U bent hier

Filipijnen in cijfers

Officiële naam
Republiek der Filipijnen
Hoofdstad
Manilla (12.764 miljoen inwoners)
Oppervlakte
343.448 km² (= 11 x België)
Aantal inwoners
105.300.000
Staatshoofd
President Rodrigo Roa Duterte
Regeringsleider
President Rodrigo Roa Duterte
Taal
Filipino (nationaal en officieel), Engels (officieel)
Munt
Filipijnse Peso Wisselkoers
Belangrijke steden
Davao (1,63 miljoen inwoners), Cebu City (951.000), Zamboanga (936.000)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
314 miljard USD (495 miljard USD in België)
BBP/Capita
2.982 USD (43.507 USD in België)

Economische vooruitzichten

Na 5 opeenvolgende jaren van macro-economische expansie met een gemiddelde groei van 6,6% blijft de Filipijnse economie naar verwachting presteren. Ook in 2017 presteerde de Filipijnse economie onder invloed van de fors toegenomen binnenlandse vraag sterk en groeide het bbp op jaarbasis met 6,7%. Hierdoor bevestigde het land zijn positie als een van de snelst groeiende economieën in Azië, na China (6,9%) en Vietnam (6,8%). De Filipijnen zitten op koers om in 2018 een groei van minimum 7% te realiseren, helemaal in lijn met de jaarlijkse groeiprognose van 7 à 8 procent tot 2022 van de regering Duterte. De belastinghervorming die de regering heeft doorgevoerd, biedt de nodige 'fiscale vuurkracht' om infrastructuuruitgaven te ondersteunen en om investeringen te stimuleren. 

Consumptie blijft de motor van de Filipijnse economie  met een sterke dienstensector. Dit is voor een deel te danken aan de geldtransfers van Filipino's die in het buitenland werken. De extra investeringen tot 28,6% van de totale uitgaven in 2017 hadden een gunstige invloed op de structuur van de economie. Voorts bleven de overheidsuitgaven stabiel en ook de export deed het beter.

De totale groei was het resultaat van de sterke prestaties van enkele Filipijnse sleutelsectoren: de dienstensector, de industrie en de bouwsector.

De diensten- en industriesectoren blijven de belangrijkste motoren voor de groei en zijn samen goed voor bijna 60% van de totale output van de economie en de tewerkstelling. De dienstensector blijft goed presteren. Die groei komt vooral door handel, Business Process Outsourcing (BPO), toerisme, reparaties en de vastgoedsector, die een grote bijdrage aan de bruto toegevoegde waarde leverden. De industriesector liet in het laatste kwartaal van 2017 met 7,3% de sterkste groei optekenen en deed het zo beter dan de dienstensector die met 6,8% groeide.[1] Ook de heropleving van de landbouwsector gaf de economie een extra boost.

De waarde van de bedrijfsoutput van de landbouwsector was in 2017 goed voor een groei van 3,95%. In vergelijking met het jaargemiddelde van 1,5% de afgelopen jaren, vormt 2017 met die groei een trendbreuk. De sector draagt ongeveer 10% bij tot het bbp en is goed voor een kwart van de totale tewerkstelling.

Een andere belangrijke economische pijler is de sector voor Business Process Outsourcing (BPO). De investeringen blijven aanhouden, ook al temperden externe factoren de kapitaalstroom. Bij die externe factoren gaat het onder meer om de mindere economische prestaties van sleutelmarkten en de bezorgdheid over de druk die de VS op BPO-klanten uitoefenen om hun activiteiten terug naar de VS te brengen.[2]

Overheidsuitgaven leverden eveneens een heel belangrijke bijdrage aan de economische groei. De groei van 14,3% in het laatste kwartaal van 2017 sluit aan bij de belofte van de regering om overheidsdiensten en sociale beschermingsprogramma's stipt uit te voeren. Het gaat onder meer om bijstand aan orkaanslachtoffers en aan slachtoffers van het conflict in Marawi, beursprogramma's van de overheid en programma's voor gezondheidsuitgaven.[3]

De uitgaven voor openbare werken stegen met 25,1% en compenseerden de krimp met 2,9% van de particuliere bouwmarkt. In 2017 stegen de jaaruitgaven van de Filipijnse regering met 10,8% tot PHP 2.824 biljoen tegenover PHP 2.549 biljoen in 2016. In totaal werd het afgelopen jaar PHP 568,8 biljoen aan infrastructuurwerken uitgegeven, 15,4% meer dan de PHP 493 biljoen in 2016 en 3,5% meer dan de voor 2017 begrote PHP 549,4 biljoen.[4] [5]

De stijgende trend voor kapitaalinvesteringen zorgt voor een positieve groei in de bouwsector, wat een boost betekent voor het ambitieuze bouwprogramma van de regering Duterte. 

