U bent hier

Nieuws

Regelmatig publiceert Swedbank studies over de economische vooruitzichten voor de Baltische Staten en de Noord-Europese landen. Eerst schetst men een algemeen beeld van hoe de belangrijkste wereldeconomieën ervoor staan, en daarna komen Zweden, de andere Scandinavische landen en de Baltische Staten aan bod.

Het Pools Nationaal Centrum voor Onderzoek & Ontwikkeling organiseert samen met Onderzoeks- en Innovatienetwerk van de Europese regio's een mutual learning event rondom de 5 EU-missies op 17 mei. Interessant voor bedrijven die in een triple helix model willen samenwerken met de publieke sector en academische instellingen om de ambitieuze doelstellingen van dit R&D-instrument van de Europese Commissie te realiseren.

Vorig jaar was Estland het enige EU-land dat een economische krimp in reële termen doormaakte, maar het kende de sterkste nominale groei in 14 jaar. De verdiepende bbp-krimp zal doorwerken in de eerste helft van 2023, waarbij een verzwakte koopkracht de gezinsconsumptie vermindert en een zwakkere buitenlandse vraag de export beperkt. Het vertrouwen van industriële en bouwbedrijven bleef verslechteren, terwijl het consumentenvertrouwen geleidelijk verbetert en de inflatieverwachtingen van huishoudens afnemen.

De start-ups van Estland toonden in 2022 hun veerkracht en aanpassingsvermogen te midden van de uitdagingen die werden gesteld door oorlog en economische onzekerheid. Ondanks een moeilijk jaar boekten Estse start-ups indrukwekkende resultaten, waaronder een groei van 49% in omzet van 1,4 miljard naar 2,1 miljard EUR. Bovendien werden financieringsdeals afgesloten ter waarde van 1,3 miljard EUR, met een groeipercentage van ongeveer 40% vergeleken met het voorgaande jaar.  

Ondanks de iets beter dan verwachte economische ontwikkeling van de eurozone, is het bbp in Letland en Estland sinds medio 2022 aan het krimpen, sinds Q4 (2022) ook in Litouwen. Het bbp zal naar verwachting dit jaar (2023) onder de langetermijntrend dalen en in 2024 met 2 à 3% terug herstellen.

De drie Baltische Staten kenden het afgelopen jaar een zeer uitgesproken inflatie. Begin dit jaar lagen de prijzen in Estland gemiddeld 15,2% hoger dan een jaar eerder. Ook de Litouwers kregen het voorbije jaar te maken met een zeer hoge inflatie, de prijzen lagen volgens Statistics Lithuania maar liefst 15,6% hoger dan tijdens dezelfde periode een jaar eerder. En ook Letland kende een iets zachtere inflatie: 11,2% tegenover maart 2021.

De militaire operatie in Oekraïne zet de spanningen tussen de EU en Rusland op scherp. In welke mate zal deze situatie de economieën van de Baltische Staten beïnvloeden? In hoeverre zijn Estland, Letland en Litouwen afhankelijk van Rusland? Swedbank stelde een rapport op en op basis hiervan zet ons kantoor in Vilnius voor u alvast de belangrijkste zaken op een rijtje zet. 

Volgens Swedbank's meest recente rapport was 2021 een goed jaar voor de Baltische economieën: het bbp groeide snel, de binnenlandse vraag herstelde zich en de arbeidsmarkt evolueert gunstig. Kortom: de economieën in het Balticum komen opnieuw op stoom. 

Deloitte publiceert elk jaar een overzicht van de sterkst groeiende bedrijven in Centraal- en Zuidoost-Europa, de zogenaamde Fast 50. De 2021 editie van de publicatie staat opnieuw bol van jonge innovatieve en ambitieuze bedrijven die mee de toekomst willen vormgeven. Verplichte kost indien u kennis wil maken met een aantal shakers en movers van vandaag en morgen.

In een nieuw rapport, gepubliceerd op 09 juli 2021, deelt de Zweedse bank positieve cijfers mee met betrekking tot de consumptie in de Baltische staten. De toenemende vaccinatiegraad en de versoepeling van de COVID-maatregelen zouden er de economie nieuw leven inblazen.

De Estse economie groeide in het eerste kwartaal met 5,4% op jaarbasis (niet-gecorrigeerd) en 4,8% op kwartaalbasis (seizoen- en werkdaggecorrigeerd). Het resultaat overtrof de verwachtingen en was het sterkste van alle Europese landen (volgens de tot dusver gepubliceerde cijfers).

Pagina's