U bent hier

Kansrijke sectoren

Voeding en dranken

De Filipijnen zijn een sterke en dynamische groeimarkt voor ingevoerde voedingswaren en dranken. Jaarlijks voeren ze voor meer dan USD 1 miljard aan consumentgerichte producten in. De consumptie wordt gestimuleerd door de solide nationale economie, die in 2017 met 6,5% is gegroeid. Volgens de prognoses zal ze tussen 2018 en 2022 met gemiddeld 6,4% op jaarbasis blijven groeien. De Filipijnen blijven hiermee naar verwachting een van de topgroeilanden in Oost-Azië. De plannen van de regering om de overheidsinvesteringen en de investeringen in infrastructuur nog op te drijven, ondersteunen deze groeiprognoses en leiden tot meer banen, minder armoede en meer consumptie.

De Filipijnse voeding- en drankensector, goed voor 10% van het bbp, levert een belangrijke bijdrage aan de economische groei van het land.

Factoren zoals een groeiende bevolking, meer mensen met een middeninkomen, meer tweeverdieners, meer beschikbaar inkomen, een snel veranderende levensstijl en meer aandacht voor de voedingskwaliteit en voedselveiligheid hebben tot de aanhoudende groei van de detailhandelssector voor levensmiddelen bijgedragen. De toename van de geldtransfers van Filipino's die in het buitenland werken en de snel groeiende sector voor outsourcing van bedrijfsprocessen zorgen voor een hoger beschikbaar inkomen bij de middenklasse. De Filipijnse economie heeft de grootste dienstensector in Zuidoost-Azië en particuliere consumptie vertegenwoordigt ongeveer 60% van de economie.

De jonge, fors groeiende en flink verstedelijkte bevolking met haar steeds verfijndere smaak en vlottere toegang tot supermarkten is ook een factor die tot deze groei bijdraagt.

Snelle feiten [1]

 • Aantal inwoners: 104 miljoen (raming juli 2017); jaarlijks groeipercentage: 1,6%.
 • 53% is jonger dan 24 jaar.
 • Hoog alfabetiseringsniveau: 96% van de 69 miljoen Filipino's van 15 jaar en ouder kan lezen en schrijven.
 • Stedelijke bevolking: 44,2% van de totale bevolking; 12,9 miljoen in de hoofdstad Manilla (2017). 
 • Urbanisatietempo: een jaarlijkse groei van 1,57% (raming 2015-2020).
 • Potentiële consumenten: min. 20 miljoen mensen. Het gemiddelde jaarlijkse bbp per hoofd van de bevolking bedraagt ongeveer USD 3.100. 20% van de bevolking heeft een gemiddeld jaarinkomen van USD 12.510.[2]
 • Uitgaven van huishoudens voor voeding en niet-alcoholische dranken: 42% op jaarbasis.[3]
 • Veel aandacht gaat naar ingevoerde producten die de voorkeur van Filipino's wegdragen.
 • De vraag naar 'gezonde' en biologische producten, gourmetproducten en kant-en klaarmaaltijden neemt toe.
 • De voedingsretailsector, het foodservicesegment en de voedselverwerkende nijverheid groeien gestaag.

Subsectoren van de voedings- en drankenmarkt

 • Voedingsretail- en consumptiegoederensector
 • Foodservice
 • Voedselverwerking 

1. Overzicht van de Filipijnse voedingsretailmarkt

De solide prestaties van de Filipijnse economie in de voorbije jaren zorgden voor een boost in de goed ontwikkelde voedings- en drankenretailsector. In totaal gaven de Filipijnen in 2016 PHP 4.489 biljoen uit aan voeding en dranken, wat neerkomt op 42,15% van de totale uitgaven van huishoudens.[1] De sector is volop aan het moderniseren en breidt snel uit. Duurdere warenhuisketens trekken klanten aan door grote, moderne winkels te openen met een breed productgamma en met betere koude keten- en distributiesystemen. 

Uit onderzoek blijkt dat zowat 70% van de detailhandelsverkopen via traditionele verkoopkanalen verlopen (zoals wet markets (openluchtmarkten), sari-sariwinkels (kleine supermarkten) en mom-en-pop stores (familie- of buurtwinkels). Ondanks de snelle expansie van supermarkten en zelfbedieningszaken werden in 2016 op de Filipijnen 42% van de consumptiegoederen (FMCG) via deze traditionele kanalen verkocht.[2]

Het marktaandeel van hyper- en supermarkten (samen goed voor 30% van de voedingsretailverkopen) neemt ook toe. Hoewel rijst, vis, zeevruchten, fruit en groenten op de Filipijnen basislevensmiddelen zijn, hebben veranderingen op de lokale markt tot gevolg dat er meer hypermarkten en grote winkels opduiken en dat de foodservice-industrie blijft groeien. Omdat de grote spelers in de levenmiddelensector steeds meer verkopen (de verkoop van voedingsproducten steeg van ongeveer 10% naar 20% in 10 jaar tijd), hebben de detailhandelaars hun toevlucht genomen tot expansie in steden en provincies om hun klantenbestand en hun geografisch bereik te vergroten.  De grote voedingsgiganten en ketens domineren de voedingsretailbusiness waar weinig ruimte is voor concurrentie. De nieuwe winkels nemen immers de plaats in van kleinere plaatselijke supermarkten.

[1] Philippine Statistics Authority, Household Final Consumption Expenditure by Purpose; http://psa.gov.ph/nap-press-release/sector/Household%20Final%20Consumption

[2] European-Philippines Business Network, Advocacy Papers, http://epbn.ph/storage/app/media/publications/2017%20Advocacy%20Papers.pdf

Belangrijke foodretailers in de Filipijnen (samenvatting profiel):
 • SM Markets handhaaft zijn koppositie in de uiterst competitieve Filipijnse retailsector met een totaal van 310 winkels. 
  Super Value Inc. of SM Supermarket is het pioniersmerk van de Food Retail Group van SM Investments. De winkels bevinden zich meestal in SM Malls (winkelcentra). SM Hypermarket is een combinatie van een supermarkt en een warenhuis. Het aanbod omvat meer dan 150.000 merkproducten of voorraadeenheden (SKU's of stock-keeping units). Klanten kunnen zo al hun routineaankopen op eenzelfde plek doen. SaveMore van SM is een keten van buurtkruidenierszaken van de SM Food Retail Group (waar ook de SM Supermarkets en SM Hypermarkets deel van uitmaken). SaveMore-winkels zijn buiten SM-winkelcentra gevestigd. Het gaat om zelfstandige winkels of panden die worden gehuurd als hoofdhuurder in een commercieel centrum/gebouw of een winkelcentrum dat geen deel van de SM Group uitmaakt. 