De binnenlandse vraag steeg met 7,3% in het vierde kwartaal, tegenover 6,4% in het derde kwartaal. De investeringen in vaste activa namen toe met 9,3% – bij duurzame goederen liep die groei zelfs op tot 12,1%. Dit wijst op een blijvend vertrouwen van bedrijven in positieve vooruitzichten voor de Filipijnse economie op langere termijn.

Particuliere consumptie, goed voor twee derde van de totale uitgaven, blijft een belangrijke motor voor de economische groei. De stijgende consumptie-uitgaven zijn een gevolg van de hogere tewerkstellingsgraad en van de geldtransfers van werknemers in het buitenland.

De aanhoudende kapitaalinstroom door de geldtransfers vertegenwoordigt 10% van het bbp en 8,3% van het bruto nationaal product (bnp) en is een belangrijke motor voor de particuliere consumptie. In 2017 werd op deze manier USD 31,29 miljard vanuit het buitenland overgemaakt, 5,3% meer dan de USD 29,7 miljard in 2016[6] en 4% meer dan begroot door de BSP (de Filipijnse centrale bank).[7]

De buitenlandse vraag nam toe, waardoor meer goederen werden uitgevoerd. In 2017 werden 10,2% meer goederen uitgevoerd dan het jaar daarvoor, goed voor een waarde van USD 63,23 miljard.[8] Helemaal bovenaan het lijstje van exportproducten staan elektronische apparaten (aandeel van 52,02%), gevolgd door machines en transportmiddelen (8,40%), overige fabricaten (7,06%), landbouwproducten zoals kokosproducten, fruit en groenten (6,72%), mineralen (6,3%) en chemicaliën (2,39%). De belangrijkste exportbestemmingen voor Filipijnse producten zijn Japan (16,2%), USA (14,56%), Hongkong SAR (10,99%) en Singapore (6,12%).

De import steeg in vergelijking met 2016 echter met 10,38%. In totaal voerden de Filipijnen in 2017 voor USD 92,84 miljard in, waardoor het tekort op de handelsbalans met 29,61% toenam. De belangrijkste ingevoerde goederen zijn machines en transportmiddelen (18,99%), elektronische apparaten (16,18% – vooral halfgeleidercomponenten en -apparaten en producten voor elektronische dataverwerking, communicatie en telecommunicatie), overige fabricaten (13,23%), chemicaliën (9,8%) en verwerkte levensmiddelen (7,55%). De grootste leveranciers van de Filipijnen zijn China (18,17%), Japan (11,4%), Zuid-Korea (8,71%), de VS (7,60%) en Thailand (7,13%).

De maaksector, die het al goed deed in 2016, sloot 2017 af met schitterende cijfers. Deze industrie draagt 23% bij tot het Filipijnse bbp en vertegenwoordigt de helft van de Filipijnse industriesector. Die groei is toe te schrijven aan de hogere productie, nieuwe bestellingen en de hogere tewerkstelling. De levendige binnenlandse vraag, het optimisme binnen de zakenwereld en de sterkere export waren de motor achter de maakindustrie. De voedselverwerkende sector – de grootste sub sector – groeide het sterkst, gevolgd door bouwmaterialen, meubels, communicatie, transport en kantooruitrusting. Volgens de Purchasing Managers’ Index (PMI) van eind 2017 over de Filipijnen verbeterden de bedrijfsomstandigheden in de fabrieken verder, wat een nog 'sterkere groei' voor 2018 doet vermoeden. 

De investeringen in fabrieken stegen met 244%, goed voor een recordkapitaalinstroom van USD 1,15 miljard.[9]

De sector was goed voor 35% van de USD 3,3 miljard aan buitenlandse investeringen in 2017. Best presterende sectoren waren de productie van levensmiddelen; radio-, televisie- en communicatieapparatuur en productie van apparaten; chemische en niet-chemische producten; producten van metaal; basismetalen en niet-metaalhoudende minerale producten. Het gros van de buitenlandse investeringen kwam uit Singapore, Japan, Nederland, de VS en Luxemburg.

