U bent hier

Congo in cijfers

CORONAVIRUS

Gedurende een tijdje werd het Afrikaanse continent gespaard door de coronavirus pandemie, maar sinds kort ondervindt het nu op haar beurt de gevolgen van de verspreiding van Covid-19. Het aantal besmettingen en maatregelen om dit tegen te gaan nemen dan ook dagelijks toe in Afrika. Heel wat landen in deze regio kennen bovendien een matige tot slechte gezondheidsinfrastructuur, waardoor een grote uitbraak catastrofale gevolgen kan hebben.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.
Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek Congo
Hoofdstad
Brazzaville (2,4 miljoen inwoners)
Oppervlakte
342.000 km² (= 11 x België)
Aantal inwoners
5,3
Staatshoofd
President Denis Sassou-Nguesso
Regeringsleider
Premier Clément Mouamba
Taal
Frans (officieel), Lingala en Monokutuba (lingua franca - commerciële talen), vele lokale talen en dialecten (waarvan Kikongo de meest gebruikte is)
Munt
CFA-frank (XAF) Wisselkoers
Belangrijke steden
Pointe-Noire (1,2 miljoen inwoners)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
13 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
2.359 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

Vanaf 2014 werd Congo getroffen door een zware economische crisis als gevolg van de dalende olieprijzen. Dit leidde tot een recessie tot 2018 waar het land opnieuw een groei kende van het bbp van 1,6%. Alhoewel de olieproductie opnieuw stegen bleven andere sectoren in het land krimpen met gemiddeld 5,5%. Vooral de constructiesector en energiesector zagen een blijvende vermindering in economische activiteit. 

Op 15 maart van het jaar 2020 werd het eerste geval van COVID-19 vastgesteld in het land. Met een van de minst uitgebouwde gezondheidssectoren ter wereld was na enkele jaren al een einde gekomen aan de economische heropleving van Congo. Het crashen van de olieprijzen in april maakte een recessie vrijwel onvermijdelijk. Wat eerst een stabiele groei van 1,2% moest worden, werd uiteindelijk een recessie van 9%. 

In de nabije toekomst wachten ook na de pandemie nog uitdagingen voor Congo. De recessie van de laatste tien jaar heeft de problemen van de Congolese economie blootgelegd. Olie staat in voor bijna twee derde van het bbp van het land, 90% van de export en 75% van de begrotingsinkomsten. Alhoewel deze productie tot nu toe de groei van de Congolese economie heeft gedragen, heeft de grote afhankelijkheid van de sector andere activiteitensectoren zoals land-, tuin- en bosbouw onderontwikkeld achtergelaten. 

Ook de staatsschuld van Congo blijft een uitdaging. In 2019 heeft het land getracht de staatsschuld terug te brengen tot 78,5% van het bbp in tegenstelling tot 87,8% in 2018. Daarnaast heeft het land ook een herstructureringsovereenkomst getekend met China. Toch blijft de schuldenlast van Congo niet houdbaar en zal het land haar binnenlandse en commerciële schulden aan oliehandelaren moeten herstructureren. Indien dit succesvol is, verwacht de wereldbank een stabilisatie van de schuldquota van het land. 

De Congolese regering heeft besloten om deze problemen aan te pakken. In haar laatste nationale ontwikkelinsplan (2018 tot 2022) beduidde de regering haar plannen om het landelijk bestuur te verbeteren, het versterken van het menselijk kapitaal van de bevolking en het differentiëren van de Congolese economie met specifieke aandacht voor de landbouw sector. 

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Congo