@gmail.com
E: brusselspe@gmail.com
https://brusselspe.dfa.gov.ph/
HE Mr Eduardo Jose A. De Vega, Ambassador of the Philippines

Gemengde Kamer van Koophandel

European Chamber of Commerce in the Philippines: http://eccp.com/ 
Belgian-Filipino Business Club (BFBC): http://www.belphil.org    

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Filipijnen