U bent hier

Zakendoen in Azerbeidzjan

Uw eerste stappen op de markt

Uw eerste stappen op een nieuwe markt beginnen met een grondige voorbereiding en een goed plan. Aarzel niet om hierbij een beroep te doen op Flanders Investment & Trade.

 • Op deze website vindt u heel wat informatie over internationaal ondernemen, buitenlandse markten en sectoren, die u moet helpen bij het opstellen van een exportplan en het selecteren van uw doelmarkt(en).
 • Via de provinciale kantoren van Flanders Investment & Trade en ons uitgebreide buitenlandse netwerk kan u informatie op maat opvragen. De adviseurs Internationaal Ondernemen denken graag met u mee en geven persoonlijk advies bij uw internationale plannen.
 • Door deel te nemen aan een van onze groepsacties kan u nieuwe markten gaan verkennen in het gezelschap van andere zakenlui. Zo organiseert Flanders Investment & Trade groepszakenreizen met een afsprakenprogramma op maat en tal van mogelijkheden om te netwerken. Of u kan deelnemen aan een buitenlandse beurs.
 • Aan de hand van de EXPORTmeter, een mini-audit die Flanders Investment & Trade u gratis en strikt vertrouwelijk aanbiedt, kan u nagaan hoe u uw exportstrategie kan verbeteren.
 • Als kmo kan u onder bepaalde voorwaarden een financieel duwtje in de rug krijgen voor uw prospectie-inspanningen.

Klop zeker ook aan bij andere organisaties die u kunnen helpen, zoals bedrijfsgroeperingen en gemengde kamers van koophandel. Breid uw netwerk uit en steek uw licht op bij bedrijven die in uw nieuwe doelmarkt al zakendoen.

Marktaanpak

Rechtstreeks

In Azerbeidzjan behoren gezondheids- en schoonheidsproducten tot de populairste productcategorieën die via direct marketing worden aangeboden. In Bakoe is b2b- en e-marketing naar potentiële klanten goed ingeburgerd. Ook direct marketing per gsm is populair. Andere direct marketingkanalen (catalogi, e-commerce en gewone post) staan nog in de kinderschoenen.

Direct marketing vanuit België ligt niet voor de hand door de bureaucratische vereisten, de taalbarrière en de problemen om transacties af te ronden. Dit alles vergt zorgvuldige planning. Als het verkooppotentieel groot genoeg is, is een lokaal filiaal doeltreffender dan het inschakelen van een agent, verkoper of verdeler.

Via een tussenpersoon

Voor Vlaamse ondernemingen die hun eerste stappen op de Azerbeidzjaanse markt zetten, kan een agent of vertegenwoordiger nuttig zijn, zeker als de aangeboden goederen of diensten er nog ongekend zijn. Voor ontwikkelde marktsegmenten is een verdeler een optie. Potentiële uitvoerders moeten een bezoek aan Azerbeidzjan plannen om relaties tot stand te brengen, om verkoopnetwerken uit te bouwen en om partnerschappen met lokale agenten of verdelers aan te gaan.

Een bedrijf opstarten

Na officiële registratie kan een onderneming beginnen met zakendoen in Azerbeidzjan. De registratie van commerciële rechtspersonen wordt op twee werkdagen door het ministerie van Belastingen afgehandeld. Limited liability companies (vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid) die lokaal investeren kunnen online registreren. De vereisten van het wettelijke registratieproces zijn in de wet op de 'Officiële registratie van rechtspersonen en het officieel register' vastgelegd.

Voor de registratie moet u een beperkt aantal documenten aan het ministerie van Belastingen bezorgen. Azerbeidzjan heeft het Verdrag van Den Haag tot afschaffing van de vereiste van legalisatie van buitenlandse openbare akten onderschreven. Documenten opgesteld en verleden in landen die dit verdrag hebben onderschreven, hoeven dus niet langer gelegaliseerd te worden.

Azerbeidzjan heeft heel wat rechtsvormen voor rechtspersonen/vennootschappen. Geen specifieke regels gelden voor de oprichting van vennootschappen door buitenlanders, behalve de gebruikelijke wettelijke vereisten en de vereiste om documenten te vertalen. Buitenlandse investeerders kunnen kiezen voor een beperkte aanwezigheid (vertegenwoordiging of filiaal) of voor een volwaardige aanwezigheid in een van de vele rechtsvormen.

Wat betreft de plaatselijke inbreng en de omvang van het aandeel, zijn er geen vereisten. Ook gelden er  geen wettelijke beperkingen voor het buitenlandse aandeel in vennootschappen of in investeringen. Met uitzondering van enkele activiteiten waarvoor een vergunning is vereist, zijn behalve de officiële registratie geen bijkomende goedkeuringen of toelatingen nodig om een bedrijf op te starten.

