U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Reisinformatie

Reisadvies

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken

Reisdocumenten

Een paspoort dat nog zes maanden geldig is bij het binnengaan in Chili. Bij aankomst in Chili krijgt u automatisch de toelating om 90 dagen in het land te verblijven.

Taal

Spaans is de officiële taal, en het is ook de gebruikelijke handelstaal. Verrassend weinig Chilenen spreken Engels, laat staan Frans of een andere taal. U moet er dus voor zorgen dat u zelf Spaans spreekt of een goede tolk hebt tijdens zakelijke gesprekken.

In het algemeen spreekt de Chileen met een sterk accent, kort hij/zij woorden af en gebruikt hij/zij heel veel zogenaamde “Chilenismos” zoals ‘po’ (= stopwoord), ‘cachai’ (= begrijp je), enz.

Uurverschil met België

Begin 2015 besloot de Chileens overheid om permanent over te gaan op het zomeruur. Dat betekent dat in de Belgische wintermaanden (oktober-april) er een tijdsverschil is van 4 uur (wanneer het 12u 's middags is in Chili, dan is het 16u in België), en tijdens de Belgische zomer (april - oktober) een verschil van 5 uur.

Reizen naar Chili

Vele grote Europese luchtvaartmaatschappijen hebben dagelijkse verbindingen, telkens met tussenstop. De enige maatschappijen die een rechtstreekse vlucht hebben vanuit Santiago op Europa zijn Iberia (Madrid), Lan Chile (Madrid) en Air France (Paris Charles de Gaulle).

Reizen in Chili

Van de luchthaven naar het centrum

Taxi: 20.000-30.000 CLP
Minibus: 7.000-32.000 CLP per persoon, al naargelang de afstand en u de bus deelt of alleen wenst te rijden
Busdienst naar centrum stad: 1.600 CLP per persoon

Verplaatsingen in de stad

Ofwel met de taxi (overal aanwezig, relatief goedkoop, aanvangsom is 300 CLP), de metro of stadsbussen.

Voor transport in Santiago kan gerust gebruik gemaakt worden van de taxi’s (zwart met geel dak). Ze zijn veilig, correct, relatief goedkoop en overal aanwezig. Het is echter aangewezen op te letten wanneer op 20.000 CLP, wisselgeld van 10.000 CLP wordt teruggegeven, gezien er veel valse biljetten van 10.000 CLP in omloop zijn en meestal gebruikt worden door taxi’s. Een vals bankbiljet kan echter wel gemakkelijk herkend worden (lichtere kleur en de textuur is anders).

Reizen naar andere steden

Lokale luchtverbindingen in Chili met Lan Chile zijn goed, veelvuldig en relatief stipt en kunnen dus betrouwbaar worden genoemd.

Opgelet: om naar verschillende steden in Chili te reizen, moet u telkens weer via Santiago vliegen.

Hotels in Chili

Goede hotels zijn het W-Hotel, RadissonHyatt, Sheraton, Marriot, Ritz-Carlton (reservatie kan via Flanders Investment & Trade Santiago met korting via corporate rates). Hotels zijn soms volgeboekt bij grote evenementen. Bij grote evenementen of vakbeurzen (vooral gedurende de maanden maart tot mei) stijgen de prijzen meestal gevoelig in functie van vraag en aanbod, en kan niet gereserveerd worden aan corporate rates. Wij raden u in dit geval aan om, vóór u een prospectiereis plant, te polsen bij FIT Santiago of er op dat moment geen grote vakbeurs doorgaat. Er zijn relatief weinig kleinere familiehotels.

In de restaurants, hotels, bars is wel de BTW maar zelden of nooit de dienst inbegrepen – een fooi van 10% is gebruikelijk en staat meestal als 'suggestie' op het bonnetje.

In het hotel waar u logeert dient u geen BTW (IVA) te betalen, zowel op de kamerprijs als op voeding en drank die in het hotel worden benut en wordt er afgerekend met de eindfactuur in USD. Dit op voorlegging van immigratiebewijs en paspoort en tegen betaling van equivalent in USD bij de eindfactuur. Buitenshuis in restaurants/bars bent u als niet-Chileens resident niet vrijgesteld van BTW op consumptie van voeding en drank.

Betalen in Chili

Gebruik kredietkaarten, voornamelijk VISA, MasterCard en Diners. Chilenen zelf maken veelvuldig gebruik van cheques (er bestaan hier ook maaltijdcheques).

Met Belgische bankkaarten (debetkaarten) zoals Maestro kan geen geld afgehaald of betaald worden buiten geografisch Europa (dus ook niet meer in Chili). De debetkaart kan wel door uw bank geactiveerd worden buiten Europa voor een periode van maximum 3 maanden. Bij activering zou je normaal gezien zonder problemen met je Belgische (debet)bankkaart in Chili geld kunnen afhalen en betalen. Een kredietkaart is daarom aangeraden. Bij geldafhaling met een kredietkaart wordt er gemiddeld een commissie van ongeveer 1% bijgerekend. Er kan maximum 200.000 CLP per keer afgehaald worden. Vaak wordt er een identificatiebewijs gevraagd bij betaling met een buitenlandse kredietkaart. Betalen met debetkaarten valt echter ten stelligste af te raden, aangezien het factuurbedrag automatisch van CLP omgezet wordt naar USD en vervolgens nog eens automatisch op uw zichtrekening naar EUR, met bijhorende commissielonen. Bij een betaling met bv. MasterCard is dit enkel de dagkoers CLP naar EUR.

