U bent hier

Chili in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 02/04/2020

In Chili werd de eerste besmette persoon geïdentificeerd op 2 maart. In het begin was de groei traag, maar sinds begin april, hebben we meer dan 3000 gevallen genoteerd en betreuren we de eerste 20 sterfgevallen.
Op verschillende plaatsen in Chili heeft men strikte quarantainemaatregelen getroffen. Ook is er een avondklok van 22u tot 5u van toepassing.
Elke persoon die in het land toekomt, moet 2 weken in quarantaine. Het aantal internationale vluchten is sterk beperkt, en verwacht wordt dat er in april nog nauwelijks vluchten zullen vertrekken of aankomen. Ook lokale vluchten zijn intussen sterk verminderd. De goederenstromen verlopen nog goed, en buiten enkele dagen van hamsteren door de bevolking, zijn drank, voeding, medicijnen en andere basisproducten vlot beschikbaar.
De overheid heeft intussen belangrijke maatregelen genomen om de bedrijven te helpen. Het gaat over een noodplan ter waarde van 11,75 miljard US$, ongeveer 4,7% van het Chileense BNP. Zo hoeven bedrijven tijdelijk geen belastingen te betalen, krijgen ze uitstel van andere betalingen, moeten geen huur betalen, worden bedrijven en personen financieel ondersteund, en zo meer.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.
Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek Chili
Hoofdstad
Santiago (7,11 miljoen inwoners)
Oppervlakte
756.102 km² (= 25 x België)
Aantal inwoners
17,91 miljoen
Staatshoofd
President Miguel Juan Sebastián Piñera Echenique
Regeringsleider
President Miguel Juan Sebastián Piñera Echenique
Taal
Spaans
Munt
Chileense Peso (CLP) Wisselkoers
Belangrijke steden
Valparaiso (907.000 inwoners), Concepcion (816.000 inwoners)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
279 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
14.742 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

Chili kan beschouwd worden als het meest stabiele en minst corrupte land van Zuid-Amerika. Ook op het vlak van gemak van zakendoen en innovatie scoort het land beter dan haar buren.

In de ‘Doing Business 2019 ranking’ is Chili 56ste op 190 landen (België is 45ste), de beste score in Zuid-Amerika. Deze relatief goede plaats is vooral te danken aan het feit dat sinds 2009 een bedrijf online kan ‘geregistreerd worden’ zonder kosten, wat tot gevolg heeft gehad dat de tijdsduur om een bedrijf te registreren gedaald is van 27 dagen in 2009 tot 6 dagen in 2019.

Andere punten waar Chili goed op scoorde:

  • kosten/administratie export/import,
  • beschermingsmaatregelen voor de (buitenlandse) investeerder,
  • naleven van contracten. 

In de ‘Economic Freedom Index 2019’ behaalt de Chileense economie de 18de plaats op 180 landen, veruit de beste score in Latijns-Amerika.

Het land scoort bijzonder goed op de volgende criteria:

  • toegang tot de lokale markt voor buitenlandse producten (vrij eenvoudig systeem van invoerheffingen, slechts 2 tarieven),
  • toegang tot buitenlandse markten voor nationale producten - vooral dankzij de talrijke vrijhandelsovereenkomsten en de recente oprichting van de ‘Alianza del Pacifico’, interregionaal handelsblok ter stimulering van de handel tussen Colombia, Peru, Chili en Mexico.

Chili behoorde tot 2014 tot de tien snelst groeiende ‘opkomende’ markten in de wereld. Daarna zwakte de groei sterk af, vooral het gevolg van de dalende prijs van koper, het einde van de investeringscyclus in de mijnbouw en een lagere private consumptie. Sinds 2018 zit Chili echter weer in de lift, met een groei van 3,9%. De voornaamste redenen hiervoor zijn een sterkere binnenlandse vraag van machines en materiaal, en een groeiende middenklasse.

Wat Chili vooral typeert, is het stabiele macro-economische en financiële klimaat. Op vlak van gezond financieel beleid scoort Chili bijzonder hoog onder de opkomende economiëen. Het risico dat de Chileense overheid haar schulden niet terugbetaalt, is heel beperkt (A+ rating), gezien de macro-economische stabiliteit en het gezonde financiële overheidsbeheer.

Santiago de Chile is na São Paulo de beste Latijns-Amerikaanse stad om een ‘start-up’ op te richten (Start-Up Blinkc 2018).

In de ‘Global Competitiveness index 2018’ staat Chili op de 33ste plaats (33/144). Vertrouwen in de politie, solvabiliteit van de banken, beperkte overheidsschuld, en een hoog FDI-cijfer zijn de sterke punten. Hoge kosten om te ontslaan, gebrek aan kwalitatief onderwijs (wiskunde/wetenschappen), kwalitatief eerstegraads onderwijs zijn de zwakke punten.

Op de ‘Corruption Perception Index 2018’ haalde Chili de 27ste plaats (Uruguay leidt Latijns-Amerika op de 23ste plaats). In Chili wordt er veel belang gehecht aan deze rangschikkingslijst omdat er op het vlak van corruptie nog heel wat clichés bestaan in Zuid-Amerika, en Chili deze wil doorbreken.

Op lange termijn zijn de grootste bedreigingen voor Chili het gebrek aan energie en water, te grote afhankelijkheid van de export van koper, de kwaliteit van het onderwijs, en een almaar groter wordende economische ongelijkheid in het land. De regering van President Piñera wordt beschouwd als bedrijfsvriendelijker dan die van de vorige presidente Bachelet. Voorlopig echter wachten de bedrijven nog altijd met hun expansieplannen, omdat er nog altijd onduidelijkheid is over de belastingshervormingen.

Meer weten:

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Chili