U bent hier

Zakendoen in Congo

Uw eerste stappen op de markt

Uw eerste stappen op een nieuwe markt beginnen met een grondige voorbereiding en een goed plan. Aarzel niet om hierbij een beroep te doen op Flanders Investment & Trade.

 • Op deze website vindt u heel wat informatie over internationaal ondernemen, buitenlandse markten en sectoren, die u moet helpen bij het opstellen van een exportplan en het selecteren van uw doelmarkt(en).
 • Via de provinciale kantoren van Flanders Investment & Trade en ons uitgebreide buitenlandse netwerk kan u informatie op maat opvragen. De adviseurs Internationaal Ondernemen denken graag met u mee en geven persoonlijk advies bij uw internationale plannen.
 • Door deel te nemen aan een van onze groepsacties kan u nieuwe markten gaan verkennen in het gezelschap van andere zakenlui. Zo organiseert Flanders Investment & Trade groepszakenreizen met een afsprakenprogramma op maat en tal van mogelijkheden om te netwerken. Of u kan deelnemen aan een buitenlandse beurs.
 • Aan de hand van de Exportmeter, een mini-audit die Flanders Investment & Trade u gratis en strikt vertrouwelijk aanbiedt, kan u nagaan hoe u uw exportstrategie kan verbeteren.
 • Als kmo kan u onder bepaalde voorwaarden een financieel duwtje in de rug krijgen voor uw prospectie-inspanningen.

Klop zeker ook aan bij andere organisaties die u kunnen helpen, zoals bedrijfsgroeperingen en gemengde kamers van koophandel. Breid uw netwerk uit en steek uw licht op bij bedrijven die in uw nieuwe doelmarkt al zakendoen.

Marktaanpak

Op positie 184 van de 189 landen opgenomen in de wereldbank Ease of Doing Business Index is Congo-Brazzaville een van de moeilijkste landen om handel mee te drijven. Problemen zoals corruptie, slechte infrastructuur, een laag opleidingsniveau en een onderontwikkeld juridisch systeem maken ondernemen in Congo een ware uitdaging. Desondanks is Congo een land met veel kansen. De overheid toont veel interesse in het aantrekken van buitenlandse ondernemers om de diversificatie van de Congolese economie te versnellen. Daarnaast bouwt de Congolese regering gretig verder aan speciale economische zones rond de hoofdstad om ondernemen in het land vloeiender te laten verloten. 

Welke marktaanpak u ook kiest, het is ten zeerste aan te raden om zelf Congo-Brazzaville te bezoeken. Dit laat u toe om een persoonlijke relatie op te bouwen met belangrijke spelers binnen lokale bedrijven en overheden en geeft u een beter inzicht in de lokale markt. 

Rechtstreeks

Alhoewel het niet onmogenlijk is om direct de Congolese markt te betreden, is het door de vele struikelblokken niet aan te raden zonder een lokale partner. 

Via een tussenpersoon 

De Congolese markt betreden is een proces dat veel tijd en geld vraagt. U doet daarom best beroep op een partner. Tussenpersonen zoals agenten en distributeurs hebben de nodige kennis en ervaring met de lokale bedrijfscultuur en het juridisch kader om uw eerste stappen op de markt vlotter te doen verlopen. 

Lokaal een onderneming starten

Als buitenlandse ondernemer kan men een lokaal kantoor starten onder de volgende ondernemingsvormen: 

 • vennootschap onder firma (vof) 
 • commanditaire venootschap 
 • besloten venootschap (bvba) 
 • economisch samenwerkingsverband (EIG) 

Om een lokaal kantoor van uw onderneming te starten wordt de volgende documentatie gevraagd: 

 • kopie van de bedrijfsstatuten 
 • kopie van het driejarenplan van de onderneming 
 • kopie van het huurcontract geregistreerd onder het vennootschap 
 • kopie van identiteitskaart 
 • twee uittreksels van het strafregister 
 • bij opstart van een bvba: eenmalige betaling van 300.000 CFA-frank 
 • bij opstart van een nv: eenmalige betaling van 500.000 CFA-frank 

Aan ondernemers buiten CEMAC-landen wordt garantie van 1,000,000 CFA-frank gevraagd boven de eenmalige opstartkosten. 

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Congo