U bent hier

Zakendoen in Bolivia

Uw eerste stappen op de markt

Uw eerste stappen op een nieuwe markt beginnen met een grondige voorbereiding en een goed plan. Aarzel niet om hierbij een beroep te doen op Flanders Investment & Trade.

 • Op deze website vindt u heel wat informatie over internationaal ondernemen, buitenlandse markten en sectoren, die u moet helpen bij het opstellen van een exportplan en het selecteren van uw doelmarkt(en).
 • Via de provinciale kantoren van Flanders Investment & Trade en ons uitgebreid buitenlands netwerk kan u informatie op maat opvragen. De adviseurs Internationaal Ondernemen denken graag met u mee en geven persoonlijk advies bij uw internationale plannen.
 • Door deel te nemen aan een van onze groepsacties kan u nieuwe markten gaan verkennen in het gezelschap van andere zakenlui. Zo organiseert Flanders Investment & Trade groepszakenreizen met een afsprakenprogramma op maat en tal van mogelijkheden om te netwerken. Of u kan deelnemen aan een buitenlandse beurs.
 • Aan de hand van de Exportmeter, een mini-audit die Flanders Investment & Trade u gratis en strikt vertrouwelijk aanbiedt, kan u nagaan hoe u uw exportstrategie kan verbeteren.
 • Als kmo kan u onder bepaalde voorwaarden een financieel duwtje in de rug krijgen voor uw prospectie-inspanningen.
 • Klop zeker ook aan bij andere organisaties die u kunnen helpen, zoals bedrijfsgroeperingen en gemengde kamers van koophandel. Breid uw netwerk uit en steek uw licht op bij bedrijven die in uw nieuwe doelmarkt al zakendoen.

Marktaanpak

Bolivia heeft de reputatie een heel moeilijke plaats te zijn om zaken te doen, maar begint geleidelijk aan die reputatie van zich af te schudden. Bedrijven zien Bolivia tegenwoordig als een zeer interessant land om in te investeren. Lokale hulp is wel cruciaal om te navigeren door de ingewikkelde fiscale, juridische en regelgevende omgeving.

Tien jaar geleden verbaasde de Boliviaanse ondernemerslust de wereld: het werd door GEM (The Global Entrepreneurship Monitor in Londen) genoemd als het land met het meest ondernemend potentieel, ondanks dat Bolivia het armste land van Zuid-Amerika is. Het resultaat van dit onderzoek liet toen zien dat 29,8% van de volwassen bevolking betrokken was bij ondernemersactiviteiten bij bedrijven die minder dan 3,5 jaar bestonden.

In 2014 implementeerde Evo Morales een nieuwe investeringswet die ervoor zorgt dat buitenlandse bedrijven gelijk zouden worden behandeld als nationale bedrijven. Er staat ook dat publieke investeringen wel voorrang zullen hebben op private investeringen, en dat de Boliviaanse regering nog steeds beslist welke sectoren private investeringen nodig hebben.

Communicatiekanalen

De meest gebruikte digitale communicatietools zijn Facebook en WhatsApp. LinkedIn is minder courant.

Betalingen

De nationale munteenheid van Bolivia is de Boliviaanse boliviano. Er zijn verschillende manieren waarop Bolivianen internationale verkopers kunnen betalen; 'letters of credit' zijn de meest voorkomende. Hieronder kan u de betaalmethodes vinden die zijn goedgekeurd door het Boliviaanse banksysteem.

 • Een open accounttransactie: geeft de koper zekerheid en vormt het grootste risico voor de verkoper. De exporteur verzendt de goederen zodra de bestelling is ontvangen en factureert vervolgens de koper voor betaling binnen 30, 60 of 90 dagen.
 • Met behulp van documentaire verzameling handelt een bank in het land van de importeur namens een exporteur voor het innen en betalen van de betaling voor een zending.
 • Kredietbrieven: garandeert de betaling van een bepaald bedrag in een bepaalde valuta, mits de verkoper aan nauwkeurig omschreven voorwaarden voldoet en de voorgeschreven documenten binnen een vastgestelde termijn indient.
 • Bolivianen kunnen aankopen doen in het buitenland met Boliviaanse kredietkaarten of PayPal. Buitenlandse kaarthouders kunnen binnen Bolivia aankopen doen met een kredietkaart, afhankelijk van de regels van hun thuisbank. Boliviaanse bedrijven kunnen geen buitenlandse kopers in rekening brengen via PayPal of andere internetoverdrachtmethoden.

