U bent hier

Zakendoen in Egypte

Uw eerste stappen op de markt

Uw eerste stappen op een nieuwe markt beginnen met een grondige voorbereiding en een goed plan. Aarzel niet om hierbij een beroep te doen op Flanders Investment & Trade.

 • Op deze website vindt u heel wat informatie over internationaal ondernemen, buitenlandse markten en sectoren, die u moet helpen bij het opstellen van een exportplan en het selecteren van uw doelmarkt(en).
 • Via de provinciale kantoren van Flanders Investment & Trade en ons uitgebreide buitenlandse netwerk kan u informatie op maat opvragen. De adviseurs Internationaal Ondernemen denken graag met u mee en geven persoonlijk advies bij uw internationale plannen.
 • Door deel te nemen aan een van onze groepsacties kan u nieuwe markten gaan verkennen in het gezelschap van andere zakenlui. Zo organiseert Flanders Investment & Trade groepszakenreizen met een afsprakenprogramma op maat en tal van mogelijkheden om te netwerken. Of u kan deelnemen aan een buitenlandse beurs.
 • Aan de hand van de Exportmeter, een mini-audit die Flanders Investment & Trade u gratis en strikt vertrouwelijk aanbiedt, kan u nagaan hoe u uw exportstrategie kan verbeteren.
 • Als kmo kan u onder bepaalde voorwaarden een financieel duwtje in de rug krijgen voor uw prospectie-inspanningen.
 • Klop zeker ook aan bij andere organisaties die u kunnen helpen, zoals bedrijfsgroeperingen en gemengde kamers van koophandel. Breid uw netwerk uit en steek uw licht op bij bedrijven die in uw nieuwe doelmarkt al zakendoen.

Marktaanpak

Via een vertegenwoordiger

Agenten zijn voor het zakendoen in Egypte onmisbaar en in de (nog altijd omvangrijke) publieke sector zelfs verplicht. Een goede agent onderhoudt nauwe contacten met mensen op sleutelposities, gaat lobbyen voor het bedrijf en weet om te gaan met lokale gebruiken. Het zakendoen in Egypte is voornamelijk gebaseerd op persoonlijke en/of professionele relaties.

Een commercieel agent moet geregistreerd zijn in het register voor commerciële agenten dat wordt bijgehouden door het ministerie van Buitenlandse Handel.

Het aanduiden van een commercieel agent is verplicht bij openbare aanbestedingen van overheidsinstanties in Egypte. Ze zijn echter niet toegestaan bij offertes voor het ministerie van Defensie en enkele andere ministeries geven ook de voorkeur aan een directe link met het betrokken bedrijf, naast het contact via de agent.

Het contract dat afgesloten wordt met een agent moet geregistreerd worden. Een dergelijke registratie is voor 5 jaar geldig en moet daarna vernieuwd worden. In het contract moeten de volgende elementen vermeld staan:

 • het geografische gebied en de producten,
 • de inhoud van het werk van de agent,
 • de wederzijdse verplichtingen van beide partijen,
 • het percentage commissie en de voorwaarde en munt van betaling.

Het is ook aangeraden de duur van het contract op te nemen, de voorwaarden voor vernieuwing, de omstandigheden waarin het contact kan verbroken worden, etc. Daarbij is het belangrijk ter plaatse ook altijd een goede advocaat te raadplegen.

Digitale communicatiekanalen

In Egypte behoren WhatsApp en Messenger tot de populairste messaging-apps. Deze apps zijn zelfs meer gebruikelijk dan e-mail. Het merendeel van de zakenmensen in Egypte gebruikt één van deze messaging apps om te communiceren, informatie uit te wisselen of om nieuws en ontwikkelingen te volgen. 

Facebook en Instagram zijn de populairste onlineplatforms voor bedrijven om hun producten en diensten te promoten. 

Een bedrijf opstarten ter plaatse

De meest voorkomende ondernemingsvormen zijn:

 • joint stock companies,
 • limited liability companies,
 • limited by shares companies,
 • personal companies (simple partnership / partnership),
 • sole proprietorship.

Tussen Egypte en België is een dubbelbelastingverdrag van kracht.