 

 • Robinsons Retail Holdings Inc., de op 1 na grootste multichannelretailer in de Filipijnen, had in maart 2016 6 bedrijfssegmenten, 28 retail handelsmerken en meer dan 1.200 winkels in de portefeuille. Zijn supermarktsegment, Robinsons Supermarket, en de 2 afgeleide formules, Robinsons Easymart en Robinsons Selections, vormden medio 2017 de op 1 na grootste supermarktketen van het land met 143 winkels.[7] Robinsons Selections heeft 2  winkels en mikt op het topsegment van de stedelijke markt in 'Metro Manila' (het hoofdstedelijk gebied Manilla) en Cebu. Beide winkels hebben een premiumaanbod met onder andere ingevoerde en lokale gourmetproducten, aangevuld met de belangrijkste gangbare artikelen.  De kleinere Robinsons Easymart-buurtwinkels vormen een netwerk van minimarktwinkels waar klanten terechtkunnen voor boodschappen. Ze kunnen er ook betalingen uitvoeren, telefoonkaarten opladen en er is ook een apotheek. Alle winkels bevinden zich in de wijken van Luzon en 'Metro Manila'.

 • Puregold Price Club Inc. (PPCI) is een supermarktketen die in 1998 werd opgericht toen het idee ontstond om alle aankopen in 1 supermarkt (one-stop-shopping) te doen. PPCI groeide uit tot een gigantische nationale retailketen met 336 winkels (inclusief de S&R QSR). Puregold Price Club Inc. is ook eigenaar van S&R Membership Shopping, de voormalige Amerikaanse keten PriceSmart, die na goedkeuring in 2000 van de Philippine Retail Trade Liberalization Law (wet op de liberalisering van de detailhandel in de Filipijnen) in 2001 zijn eerste winkel in de Filipijnen opende.

 • Rustan Supercenters Inc. (RSI) is een onderdeel van de Rustan's Group of Companies. Die beheert en runt de keten van  Rustan’s Supermarkets, Shopwise en Wellcome kruidenierszaken, hypermarkten en buurtwinkels. Rustan’s Supermarket verdeelt ook exclusieve merken zoals Casino en Waitrose, samen met andere bekende internationale merken.  RSI is nu onderdeel van de Dairy Farm International Group - een multinational die wereldwijd supermarkten heeft, zoals Mannings, Giant, Jason’s Guardian, Ikea, Cold Storage en nog vele andere. Rustan’s Supermarket breidt voortdurend uit en telt nu al 21 winkels in de Filipijnen.
   
 • METRO Retail Stores Group Inc. (MRSGI)[9] - beter bekend als Metro (Gaisano) - begon in 1949 als een familiebedrijf uit Cebu en is intussen uitgegroeid tot de marktleider op de Visayas-eilandengroep.  Zowel de warenhuizen als de supermarkten van de Metroketen veroverden Cebu, Manilla en de rest van het land.  De supermarktafdeling 'Metro Supermarket' opereert onder 2 namen: 'Metro Supermarket' en 'Metro Fresh N Easy'. Metro Fresh N Easy zijn kleinere supermarkten die als buurtwinkel fungeren. Momenteel zijn er 25 dergelijke supermarkten op de Visayas-eilandengroep, in Metro Manila en in de rest van Luzon. Eind 2016 vertegenwoordigt Metro Supermarket ongeveer 43.365m² netto verkoopoppervlakte, goed voor een gemiddelde van 1.735 m² netto verkoopoppervlakte per winkel. Onder de naam 'Super Metro' baat het ook nog 13 hypermarkten uit in 12 steden over het hele land. Deze hypemarkten hebben een gemiddelde netto verkoopoppervlakte van 4.179 m² of in totaal 54.332 m² netto verkoopoppervlakte. De hypermarkten van Metro maken gebruik van dezelfde distributiecentra als de supermarkten en de warenhuizen.
   
 • Landers Superstore is een nieuwe speler op de moderne voedingsretailmarkt die in 2016 zijn eerste winkel opende. De winkel werkt net als S&R Membership Shopping met een lidmaatschapssysteem en biedt een ruim gamma ingevoerde producten (food en non-food) aan dat klanten normaal niet in andere supermarktketens vinden. Er zijn intussen 3 winkels: 2 in Metro Manila en 1 in Cebu.
Buurtwinkels

Naast de grote winkelcentra neemt het aantal kleine winkels zoals buurtwinkels en levensmiddel- en drankenhandels snel toe. De vraag naar buurtwinkels is groot dankzij de uitbreiding van commerciële gebieden, de bouw van kantoren en woningen, de boomende Business Process Outsourcing-sector (BPO-call center) en de drukke levensstijl. Deze buurtwinkels bevinden zich meestal in zakenbuurten, BPO-hubs en in appartementsgebouwen. Ze zijn dag en nacht open. Naast kant-en-klaarmaaltijden, voorverpakte voedingswaren, dranken en andere standaardhuishoudartikelen bieden buurtwinkels ook andere diensten aan zoals het uitvoeren van betalingen en het herladen van beltegoeden. Buurtwinkels en winkels verbonden aan tankstations werken lokaal en kunnen producten duurder verkopen door de service die ze bieden.

Van alle retailkanalen waren buurtwinkels bepalend voor de groei van moderne detailhandelszaken in 2015 met 20% meer verkooppunten en 23% meer omzet.[10] De afgelopen 6 jaar is de concurrentie tussen buurtwinkels groter geworden met de komst van nieuwe spelers. Die wilden de 2 marktleiders 7-Eleven en Mini-Shop van het Philippine Seven Corp. (PSC) en van Robinsons Retail Holdings Inc. (RRHI) onder druk zetten. Naast Family Mart introduceerde de Puregold groep nog een andere buitenlandse keten, Lawson, op de Filipijnen. De SM groep deed hetzelfde met de Indonesische keten Alfamart. Vastgoedmagnaat Manuel Villar heeft zijn eigen buurtwinkelnetwerk opgezet onder de merknaam All Day.[11] De Mercury Drug Corporation is de grootste apotheekketen van de Filipijnen die geëvolueerd is naar een mix van apotheek en buurtwinkel waar klanten naast gezondheidsproducten, verzorgingsproducten en medische diensten voor hun gewone dagelijkse boodschappen terechtkunnen. 

7-Eleven had in juni 2017 2.087 winkels op de Filipijnen[12]en blijft voortdurend nieuwe verkooppunten in de regio's openen. Mini Stop telt 493 winkels.[13]

2. De Filipijnse foodservice sector

De Filipijnse foodservicesector blijft groeien door het stijgende aantal winkelcentra, de fors groeiende horecasector, de agressieve uitbreidingsstrategie van de retailketens, de boomende toeristische sector, de toenemende welvaart, de almaar hectischere levensstijl, meer werkende vrouwen, de snackcultuur, het vrijere retailhandelslandschap en tot op zekere hoogte de verlaging van invoerrechten. Hierdoor stijgen de uitgaven voor foodservices omdat uit gaan eten een belangrijk onderdeel is geworden van vrije tijd, sociale omgang, feesten, amusement en het familiegebeuren.