Het betere bedrijfsklimaat, het degelijke macro-economisch beleid, de agressieve ontwikkeling van infrastructuur, het veiligere klimaat en de politieke stabiliteit, de gunstige demografie, de groeiende  middenklasse, de consumentenbasis en de werkkrachten – altijd al een troef om buitenlandse investeringen aan te trekken – maken van de Filipijnen een uitermate aantrekkelijke bestemming voor investeerders.

Stabiele interestvoeten en inflatie

De goede prestaties van de Filipijnse economie in 2017 zijn het resultaat van de relatief lage kosten voor financieringen. De inflatie bedroeg gemiddeld 3,2%[10] in 2017 en bleef zo binnen de door de regering vooropgestelde vork van 2 tot 4%. Economen zien echter een risico op een hogere inflatie in 2018 als gevolg van de invoering van de Tax Reform for Acceleration and Inclusion (TRAIN)[11], de stijgende olieprijzen en de zwakkere peso.[12]  Ze verwachten een gemiddelde inflatie van 3,9% in 2018 en van 3,1% in 2019.

De Banko Sentral ng Pilipinas (BSP of de Filipijnse Centrale Bank) houdt de monetaire beleidsrente sinds 2014 laag om de inflatiedruk te verlichten.[13] Tijdens zijn laatste beleidsvergadering in 2017 besloot de BSP om de basisrente op 3% te handhaven. Ook de daggeldrente (3,5%) en de depositorente (2,5%) bleven ongewijzigd. Hoewel ze zijn aantrekkelijke debetrente handhaaft, houdt de BSP de mogelijkheid open om zijn monetair beleid te verstrengen, gelet op zijn prognose van een inflatiestijging in 2018.

Internationale ratingbureaus bevestigden de ratings en verwachtingen voor de Filipijnen op basis van de solide groei en de ruime externe buffers.

Fitch bevestigde zijn 'BBB'-rating – de minimum investeringsrating – met 'positieve' vooruitzichten.

S&P Global bevestigde zijn 'BBB'-rating op langere termijn en zijn 'A-2'-rating voor de kortere termijn – allebei net iets boven de minimum investment grade. Voor beide ratings gelden 'stabiele' vooruitzichten.

Moody’s huidige 'Baa2'-rating met 'stabiele' vooruitzichten – net beter dan de minimum investment grade – wijst erop dat het deze rating de volgende één tot twee jaar wellicht handhaaft.[14]

Japan Credit Rating Agency Ltd. bevestigde zijn 'BBB+'-rating – twee stappen boven de minimum investment grade – op basis van de aanhoudende groei en de solide basisparameters, ondanks de infrastructurele gebreken en de terreurdreigingen die het beleggerssentiment verzuren.

Het 'Build, Build, Build'-programma van de regering Duterte, dat gepaard gaat met overheidsinvesteringen van PHP 8 tot 9 biljoen in vooral infrastructuur – waarvan 75% in grote infrastructuurprojecten verspreid over het hele land – vormt een stevige stimulans voor de groei en biedt kansen voor buitenlandse investeerders. Dit leidt tot meer banen, een betere connectiviteit, betrouwbare overheidsdiensten en een beter handelsklimaat. Het gaat onder meer om investeringen in transport, energie, irrigatie en watervoorziening om de ontwikkeling van de groeicentra buiten de industrieregio 'Metro Manila' te stimuleren.[15]

FOCUS OP MINDANAO - De regering Duterte focust vooral op de ontwikkeling van Mindanao met 5 prioritaire projecten om de economische productie te verhogen, om nieuwe, geïrrigeerde gronden voor landbouw beschikbaar te maken en om mensen en goederen vlotter te vervoeren. De regering rekent hierbij op de steun van de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB) in de vorm van onder meer een lening van USD 380 miljoen om 280 km nationale wegen en bruggen te verbeteren in Zamboanga en Tawi-Tawi en USD 70 miljoen om het openbaar vervoer in Davao te moderniseren.[16] Daarnaast heeft ze PHP 5,4 miljard uitgetrokken voor de tweede fase van het Malitubog-Maridagao-irrigatieproject in North Cotabato en Maguindanao, PHP 4,86 miljard voor de Panguil Bay Bridge en respectievelijk PHP 40,57 miljard en PHP 14,6 miljard voor de uitbreiding en verbetering van de luchthavens in Davao en Laguindingan. In 2018 gaan ook de werken van start voor de eerste fase van het Mindanao-spoorwegproject dat Davao met Tagum en Digos moet verbinden (goed voor PHP 35,26 miljard).[17]

