U bent hier

Cyprus in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek van Cyprus
Hoofdstad
Nicosia (253.000 inwoners)
Oppervlakte
9.251 km² (= 0,3 x België)
Aantal inwoners
1.191.685
Staatshoofd
President Nicos Anastasiades
Regeringsleider
Nicos Anastasiades
Taal
Grieks en Turks
Munt
EUR
Belangrijke steden
Limassol (241.900 inwoners), Larnaca (147.200), Paphos (92.000)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
28 miljard USD (594 miljard USD in België)
BBP/Capita
31.552 USD (51.268 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

Na de wereldwijde pandemie die in 2020 uitbrak, heeft Cyprus zijn reputatie als veerkrachtige economie met een van de hoogste groeipercentages in de EU verstevigd. Substantiële financiële steun van de EU voor de groene en digitale transitie heeft een nieuwe impuls gegeven aan digitalisering, liberalisering en groene hervormingen, terwijl er nog steeds nieuwe stimulansen worden gegeven om een breed scala aan hoogwaardige buitenlandse investeringen aan te trekken.

De kleine, open economie van Cyprus staat bekend om haar veerkracht. De economie herstelde snel na de bankencrisis in 2013 en registreerde een jaarlijkse gemiddelde reële bbp-groei van 5,8% in 2016-2019. De economie herstelde zich ook snel na de wereldwijde pandemie in 2020, met een verwachte groei van meer dan 5% voor 2021. De afgelopen jaren hebben de banken hun kapitaalbasis geconsolideerd, gestimuleerd en gediversifieerd en niet-renderende leningen met meer dan 80% verlaagd. Tegelijkertijd hervormde de regering haar overheidsfinanciën, bracht ze de schuld weer op een houdbaar niveau en loste ze haar schuld aan het IMF vijf jaar eerder af. Deze prestaties geven de regering de fiscale ruimte om duurzame steun te verlenen aan ondernemingen die door de pandemie zijn getroffen.

De belangrijkste focus voor de komende jaren ligt op het versnellen van de digitalisering, liberalisering en vergroening van de economie als onderdeel van de Recovery and Resilience Facility (RFF) van de EU. Cyprus zal naar verwachting € 1,2 miljard aan voornamelijk subsidies ontvangen, terwijl het programma verwacht dat het nog eens € 1,4 miljard aan investeringen in de particuliere sector zal vrijmaken, aangezien de uitrol investeringen aanmoedigt, het concurrentievermogen van de economie verhoogt en de hoogopgeleide bevolking van de economie van de eurozone als hefboom aanspreekt.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Cyprus