De afgelopen vijf jaar neemt het aantal restaurants en foodserviceactiviteiten voortdurend toe. In 2016 waren er in totaal 84.250 voedingszaken.[14] Samen konden die verkoopcijfers van USD 12,10 miljard[15] voorleggen. De sector groeit met gemiddeld 7% per jaar.

Intussen is een groter aantal internationale merken actief in de sector. Filipijnen zijn door meer buitenlandse reizen ook vertrouwd met internationale restaurantketens, die hen de kans bieden om kennis te maken met authentieke kookstijlen. Daardoor zijn ze veeleisender geworden en zijn ze sneller om buitenlandse keukens te proberen. Filipijnen waarderen doorgaans restaurants die gerechten met authentieke smaken aanbieden.

Door de groeiende middenklasse neemt de vraag naar lekker eten en hoogwaardige producten toe. Het stijgende gemiddelde inkomen in het land en het grotere aanbod aan restaurants die waar voor hun geld bieden, leidt ertoe dat klanten meer geld uitgeven en vaker uit gaan eten. Het budget daarvoor is de afgelopen jaren fors gestegen en vertegenwoordigt 15% van alle gezinsuitgaven. 

De duurdere restaurants, malls, fastfoodketens, cafés en Western-style diners vereisen kwalitatieve dranken en voedingsproducten, zoals vlees, gevogelte, zeevruchten, zuivelproducten, verwerkt fruit en groenten, fruitsappen, gedroogde vruchten, noten, wijn en ambachtelijk bier.  Restauranthouders willen graag nieuwe en bijzondere menu's aanbieden om klanten aan te trekken. 

3. De Filipijnse voedingsproductie sector

De snel groeiende Filipijnse sector voor de productie van bereide levensmiddelen en dranken biedt heel wat kansen voor leveranciers van grondstoffen en ingrediënten met een hoge toegevoegde waarde. In 2016 steeg de bruto toegevoegde waarde van de output van de Filipijnse voedsel- en drankenverwerkende industrie op jaarbasis met 10% tot USD 29,8 miljard en met 38,1% gedurende de voorbije 5 jaar (2012-2016).[16]

Ca. 90% van de productie is bestemd voor binnenlands gebruik.[17] De veerkrachtige economie en de groeiende consumentenbasis bieden uitstekende groeiperspectieven. Omdat de kwaliteit en de efficiëntie blijven toenemen, krijgen de Filipijnen door hun strategische ligging en door de verschillende vrijhandelsakkoorden die het land heeft gesloten, ook kansen om die producten met succes uit te voeren.

Hoewel de meeste van de zowat 500 voedsel- en drank verwerkende bedrijven die bij de Philippine Food and Drug Administration zijn geregistreerd, kmo's zijn, behoren ze toch tot de grotere bedrijven in de Filipijnen.[18]

Vooruitzichten voor de sector - Producten met een groot potentieel:
 • Gemaksvoedsel - instant of kant-en-klare levensmiddelen

Door de sterke sector voor Business Process Outsourcing (BPO) in de Filipijnen die de klok rond actief is en door het groeiende aantal vrouwen op de arbeidsmarkt, rapporteren handelaars een sterkere vraag naar kant-en-klare voedingsproducten zoals snacks, maaltijdvervangers en kant-en-klare dranken. De Filipijnen zijn een grote markt voor snacks zoals maischips, chocolade, aardappelchips, zoete koekjes, popcorn en snoepgoed.

 • Functionele voeding - gezonde, natuurlijke en biologische producten

Winkels maken meer plaats voor een groeiend aanbod gezonde, natuurlijke en biologische producten. Dit is een gevolg van het hogere beschikbare inkomen en van een grotere aandacht bij consumenten voor gezondheid, wellness en schoonheid. Levensmiddelen en dranken om het uiterlijk te verbeteren en om af te vallen – de zogenaamde nutraceutica of para farmaceutische producten – hebben een hoog potentieel.

 • Gourmetproducten

De meeste winkels hebben een gourmetafdeling met vlees, vis, fruit en groenten, speciale kazen, sausen en kruiderijen, kruiden en specerijen, wijn, speciaalbieren en andere dranken, gedroogd fruit en noten, speciale koekjes, snacks en chocolade, snoepgoed enz. In de betere buurten zijn er speciale onafhankelijke gourmetwinkels.

 • Bereide levensmiddelen en dranken

Handelaars melden een sterke toename van de verkoop van ingrediënten om te bakken zoals cacaoproducten, premixen, jam en gelei en smaakstoffen, door kleine bakkerijen die hoogwaardige artisanale producten verkopen.

 • Dubbele' producten - zuivel, vlees en vleesproducten, diepvriesgroenten en verwerkte groenten, diepvriesfruit en verwerkt fruit
   

 • Er is veel vraag van de horecasector, die dergelijke producten op het menu zet en verwerkt. Naast directe consumptie worden ingevoerde vleesproducten ook door de snel groeiende Filipijnse voedselverwerkende nijverheid verwerkt. Daarnaast is ook de vraag naar diepvriesaardappelen en frieten groot.
   
 • Innovatieve ingrediënten en grondstoffen voor verdere verwerking
Marktstructuur en  marktbetredingsstrategie voor uitvoerders
 • Zoals wel vaker in de sector doen retailers en vooral de grote retail ketens een beroep op invoerders, distributeurs en  handelsondernemingen.  Daarnaast voeren ze ook rechtstreeks producten in voor hun winkels of exclusieve producten voor hun leden of voor hun huismerken.
 • Exporteurs werken soms liever met een invoerder dan zelf ter plekke een filiaal op te richten.
 • Invoerders/distributeurs staan rechtstreeks in contact met grote supermarkten, hypermarkten en groothandelsverenigingen. Ze hebben hun eigen distributienetwerk en treden soms zelf op als distributeur. Ze kennen de invoerprocedures en -regels.
 • Horecaklanten voeren zelf haast nooit levensmiddelen en dranken in, met uitzondering van enkele fastfoodketens. Het zijn meestal importeurs en enkele retailers die daarvoor zorgen. Invoerders verdelen de producten rechtstreeks aan HRI-klanten (hotels, restaurants en instellingen) of werken met sub distributeurs.
 • Heel wat distributeurs leveren ook aan de traditionele markten. Daar worden goedkopere soorten vlees en gevogelte verkocht, samen met ingevroren aardappelproducten, fruit en groenten en andere ingrediënten.
 • Een kleine groep invoerders levert aan retailers. Sommige HRI-klanten kopen bij retailers wanneer hun voorraden uitgeput raken vooraleer de volgende levering eraan komt en wanneer ze moeilijk aan krediet raken, en dus niet de vereiste minimumhoeveelheden kunnen bestellen.
 • Filipijnse invoerders geven de voorkeur aan exclusieve distributieovereenkomsten. Exporteurs mogen met verschillende invoerders werken op voorwaarde dat het afzetgebied van elke invoerder duidelijk omschreven is.
 • Exporteurs moeten goede contacten met hun Filipijnse invoerders onderhouden en initiatieven steunen om de producten aan klanten te introduceren door deel te nemen aan technische seminars, productdemo's en lokale vakbeurzen. Filipijnse invoerders waarderen het ook wanneer exporteurs de markt regelmatig bezoeken. Zij beschouwen dit als een teken van ondersteuning.
 • Soms is het wel moeilijk om goederen door de Filipijnse douane te krijgen.
 • Houd rekening met een groter bestelvolume tussen september en december. Invoerders slaan dan hun voorraden in voor de kerstperiode (wanneer consumenten duidelijk meer uitgeven).
Regelgeving en invoervoorschriften

Voor gedetailleerde informatie over normen en regels voor het invoeren van voedings- en landbouwproducten in de Filipijnen verwijzen we naar het deel <Wet- en regelgeving> van het landenprofiel over de Filipijnen.

