U bent hier

Estland in cijfers

Coronavirus

UPDATE 18/01/2021

Net zoals in veel andere landen, is de coronasituatie in Estland na een rustige zomer verergerd. De Estse economie werd hard getroffen door de eerste golf van de crisis: toen verwachtte de nationale bank nog een krimp van 10% van de economie voor 2020. De krimp van het bbp voor het derde kwartaal van 2020 ten opzichte van het jaar voordien, was uiteindelijk "slechts" 2,8%.
Vanaf 15 januari moeten alle reizigers uit Europese landen met meer dan 150 besmettingen/100.000 inwoners/14 dagen, de eerste 10 dagen in (thuis)quarantaine blijven, of deze verkorten door twee negatieve testresultaten voor te leggen.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsartikel en het Dossier Coronavirus. Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Estland
Hoofdstad
Tallinn (445.338 inwoners in 2021)
Oppervlakte
45.228 km² (= 1,5 x België)
Aantal inwoners
1.328.976 (januari 2020)
Staatshoofd
President Kersti Kaljulaid
Regeringsleider
Eerste minister Jüri Ratas (sinds 13 januari 2021 in een demissionair kabinet)
Taal
Ests
Munt
Euro
Belangrijke steden
Tallinn (445.338), Tartu (95.082), Narva (55.118), Pärnu (51.334).

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
31 miljard USD (543 miljard USD in België)
BBP/Capita
23.258 USD (47.491 USD in België)

Economische vooruitzichten

Estland is een klein land (bevolking: 1,3 mio) die in de laatste 30 jaar van een heel arm, pas opnieuw zelfstandig, natie tot een zeer hoogtechnologisch en innovatief maatschappij is gegroeid. Het land geniet van een structurele gezondheid waarbij de arbeidsmarkt vrij flexibel is, de wetgeving en het belastingsysteem eenduidig en doorzichtig zijn en de staatsfinanciën algemeen in goede gezondheid verkeren met een lage overheidsschuld als gevolg. Estland blijft echter erg gevoelig voor externe schokken, die de laatste jaren ook voor de coronacrisis regelmatig plaatsvonden.

De crisis van 2008/2009 trof Estland, die net een vastgoedboom had meegemaakt, zwaar. Het bbp daalde in 2009 met maar liefst 14,1% (veel meer dan in de meeste EU-landen) en de werkloosheid steeg van 6% tot 15%. Door een lage staatsschuld en een strikt fiscaal beleid is het toch mogelijk geweest voor Estland om in 2011 als eerste ex-Sovjetrepubliek de eurozone toe te treden.

De laatste drie jaren voor de coronacrisis liet Estland jaarlijkse en groei van 4,3 tot 5.5% van het bbp optekenen. De motor achter de groei was voornamelijk de bouwsector, maar ook productie en de informatie- en communicatiesector speelden hierbij een belangrijke rol. Diensten staan voor meer dan 70% van het bbp.

De nabijheid en gelijkenissen qua cultuur en taal met Finland bieden veel voordelen qua afzet. Zo is de noorderbuur de belangrijkste export- en importmarkt voor Estland (met respectievelijk 13 en 16%). Bij de export volgen Zweden met 11% en Letland met 9%. Rusland is teruggevallen naar de zevende plaats en laat de VS, Duitsland en Litouwen voorgaan. Voor bepaalde producten is Rusland zelfs volledig van de kaart verdwenen, vooral voor wat betreft de export van voedingswaren die onder de Russische EU sancties vallen. In 2019 werd elektrische apparatuur (vooral communicatietoestellen, chips en computers)  het meest geëxporteerd, goed voor 15% van de totale uitvoer van Estland. Daarnaast zijn minerale producten (12%), hout en houtwaren (11%) en mechanische producten belangrijk voor de Estse export.

Toch blijven goede relaties met Rusland een noodzaak als Estland economisch wil overleven. De transit van en naar Rusland heeft bv. nog steeds te lijden onder het conflict over het standbeeld van de Russische bronzen soldaat dat in Tallinn staat en in 2007, tegen de zin van Rusland, werd verplaatst. Hoewel Rusland officieel nooit een boycot heeft afgekondigd, verminderde het de goederenstroom van en naar Estland drastisch. Sindsdien is deze nooit meer volledig hersteld. De huidige handelssancties en de politieke spanningen doen hier nog een schepje bovenop. Estland is, net als Letland en Litouwen, een lid van NAVO.

Wat de import betreft wordt Finland gevolgd door Litouwen en Duitsland (elk 10%) en daarna door Zweden (9%), Letland (9%) en Rusland (8%). Behalve minerale producten (13%), elektrische aparatuur (13%) en voertuigen (11%) zijn ook mechanische producten (10%) en pharmaceutische producten (3%) belangrijke categorien bij de import.

Tot de coronacrisis deden de overheidsfinanciën het goed, de staatsschuld was maar 8,4% van het bbp en de werkloosheid nam in 2019 af tot 4,4%. In het derde  kwartaal van 2020 was de werkloosheid 7,7%. De nationale bank verwacht dat er de komende drie jaren een overeidstekort gaat zijn. Het gemiddelde bruto maandloon was eind 2020 1.441 euro bruto, veel hoger dan in Letland maar min of meer hetzelfde als in Litouwen. Prijzen die stilaan de West-Europese en zelfs de Finse benaderen, geven de bevolking echter niet veel ademruimte.

Het is vooral de technologische sector die op dit ogenblik nieuwe werkgelegenheid creëert. Estland zet zwaar in op deze sector, waarbij het land zichzelf beschouwt als een innovatieve startup die met een haasje-over strategie direkt voor technologische oplossingen gaat.  Estland is inderdaad een modern en hoogtechnologisch land geworden, waarbij de nieuwste technologieën snel en flexibel worden geïntegreerd in de maatschappij (zoals e-government en e-healthcare). De kleinschaligheid van het land maakt het toepassen van nieuwe technologieën vrij gemakkelijk in vergelijking met veel andere Europese landen. Verschillende Estse IT-bedrijven zijn aan een internationale expansie bezig en investeren in landen als Finland. Net als de meeste andere Europese landen kent ook Estland in deze sector een 'battle for talent', het gebrek aan IT-specialisten jaagt de lonen verder de hoogte in.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Estland