Oprichten van een bedrijf

Een bedrijf oprichten in Bolivia duurt gemiddeld 50 dagen. De overheid heeft een website voorzien waar het bedrijf zich moet registreren, en waar de procedure op terug te vinden is. Echter, men kan niet alles online afhandelen; bepaalde documenten moeten gedownload en ingevuld worden. Daarna moet het buitenlands bedrijf die documenten opsturen naar de juiste kantoren. Een buitenlandse kandidaat kan deze documenten gebruiken en zal op een bepaald moment gevraagd worden naar een “cedula de identidad”, een nationaal identificatienummer. Hier kunnen buitenlanders gewoon hun paspoort nummer opgeven. Meer details: http://www.fundempresa.org.bo/inicio/​

De stappen om een bedrijf te registren in Bolivia zijn:

 1. Registreer het bedrijf (online bij Fundempresa) en ontvang een certificaat van Fundempresa
 2. Registreer het bedrijf bij “Institución de impuestos internos de Bolivia” en ontvang een belastingsidentificatienummer
 3. Registreer en ontvang toestemming om te werken in de gemeentelijke staat van waar het bedrijf wordt opgericht
 4. Als het bedrijf werknemers heeft, zal het geregistreerd moeten worden bij de nationale gezondheidsverzekeringen en het pensioenagentschap
 5. Als het bedrijf werknemers heeft, zal het zich ook moeten registreren bij het ministerie van arbeid.

Volgens Fundempresa zou het volledige registratieproces 30 dagen duren. Alle stappen zijn verplicht en er is geen andere manier om een bedrijf op te richten.

Meer details: http://www.doingbusiness.org/data/exploreeconomies/bolivia#starting-a-business

Do's en dont's

 • Het schudden van de hand is de meest gebruikelijke begroeting. Direct oogcontact is belangrijk.
 • Bolivianen zijn over het algemeen formeel tijdens zakelijke gesprekken.
 • Zakelijke gesprekken voert u in het Spaans.
 • Begroet uw zakenpartner met de juiste begroeting. Neem indien nodig een tolk mee naar uw zakelijke bespreking.
 • Het geven van een geschenk wordt op prijs gesteld. Als uw zakenpartner u thuis uitnodigt, neemt dan bloemen, drank of bonbons mee. Geef geen gele of paarse bloemen aan de gastvrouw.

Belangrijke evenementen

Expocruz:

De auto-, bouw-, landbouw-, textiel-, voedingsindustrie en vele andere sectoren zijn hier aanwezig. Dit is een internationale beurs waar ook landen zoals Argentinië, Chile, Spanje, Frankrijk en Verenigde Staten aanwezig zijn. Meer info: http://fexpocruz.com.bo/

Feria Internacional de Cochabamba

Een evenement met als doel de economie van Cochabamba te steunen en te verbinden met buitenlandse bedrijven. Het evenement vindt elk jaar plaats eind april of mei. Meer info: https://www.feicobol.com.bo/#/inicio

FIFBO-Feria Internacional de franquicias de Bolivia

Eén van de grootste internationale handelsevenementen van zijn soort dat gericht is op franchising. Het probeert lokale en internationale bedrijven met elkaar in contact te brengen. Meer info: http://www.feriasdefranquicias.org/FIFBO/

ExpoLogística Bolivia

Een evenement dat elke 2 jaar georganiseerd wordt in Santa Cruz de la Sierra. Lokale en internationale bedrijven stellen hun logistieke diensten en producten voor op deze expo. De volgende editie vindt plaats in 2020. Meer info: http://www.expologistica.com.bo/

Congreso Internacional Bolivia Gas & Energía

Een evenement met meer dan 600 deelnemers dat heel de energiesector van Bolivia probeert te verenigen.
Meer info: http://www.boliviagasenergia.com/

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Bolivia