Alle ingevoerde voedings- en landbouwproducten moeten aan de Filipijnse fytosanitaire en voedselveiligheidswetgeving voldoen. In het algemeen mogen geen van deze producten in de Filipijnen worden ingevoerd wanneer het vermoeden bestaat dat ze een directe of indirecte bedreiging vormen voor het menselijke leven en welzijn.

Alle voedings- en landbouwproducten – ook plantgewassen – die in de Filipijnen worden ingevoerd, moeten procedures doorlopen om na te gaan of ze niet besmet zijn en of ze geschikt zijn voor het beoogde gebruik.

De Filipijnse regels voor voedingsmiddelen zijn doorgaans gebaseerd op de richtlijnen van de CODEX Alimentarius-commissie en in regels vastgelegd door de FDA en andere regeringsdiensten.

De fytosanitaire en voedselveiligheidsregels en -procedures die voor ingevoerde landbouw- en voedingsproducten gelden, zijn voor alle soorten producten vergelijkbaar. In overeenstemming met de Filipijnse invoerwetgeving is de invoerder ervoor verantwoordelijk dat alle producten die het douanegebied van het land binnenkomen, volledig voldoen aan de Filipijnse fytosanitaire en voedselveiligheidsregels. De toezichthoudende instanties inspecteren de goederen en de relevante in- en uitvoerdocumenten om na te gaan of de producten aan de regels beantwoorden en om te beslissen of de goederen in de Filipijnen mogen worden ingevoerd.

Invoerregels voor verwerkte voedingsproducten

We wijzen erop dat alle ingevoerde voedingsproducten bij de Philippine Food and Drug Administration (FDA) moeten worden geregistreerd voor ze op de markt worden gebracht en verkocht. De registratie van ingevoerde producten mag enkel door een Filipijnse entiteit gebeuren, hoewel de invoerder bepaalde documenten en voor sommige producten stalen moet voorleggen.  De producten zijn ingedeeld in twee categorieën met verschillende registratiecriteria en -procedures.

Ingevoerde voedingsproducten worden ingedeeld in Categorie I en II met verschillende registratiecriteria en -procedures. 

De wetten en regels m.b.t. alle gereglementeerde voedingsproducten vindt u terug op de website van de Food and Drug Administration (FDA): http://www.fda.gov.ph/ .

Het Department of Agriculture is bevoegd voor de invoer van vers, ingevroren en verwerkt vlees en vleesproducten, fruit, groenten en zeevruchten. Net zoals voor vlees en vleesproducten moet u voor fruit en groenten een invoervergunning hebben voor u ze vanuit België kan exporteren.

De wet- en regelgeving over de invoer van vers fruit, verse groenten en andere verwante landbouwproducten kan u raadplegen op de website van het ministerie van Landbouw: www.da.gov.ph .

Omdat de invoerregels voor producten regelmatig veranderen, raden we aan om contact op te nemen met de Belgische handelsvertegenwoordiging in Manilla voor informatie of ondersteuning.

Nieuwe belasting op gezoete dranken[19]

Republic Act (RA) 10963: Tax Reform for Acceleration and Inclusion (TRAIN) – Sweetened Beverages [Section 150B of the Tax Code] voert met ingang van 1 januari 2018 een belasting in op gezoete dranken per liter volumecapaciteit.

Zoete dranken zijn niet-alcoholische dranken in elke mogelijke vorm (vloeibaar, poeder of concentraat) die voorverpakt en verzegeld zijn conform de normen van de Food and Drug Administration (FDA) en die maissiroop met een hoge fructosewaarde bevatten of andere calorie houdende en/of caloriearme zoetstoffen die de producenten hebben toegevoegd.

 • Bij gebruik van zuiver calorie houdende of caloriearme zoetstoffen of een combinatie van beide   PHP 6,00/liter
 • Bij gebruik van zuivere maissiroop met een hoge fructosewaarde of in combinatie met calorie houdende of caloriearme zoetstof  PHP 12,00/liter
 • Bij gebruik van zuivere kokosbloesemsuiker/zuivere steviolglycosiden vrij van belastingen

Onderworpen aan accijnzen:

 • Gezoete sapdrankjes
 • Gezoete thee
 • Alle koolzuurhoudende dranken
 • Water met een smaakje
 • Energie- en sportdranken
 • Andere poederdranken die niet onder de noemer melk, sap, thee en koffie vallen.
 • Dranken op basis van granen en zaden
 • Andere niet-alcoholische dranken die toegevoegde suiker bevatten.

De volgende producten vallen niet onder de accijnsregeling:

 • Alle melkproducten, inclusief baby- en flessenmelk, sojamelk, melk met een smaakje enz.
 • 100% natuurlijke vruchtensappen zonder toegevoegde suikers/calorie houdende zoetstoffen
 • 100% natuurlijke groentesappen zonder toegevoegde suikers/calorie houdende zoetstoffen
 • Maaltijdvervangers en medische dranken voor orale voedingstherapie
 • Gemalen koffie, instantkoffie en voorverpakte poederkoffieproducten

Aansprakelijke personen:

 • Producent
 • Eigenaar of bezitter van onbelaste producten
 • Invoerder

Bronnen:

 • Philippine Statistics Authority – www.psa.gov.ph
 • CIA World Fact Book, Filipijnen  https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/rp.html
 • Food and Drug Authority – www.fda.gov.ph
 • European-Philippines Business Network, Advocacy Papers, www.epbn.ph
 • US DA Foreign Agricultural Services GAIN Reports:
  • US Agriculture Service GAIN Report - Prospects for U.S. Ingredients in Burgeoning Philippine Food Processing Industry; opgesteld door Maria Ramona C. Singian, 11 oktober 2017
  • US GAIN Report, Food Service - Hotel Restaurant Institutional, opgesteld door Joycelyn Claridades, 13 december 2016
  • US Agriculture Service GAIN Report , GAIN Report No 1626, 2016 Retail Foods Sectoral Report, opgesteld door Joycelyn Claridades, 19 december 2016.
 • BusinessWorld Publishing – www.bworld.com.ph
 • Philippine Daily Inquirer – www.inquirer.net

Bedrijfsprofielen en voorstellingen:

[1] CIA World Fact Book , https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/rp.html

[2] US Agriculture Service GAIN Report - Prospects for U.S. Ingredients in Burgeoning Philippine Food Processing Industry; opgesteld door Maria Ramona C. Singian, 11 oktober 2017

[3] Philippine Statistics Authority, Household Final Consumption Expenditure by Purpose - http://psa.gov.ph/nap-press-release/sector/Household%20Final%20Consumption

[4] Philippine Statistics Authority, Household Final Consumption Expenditure by Purpose; http://psa.gov.ph/nap-press-release/sector/Household%20Final%20Consumption

[5] European-Philippines Business Network, Advocacy Papers, http://epbn.ph/storage/app/media/publications/2017%20Advocacy%20Papers.pdf

[6] SM Investors Presentation, november 2017 - http://www.sminvestments.com/sites/default/files/reports/3Q2017%20Invest...

