U bent hier

Filipijnen in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 30/11/2021

Sinds 25 november 2021 is België opgenomen in de Filipijnse rode lijst. Reizigers die afkomstig zijn uit een land op de rode lijst of die daar in de laatste 14 dagen voor aankomst geweest zijn, worden de toegang tot de Filipijnen ontzegd, ongeacht hun vaccinatiestatus. Meer details.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht. en het Dossier Coronavirus.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek der Filipijnen
Hoofdstad
Manilla (12.764 miljoen inwoners)
Oppervlakte
343.448 km² (= 11 x België)
Aantal inwoners
105.300.000
Staatshoofd
President Rodrigo Roa Duterte
Regeringsleider
President Rodrigo Roa Duterte
Taal
Filipino (nationaal en officieel), Engels (officieel)
Munt
Filipijnse Peso Wisselkoers
Belangrijke steden
Davao (1,63 miljoen inwoners), Cebu City (951.000), Zamboanga (936.000)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
377 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
3.485 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

Algemeen

De Filipijnen maken een sterke economische groei door. Ze worden beschouwd als een van de snelst groeiende economieën in Azië met een reële bbp-groei van gemiddeld 6,3% in tien jaar tot 2019. Maar door de COVID-19-pandemie belandde de economie na bijna drie decennia van onafgebroken groei in een recessie. De Filipijnse economie had de Aziatische financiële crisis en de recente wereldwijde financiële crisis wel prima doorstaan. 

Het bbp van de economie kromp in het derde kwartaal met 11,5% op jaarbasis, een licht herstel ten opzichte van de krimp met 16,9% in het tweede kwartaal. Naarmate de economie zich geleidelijk herstelde, was er ook een verbetering merkbaar op de arbeidsmarkt. Van een recordwerkloosheidsgraad van 17,6% (7,288 miljoen werklozen) in april, daalde dat cijfer naar 9,7% (3,183 miljoen werklozen) in oktober. Economen verwachten dat de werkgelegenheidssituatie zich in de komende kwartalen verder herstelt omdat de quarantainebeperkingen steeds verder worden versoepeld. Wel zal het nog een poos duren vooraleer de arbeidsmarkt terugkeert naar het niveau van voor de pandemie. Het gemiddelde inflatiecijfer voor dit jaar schommelt naar verwachting tussen 2,4 en 2,6%. Voor 2021 en 2022 wordt de inflatieprognose gehandhaafd op 2,0 tot 4,0%. De regering is vast van plan de infrastructuuruitgaven op te voeren om het economische herstel te ondersteunen en de vraag te stimuleren.

Enkele voorbeelden van hervormingen om het economische herstel te bespoedigen: de Bayanihan I- en II-economische stimuleringspakketten; de Corporate Recovery and Tax Incentives for Enterprises Act (CREATE) – het grootste stimuleringspakket ooit voor privéondernemingen dat het vennootschapsbelastingtarief verlaagt voor de meeste (kleine) bedrijven, die meer dan 60% van de Filipijnse werknemers tewerkstellen – en de Financial Institutions Strategic Transfer-wet (FIST), die banken de mogelijkheid geeft om slechte leningen en activa van de hand te doen. De nationale begroting 2021 wordt ondertussen het zwaarste stimuleringspakket voor de economie, waardoor overheidsuitgaven het herstel kunnen stimuleren. 

De bbp-prognose voor 2020 werd bijgesteld van -8,5% naar -9,5% door de verlengde quarantainemaatregelen. Ondanks een aanvankelijk lagere prognose zit de economie perfect op schema voor een volledig herstel. Dat is dankzij het terugschroeven van de beperkingen naarmate de overheid de capaciteit van haar gezondheidszorgsysteem verbetert. De regering blijft hopen dat de economie in 2021 sterk zal aantrekken om weer helemaal op kruissnelheid te komen. De bbp-groei zal naar verwachting terugveren naar 6,5 tot 7,5% in 2021 en 8 tot 10% in 2022.

