U bent hier

Cambodja in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Preahreacheanachak Kampuchea (Koninkrijk Cambodja)
Hoofdstad
Phnom Penh (2 miljoen inwoners)
Oppervlakte
181.035 km² (= 5,9 x België)
Aantal inwoners
16,74 miljoen
Staatshoofd
Koning Norodom Sihamoni
Regeringsleider
Eerste Minister Hun Sen
Taal
Khmer
Munt
Riel Wisselkoers
Belangrijke steden
Siem Reap (139.000 inwoners), Sihanoukville (156.000)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
26 miljard USD (522 miljard USD in België)
BBP/Capita
1.548 USD (45.189 USD in België)

Economische vooruitzichten

Cambodja heeft het afgelopen decennium een ​​snelle economische groei doorgemaakt. Het bruto binnenlands product (bbp) van Cambodja kende de afgelopen 10 jaar een jaarlijkse groei van ongeveer 7% zal naar verwachting de komende jaren in een vergelijkbaar tempo blijven groeien. Het bruto nationaal inkomen (BNI) van Cambodja per hoofd van de bevolking bedroeg 1.230USD in 2017. Het land blijft echter een van de armste in Azië. Ondanks de sterke prestaties van sectoren als textiel, toerisme, bouw en vastgoed, blijft Cambodja hoofdzakelijk een agrarisch land.

Sinds Cambodja het eerste minst ontwikkelde land (MOL) werd dat in 2004 toetrad tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO), is de handel gestaag toegenomen. De Verenigde Staten zijn de grootste exportbestemming voor Cambodja, met ongeveer 20 procent van de totale export van Cambodja naar de Verenigde Staten (voornamelijk kleding- en schoeiselproducten). Cambodja is lid van de Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) en de Asia Free Trade Area (AFTA).

Cambodja staat zeer open voor buitenlandse investeringen, maar het grootste deel van die investeringen is afkomstig uit China, vooral in de afgelopen jaren. Cambodja heeft om verschillende redenen historisch gezien geen significante Europese investeringen aangetrokken: de kleine marktomvang van het land, corruptie, een beperkt aanbod van geschoolde arbeidskrachten, onvoldoende infrastructuur (inclusief hoge energiekosten) en een gebrek aan transparantie in sommige goedkeuringsprocessen van de overheid. China is echter gretig ingegaan op de investeringsbehoeften van Cambodja.

Een vaak aangehaald potentieel risico voor de Cambodjaanse economie is net deze afhankelijkheid van China: een vertraging in China zou zeer waarschijnlijk ook de groei van Cambodja vertragen.

Een ander element om rekening mee te houden is het ‘Everything But Arms’ regime van de EU dat het mogelijk maakt om het gros van de Cambodjaanse exportgoederen taksvrij te importeren in de EU. In februari 2020 besliste de Europese Commissie om dit regime deels in te trekken omwille van ernstige mensenrechtenschendingen in het land. Finaal is het regime tijdelijk opgehoffen vanaf 12 augustus 2020. Het intrekken van preferentiële tarieven (en het vervangen door de EU standaardtarieven volgens het MFN/Most Favoured Nation regime) heeft betrekking op specifieke kleding-- en schoeiselartikelen, reisartikelen en suiker, goed voor een jaarlijkse export vanuit Cambodja naar de EU van € 1 miljard (op een totaal van € 5,4 miljard export van Cambodja naar de EU). De maatregel heeft zo dus betrekking op een kleine 20% van de export naar de EU. 

Cambodja is één van de landen in Azië waar de COVID-19 crisis goed onder controle is gehouden. Er waren tot nu slechts een zeer beperkt aantal cases, waardoor de lokale activiteiten relatief goed zijn kunnen blijven doorgaan. Bedrijven, scholen, horeca e.d. zijn grotendeels actief gebleven. Uiteraard ondervindt de Cambodjaanse economie, die voor een groot deel afhankelijk is van export en internationaal toerisme, een negatieve impact van deze wereldwijde crisis.

Meer weten:

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Cambodja