U bent hier

Chili in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek Chili
Hoofdstad
Santiago (8,2 miljoen inwoners)
Oppervlakte
756.102 km² (= 25 x België)
Aantal inwoners
19,92 miljoen
Staatshoofd
President Gabriel Boric
Regeringsleider
President Gabriel Boric
Taal
Spaans
Munt
Chileense Peso (CLP) Wisselkoers
Belangrijke steden
Valparaiso (1.979.373 inwoners), Biobío (1.670.590 inwoners)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
301 miljard USD (583 miljard USD in België)
BBP/Capita
15.355 USD (49.927 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

Economische vooruitzichten

Chili kan beschouwd worden als het meest stabiele en minst corrupte land van Zuid-Amerika. Ook op het vlak van gemak van zakendoen en innovatie scoort het land beter dan haar buren.

In de ‘Doing Business 2020’ ranking is Chili 59ste op 190 landen (België is 46ste), de beste score in Zuid-Amerika. Deze relatief goede plaats is vooral te danken aan het feit dat sinds 2009 een bedrijf online kan ‘geregistreerd worden’ zonder kosten, wat tot gevolg heeft gehad dat de tijdsduur om een bedrijf te registreren gedaald is van 27 dagen in 2009 tot 6 dagen in 2019.

Andere punten waar Chili goed op scoorde:

  • kosten/administratie export/import,
  • beschermingsmaatregelen voor de (buitenlandse) investeerder,
  • naleven van contracten. 

In de ‘Economic Freedom Index 2022’ behaalt de Chileense economie de 20de plaats op 177 landen, met een score van 74,4 wat veruit de beste score is in Latijns-Amerika. Alsook staat Chili op de tweede plaats van Noord- en Zuid-Amerika.

Het land scoort bijzonder goed op de volgende criteria:

  • Toegang tot de lokale markt voor buitenlandse producten (vrij eenvoudig systeem van invoerheffingen, slechts 2 tarieven),
  • Toegang tot buitenlandse markten voor nationale producten - vooral dankzij de talrijke vrijhandelsovereenkomsten en de recente oprichting van de ‘Alianza del Pacifico’, interregionaal handelsblok ter stimulering van de handel tussen Colombia, Peru, Chili en Mexico.

Chili behoorde tot 2014 tot de tien snelst groeiende ‘opkomende’ markten in de wereld. Daarna zwakte de groei sterk af, vooral het gevolg van de dalende prijs van koper, het einde van de investeringscyclus in de mijnbouw en een lagere private consumptie. Sinds 2018 zat Chili echter weer in de lift, met een groei van 3,9% tegen 2019. De voornaamste redenen hiervoor zijn een sterkere binnenlandse vraag van machines en materiaal, en een groeiende middenklasse. Deze economische groei is richting 2020 was fors gedaald met 5,8% gedeeltelijk door COVID-19, maar heeft zich naar 2021 hersteld.

Wat Chili vooral typeert, is het stabiele macro-economische en financiële klimaat. Op vlak van gezond financieel beleid scoort Chili bijzonder hoog onder de opkomende economiëen. Het risico dat de Chileense overheid haar schulden niet terugbetaalt, is heel beperkt (A+ rating), gezien de macro-economische stabiliteit en het gezonde financiële overheidsbeheer.

Santiago de Chile is na São Paulo de beste Latijns-Amerikaanse stad om een ‘start-up’ op te richten (Start-Up Blinkc 2018).

In de ‘World Competitiveness Ranking 2021’ staat Chili op de 44e plaats (44/64). In het IMD-rapport (International Institute for Management Development) zakte het land naar de 44e plaats in de wereld, in drie van de vier pijlers van de rangschikking, die 64 landen meet, en bleef het ver achter bij zijn beste positie (19e in 2005). Wat de sterke punten betreft, is het hoogtepunt het beleid van de Centrale Bank, dat op de eerste plaats in de wereld staat.

Op de ‘Corruption Perception Index 2021’ haalde Chili de 27ste plaats (Uruguay leidt Latijns-Amerika op de 18de plaats). In Chili wordt er veel belang gehecht aan deze rangschikkingslijst omdat er op het vlak van corruptie nog heel wat clichés bestaan in Zuid-Amerika, en Chili deze wil doorbreken.

Op lange termijn zijn de grootste bedreigingen voor Chili het gebrek aan energie en water, te grote afhankelijkheid van de export van koper, de kwaliteit van het onderwijs, en een almaar groter wordende economische ongelijkheid in het land. De regering van President Gabriel Boric, die verkozen werd op 11 maart 2022, belooft verandering te brengen in feminisme, rechtvaardige ecologische transitie, decentralisatie en garantie van fatsoenlijk werk. Om deze doelstellingen te bereiken, worden maatregelen voorgesteld om de gevolgen van de noodsituatie op gezondheidsgebied en economisch herstel aan te pakken. Vooruitgang naar een samenleving die de duurzaamheid van het leven, de zorg voor mensen en gemeenschappen centraal stelt en verdieping van de democratie en zorg voor het veranderingsproces.

Meer weten:

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Chili