U bent hier

Dominicaanse Republiek in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Dominicaanse Republiek
Hoofdstad
Santo Domingo (2,95 miljoen inwoners)
Oppervlakte
48,442 km² (= 1,6 x België)
Aantal inwoners
10,6 miljoen
Staatshoofd
President Luis Abinader
Regeringsleider
President Luis Abinader
Taal
Spaans
Munt
Dominicaanse peso Wisselkoers
Belangrijke steden
Santiago (553.091 inwoners)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
114 miljard USD (583 miljard USD in België)
BBP/Capita
10.111 USD (49.927 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

De Dominicaanse Republiek heeft de 8e grootste economie van Latijns-Amerika. In 2022 groeide het bbp met 4,9%, wat meer is dan de gemiddelde groei van Latijns-Amerika.

Met de huidige hervormingsgezinde regering van president Abinader, die nu 3 jaar aan de macht is, en dankzij een goed pragmatisch beheer van de economie, zien we dat de Dominicaanse Republiek, in tegenstelling tot zijn buren, weinig geleden heeft onder de COVID-19-pandemie. Het toerisme bereikte in 2022 een recordhoogte en de inflatie in het land is sinds de oorlog in Oekraïne niet drastisch verhoogd en is onder de 8% gebleven. Hiermee heeft de Dominikaanse Republiek één van de laagste inflatiecijfers van Latijns-Amerika. Over het algemeen is de situatie in het land stabiel, er zijn verschillende maatregelen genomen om de bevolking op te leiden en aan te moedigen om toe te treden tot de arbeidsmarkt, veel jongeren nemen actief deel aan het economisch systeem, de landbouwsector kende een exponentiële groei en er zijn lagere misdaadcijfers.

Inkomensgroei

Volgens de landenclassificatie van de Wereldbank die de economieën in de wereld in 4 categorieën indeelt op basis van het inkomensniveau, behoort de Dominicaanse Republiek tot de 2e groep van “upper middle income countries”. In een recent rapport van het IFM staat echter dat de Dominicaanse Republiek opmerkelijke vooruitgang boekt in termen van inkomensconvergentie en dat het land, van alle Latijns-Amerikaanse landen tijdens de afgelopen 50 jaar, de grootste progressie heeft gemaakt op het vlak van levensstandaard. Niet alleen is de armoede er gedaald; ook de inkomensongelijkheid is verminderd. Qua levensstandaard staat de Dominicaanse Republiek nu op ongeveer een derde van die van de Verenigde Staten terwijl dat voor Latijns-Amerika als geheel ongeveer een kwart bedraagt. Deze opmerkelijke prestatie kan worden toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder de uitvoering van een degelijk overheidsbeleid, een diversificatie van de export en structurele flexibiliteit van de economie om zich aan de veranderende mondiale omstandigheden aan te passen.

De afgelopen 50 jaar is de Dominicaanse Republiek eerst getransformeerd van een landbouweconomie naar een meer productiegerichte economie, ondersteund door de groei van vrijhandelszones; vervolgens is het land geëvolueerd naar een meer dienstengedreven economie met de uitbouw van een toerististische en financiële sector. Tegenwoordig heeft het land een evenwichtige mix van industrieën en sectoren, waaronder landbouw, productie en diensten.

Infrastructuurwerken

In 2022 voerde de overheid 271 infrastructuurwerken uit, goed voor een investering van USD 1,6 miljard; in 2023 zouden er nog 1.581 projecten bijkomen (nieuwe wegen, bruggen, dijken,...). Eén van de grote projecten betreft de Pedernales International Airport, een integraal project met een luchthaven, hotels en infrastructuur zoals toegangswegen, water- en sanitatiewerken, een aquaduct, ed. Men is begonnen met de bouw van de eerste twee hotels. Begin 2023 is het aanbestedingsproces voor de Pedernales International Airport gelanceerd. Daanaast komt er nog een investering in de haven van Cabo Rojo.

Vrije zones

De implementatie van het model met vrije zones in de Dominicaanse Republiek is een van de activiteiten die het meest bijdraagt tot directe werkgelegenheid in het land. Vandaag zijn er 784 bedrijven aanwezig in die vrije zones, goed voor ruim 192.000 directe banen, wat het hoogste niveau is van de afgelopen 20 jaar. In 2022 werd een goedkeuring gegeven aan 87 nieuwe bedrijven, goed voor 17.000 directe banen.

Toerisme

In 2022 kreeg het land het bezoek van 8,5 miljoen toeristen, wat 13% meer is dan in de periode vóór de pandemie; de inkomsten uit toerisme bereikten een recordhoogte. De hotelbezetting heeft historische hoogtes bereikt, met een jaarlijks gemiddelde van bijna 75%. De horeca-sector genereert zo'n USD 8,4 miljard aan inkomsten en is verantwoordelijk voor 30% van de economische groei in het land.  

De agrarische sector

Volgens gegevens van het FAO produceerde de Dominicaanse Republiek 35 miljoen ton aan voedsel in 2022 en exporteerde het land voor bijna USD 3 miljard aan landbouwproducten; het land is onder meer een belangrijke leverancier van bananen.  

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Dominicaanse Republiek