[7] Robinsons Retail Holdings Inc., 1H2017 Unaudited Earnings Results, 14 augustus 2017, http://www.robinsonsretailholdings.com.ph/investor-relations

[8] Puregold Operating Perfomance as of First Quarter 2017 - http://site.puregold.ph/investor-relations-presentations/2017-2/

[9] Metro Retail Stores Group Inc, 2016 Annual Report - http://www.metroretail.com.ph/images/pdf/Annual_Report_2016.pdf

[10] US Agriculture Service GAIN Report, GAIN Report No 1626, 2016 Retail Foods Sectoral Report, opgesteld door Joycelyn Claridades, 19 december 2016.

[11] Philippine Daily Inquirer, 'Ayala Land, SSI mull options on FamilyMart', Doris Dumlao-Abadilla,  http://business.inquirer.net/238290/ayala-land-mulls-options-familymart#...

[12] Philippine Seven Corporation, 2017 2nd Quarter  Report - http://www.7-eleven.com.ph/corporate/company-disclosures/sec-filings/qua...

[13] Robinsons Retail Holdings Inc., 1H2017 Unaudited Earnings Results, 14 augustus 2017, http://www.robinsonsretailholdings.com.ph/investor-relations

[14] US GAIN Report, Food Service - Hotel Restaurant Institutional, opgesteld door Joycelyn Claridades, 13 december 2016

[15] ibid

[16] US Agriculture Service GAIN Report -Prospects for U.S. Ingredients in Burgeoning Philippine Food Processing Industry; opgesteld door Maria Ramona C. Singian, 11 oktober 2017

[17] EU-Philippines Business Network, Philippine Food & Beverage Webinar, 17 januari 2017

[18] US Agriculture Service GAIN Report -Prospects for U.S. Ingredients in Burgeoning Philippine Food Processing Industry; opgesteld door Maria Ramona C. Singian, 11 oktober 2017

[19] TRAIN Briefing  on Sweetened Beverages conducted by the Bureau of Internal Revenues, 15th EPBN Food and Beverage Committee Meeting, 25 januari 2018

Landbouwsector

De Filipijnen hebben heel wat natuurlijke rijkdommen en ze beschikken over een groot potentieel voor de ontwikkeling van een onafhankelijke en productieve agrarische economie, uitermate belangrijk voor de economische ontwikkeling van het land. De landbouwsector draagt bij tot het bbp door uitvoer en door grondstoffen die de agro-industrie verwerkt. Voor de Filipijnse regering is de agro-industrie een van de prioriteiten. Haar focus op de landbouwsector als bron van tewerkstelling en van voedselproductie en voedselveiligheid, is een stimulans voor voedselproducenten en -verwerkers (van kleinschalige ondernemingen tot grote plantages). De band met industriële goederen en diensten zoals logistiek, distributie en detailhandel is groot. Hier liggen ook kansen voor internationale leveranciers om nieuwe producten en technologieën aan te bieden die kunnen helpen om de landbouwnijverheid te moderniseren en om de sector productiever en competitiever te maken.

De agro-industrie is een van de sectoren die de Joint Foreign Chambers of the Philippines in hun beleidspapers vermelden. Ze pleiten in die papers ervoor dat de Filipijnen de zogenaamde 'Seven Big Winners sectors' sterk ontwikkelen. De uitdaging bestaat erin om de kansen te grijpen, om een efficiënt en doeltreffend productie- en verwerkingssysteem te ontwikkelen en om buitenlandse afzetmarkten te verkennen. De regering bracht landbouwsectoren in kaart met een groot marktpotentieel voor leveranciers van agrarische productiemiddelen, uitrustingen en diensten, inclusief strategieën om de mogelijkheden van de agro-industrie maximaal te ontwikkelen. Bij de snelst groeiende sectoren zijn visserij, zeewier, gevogelte, vee inclusief varkenskwekerijen, rijst, tarwe en andere granen, verse en verwerkte groenten en fruit. Van deze sectoren bieden verse en verwerkte groenten en fruit, diepgevroren en verwerkte vis en zeewier het meeste potentieel voor leveranciers van apparatuur, gelet op de hogere exportmarges die deze producten meestal opleveren.

Voor de export is de Filipijnse fruitsector erg belangrijk. Uit cijfers blijkt dat het totale voor fruitteelt bestemde landareaal, het productievolume, de productiewaarde en de export- en importcijfers al meer dan tien jaar lang gestaag stijgen. Verse, diepgevroren en verwerkte vis en zeevruchten is nog een sector die van nabij moet worden gevolgd. Zeewier en  mangrove- en koraalriffen vormen een belangrijk onderdeel van het mariene ecosysteem in de Filipijnen. Door de uiteenlopende noden van de agro-industrie doen de meeste Filipijnse importeurs een beroep op buitenlandse leveranciers en partners om deze agrarische behoeften en diensten in te vullen. De kansen voor leveranciers van verwerkende apparatuur zullen toenemen, samen met de verwachte groei van de uitvoer van verwerkte voedingsproducten (vlees, vis, zeevruchten, fruit en groenten).

Ook wil de regering inspelen op de stijgende vraag naar kokosvezels en turf op de globale markt. Het land kan kokosvezels en turf verwerken tot geotextiel en organische meststoffen of bodembemesting, die bij uitvoer heel wat inkomsten opleveren: tot USD 225 miljoen op jaarbasis. Potentiële afnemers zijn de VS, Canada, Hongkong, Zuid-Korea, Japan, Singapore en Taiwan.  

Overzicht van de sector

Chemicaliën voor de landbouw, meststoffen, stoffen en tools voor plaagbestrijding, biociden, fruit en groenten, zaden en plantmateriaal, dierenrassen en kweekmateriaal en -technologie, dierlijke producten en voedselproducten, veevoederingrediënten en probiotica, veevoeders en additieven, materiaal en uitrusting voor aquacultuur, visserijproducten, koel- en opslagsystemen, materiaal voor tuinbouw, irrigatietechnologie, oogstmachines, drogers, machines en technologie voor na het oogsten, transport en logistiek, afvalbeheer en andere aanverwante industrieën.  

