U bent hier

Zakendoen in Cyprus

Uw eerste stappen op de markt

Uw eerste stappen op een nieuwe markt beginnen met een grondige voorbereiding en een goed plan. Aarzel niet om hierbij een beroep te doen op Flanders Investment & Trade.

Op deze website vindt u heel wat informatie over internationaal ondernemen, buitenlandse markten en sectoren, die u moet helpen bij het opstellen van een exportplan en het selecteren van uw doelmarkt(en).

Via de provinciale kantoren van Flanders Investment & Trade en ons uitgebreide buitenlandse netwerk kan u informatie op maat opvragen. De adviseurs Internationaal Ondernemen denken graag met u mee en geven persoonlijk advies bij uw internationale plannen.

Door deel te nemen aan een van onze groepsacties kan u nieuwe markten gaan verkennen in het gezelschap van andere zakenlui. Zo organiseert Flanders Investment & Trade groepszakenreizen met een afsprakenprogramma op maat en tal van mogelijkheden om te netwerken. Of u kan deelnemen aan een buitenlandse beurs.

Aan de hand van de EXPORTmeter, een mini-audit die Flanders Investment & Trade u gratis en strikt vertrouwelijk aanbiedt, kan u nagaan hoe u uw exportstrategie kan verbeteren.

Als kmo kan u onder bepaalde voorwaarden een financieel duwtje in de rug krijgen voor uw prospectie-inspanningen.

Klop zeker ook aan bij andere organisaties die u kunnen helpen, zoals bedrijfsgroeperingen en gemengde kamers van koophandel. Breid uw netwerk uit en steek uw licht op bij bedrijven die in uw nieuwe doelmarkt al zakendoen.

Marktaanpak

Rechtstreeks

Om zaken te doen in Cyprus is het beter om over een lokale partner of entiteit te beschikken.

Via een tussenpersoon
Het is makkelijk om agenten en distributeurs te vinden. Maar ook hier gelden de standaardregels: het is raadzaam om alle nodige informatie te verzamelen over uw potentiële commerciële partner vóór u zaken begint te doen met het bedrijf.

Een bedrijf opstarten ter plaatse
Om een bedrijf op te starten zijn er zes procedures die gevolgd moeten worden. Eerst en vooral moeten bedrijven de initiële goedkeuring van de Griffier van Vennootschappen krijgen. Een memorandum en de oprichtingsakte moeten dan voorbereid en ingediend worden bij de Sectie Bedrijven van het Department of Registrar of Companies and Official Receiver, vóór de registratie bij het ministerie van Handel van de belasting, het ministerie van Financiën voor de BTW en het ministerie van Arbeid voor de socialezekerheidsbijdragen.

Er zijn verschillende vormen van juridische entiteiten die het Department of Registrar of Companies and Official Receiver kan registreren. Deze vormen zijn: company (privé of openbaar), branch company en general of limited partnership.

Een lokale advocaat moet de oprichtingsakte van het bedrijf voorbereiden en de aanvraag tot registratie bij de Griffier van Vennootschappen indienen. Een lijst van lokaal ingeschreven advocaten is beschikbaar op de website van de Orde van Advocaten van Cyprus.

Cyprus heeft een dubbelbelastingsverdrag met België afgesloten.

Het eiland biedt een overvloed aan professionele fiscale-, financiële- en juridische dienstverlening. Ook zijn verschillende reclame- en PR-bureaus actief. De dienstensector wordt beschouwd als één van de grootste bronnen van inkomsten voor Cyprus. Er zijn veel professionele dienstenverenigingen geregistreerd bij de Cypriotische Kamer van Koophandel en Industrie.

Meer weten:

Hoe vindt en screent u uw partner of klant

Het kantoor van Flanders Investment & Trade in Athene, dat ook verantwoordelijk is voor Cyprus, kan lijsten bezorgen met bedrijven die Vlaamse bedrijven kunnen vertegenwoordigen in Cyrpus.

Ook kunnen Vlaamse bedrijven Cypriotische partners of agenten vinden op beurzen.

Hoe verlopen betalingen en hoe beperkt u de risico’s?
De gebruikelijke manier van betalen is met een kredietbrief (looptijd 90 dagen).
Het is aangeraden voor de Vlaamse bedrijven, vanwege de bankcrisis, om aan de Cypriotische klant te vragen om een kredietbrief uit te geven van een internationale bank. Volgende bedrijven bieden informatie aan over de kredietwaardigheid van Cypriotische bedrijven:

Tips bij het zakendoen

Respect, gastvrijheid en persoonlijk vertrouwen zijn de belangrijkste punten in de zakenwereld. Cyprus heeft een moderne en open economie en geeft aan de internationale en lokale investeerders vertrouwen om te investeren, groeien en bloeien. De dienstensector wordt beschouwd als de ruggengraat van de economie en met een hoog inkomen per hoofd van de bevolking is de consumentenmarkt bijzonder sterk.

Cyprus heeft een grote ervaring in internationale handel. De zakenmensen zijn internationaal georiënteerd en gewiekste onderhandelaars. Vertrouwen is de sleutel dus is het aangeraden goede persoonlijke relaties op te bouwen.

De vakantieperiodes dienen vermeden te worden voor zakenreizen. Dit zijn juli en augustus, een week voor en na Kerstmis en een week voor en na Pasen.

Duurzaam internationaal ondernemen

CSR Cyprus (The European Business Network for Corporate Social Responsibility) werd opgericht in 2016 binnen het netwerk van CSR Europe en is een onafhankelijke, door bedrijven geleide organisatie, gericht op het promoten van de concepten van maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid voor Cypriotische bedrijven en organisaties.

Hun activiteiten houden in:

  • Vaardigheden en competentieopbouw
  • Betrokkenheid van belanghebbenden
  • Mainstreaming van CSR (CSR-beheer en rapportage)
  • Duurzame toeleveringsketen
  • Gezonde levensstijlen
  • Werkgelegenheid en werkgelegenheid voor jongeren
  • Duurzame productie en consumptie (bijvoorbeeld circulaire economie)

Meer info op:

https://www.csreurope.org/csr-europe-welcomes-csr-cyprus-its-network#.W6s9yxMzZhB

http://www.csrcyprus.org.cy/el/page/about

https://www.werk.be/beleidsthemas/maatschappelijk-verantwoord-ondernemen/wat-is-mvo

https://www.mvovlaanderen.be/sites/default/files/media/dossier%20Duurzaam%20internationaal%20ondernemen.pdf

http://www.greenhotelier.org/destinations/europe/cyprus-takes-the-lead-on-sustainable-destinations/      

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Cyprus