De Azerbeidzjaanse wetgever erkent de volgende soorten commerciële rechtspersonen (commerciële rechtspersonen worden gedefinieerd als ondernemingen met winstoogmerk):

 • General partnership ('GP')
 • Limited partnership ('LP')
 • Limited Liability Company ('LLC')
 • Additional Liability Company ('ALC')
 • Joint-Stock Company (open of closed JSC)
 • Cooperatives

LLC's en JSC's zijn de populairste ondernemingsvormen.

Digitale communicatiekanalen

Voor Azerbaijan zijn zowel e-mail, als Whatsapp, als een website heel erg belangrijk.

Voor Azerbaijan is ook Facebook heel belangrijk – vaak zijn “websites” van de bedrijven daar eigenlijk gewoon een Facebookpagina.

Het is noodzakelijk voor Vlaamse bedrijven om via Facebook te communiceren met deze Azerbaijaanse bedrijven. Het is hierbij niet noodzakelijk om zelf een Facebookagina te hebben. 

Hoe vindt en screent u uw partner of klant?

Het kan moeilijk zijn om accurate financiële informatie en de kredietgeschiedenis van potentiële kopers en partners te achterhalen. Een wet op de commerciële geheimhouding uit 2013 bemoeilijkt het due dilligence-onderzoek, door aan banken en andere financiële instellingen beperkingen op te leggen wat betreft de informatie die ze met derde partijen over Azerbeidzjaanse ondernemingen mogen delen. Ook kan het moeilijk zijn om inzicht te verwerven in de bedrijfsstructuur van een onderneming of om te achterhalen wie de uiteindelijke gerechtigden, de belangrijkste partners of aandeelhouders van een onderneming zijn. Wanneer u er niet in slaagt om voormalige partners, klanten en concurrenten zorgvuldig te onderzoeken, kan dit investeringen en commerciële deals in gevaar brengen. In dergelijke omstandigheden is beroep aantekenen penibel en zelfs als arbitrageclausules worden nageleefd, kan het erg lang duren om tot een vergelijk te komen. Ondanks deze problemen hebben bepaalde Azerbeidzjaanse ondernemingen een positieve reputatie qua samenwerking met internationale firma's.

Uw eigen bank of kredietverzekeraars zoals Delcredere, en aanbieders van handelsinformatie zoals Graydon en Dun & Bradstreet, kunnen u vaak informatie over de kredietwaardigheid van uw (potentiële) klant of partner bezorgen.

De volgende websites helpen bij het vinden van een lokale dienstverlener.

Hoe verlopen betalingen en hoe beperkt u de risico's?

In vele sectoren gebeuren retailtransacties nog altijd op 'cash and carry'-basis. Maar deze casheconomie verdwijnt geleidelijk en in heel wat winkels zijn nu betaalautomaten en toestellen beschikbaar om met debet- of kredietkaarten te betalen. Grote transacties worden afgehandeld via interbancaire overschrijvingen. Persoonlijke cheques worden nergens aanvaard. In Azerbeidzjan zijn er weinig of geen kredietrating- en incassobureaus.

Als u een eerste overeenkomst met een (nieuwe) klant sluit, is het aangewezen om vooruitbetaling te vragen of om met een kredietbrief te werken. Later kan u dan een flexibelere betaalmethode en -voorwaarden met uw klant afspreken.

Tips bij het zakendoen

Maak op voorhand een afspraak. Probeer die telefonisch te regelen en bevestig de afspraak vervolgens per brief of e-mail. Het is raadzaam om de dag zelf of een dag op voorhand nog even te bellen om aan de afspraak te herinneren. Door het drukke zakenleven kunnen senior medewerkers immers gedwongen worden om hun planning op korte termijn te wijzigen. Ook al bent u keurig op tijd voor uw afspraak, kan men u vragen om even te wachten om een vorige vergadering of telefoongesprek af te ronden. Flexibiliteit wordt erg gewaardeerd. Plan dus niet te veel afspraken.

De normale kantooruren zijn van 9 tot 13 uur en van 14 tot 18 uur, en dit van maandag tot vrijdag. Overheidsdiensten en agentschappen zijn normaal ook op zaterdag tot de middag open. Winkels en restaurants zijn doorgaans zeven dagen per week open. Zakenlui werken vrij lange dagen en hebben variabele uren. Lunchen kan vanaf 12 uur (dit is in de oliesector het geval) tot 15 uur. De meeste managers zijn ook nog na 18 uur aan het werk. De meeste Azerbeidzjanen eten vrij vroeg 's avonds.