De goedkeuring van de Tax Reform for Acceleration and Inclusion (TRAIN) en een vooropgesteld tekort van 3% zorgen voor de nodige 'fiscale vuurkracht' om de ambitieuze uitgavedoelen van de regering op middellange termijn te halen. De regering verwacht dat TRAIN PHP 82,3 miljard extra inkomsten zal opleveren door bijkomende heffingen op brandstoffen, auto's, steenkool en gezoete dranken.  Het Department for Budget and Management (DBM) maakt alleen al in 2018 PHP 1,1 biljoen vrij voor investeringen in openbare infrastructuur. Dit bedrag is goed voor een derde van de geplande investeringen (PHP 3.767 biljoen) en komt neer op 6,1% van het bbp.

Om de groei nog meer te stimuleren, wordt aangestuurd op een liberalisering van de Foreign Investment Negative List (11th FINL: lijst van sectoren waarin buitenlandse investeerders niet mogen investeren). De herziene FINL zal meer buitenlandse investeringen aantrekken door de beperkingen weg te nemen, vooral in de sectoren van de openbare nutsvoorzieningen, telecommunicatie, aannemingen van infrastructuurwerken, de detailhandel en de ontwikkeling van hogere kwalificaties. De regering wil directe buitenlandse investeringen aantrekken om de Filipijnen competitiever te maken.

Door de uitstekende prestaties van de Filipijnse economie verwacht de regering dat die sterk zal blijven presteren en nog verder zal groeien. Daarom zet ze in op de traditionele groeipijlers – consumptie en investeringen – en streeft ze naar een inclusieve groei. 

[1] https://businessmirror.com.ph/economy-remains-robust-but-uncertainties-a...

[2] http://bworldonline.com/philippines-year-review-2017/

[3] Verklaring van de minister voor Sociaaleconomische Planning Ernesto M. Pernia over de prestaties van de Filipijnse economie in het vierde kwartaal en het volledige jaar 2017, 23 januari 2018  http://www.neda.gov.ph/2018/01/23/13833/

[4] http://bworldonline.com/economy-track-grow-least-7-year/

[5] https://businessmirror.com.ph/government-infrastructure-spending-up-15-i...

[6] www.bsp.gov.ph/statistics/keystat/ofw.htm

[7] https://www.rappler.com/business/196148-philippines-ofw-remittances-dece...

[8] Quickstats (13 maart 2018) - Bimonthly Update of Selected Macroeconomic and Trade and Investment Indicators, https://www.dti.gov.ph/resources/statistics

[9] http://bworldonline.com/investments-manufacturing-surge-2017/

[10] https://www.psa.gov.ph/statistics/survey/price/summary-inflation-report-...

[11]  De Tax Reform for Acceleration and Inclusion (TRAIN) of Republic Act No 10963 is op 1 januari 2018 in werking getreden. TRAIN 1 beoogt (a) een daling van de personenbelasting,  (b) hogere taksen op goederen en diensten (brandstoffen, auto's, tabak, gezoete dranken, esthetische chirurgie en hogere btw-tarieven).  TRAIN 2 focust op twee zaken: (a) een daling van de vennootschapsbelasting van 30% naar 25% tegen 2022 en (b) een daling van de verschillende fiscale  vrijstellingen. 

http://www.officialgazette.gov.ph/2017/12/27/republic-act-no-10963/

[12] https://businessmirror.com.ph/conditions-rife-for-first-bsp-rate-hike-si...

[13] https://businessmirror.com.ph/conditions-rife-for-first-bsp-rate-hike-si...

[14] http://bworldonline.com/economic-prospects-intact-despite-rising-risks-m...

[15] Verklaring van de minister voor Sociaaleconomische Planning Ernesto M. Pernia over de prestaties van de Filipijnse economie in het vierde kwartaal en het volledige jaar 2017, 23 januari 2018.  http://www.neda.gov.ph/2018/01/23/13833/

[16] http://bworldonline.com/economy-track-grow-least-7-year/

[17] http://bworldonline.com/economy-track-grow-least-7-year/

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Filipijnen