Euro’s en USD (meestal bedragen vanaf EUR 10) kan men gemakkelijk omwisselen in de wisselkantoren (“cajas de cambio”) of tegen een minder goede wisselkoers in hotels.

Werkuren in Chili

Werkuren: 9u00 – 13u00 en en 15u00 – 18u30 ('s vrijdags 14u00 – 16u00).

Banken zijn enkel open op werkdagen van 09u00 tot 14u00.

Shoppingcentra zijn open tot 22u00 en supermarkten eveneens, zelfs op zaterdag en zondag (enige sluitingsdag: 25/12). 

Communicatie in Chili

Telefoon, fax, Internet en e-mail werken goed in Chili. De Belgische 3G GSM-toestellen of nieuwer werken zonder problemen.

Bij het bellen van een Belgische GSM naar een Chileense GSM dient u eerst de landcode +56 te toetsen, gevolgd door het nummer “9”, en dan de acht cijfers van het GSM-nummer (bv. +56 9 8123 4567); bij het bellen van een Chileense GSM naar een Chileense GSM volstaan de acht cijfers. Om naar een vaste lijn te bellen, dient u eerst +56 te toetsen, dan de code van de stad (bv. Santiago = 2) en dan de 8 cijfers van het telefoonnummer (bv. +56 2 2345 6789).

Van een lokale vaste telefoonlijn naar een GSM toetst u 09 + het GSM-nummer in, en naar een vaste lijn is dat rechtstreeks het telefoonnummer (8 cijfers).

Soms is een faxnummer tegelijk ook een telefoonnummer. Vaak krijgt u eerst iemand aan de telefoon, aan wie u dan kunt vragen het faxtoestel aan te schakelen.

De Chileense post werkt niet zo betrouwbaar en is doorgaans relatief traag. Hierdoor wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van privékoeriersdiensten.

Lokale feestdagen en vakantieperiodes

Januari en februari zijn in Chili de zomermaanden met de schoolvakantie. Het is beter niet naar Chili af te reizen in deze periode, want het is bijna niet mogelijk om zakelijke afspraken te maken.

Ook de week van 18-19 september valt te vermijden, want dan vieren de Chilenen hun Nationale Feestdagen.

Als katholiek land worden hier de gewone katholieke feestdagen gevierd, zoals Kerstmis, Pasen en Hemelvaart. Sommige feestdagen zijn nu veranderlijk geworden, in die zin dat ze op een maandag of op een vrijdag worden geplaatst. Ook nog: In Chili is Goede vrijdag een feestdag en niet Pinkster-/Paasmaandag.

LIJST VAN FEESTDAGEN

 • 1 januari: Nieuwjaar
 • 21 maart: Goede vrijdag
 • 1 mei: Dag van de arbeid
 • 21 mei: Zeeslag bij Iquique
 • 15 augustus: Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopneming
 • 18 en 19 september: Nationale Feestdag en Dag van het Leger
 • 12 oktober: ontdekking van Amerika (Dia de la Raza)
 • 31 oktober: Dag van de Evangelische Kerken
 • 1 november: Allerheiligen
 • 8 december: Onbevlekte ontvangenis
 • 25 december: Kerstmis

Nuttige adressen

Ambassade van België in Chili

Embajado de Bélgica - Edificio Forum
Avenida Providencia 2653, Oficina 1103
Providencia – Santiago, Chile
T: +56 2 2232 1070 en +56 2 2232 1071 | F: +56 2 2232 1073
E: santiago@diplobel.fed.be

Dhr. Geert Criel, Ambassadeur

Ambassade van Chili in België

Aduatukersstraat 106, B - 1040 BRUSSEL
T: +32 2 743 36 60 | F: +32 2 736 49 94
E: echilebelgica@minrel.gov.cl

Mr Patricio Florencio TORRES ESPINOSA, Ambassador

Gemengde kamers van koophandel

Belgisch-Luxemburgs-Chileense Kamer van Koophandel

Voorzitter: Laurent De Meester
Aduatukersstraat 106
1040 Brussel
T +32 2 743 36 60
contact@chileanchamber.be
www.chileanchamber.be

Cámara Chileno-Belgo-Luxemburguesa de Comercio - BELGOLUX

Voorzitter: Alain Kaczorowski
Contactpersoon: Lieselotte de Ly
Embajado de Bélgica - Edificio Forum
Avenida Providencia 2653, Oficina 1103
Providencia – Santiago, Chile
T +56 9 69197663
contacto@camarabelgolux.cl
www.camarabelgolux.cl

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Chili