U bent hier

Filipijnen in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 28/04/2020

In de Filipijnen is de zogenaamde "Enhanced Community Quarantine (ECQ)" verlengd tot 15 mei voor de steden/regio's die een hoog besmettingsrisico hebben, zoals Metro Manila, Central Luzon en Calabarzon. De lockdown in Luzon, de belangrijkste economische stad van de Filipijnen (70%), zal normaal gezien op 30 april opgeheven worden. De Filipijnse regering lanceerde een sociaaleconomische strategie om de COVD-19-pademie te bestrijden en de economie een nieuwe impuls te geven door middel van financiële stimuli. De overheid hoopt dat met dit beleid de economie in 2021 met 7% zal groeien.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht. en het Dossier Coronavirus.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek der Filipijnen
Hoofdstad
Manilla (12.764 miljoen inwoners)
Oppervlakte
343.448 km² (= 11 x België)
Aantal inwoners
105.300.000
Staatshoofd
President Rodrigo Roa Duterte
Regeringsleider
President Rodrigo Roa Duterte
Taal
Filipino (nationaal en officieel), Engels (officieel)
Munt
Filipijnse Peso Wisselkoers
Belangrijke steden
Davao (1,63 miljoen inwoners), Cebu City (951.000), Zamboanga (936.000)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
347 miljard USD (543 miljard USD in België)
BBP/Capita
3.252 USD (47.491 USD in België)

Economische vooruitzichten

Algemeen

De Filipijnse economie heeft zich behoorlijk veerkrachtig getoond en is erin geslaagd om constant te blijven groeien ondanks de binnen- en buitenlandse uitdagingen. Het gaat om een reële groei van het bbp van 6,2% in 2018. Hoewel die groei lager lag dan de 6,7% van 2017 en achterbleef op de nationale groeiprognose van de regering voor 2018 (tussen 6,5 en 6,9%), is het toch al het 7e jaar op rij dat de Filipijnse economie (2012-2018) een groei van meer dan 6% laat optekenen.[1] Dit geeft overduidelijk aan dat het land sterk presteert als een van de snelst groeiende economieën van Azië naast India, Vietnam en China.       

Meer binnenlandse investeringen en een stijgende consumptie waren de belangrijkste redenen voor de groei van het bbp in 2018. Die werd voor een deel geneutraliseerd door de groeivertraging in de export van goederen en diensten en de tegenvallende resultaten van zowat alle andere sectoren.

De economische resultaten voor de eerste helft van 2019 waren vrij ontgoochelend met een groei van maar 5,5%, maar verwacht wordt dat de economie in de tweede helft van het jaar weer bijtrekt.

Buitenlandse handel

Voor 2018 was de totale buitenlandse handel goed voor USD 182,15 miljard. Dat is een stijging van 10,5% tegenover de USD 164,81 miljard in 2017. 

De 10 belangrijkste exportproducten naar alle landen in 2017 en 2018 (in miljoenen USD):

De 10 belangrijkste importproducten vanuit alle landen in 2017 en 2018 (in miljoenen USD):

De totale handel met de 10 belangrijkste handelspartners van het land bedroeg in 2018 USD 140,46 miljard (of 77,1% van de totale buitenlandse handel). De totale export naar de 10 belangrijkste landen bedroeg USD 54,60 miljard terwijl de totale import uit de 10 belangrijkste landen op USD 85,85 miljard afklokte. Die cijfers vertalen zich in een handelsdeficit voor de Filipijnen van USD 31,25 miljard.

De Filipijnse buitenlandse goederenhandel met de EU werd gewaardeerd op USD 17,49 miljard of 9,6% van de totale handel voor 2018 terwijl de totale goederenhandel met de Aziatische landen USD 39,64 miljard of 21,8% van de totale handel van het land beliep. De Filipijnen hebben een klein handelsoverschot tegenover de EU (een uitvoer van USD 8,91 miljard tegenover een import van USD 8,59 miljard) terwijl het land een handelstekort tegenover Azië heeft (een export van USD 11,18 miljard tegenover een import van USD 28,46 miljard). De onderstaande tabellen geven een overzicht van de belangrijkste handelspartners en producten voor de twee regionale blokken:

https://psa.gov.ph/statistics/annual-foreign-trade/fts-table-id

Ratings

Internationale kredietbeoordelaars hebben de rating van het land sinds 2010 al verschillende keren opgetrokken. Dat is te danken aan de solide groei van de economie en de gezonde fundamenten ondanks de gebrekkige infrastructuur en de terreurdreigingen die het investeringsklimaat vertroebelen.


