U bent hier

Bulgarije in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Bulgarije
Hoofdstad
Sofia (1,4 miljoen inwoners)
Oppervlakte
110.910 km² (= 3,6 x België)
Aantal inwoners
7,2 miljoen
Staatshoofd
President Roumen Radev
Regeringsleider
Eerste minister Nikolaj Denkov
Taal
Bulgaars
Munt
Bulgaarse lev BGN Wisselkoers
Belangrijke steden
Varna (372.860), Plovdiv (331.796 inwoners), Burgas (232.877), Ruse (187.305)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
90 miljard USD (583 miljard USD in België)
BBP/Capita
13.974 USD (49.927 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

De Bulgaarse economie boekte in 2018 en 2019 mooie resultaten met resp. 3,1% en 3,7% groei. We kunnen dus stellen dat de economie de wind in de zeilen had voor de coronacrisis in 2020 toesloeg. Hoewel midden 2020 de noodtoestand uitgeroepen werd met tal van beperkende maatregelen hield de economie in het voorjaar vrij goed stand. De overheid begon met het ondersteunen van huishoudens en bedrijven middels fiscale maatregelen en steunprogramma's. In de zomer had het economische leven de draad terug opgepikt en in september bereikte de industriële productie alweer het niveau van voor de uitbraak. Toen kwam de herfst en die bracht Bulgarije een veel krachtigere besmettingsgolf die de economie harder raakte. Begin maart 2021 maakte het Nationaal Instituut voor Statistiek (NSI) bekend dat de economie in 2020 met 4,2% gekrompen is. De overheid had gehoopt dat de krimp minder groot zou uitvallen, maar de Europese Commissie had in eerste instantie een ergere terugval voorspeld. 

De OESO meent dat Bulgarije in 2021 opnieuw zal aanknopen met groei en schuift daarbij een groeipercentage van 3,3% naar voor. De snelheid van het herstel zal in belangrijke mate afhangen van de evolutie van de pandemie. Hoe sneller een buffer tegen het virus opgebouwd wordt door middel van de vaccinatiecampagne, hoe sneller het broodnodige vertrouwen opnieuw zal toenemen. De groei zal ondersteund worden door een stijging van de particuliere consumptie (mede aangedreven door een stijging van de lonen in de openbare sector en de verhoging van de sociale uitkeringen) en de relance van de export. Mits een goede planning en implementatie kunnen de door de EU gefinancierde openbare investeringsprogramma's op hun beurt de groei versterken. In deze is het van belang om de absorptiecapaciteit van EU-middelen te versterken. De steunmaatregelen voor bedrijven en huishouden zullen wellicht ook dit jaar geactiveerd blijven wat een impact heeft op enerzijds de overheidsschuld (die met 30 à 35% van bbp eerder gering is) en anderzijds op het begrotingstekort (-4,4% in 2020). De overheidsschuld zou tegen eind 2022 oplopen tot bijna 40% van het bbp, terwijl het begrotingstekort op dat moment opnieuw onder de 3%-norm moet gebracht zijn. 

De import nam in 2020 een duik met 10%, maar zou net als de export in 2021 en 2022 herstellen. De inflatie is tijdens het crisisjaar 2020 teruggevallen tot 1,6% en zou de komende 2 jaar onder 2% blijven. De werkloosheid steeg in 2020 van 4,2% tot 6,4%, maar zou in 2021 en vooral in 2022 opnieuw dalen tot net boven 5%. Met het invoeren van een loonsubsidieregeling wist de overheid de stijging in 2020 te milderen. 

De belangrijkste uitdagingen waar de economie mee geconfronteerd wordt, zijn het verhogen van de concurrentiekracht, het afbouwen van administratieve hindernissen voor bedrijven en de strijd tegen corruptie.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Bulgarije