U bent hier

Azerbeidzjan in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek Azerbeidzjan
Hoofdstad
Bakoe (2,7 miljoen inwoners)
Oppervlakte
86.600 km² (= 2,8 x België)
Aantal inwoners
9,9 miljoen
Staatshoofd
President Ilham Aliyev
Regeringsleider
Eerste minister Artur Rasizade
Taal
Azerbeidzjaans
Munt
Manat Wisselkoers
Belangrijke steden
Ganja (323.000 inwoners), Sumqayit (325.000 inwoners)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
43 miljard USD (522 miljard USD in België)
BBP/Capita
4.230 USD (45.189 USD in België)

Economische vooruitzichten

Het bbp in Azerbeidzjan stagneerde in 2017 met een groei van 0,1% ten opzichte van 2016. De eerste helft van 2018 kende een groei van 1,3% op jaarbasis vergeleken met dezelfde periode het voorgaande jaar. 2017 vormde een serieuze uitdaging voor de economie van Azerbeidzjan, aangezien 2016 een inkrimping kende van 3,1%, de eerste negatieve bbp-groei sinds 1995. Volgens de initiële ramingen van de EBRD zou de economie naar verwachting opnieuw een negatieve bbp-groei van 0,5% in 2017 kennen. Het Staatscomité van Azerbeidzjan hield het echter op een groei van 0,1%. De recessie gekoppeld aan de aanhoudende daling van de olieprijzen begin 2017 zorgde voor grimmige vooruitzichten, voor een economie die massaal afhankelijk is van de oliesector. De inflatie, was volgens het Statistisch Comité van de Staat, in 2017 nog 12,9%. Hierdoor konden de lonen geen gelijke tred houden, waardoor de koopkracht van de bevolking daalde. Vooral hard getroffen waren de prijzen van voeding, die met 16,4% de hoogte in gingen.
De inflatie in 2018 ziet er veel beter uit met slecht 2,3%.

De trend van dalende overheidsuitgaven stopte in 2018, met een nieuw amendement in juli, nadat de olieprijzen sterk waren gestegen. Volgens het ministerie van financiën heeft het tekort van de staatsbegroting 1,141 miljard manat bereikt (USD 671,4 miljoen). Hierdoor blijven de hoge overheidsuitgaven een potentieel obstakel voor de ontwikkeling van de private sector.

Aanhoudende problemen in de financiële sector en een gebrek aan vertrouwen van de bevolking in commerciële banken, resulteerden in verdere faillissementen in de banksector en leidden samen met hoge rentetarieven tot een aanzienlijke inkrimping van de kredietverlening.

Niet alleen de faling en herstructurering van de International Bank of Azerbaijan (IBA), maar ook de financiële verliezen van andere staatsbedrijven (SOE's) zijn een andere factor die bijdragen aan de schuldenlast van de overheid.
Moody's, besloot de credit rating van de overheid in augustus 2018 te verlagen van Ba2 naar Ba1.
Om “macro-economische stabiliteit te bieden” heeft het State Oil Fund of Azerbaijan (SOFAZ) besloten om 2,49 miljard manat (USD 1,46 miljard) rechtstreeks over te dragen aan de Centrale Bank.

Aan de andere kant is de manat in 2018 min of meer stabiel gebleven rond de USD 1 = AZN 1,70026965. Dit is waarschijnlijk te wijten aan de interventie van de Centrale Bank op de valutamarkt om de koers stabiel te houden, ondanks het feit dat officieel de wisselkoers vrij zou moeten zijn.

Op de 'Ease of Doing Business' ranglijst, staat Azerbeidzjan op de 57ste plaats ter wereld, 8 plaatsen hoger dan in 2016. Volgens rapporten van de Wereldbank is deze positieve verandering het gevolg van "verbeterde toegang tot kredietinformatie", de bescherming van minderheidsaandeelhouders, het verlichten van contractverplichtingen door elektronische betalingen toe te laten en een betere oplossing voor insolvabiliteit.

Meer informatie:

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Azerbeidzjan