Infrastructuur, bouw en immobiliën

2014 was een opmerkelijk jaar voor de bouwsector ondanks de onderbesteding en het implementeren van de overheidsprojecten en de PPS-projecten. Daar waar de private bouwsector een gestage groei kent die oploopt tot in de dubbele cijfers en daarmee de groei een beduidende boost geeft, deed de bouwsector het beter dan de BBP-groei in 2014 met een positieve groei van 8,5%.

Er wordt verwacht dat de sector zijn sterke groeivooruitzichten zal instandhouden, in de veronderstelling dat de regering het uitgavenprogramma van meer dan 500 miljard PHP volledig zou kunnen uitrollen. Volgens de sector komt dit bedrag nog bovenop de verwachte kosten voor de implementatie van de publiek-private samenwerkingsprojecten (PPS) die reeds werden toegekend. 

De publieke bouwsector heeft het positieve cijfer voor het volledige jaar 2014 niet bereikt wegens vertragingen en/of opschorting van de infrastructuurprojecten van de overheid. Dit is te wijten aan verschillende factoren, zoals een uitspraak van het Hooggerechtshof waarbij belangrijke provisies van het Disbursement Acceleration Program (DAP) illegaal waren en de trage vooruitgang van de bouw- en heropbouwwerkzaamheden van gebieden getroffen door de tyfoon Yolanda die de prestaties van de publieke bouwsector in het tweede en derde trimester van 2014 naar beneden haalden. Niettemin, rekening houdend met de hogere belastinginkomsten zal er waarschijnlijk meer fiscale ruimte zijn om de infrastructuuruitgaven te verhogen. 

De regering Aquino erkent dat de infrastructuur op de Filipijnen drastisch aangepakt moet worden en ze heeft bijgevolg het budget voor infrastructuur verhoogd van 4,5 miljard USD in 2011 tot 9 miljard USD in 2014. Bovendien heeft de regering een uitgavenstreefcijfer voor infrastructuur vooropgezet van 5% van het BBP tegen 2016, daar waar het in 2011 2,8% bedroeg. 

Om de ontwikkeling van infrastructuur te bespoedigen zet de Filipijnse regering, via het Centrum voor Publiek-Private Samenwerking (PPS), haar initiatieven om een gunstig kader te  creëren voor publiek-private samenwerkingen voort. In augustus 2014 werden zeven PPS-projecten toegekend (twee projecten voor schoolinfrastructuur, twee wegenbouwprojecten, één ziekenhuisproject, één project voor luchthavens en één project voor automatische ticketingsystemen voor spoorlijnen). 

De vernielingen in infrastructuur ten gevolge van de tyfoon Hayan (Yolanda) vormden bijkomende uitdagingen voor de Filipijnen. In het masterplan met als titel “Yolanda Comprehensive Rehabilitation and Recovery Plan” dat in augustus 2014 aan president Aquino werd voorgelegd, worden de grote heropbouwprojecten voor een totale waarde van 3,9 miljard USD voorgesteld; daarin gaat het over infrastructuur, hervestiging, levensonderhoud, sociale diensten, klimaatverandering en voorbereiding op rampen. 

Er zijn hoge verwachtingen omtrent een duurzame stijging van de residentiële bouwprojecten in een poging om de huizenmarkt nieuw leven in te blazen en tegemoet te komen aan de noden van de groeiende bevolking.

Markttrends en vooruitzichten

Er wordt verwacht dat de Filipijnse bouwsector zijn groei op de middellange termijn zal verderzetten zoals reeds werd voorspeld door enkele gereputeerde marktonderzoeksbureaus; deze groei zal nog worden versterkt door:

een verhoogde vraag naar residentiële eigendommen/vastgoedeigendommen, niet alleen vooruitgestuwd door het huisvestingsprogramma van de overheid door de enorme woningnood, maar ook door de bedragen die werknemers vanuit het buitenland overmaken, en dit ondanks de globale crisis waaronder de meeste OFWS (Overseas Philippino Workers) te lijden hebben. Zowel renovaties/verbeteringen van residentiële woningen en toeristische faciliteiten als het behoud van gebouwen stimuleren de groei in deze sector. De recente financiële hervormingen, meer in het bijzonder de verbeterde koopkracht en de gunstige hypotheekrente en intrestvoeten zijn de belangrijkste factoren achter deze ontwikkeling.

Er is een grote vraag naar infrastructuur voor de boomende sector van de call centers/BPO (business process outsourcing) waarbij projectontwikkelaars zich haasten om te voldoen aan de voorwaarden voor grote kantoorruimte in belangrijke regio's in Manilla en grote steden in de Visayas-regio. Door de instroom van buitenlandse bedrijven in de BPO-sector ontstaat er een exponentiële vraag naar kantoorruimte. 

Meer shopping malls en winkels

Infrastructuurprojecten onder Publiek-Private Samenwerking (PPS). Opportuniteiten en groeiverwachtingen hangen sterk af van overheidsuitgaven, vooral voor belangrijke infrastructuurprojecten; hierbij dient opgemerkt dat de regering zich tot doel heeft gesteld de internationale benchmark van 5% van het BBP voor investeringen in infrastructuur te behalen tegen 2016. Aangezien 2016 weer een verkiezingsjaar is en de Filipijnen gastheer zullen zijn voor de ASEAN 2015 vergaderingen, moeten er meer infrastructuurprojecten worden uitgerold tegen eind 2015. Er wordt ook verwacht dat de regering versneld werk wil maken van de bouw en  heropbouw in de door de superstorm Yolanda getroffen gebieden en dit mede door de druk vanuit verschillende groepen.  Bijkomende informatie is te vinden op de PPS-website voor de projectdatabase: www.ppp.gov.ph

Bronnen:

Milieu, water- en afvalwaterbeheer

De volgende factoren zullen de vraag vanuit de milieu- en watersector verder de hoogte instuwen:

Een striktere uitvoering van de 'Clean Air Act' (CAA) van 1999, van de 'Ecological Solid Waste Management Act' van 2000 en andere milieugerelateerde overheids- en beleidsprogramma's, bijv. het 'Philippines’ Medium Term Philippine Development Plan 2004-2010' met de volgende doelstellingen: het verstrekken van drinkbaar water aan het hele land tegen 2010, het ontwikkelen van technologieën voor de watervoorziening (bijv. door zonne-energie aangedreven ontzilting voor geïsoleerde eilanden, windmolentechnologie, enz.) en het stimuleren van investeringen in de private en openbare sector inzake watervoorziening voor gebieden waar geen water is.

De verwachting is dat de markt voor watertechnologie en -diensten jaarlijks met ten minste vijf procent zal toenemen, rekening houdend met de huidige en toekomstige projecten die de stijgende behoefte aan water en de problemen inzake rioolwaterverwerking en afvalwater aanpakken.

