U bent hier

Botswana in cijfers

CORONAVIRUS

Gedurende een tijd werd het Afrikaanse continent gespaard door de coronaviruspandemie, maar sinds kort ondervindt het op haar beurt de gevolgen van de verspreiding van Covid-19. Het aantal besmettingen en maatregelen om het virus tegen te gaan nemen dan ook dagelijks toe in Afrika. Heel wat landen in deze regio kennen bovendien een matige tot slechte gezondheidsinfrastructuur, waardoor een grote uitbraak catastrofale gevolgen kan hebben.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.
Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek Botswana
Hoofdstad
Gaborone (269.000 inwoners)
Oppervlakte
600.370 km² (= 20 x België)
Aantal inwoners
2,32 miljoen
Staatshoofd
President Mokgweetsi Eric Keabetswe Nasisi
Regeringsleider
Premier Ouett Masire
Taal
Twana (78,2%), Kalanga (7,9%), Sekgalagadi (2,8%), Engels (officieel - 2,1%), Sesarwa (1,9%), Sempukushu (1,7%), andere (5,1%)
Munt
Pula (BWP) Wisselkoers
Belangrijke steden
Franscistown (90.000), Molepolole (63.000), Selebi-Phikwe (54.000), Maun (50.000), Serowe (47.000)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
18 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
7.971 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

Botswana’s economische groei was in 2019 3%, een vermindering van 50% t.o.v. de groei in 2018, voornamelijk as gevolg van de droogte en de zeer lage vraag naar diamant.  Volgens het IMF zal de groei verminderen met 5,4% in 2020, met een heropstart van de groei in 2021 met 6,8%, dit indien internationale vluchten terug toegestaan zijn en als het land kan beginnen met de koper productie.

De inflatie in het land is laag (2,8% in 2019, 2,1% in 2020 en 2,6% in 2021) maar het fiscaal deficit is te hoog (5.75% van het BNP, volgens het IMF, 12% volgens het Ministerie van Financiën) als gevolg van hogere lonen, en lagere inkomsten (o.a. door de slabakkende diamant sector).

De overheid probeert nu minder afhankelijk te zijn van de diamant sector (34.6% van de overheidsinkomsten), en probeert nu de economie te diversifiëren in de andere sectoren zoals landbouw, service industrie (inclusief HORECA) en productiebedrijven.  Vooral in de service industrie wil de overheid investeren, met de creatie van nieuwe clusters in de gezondheidszorg, onderwijs, financiële sector en het toerisme.

De overheid heeft trouwens vastgelegd in een nieuw “National Development Plan “ (NDP11) waar, naast de verhoogde overheidsuitgaven, vooral wordt gewerkt op het wegwerken van de armoede, meer ‘’ inclusieve groei “ (waar de bevolking beter van wordt) en job creatie.

Door de COVID-19 crisis en de belangrijke terugval in de vraag naar diamant, wordt 2020 zeker een jaar waar het fiscaal deficit zal toenemen, alsook de negatieve handelsbalans zal verslechteren.  Daarom zal de BoB (Bank of Botswana) ook de interest verminderen in de komende jaren. 

Botswana zal de slechtste economisch groei en budget cijfers ooit neerzetten in 2020, door de Covid-19 crisis: Dr Thapelo Matsheka, Minister van Financien, geeft de volgende budgetaire cijfers:

 • Inkomsten van de overheid: P48.8 miljard (- 22%)
 • Mineralen: P6.7 (voorzien P20 miljard)
 • Royalties mijnen P12 (voorzien 14 miljard)
 • BTW P 7,6 (voorzien 9.6)
 • Uitgaven overheid: P59.6 (voorzien P67.6 miljard) (-12%)
 • Deficit = P 18.6 miljard, of 4 x meer dan initieel voorzien

Het totaal GDP zal in 2020 meer dan 13.1% krimpen, voordien was voorzien op een groei van 4,4%;
De twee belangrijkste sectoren die het meest getroffen zijn:

De diamant sector: De verkoop van diamant verminderde 36% en de laatste verkoop was gestaakt gezien de diamanten niet konden worden verscheept.  Meer dan 1.3 van de GDP krimpt is veroorzaakt door de diamant sector;
De HORECA en toerisme sector verminderen met meer dan 32,2 %

De belangrijkste risico factoren van het land zijn:

 • De grote afhankelijkheid van mijnsector en de volatiliteit van de vraag en de prijs van diamant maakt het land te afhankelijk van internationale factoren. Vooral de afhankelijkheid van het luxe segment van de consumentenmarkt, baart zorgen in de COVID-19 tijd.
 • Het lange termijn doel om fiscaal terug break even te draaien, zal op korte termijn problemen geven voor de ontwikkelingsdoelstellingen, de infrastructuur en de economische groei.
 • Politiek heeft de BDP (Botswana Democratische Partij) de verkiezingen gewonnen met een nieuwe president die komaf wil maken met vermeende corruptie van de voorganger.
 • Door het veranderde klimaat en de meer terugkerende droogte zijn er problemen te verwachten in de landbouw en ook een verhoogde werkloosheid voor het zeer laag gekwalificeerd personeel.

De voordelen van Botswana zijn:

 • Politieke stabiliteit en goed management van de overheid zorgt voor een goed investeringsklimaat.  Botswana is ondernemingsvriendelijk;
 • Botswana is aantrekkelijk voor buitenlandse investeringen om de Zuidelijke markt te bedekken, zolang men blijft werken aan de ‘’ Ease of doing business’’
 • Een goed werkende overheid, die voorzichtig is met de middelen en een van de minst corrupte landen van Zuidelijke Afrika.
 • Het land heeft zeer weinig buitenlandse schulden, wat zorgt voor stabiliteit en minder externe gevoeligheden;

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Botswana