U bent hier

Egypte in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 07/05/2020

De coronaviruspandemie spaart ook de Arabische wereld niet. Afgezien van de menselijke tol, kan ook de economische impact van de crisis op de verschillende landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika bijzonder zwaar zijn. De Arabische economieën worden dan ook midscheeps getroffen door verschillende simultane schokken.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.
Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Arabische Republiek Egypte
Hoofdstad
Caïro (9,5 miljoen inwoners)
Oppervlakte
1.001.450 km² (= 33 x België)
Aantal inwoners
95,69 miljoen
Staatshoofd
President Abdelfattah Al-Sisi
Regeringsleider
Mustafa Madbouly
Taal
Arabisch
Munt
Egyptische pond Wisselkoers
Belangrijke steden
Alexandrië (4,778 miljoen inwoners), Port Said (666.599), Suez (565.716)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
303 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
3.019 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

Macro-economische groei

Het Egyptische bnp is in grote mate afhankelijk van het toerisme, inkomsten uit de uitbating van het Suez-kanaal, olie, transfers uit het buitenland en directe buitenlandse investeringen. Al die sectoren kenden sinds 2011 een zware terugval. Sinds 2017 klimt Egypte opnieuw uit het economische dal. Voor de komende jaren (2018 - 2019) voorspelt het IMF een groei die opnieuw boven de 5% uitstijgt. 

Hervormingen krijgen langzaam vorm

In het najaar van 2016 trad een IMF-akkoord in werking met een lening van 12 miljard USD en noodzakelijke hervormingsmaatregelen. De devaluatie van de munt met meer dan 100% in november 2016 en het terugschroeven van de subsidies hebben een grote impact gehad op de lagere klasse en de middenklasse.

Sinds midden 2016 werden een aantal moeilijke hervormingen doorgevoerd, zoals de btw-invoering, een flexibeler wisselkoersbeleid en een (verdere) vermindering van de brandstofsubsidies. Deze maatregelen waren vergezeld van een reeks structurele hervormingen om tekortkomingen in het zakenklimaat aan te pakken. Het Egyptische parlement heeft een nieuwe investeringswet goedgekeurd, die de oprichting van bedrijven en het verkrijgen van licenties aanzienlijk hebben vergemakkelijkt. 

Economisch probeert Egypte zijn positie als regionale energie-hub te versterken, gebruikmakend van zijn strategische ligging rond de Rode en de Middellandse Zee en de verwachte productietoename van aardgas uit de mediterrane velden.

De verhoogde activiteiten uit de economische zone rond het verbrede Suezkanaal moeten staatinkomens genereren die het mogelijk maken om de eigen scheve handelsbalans meer in evenwicht te brengen.

Meer weten: "Voortzetting economische hervormingen verbetert macro-economische fundamenten", Credendo, juni 2019. 

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Egypte