Meer weten

GAFI - General Authority for Investment and Free Zones

Hoe vindt en screent u uw partner of klant

Professioneel marktonderzoek staat in Egypte nog in de kinderschoenen. Statistisch materiaal is dikwijls niet voorhanden of is onjuist of onvolledig. Informatie over een bedrijf kan vaak slechts bekomen worden bij een persoonlijk bezoek.

Voor een verkenning van de Egyptische markt is het bezoeken van en/of deelname aan een beurs zeer interessant. De meeste beurzen die in Caïro georganiseerd worden, vinden plaats in het Cairo International Conference Center, tussen het centrum van de stad en de luchthaven.

Hoe verlopen betalingen en hoe beperkt u de risico's

Sinds de revolutie zijn er strengere maatregelen op internationale betalingen. Volgens een richtlijn van de Centrale Bank van Egypte mogen facturen enkel betaald worden als er een bevestiging van de douane is dat de goederen al het land zijn binnengekomen. Dit maakt voorafbetaling voor de invoer van goederen in de praktijk bijna onmogelijk.

Het gebruik van een documentair krediet (L/C) of documentair incasso is aan te raden om het betalingsrisico te beperken.

Gezien de huidige politieke en economische onzekerheden is een kredietverzekering te overwegen.

Meer informatie over kredietverzekeraars:

Tips bij het zakendoen

Persoonlijk contact is bijzonder belangrijk. Telefoneer regelmatig en kom af en toe persoonlijk naar Egypte, zodat mensen u leren kennen en appreciëren.

Afspraken met Egyptische firma’s legt u best vast vóór u naar Egypte reist. Eenmaal ter plaatse is het moeilijker om de juiste persoon vast te krijgen.

Egyptenaren nemen het niet altijd zo nauw met stiptheid. Wel verwachten ze dat u op tijd op de afspraak verschijnt. Verwittig dus zeker als u door files of om welke reden dan ook niet op tijd zal zijn.

Egyptenaren lijken zeer gemakkelijk en informeel in de omgang, maar schijn bedriegt. Ze zijn erg gesteld op het gebruik van titels (ingenieur, doctor, excellency, etc.), die ook in de dagelijkse conversatie worden aangehouden.

Enkele woorden of zinnen Arabisch worden bijzonder op prijs gesteld. Het is vaak ook een manier om het ijs te breken. U kan een Egyptenaar ook niet gunstiger stemmen dan door de schoonheid en historiciteit van zijn land te prijzen.

De toegangsdrempel tot Egyptische bedrijven is eerder laag en u kan afspraken hebben tot op het hoogste niveau. Egypte is een land waar hiërarchie en rang erg belangrijk zijn. Toon het nodige respect voor de meest ervaren personen in het gezelschap.

De telefoon van uw gesprekspartner zal vaak geen moment stilstaan, waardoor gesprekken vaak in een (naar Europese normen) eerder chaotische sfeer verlopen.

Zoals in de meeste Arabische landen wordt nooit onmiddellijk ‘to the point’ gekomen. Er zal eerst geïnformeerd worden naar uw familie en gezondheid, er zal u thee en/of koffie aangeboden worden, die u in geen geval mag weigeren.

Bied nooit alcohol aan uw zakelijk contact aan tijdens de afspraak. Eventueel wel achteraf, tijdens een diner. Het is af te raden om gevoelige onderwerpen als godsdienst, politiek en Egyptische wantoestanden aan te snijden. Spreek niet over persoonlijke zaken die onconventioneel kunnen overkomen, probeer met betrekking tot persoonlijke onderwerpen eerder oppervlakkig te antwoorden.

Bij het afsluiten van een contract worden kleine problemen met het grootste gemak weggewuifd als zijnde onbelangrijk in een sfeer van onderling vertrouwen. Later blijkt de tegenpartij echter nauwgezet de kleine lettertjes te lezen. Goed juridisch advies is in Egypte duur maar onontbeerlijk. Het labyrint van de wetgeving en de loodzware bureaucratie is voer voor experts, waar u zich liever niet aan waagt.

Kledij is formeel en conservatief. Vrouwen wordt aangeraden te kiezen voor een rok of jurk tot onder de knie en mouwen die het grootste deel van de armen bedekken.

Een klein geschenkje zoals Belgische chocolade, wordt bijzonder op prijs gesteld.

Vraag altijd eerst toelating vooraleer foto’s te nemen van personen.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Egypte