Onderneem geen zakelijke reizen naar Azerbeidzjan in juli en augustus. Dan nemen de meeste Azerbeidzjaanse zakenlui uitgebreid vrijaf en trekken ze met hun gezin naar hun vakantieverblijf. Alsmaar vaker reizen ze ook naar het buitenland.

De officiële landstaal is het Azerbeidzjaans. Daarin zijn alle officiële documenten opgesteld. Velen begrijpen en spreken Russisch, maar op officiële vergaderingen wordt Azerbeidzjaans gesproken. Veel Azerbeidzjaanse zakenlui beheersen het Engels en de meeste jongeren spreken het ook, zeker als ze voor buitenlandse ondernemingen werken. Daarnaast wordt er ook Frans, Italiaans en Duits gesproken, zeker als er banden met een van deze landen zijn. Bent u niet zeker van de taalkennis van uw partner, dan kan het interessant zijn om een tolk in te huren. Praat traag en duidelijk en zorg ervoor dat er geen misverstanden bestaan.

Maak eerst een praatje voor u ter zake komt en wacht altijd tot uw gast een ander onderwerp aansnijdt. Tijdens de meeste vergaderingen zal uw contactpersoon u thee of koffie aanbieden. Doorgaans zet een assistent de thee (chai) en brengt die aan tafel. De thee wordt meestal in peervormige glazen geschonken met schijfjes citroen en verpakte snoep of bonbons erbij. Verwacht u geen suiker. De meeste Azerbeidzjanen nippen liever hun thee en eten er iets zoets bij. Worden er toch suikerklontjes aangeboden, dan bestaat de kans dat uw gastheer een klontje in de mond neemt en de thee via het klontje opdrinkt. U wordt niet verwacht om hetzelfde te doen.

Zakelijke kledij is altijd traditioneel, maar varieert licht naargelang het seizoen. Mannen dragen meestal een pak of een jas en een das. Ook van vrouwen wordt verwacht dat ze zich professioneel kleden. Bij warmer weer (in de zomermaanden loopt de temperatuur geregeld op tot meer dan 30°C) dragen mannen meestal een hemd met korte mouwen, al dan niet met een das. Licht gekleurde zomerse pakken zijn ook oké. In de oliesector en vooral bij de buitenlandse ondernemingen geldt een meer informele dresscode.

Probeer om uw Azerbeidzjaanse gesprekspartners bij een eerste ontmoeting persoonlijk beter te leren kennen. Informeer naar hun gezin en vooral naar hun kinderen. Vraag wat ze precies doen en welke functie ze in hun onderneming hebben.

Vermijd gevoelige onderwerpen zoals Armenië – en vooral de oorlog over Nagorno-Karabakh en de pogingen van de OVSE Minsk Group om het conflict op te lossen. Azerbeidzjan heeft een turbulente politieke geschiedenis achter de rug. Ga dit onderwerp uit de weg, net zoals de topics godsdienst en religie. Iedereen houdt er andere islamitische waarden op na. Beter blijft u op de vlakte.

Oudere Azerbeidzjaanse mannen spreekt u het beste bij de voornaam aan, gevolgd door 'Muəllim' [uitgesproken als 'mallim']. Emil Hasanov spreekt u dus aan als Emil Mallim. Bij vrouwen gebruikt u ook de voornaam, maar dan gevolgd door 'Xanim' (uitgesproken als 'hanum'). 'Malim' en 'Hanum' is Azerbeidzjaans voor respectievelijk meester/meneer en mevrouw/juffrouw. In officiële brieven moeten mannen aangesproken worden als 'Canab' en vrouwen als 'Xanim'. Voorbeel: Hormetli Canab Emil Hasanov of Hormetli Xanım Aygun Hasanova. 'Hormetli' betekent 'achtbaar'.

Geschenken uitwisselen bij het zakendoen is geen must. Het opbouwen van een relatie gebeurt tijdens een lunch of een bezichtiging en niet zozeer met een geschenk. Maar geeft u toch een cadeau, dan wordt dat in dank aanvaard. Kleine, ambachtelijke producten uit eigen land doen het altijd goed.

Hou in Azerbeidzjan rekening met twee dingen: uw succes hangt in eerste instantie af van de relatie die u kan opbouwen. Daarnaast moet u een specifiek doel voor ogen hebben en over de middelen beschikken om dat te bereiken. Zakendoen blijft persoonlijk in Azerbeidzjan, maar onder de invloed van buitenlandse ondernemingen uit de oliesector ontstaat een bedrijfscultuur. Toch is het ook in deze bedrijven belangrijker wie u kent dan wat u weet.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Azerbeidzjan