U bent hier

Nieuws

Om landen wereldwijd te steunen in de strijd tegen klimaatverandering, draagt de Vlaamse Regering verder bij aan internationale klimaatfinanciering. Het subsidieprogramma 'Vlaams Internationaal Klimaatactieprogramma' (voorheen G-STIC Klimaatactieprogramma) stelt € 15 miljoen ter beschikking om projecten te ondersteunen die technologieën demonstreren, kennis en informatie verspreiden en capaciteitsopbouw initiëren. De projecten dienen uitgevoerd te worden in ontwikkelingslanden waarbij een Vlaamse onderneming de lead neemt. Lees meer in het nieuwsbericht en noteer de infosessie op 28 maart in Brussel alvast in uw agenda. 

In December 2021 lanceerde de Europese Unie de Global Gateway strategie, waarin de private sector een cruciale rol werd toegekend. Maar wat is die strategie, en wat is de rol voor de private sector? Nu de uitvoering van de strategie op kruissnelheid komt, kunnen we daarop een antwoord formuleren. Je leest het hier in 9 korte stellingen.

Ter ondersteuning van de economische hervormingen van Egypte keurde het IMF een verlengde regeling van 3 miljard dollar goed die in 2023 van start gaat. Deze lening volgt op de verlengde regeling van het IMF van 12 miljard dollar voor Egypte tussen 2016 en 2019.

Egypte is als voedsel- en olie-importeur hard getroffen door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Hiernaast is het land sterk afhankelijk van kapitaalstromen wat voor kwetsbaarheid zorgt. De aangekondigde IMF-steun is dus positief nieuws. 

Afrikaanse startups in de agro-industrie hebben in 2021 een record bedrag gekregen van private equity-investeerders. De startups haalden $482 miljoen op; een stijging van 250%. Volgens het eerste jaarlijkse rapport over de financiering van startups in de agro-industrie in Afrika van het Amerikaanse bedrijf AgFunder, zijn Egypte, Nigeria, Kenia, Zuid-afrika en Marokko de 5 grootste markten op het continent in termen van fondsenwerving en transacties.

De Arabisch Belgische Luxemburgse Kamer van Koophandel organiseert een "Egypt and Belgium Multisectoral Business Forum" op maandag 24 oktober in het kader van het bezoek van een multisectorale Egyptische business delegatie naar België. 

COP27, de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in het kader van het klimaatverdrag vindt dit jaar plaats van 7 tot 18 november in Sharm-el-Sheikh (Egypte).
Dit is de 27ste conferentie in het kader van de klimaatverandering.

Het beëindigen van de COVID-19-pandemie en het vermijden van toekomstige gezondheidscrises is van wederzijds belang voor zowel Afrika als de EU. De Europese Unie,  haar lidstaten en de Europese financiële instellingen mobiliseren middelen om wereldwijd een billijke toegang tot veilige, doeltreffende, kwalitatief hoogstaande en betaalbare vaccins, therapeutica, apparatuur en andere gezondheidsproducten te waarborgen.

Dit initiatief van de Europese Unie is erop gericht alle belangrijke actoren op dit gebied, met inbegrip van de openbare en de particuliere sector, bij het proces te betrekken.

Om deze doelstelling te ondersteunen, organiseert de Europese Commissie een markt- en matchmakingevenement over geneesmiddelen en gezondheidszorg. 
Op maandag 27 juni 2022 kan u deelnemen aan het webinar Future for EU-Africa healthcare. En zowel op maandag 27 als dinsdag 28 juni 2022 kan u deelnemen aan matchmaking meetings.

Op donderdag 23 juni 2022 vindt de vijfde EU-Africa Business plaats. Deze gaat door in het Egmont Paleis te Brussel in hybride vorm. 
Afrikaanse en Europese beleidsmakers, bedrijfsleiders en deskundigen uit het maatschappelijk middenveld zullen deelnemen aan het debat over hoe het potentieel voor handel en investeringen binnen Afrika en tussen de EU en Afrika ten volle kan worden benut. Onderwerpen als agribusiness, digitale transformatie, gezondheid en de overgang naar groene energie zullen er aan bod komen.

De Egyptische economie kreeg het tijdens de COVID-19 crisis zwaar te verduren. Voorspellingen verwachten een herstel nu beperkende maatregelen grotendeels werden opgeheven. Maar een volledig herstel zal allicht worden vertraagd door de volatiele energieprijzen en de afhankelijkheid van het land van de import van graan. 

De Arabische wereld werd niet gespaard door de COVID-19 pandemie. Naast de menselijke tol, hadden het hoog aantal besmettingen en de verschillende lockdowns een groot effect op de economie. Een herstel werd voorspeld, weliswaar in verschillende snelheden afhankelijk van het land, maar voorspellingen worden alweer naar beneden bijgesteld door het conflict in Oekraïne en de stijgende grondstofprijzen. 

Het nieuwe Egyptische 'Advanced Cargo Information' (ACI)-systeem zal op 1 oktober 2021 in werking treden. Veel EU-bedrijven maken zich grote zorgen over de invoering van dit systeem en zijn op zoek naar antwoorden op hun technische vragen. Om deze bedrijven te helpen, organiseert de Europese delegatie in Egypte op 2 september 2021 een workshop met ACI - Misr Technology Services (MTS) en Cargo-X.

Pagina's