Wetgevende hervormingen

Om de impact van bepaalde onzekerheden van het beleid op de bedrijfswereld en op investeringen te beperken, heeft de Filipijnse regering een hele hoop hervormingen doorgevoerd:

 • The Ease of Doing Business Act of RA 11032[3], ondertekend in mei 2018, moet het ondernemingsklimaat in het land verbeteren. De wet amendeert de Anti-Red Tape Act (ARTA) van 2007, die de bedoeling had om de administratieve rompslomp, die veel overheidsinstellingen nog altijd kenmerkt, terug te dringen door de voorwaarden te vereenvoudigen en de procedures te stroomlijnen. Een van de belangrijkste kenmerken van de wet is dat de verwerkingstijd voor overheidstransacties wordt gestandaardiseerd.
 • Executive Order Nr. 65, waarmee de 11th Regular Foreign Investment Negative List of RFINL [4] wordt bekend gemaakt. Deze moet het concurrentievermogen van het land een boost geven. Door meer sectoren open te stellen voor buitenlandse investeringen kan het land nieuwe technologie en innovatie aantrekken. De 11e FNL kreeg in oktober 2018 een update, drie jaar en vijf maanden na de uitvaardiging van de laatste FNL in mei 2015 onder de vorige president Benigno S.C. Aquino III.
 • EO 65 voegt een aantal nieuwe sectoren toe waarin tot 100% buitenlandse participatie is toegestaan:[5]
  • Internetbedrijven, een categorie uit de categorie massamedia werd geweerd;
  • Lesgeven op hoger onderwijsniveau, op voorwaarde dat het vak geen professioneel vak is (opgenomen in een examen voor een raad van bestuur of een advocatenexamen);
  • ​Opleidingscentra die korte opleidingen van een hoog niveau aanbieden die geen deel uitmaken van het formele onderwijssysteem;
  • Bedrijven van verzekeringsexperts, bedrijven die geld lenen, financiële bedrijven en investeringshuizen;
  • Wellness centra.
  • ​Het besluit trok ook de maximale buitenlandse participatie voor twee andere sectoren op naar 40%:
   • Bouw en herstelling van lokaal gefinancierde, openbare werkprojecten, die al een buitenlands aandelenkapitaal van 25% hebben;
   • Particuliere radiocommunicatienetwerken, tot nog toe was dat 20%.

Buitenlanders mogen op de Filipijnen hun beroep uitoefenen op voorwaarde dat hun thuisland Filipijnen ook diezelfde beroepsgroep toelaat. De beroepenlijst is toegankelijk via deze link: https://www.officialgazette.gov.ph/downloads/2018/10oct/20181029-EO-65-RRD.pdf.

Naast nieuwe wetgevende hervormingen wordt ook werk gemaakt van de amendering van de Foreign Investment Act (FIA), de Public Service Act en de Retail Trade Act. De amendementen op die wetten zullen maatregelen bevatten die het land openstellen voor meer buitenlandse investeringen:

 • De FIA (Republic Act Nr. 7042) moet ervoor zorgen dat het land meegaat met de technologische en economische vorderingen in de regio en in de rest van de wereld.
 • De Public Service Act of Commonwealth Act Nr. 146 heft buitenlandse eigendomsbeperkingen in nutsbedrijven op.
 • De Retail Trade Liberalization Act of Act RA 8762 zal het vereiste minimale inlegkapitaal voor buitenlandse investeerders verlagen.[6]

En dan is er nog de Trabaho Bill / Tax reform for Attracting Better and Higher Quality Opportunities (belastinghervorming voor betere opportuniteiten van een hoger niveau). Deze wet heeft betrekking op de bedrijfsbelastingen en de rationalisering van fiscale incentives.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Filipijnen