U bent hier

Cyprus in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 13/10/2020

Ook Cyprus wordt getroffen door het coronavirus COVID-19. De Cypriotische overheid nam preventieve maatregelen om de verspreiding tegen te gaan. Deze kunnen een impact hebben op economische activiteiten en op zakenreizen naar Cyprus.

Lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek van Cyprus
Hoofdstad
Nicosia (253.000 inwoners)
Oppervlakte
9.251 km² (= 0,3 x België)
Aantal inwoners
1.191.685
Staatshoofd
President Nicos Anastasiades
Regeringsleider
Nicos Anastasiades
Taal
Grieks en Turks
Munt
EUR
Belangrijke steden
Limassol (241.900 inwoners), Larnaca (147.200), Paphos (92.000)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
25 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
28.288 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

Economische vooruitzichten

De economie van Cyprus groeide de afgelopen jaren snel, met groeicijfers van gemiddeld 4,4% (2015-2018). Het eiland behoorde in 2018 tot de vijf sterkste groeiers in de eurozone, met een indrukwekkend groeipercentage van 3,9%, vergeleken met een gemiddelde van 1,9% in de eurozone. Voor 2020 voorzag de Europese Commissie – voor de uitbraak van de pandemie - een groei van 2,7%.

Na de uitbraak van de pandemie wordt door de Cypriotische minister van Financiën, Konstantinos Petridis, verwacht dat de Cypriotische economie in 2020 met 5,5% zal krimpen (minder dan een vroegere schatting van 7%). Er wordt ook verwacht dat in 2021 een aanzienlijk economisch herstel van ongeveer 4,5% tot 5% zal plaatsvinden, ondanks de onzekerheid, waarbij de minister opmerkte dat de maatregelen die de overheid tijdig heeft genomen in verband met de pandemie lijken te werken en dat de consumptie-indicatoren positief zijn. Cyprus bood trouwens een van de meest uitgebreide ondersteuningspakketten in de EU aan. Aanvullend zal het begrotingstekort naar verwachting ongeveer 4,5% bedragen en de schuld die momenteel 120% bedraagt zal naar verwachting tegen het einde van het jaar een neerwaartse trend volgen.

De herstelstrategie is gebaseerd op drie pijlers: het behoud van macro-economische stabiliteit, de voortzetting van de inspanningen om de niet-renderende leningen aan te pakken en de voortzetting van de structurele hervormingen om het investeringskader van Cyprus te versterken en aantrekkelijker te maken voor buitenlandse investeerders. De regering dringt aan op hervormingen voor een duurzamer economisch ontwikkelingsmodel, waaronder de aanpassing van de investeringswetgeving, de hervorming van de openbare dienstverlening, lokale overheid en justitie. Het land heeft comparatieve voordelen als investeringsbestemming en er zijn investeringsmogelijkheden in verschillende sectoren.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Cyprus