De watervoorziening in Manilla en 8 andere stedelijke gebieden (Metro Cebu, Davao, Baguio, Angeles, Bacoloc, Iloilo, Cagayan de Oro en Zamboanga) is volgens verschillende studies kritiek. In verschillende besprekingen in de focusgroepen en op publieke fora werd een consensus bereikt over de noodzaak om hervormingsmaatregelen vast te stellen om de dreigende crisis i.v.m. het ernstige watertekort te lijf te gaan.

Buiten Metro Manilla wordt de stedelijke watervoorziening hoofdzakelijk verzorgd door ongeveer 580 waterdistricten die onder de bevoegdheid van de Local Water Utilities Administration (LWUA) ressorteren, of door meer dan 1000 watervoorzieningen door de plaatselijke overheid.  Als er geen publieke dienstverleners zijn, komt de private sector tussenbeide om aan de stijgende vraag te voldoen. Zgn. 'small-scale independent providers' (SSIPs) (kleinschalige onafhankelijke dienstverleners) zijn een van de vele watermaatschappijen die verschillende groepen van klanten bedienen. Het is moeilijk in te schatten hoe groot de SSIP-markt is, de grootte is alleszins significant aangezien een substantieel deel van de bevolking geen toegang heeft tot het reguliere leidingwater. De beschikbaarheid aan water per hoofd bedraagt 1,907 m² en is de tweede laagste in Zuidoost-Azië.

Huidige en toekomstige projecten i.v.m. de toenemende vraag naar water en dringende problemen m.b.t. water, rioolwaterverwerking en afvalwater zoals de volgende zullen de vraag blijven aanwakkeren:

Beperkte toegang tot drinkbaar water door watervoorzieningen en distributieactiviteiten er zijn een groot aantal gevallen waar het water verloren gaat door lekken in distributieleidingen, een inefficiënte meteropname en een administratie die te wensen overlaat.

Gebrek aan riool- en afvalwaterverwerkingssystemen bijna 13 van de 87 miljoen Filipijnen hebben geen toegang tot sanitaire voorzieningen. rioleringen zijn in een aantal gebieden vrijwel onbestaand.  de meesten gebruiken openliggende leidingen, septische tanks en latrines (gaten in de grond) om vloeibaar en menselijke afval te lozen.  gecentraliseerde gemeentelijke afvalverwerkingsinstallaties zijn eveneens vrijwel onbestaand.

Overheidsinstanties financieren projecten inzake water door een mix van nationale/lokale overheidsbudgetten en buitenlandse leningen/subsidies (overheden, multilaterale en bilaterales agentschappen). Er zijn ook projecten voor publiek-private samenwerkingen. Waterdistricten maken gebruik van intern gegenereerde fondsen en leningen. Private entiteiten financieren water- en afvalwaterverwerkingsprojecten d.m.v. interne fondsen en/of leningen. 

De beste producten en diensten om tegemoet te komen aan deze eisen van de markt zijn:

 • Uitrusting/processen voor de behandeling van drinkwater/drinkbaar water
 • Producen/uitrusting voor de bouw en ontwikkeling van bijkomende waterbevoorrading en watervoorzieningssystemen 
 • Producten/uitrusting voor het herstel van de watervoorziening
 • Producten/uitrusting voor het recycleren van water Producten/uitrusting/accessoires voor projecten i.v.m. riolering/septische tanks; uitrusting voor afvalwaterbehandeling, in pakket of modulair; industriële afvalwaterbehandeling; technologieën voor afvalwaterbehandeling.

Bijkomende informatie:

Hernieuwbare energie

De Filipijnen hebben heel wat hernieuwbare energiebronnen, onder meer windenergie, ideale omstandigheden voor zonne-energie en heel wat potentieel om energie uit waterkracht en biomassa te winnen. Hernieuwbare energiebronnen worden steeds belangrijker in het streven van de overheid om minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen en om schadelijke emissies voor gezondheid en milieu te beperken. De regering zet in op de ontwikkeling en exploitatie van verschillende vormen van hernieuwbare energie in het licht van haar strategie om energie-onafhankelijkheid te bereiken door de energiemix te diversifiëren en hierbij de voorkeur te geven aan eigen hernieuwbare energiebronnen.

Met de goedkeuring van de Republic Act (R.A.) 9513, beter bekend als de 'Renewable Energy Act of 2008' (wet op de hernieuwbare energie uit 2008), heeft de regering een beleidskader vastgelegd om de doelstelling van 60% hiernieuwbare energie te halen. De wet voorziet in fiscale en niet-fiscale incentives voor fabrikanten van uitrustingen en apparatuur. Meer en meer ondernemingen hebben oog voor de hernieuwbare energiesector en heel wat buitenlandse investeerders die in hernieuwbare energie willen investeren, houden de Filipijnen nauwlettend in de gaten.

De afgelopen jaren is de hernieuwbare energiesector in de Filipijnen spectaculair gegroeid, voor de sector van zonne-energie. Er werden zonneboerderijen opgericht, zonnepanelen geïnstalleerd en zonneprojecten opgestart. De groei is echter niet alleen aan zonne-energie te danken, maar ook aan grootschalige windkracht-, waterkracht-, geothermische en biomassaprojecten.

De Board of Investments (BOI) heeft de afgelopen 6 jaar in totaal 144 investeringsprojecten voor hernieuwbare energie goedgekeurd, ter waarde van PHP 170,947 miljard en goed voor een totaal vermogen van 3.861 megawatt.

Het leeuwendeel van de hernieuwbare energieprojecten is met 45 projecten weggelegd voor waterkrachtcentrales, gevolgd door zonneprojecten (40 projecten), biomassa (29 projecten), geothermie (15 projecten) en wind (15 projecten). Voorlopig heeft het land nog geen projecten die gebruikmaken van zee-energie.

Alle energiegerelateerde investeringen in 2015 waren samen goed voor een totale waarde van PHP 246,42 miljard (USD 5,24 miljard) op basis van 55 projecten. Dit cijfer ligt een stuk hoger dan het vorige record uit 2014 met een totale investeringswaarde van PHP 174,69 miljard (USD 3,72 miljard) voor 37 energiegerelateerde projecten.

De stijgende investeringen in energieprojecten zijn een goed voorteken voor de doelstellingen van het land om tot energiezekerheid en energieonafhankelijkheid te komen. Deze investeringen kaderen in het Philippine Energy Plan (PEP) 2010-2030 om energiebronnen te zoeken, te ontdekken en verder te ontwikkelen.

De ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen sluit ook perfect aan bij het nieuwe industriebeleid van het land om de industrie in de toekomst te 'vergroenen'. Hernieuwbare energie is als prioritaire investeringssector opgenomen in het Investment Priorities Plan (IPP) van de BOI, de investeringsblauwdruk van het land. De BOI werkt hierbij nauw samen met het Department of Energy (DOE) om zeker te zijn dat de investeringssteun het Philippine Energy Plan (PEP) 2010-2030 ten goede komt en dat die beantwoordt aan de Renewable Energy Act of 2008 die verplicht om hernieuwbare energieprojecten in overweging te nemen.

