U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Wat is het reisadvies?

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken.

Welke reisdocumenten hebt u nodig?

Sinds 1 mei 2004 is een identiteitskaart voldoende om Estland te bezoeken. Estland behoort tot de Schengen-zone waardoor de grenscontroles werden afgeschaft.

Welke taal wordt er gesproken?

De nationale taal is Ests. Maar het Engels wordt door veel mensen gesproken en begrepen. Gezien er een aanzienlijke Russische minderheid woont in het land, wordt ook courant Russisch gesproken.

Wat is het uurverschil met België?

Estland, Letland en Litouwen lopen één uur voor op de Belgische tijd.

Reizen naar Estland

Estonian Air is in 2015 failliet gegaan. In 2016 werd de nieuwe nationale Estse luchtvaartmaatschappij Nordica opgericht die met vliegtuigen van de Poolse maatschappij LOT rechtstreeks van Brussel naar Tallinn vliegt.

Reizen in Estland

Van de luchthaven naar het centrum

De kleine luchthaven van Tallinn bevindt zich op slechts 4 kilometer van het stadscentrum. Een taxi- of busrit naar het centrum van Tallinn duurt maar een tiental minuten. Sommige grotere hotels stellen voor een klein bedrag ook minibusjes beschikbaar. Een taxi naar het stadscentrum kost om en bij de 10 euro.

Verplaatsingen in de stad

Tallinn is een kleine stad waardoor verplaatsingen te voet vaak mogelijk zijn. Voor de andere verplaatsingen kan u gebruik maken van het openbaar vervoer, maar dit vraagt wel de nodige voorbereiding. U kan steeds een taxi in het hotel bestellen, maar gemakkelijker is om één van de vele taxi-apps te gebruiken.

Reizen naar andere steden

Voor binnenlandse reizen of reizen naar de andere Baltische Staten, kan gebruik worden gemaakt van het uitstekende busnetwerk of van een huurauto. Treinen zijn traag en zijn daarom niet aan te raden als vervoermiddel. Inmiddels bestaat er wel een sneltrein tussen Tallinn en Tartu. Tussen het vasteland en de twee grootste eilanden, Saaremaa en Hiiumaa, zijn er verbindingen per vliegtuig en met veerboten.

Hotels in Estland

De hoofdstad Tallinn biedt ruim voldoende hotelkamers. De accommodatie in de hotels is doorgaans uitstekend. Radisson en het Nordic Forum Hotel zijn een paar voorbeelden van luxueuze hotels in Tallinn. Een overnachting kost hier vaak meer dan honderd euro. Een goedkoper, erg groot toeristenhotel is Viru. Hier verblijven veel Finnen die in het weekend Estland bezoeken (en die nogal luidruchtig kunnen zijn). Aan restaurants en pubs is in Tallinn geen gebrek en ook de menukaart biedt genoeg keuze.

Betalen in Estland

Estland maakt gebruik van de euro. Creditcards worden in de drie Baltische landen algemeen aanvaard. Vrijwel overal kan met internationaal gangbare creditcards worden betaald. In de grotere steden zijn op veel plaatsen geldautomaten te vinden, waar men eenvoudig met de bankkaart geld kan afhalen. Buiten de grotere steden is het aan te raden om over voldoende contant geld te beschikken, hoewel er tegenwoordig bijna overal met de kaart kan betaald worden.

Werkuren in Estland

De meeste bedrijven en instellingen zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 9u tot 18 u, met een lunchpauze rond ongeveer 13u. Dit is het algemene beeld, want sommige kantoren sluiten om 16u30 terwijl andere dat pas na 18u doen. Banken zijn eveneens open van maandag tot en met vrijdag, met openingstijden van 9u tot 18u, op zaterdag van 10u tot 15u.

Communicatie in Estland

Estland is een van de meest geavanceerde landen qua communicatie. Problemen zijn hier absoluut niet te verwachten.

Voltage, stekkers

Een overzichtstabel met stekkers, netspanning en frequentie per land vindt u hier.

Lokale feestdagen en vakantieperiodes

http://estonia.eu/about-estonia/country/estonian-holidays.html

Nuttige adressen

Ambassade van België in Finland (ook verantwoordelijk voor Estland)

Kalliolinnantie, 5
FI-00140 Helsinki
Finland
T:+358 9 170 412
T:+358 40 580 89 60 (noodnummer buiten de openingsuren)
E-mail: Helsinki@diplobel.fed.be
Web: https://finland.diplomatie.belgium.be/nl

Ambassadeur: Dhr. Alexis de Crombrugghe

Ambassade van Estland in België

Guimardstraat 11/13
B-1040 Brussel
T: +32 2 779 07 55
E: embassy.brussels@mfa.ee
www.estemb.be

Ambassadeur: Dhr. Artur Kink

Ereconsul van de Republiek Estland

de heer Tony Vuylsteke
E: antoine.vuylsteke@gmail.com

Gemengde Kamers van Koophandel

Er is geen gemengde Kamer van Koophandel voor Estland.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Estland