U bent hier

Azerbeidzjan in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek Azerbeidzjan
Hoofdstad
Bakoe (2,4 miljoen inwoners)
Oppervlakte
86.600 km² (= 2,8 x België)
Aantal inwoners
10,3 miljoen
Staatshoofd
President Ilham Aliyev
Regeringsleider
Eerste minister Artur Rasizade
Taal
Azerbeidzjaans
Munt
Manat Wisselkoers
Belangrijke steden
Ganja (330.000 inwoners), Sumqayit (337.000 inwoners)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
55 miljard USD (594 miljard USD in België)
BBP/Capita
5.408 USD (51.268 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

In 2018 vonden presidentiële verkiezingen plaats en sindsdien zijn er belangrijke politieke wijzigingen doorgevoerd in Azerbeidzjan. Het land kreeg een nieuwe eerste minister, alsook nieuwe ministers voor onderwijs, belastingen, landbouw en rurale ontwikkeling, milieu en energie. De regering kreeg als taak om hervormingen door te voeren en de economische groei te herstellen. In 2019 gingen de uitgaven voor onderwijs en gezondheidszorg met 13 % resp. 44,5% omhoog.

Economische voorspellingen zijn moeilijk omdat die in grote mate afhankelijk zijn van de prijs van olie en gas. De olie- en gassector was in 2021 verantwoordelijk voor 79% van de kapitaaluitgaven. De nood aan diversificatie van de economie is groot, met meer aandacht voor de privé sector en minder afhankelijkheid van olie en gas. Azerbaijan ligt in het centrum van een internationale transport corridor tussen Europa en Azie, en probeert die rol meer uit te spelen.

Ook de landbouwsector heeft nog potentieel. De heropleving van de economische activiteit in 2021 werd in de eerste helft van 2022 verdergezet, deels omwille van verhoogde activiteit in andere sectoren dan de energiesector. Azerbeidzjan ziet zichzelf als een mogelijk gedeeltelijke oplossing om de stopzetting van de leveringen van olie en gas uit Rusland aan Europa te compenseren. De geopolitieke spanningen in de regio, meer bepaald de Russische invasie in Oekraïne en het recent opgeflakkerde conflict met Armenia over Nagorno-Karabach zullen in de nabije toekomst slechts een geringe negatieve impact hebben op de economie van Azerbeidzjan, gezien het belang van de olie- en gasexport  (aan hoge prijzen).

Voor de periode tot 2026 wordt verwacht dat het gebrek aan diversificatie in de industrie de groei zal vertragen. Met de heropbouw van Nagorno Karabach zijn er nieuwe opportuniteiten in de bouwsector. Corruptie is en blijft, ondanks de politieke hervormingen, een groot probleem in Azerbeidzjan.

Ook interessant om te vermelden is dat Azerbeidzjan geen lid is van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De waarde van de Manat, de lokale munt, is vastgeklikt op de US Dollar. Bijgevolg wordt die voor de EU duurder met een zwakkere euro. In de ranglijst van Ease of Doing Business scoort Azerbaijan verrassend hoog. Momenteel staat het land op een 34e plaats.

Meer informatie:

The State Statistical Committee :  https://www.stat.gov.az/
Central Bank of Azerbaijan :  https://www.cbar.az/
The World Bank in Azerbaijan:  http://www.worldbank.org/en/country/azerbaijan/
PWC:  https://www.pwc.com/az/en/publications/assets/DBG_Final_2022-02-10_.pdf
Ernst & Young: https://assets.ey.com/content/dam/ey-sites/ey-com/en_az/home/banners/ey-doing-business-in-azerbaijan-2022.pdf
Dentons :  https://www.dentons.com/en/insights/alerts/2022/may/31/azerbaijan-doing-business-guide-2022

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Azerbeidzjan