Bron: NEDA Review of the Medium-Term Macroeconomic Assumptions and Fiscal Program for FY 2020 to 2022- https://www.neda.gov.ph/joint-dbcc-statement-review-of-the-medium-term-macroeconomic-assumptions-and-fiscal-program-for-fy-2020-to-2022/


Wetgevende hervormingen

Om de impact van bepaalde onzekerheden van het beleid op de bedrijfswereld en op investeringen te beperken, heeft de Filipijnse regering een hele hoop hervormingen doorgevoerd:

 • The Ease of Doing Business Act of RA 11032[3], ondertekend in mei 2018, moet het ondernemingsklimaat in het land verbeteren. De wet amendeert de Anti-Red Tape Act (ARTA) van 2007, die de bedoeling had om de administratieve rompslomp, die veel overheidsinstellingen nog altijd kenmerkt, terug te dringen door de voorwaarden te vereenvoudigen en de procedures te stroomlijnen. Een van de belangrijkste kenmerken van de wet is dat de verwerkingstijd voor overheidstransacties wordt gestandaardiseerd.
 • Executive Order Nr. 65, waarmee de 11th Regular Foreign Investment Negative List of RFINL [4] wordt bekend gemaakt. Deze moet het concurrentievermogen van het land een boost geven. Door meer sectoren open te stellen voor buitenlandse investeringen kan het land nieuwe technologie en innovatie aantrekken. De 11e FNL kreeg in oktober 2018 een update, drie jaar en vijf maanden na de uitvaardiging van de laatste FNL in mei 2015 onder de vorige president Benigno S.C. Aquino III.
 • EO 65 voegt een aantal nieuwe sectoren toe waarin tot 100% buitenlandse participatie is toegestaan:[5]
  • Internetbedrijven, een categorie uit de categorie massamedia werd geweerd;
  • Lesgeven op hoger onderwijsniveau, op voorwaarde dat het vak geen professioneel vak is (opgenomen in een examen voor een raad van bestuur of een advocatenexamen);
  • ​Opleidingscentra die korte opleidingen van een hoog niveau aanbieden die geen deel uitmaken van het formele onderwijssysteem;
  • Bedrijven van verzekeringsexperts, bedrijven die geld lenen, financiële bedrijven en investeringshuizen;
  • Wellness centra.
  • ​Het besluit trok ook de maximale buitenlandse participatie voor twee andere sectoren op naar 40%:
   • Bouw en herstelling van lokaal gefinancierde, openbare werkprojecten, die al een buitenlands aandelenkapitaal van 25% hebben;
   • Particuliere radiocommunicatienetwerken, tot nog toe was dat 20%.

Buitenlanders mogen op de Filipijnen hun beroep uitoefenen op voorwaarde dat hun thuisland Filipijnen ook diezelfde beroepsgroep toelaat. De beroepenlijst is toegankelijk via deze link: https://www.officialgazette.gov.ph/downloads/2018/10oct/20181029-EO-65-RRD.pdf.

Naast nieuwe wetgevende hervormingen wordt ook werk gemaakt van de amendering van de Foreign Investment Act (FIA), de Public Service Act en de Retail Trade Act. De amendementen op die wetten zullen maatregelen bevatten die het land openstellen voor meer buitenlandse investeringen:

 • De FIA (Republic Act Nr. 7042) moet ervoor zorgen dat het land meegaat met de technologische en economische vorderingen in de regio en in de rest van de wereld.
 • De Public Service Act of Commonwealth Act Nr. 146 heft buitenlandse eigendomsbeperkingen in nutsbedrijven op.
 • De Retail Trade Liberalization Act of Act RA 8762 zal het vereiste minimale inlegkapitaal voor buitenlandse investeerders verlagen.[6]

En dan is er nog de Trabaho Bill / Tax reform for Attracting Better and Higher Quality Opportunities (belastinghervorming voor betere opportuniteiten van een hoger niveau). Deze wet heeft betrekking op de bedrijfsbelastingen en de rationalisering van fiscale incentives.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Filipijnen