Momenteel beschikt het land over een geïnstalleerde capaciteit voor elektriciteitsproductie van 17.025 megawatt, die zowat volledig op het Luzon-elektriciteitsnet is aangesloten. Op basis van de vraag-aanbodprognoses van het DOE voor 2014-2019 is er nood aan 5.100 megawatt extra voor alle grote elektriciteitsnetten van het land: 3.800 megawatt voor het Luzon-net, 900 megawatt voor het Visayas-net en ongeveer 400 megawatt voor het Mindanao-net. Dit jaar gaan er 45 energieproductie-eenheden online. Samen zijn die goed voor een totaalvermogen van 3.382,75 megawatt (mix van hernieuwbare en conventionele energie).

De investeringen die in 2015 zijn goedgekeurd, gaan vooral naar grote energieprojecten zoals de Olympia Violago Water & Power Limited Company, de San Buenaventura Power Limited Company en de Semirara Mining and Power Corporation. Een van de hernieuwbare energieprojecten die de BOI heeft goedgekeurd is dat van Alternergy Wind One Corporation dat onlangs een 60 hectare grote windboerderij in Pililia, Rizal in gebruik heeft genomen. De windboerderij – de eerste in zijn soort in de provincie Rizal – telt 27 windturbines die elk 2 MW produceren, goed voor een totaal van 54 MW schone elektriciteit, genoeg om 66.000 huishoudens te bevoorraden.

Uit het PEP blijkt dat minstens PHP 3 triljoen nieuwe investeringen nodig zijn om de doelstelling van energiezekerheid te realiseren. Investeringen in de energiesector worden dan ook sterk aangemoedigd. Energie is belangrijk over alle industriële takken heen, vooral omdat de maakindustrie in de Filipijnen opnieuw floreert.

Het nieuwe National Renewable Energy Program (NREP) van de Filipijnen draagt bij tot de energiemix. Het NREP wil tegen 2030 het geïnstalleerde vermogen aan hernieuwbare energie optrekken tot 15.300 MW. Andere belangrijke doelstellingen zijn de oprichting van het Renewable Energy Management Bureau en van het National Biofuels Board, de uitvoering van het energiemeterprogramma en de invoering van een stimuleringsregeling voor het feed-intarief (FIT).

Een strategie om de energiesector te verbeteren, is de invoering van de Biofuels Act van 2006 (R.A. 9367), die gebruikstargets voor bio-ethanol en biobrandstoffen oplegt aan de transportsector. De regering heeft als doelstelling om tegen 2020 biodieselmengsels tot 20% op te trekken. Momenteel wordt in de Filipijnen alsmaar vaker gebruikgemaakt van E10 (mengsel met 10% bio-ethanol), dat door de meeste brandstofverdelers wordt aangeboden. De belangrijkste spelers in de sector van de hernieuwbare energie zijn San Miguel Energy Corporation (aardgas en waterkracht), First Gen Corporation and Energy Development Corporation (aardgas, waterkracht en geothermie), Aboitiz Power Corporation (investeringen in geothermie, zonne-energie, biomassa en waterkracht). Meralco PowerGen en AC Energy Holdings (Ayala Group) breiden uit naar de sector van de hernieuwbare energie.

Kansen:

 • De energiesector biedt particuliere ondernemingen veel kansen. Zo zijn veel investeringskansen voor de particuliere sector weggelegd in de sector van de elektriciteitsproductie, waar nood is aan 13 GW bijkomende productiecapaciteit en aan interconnectoren met een hoge capaciteit om de verschillende delen van de archipel met elkaar te verbinden.
   
 • Elektriciteitsproducenten en nieuwkomers zijn momenteel volop bezig met het vernieuwen, upgraden en/of onderhouden van hun installaties. Hier liggen dus kansen voor leveranciers van allerhande uitrustingsonderdelen en diensten zoals voorzieningen voor elektriciteitsproductie, het opzetten van greenfieldprojecten, mogelijke joint ventures met promotoren van toonaangevende projecten en NPC-installaties en NPC-IPP-overeenkomsten voor privatisering.
   
 • Het uitbreiden, upgraden of vernieuwen van bestaande elektriciteitscentrales om de bestaande capaciteit te verhogen en om een dreigend stroomtekort – vooral in Mindanao – te vermijden.
   
 • Het Transmission Development Plan (TDP) van TransCo is nog altijd in uitvoering. Dit 10-jarenplan ter waarde van USD 850 miljoen, dat in 2005 van start ging, omvat geplande uitgaven voor bijkomende transmissiecapaciteit en extra substations, het met elkaar verbinden van netwerken en het herstellen en upgraden van de bestaande transmissie-infrastructuur. De National Grid Corporation of the Philippines heeft via een 25-jarige concessieovereenkomst ter waarde van USD 3,95 miljard de exploitatie en het onderhoud van de elektriciteitstransmissievoorzieningen in het land van TransCo overgenomen.
 • Particuliere distributiebedrijven mikken op automatisering van de distributie en op betrouwbaarheid, onder meer met slimme netwerktoepassingen en technologie voor vraag en aanbod.
   
 • Om tegemoet te komen aan de stijgende vraag van lokale elektriciteitscoöperatieven moet de distributiecapaciteit worden uitgebreid. De belangrijkste doelstellingen blijven het verminderen van systeemverliezen, de heropbouw van het systeem en de ontwikkeling van nieuwe slimme netwerktechnieken.
   
 • De regering heeft een programma ontwikkeld voor elektriciteitsvoorziening op afgelegen plekken die niet op het netwerk zijn aangesloten. De Small Public Utilities Groups (SPUG) zal dit programma onder leiding van de National Power Corporation uitvoeren. Intussen zijn er kansen voor het leveren van back-up elektriciteitsgeneratoren om de vaak voorkomende stroomstoringen op een aantal kwetsbare eilanden op te vangen.
   
 • In 2015 werden in totaal 144 overeenkomsten getekend voor het leveren van hernieuwbare energiediensten, samen goed voor een potentieel vermogen van 3.184 MW en 5,1 MW geïnstalleerd vermogen.
   
 • Aangezien steenkool nog steeds de grootste bijdrage levert aan de energiebevoorrading van het land, blijft de regering de exploratie, ontwikkeling, productie en ontginning van binnenlandse steenkoolreserves optimaliseren. Het land beschikt over een totaal van 436 miljoen ton aan steenkoolreserves. De regering heeft een moratorium voor steenkoolontginning ingesteld omdat kerken en ngo's hun bezorgdheid hebben geuit dat bepaalde gebieden en gemeenschappen worden uitgebuit.
Bronnen en bijkomende informatie

Verschillende nieuwsartikels:

Gedetailleerde sectorinformatie over hernieuwbare energie (statistische gegevens en programma's):

Andere bronnen:

The Philippine Market, US Commercial Office,  update: 15 december 2015 (http://export.gov/philippines/eg_ph_030640.asp)

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Filipijnen