U bent hier

Zakendoen in Australië

Uw eerste stappen op de markt

Uw eerste stappen op een nieuwe markt beginnen met een grondige voorbereiding en een goed plan. Aarzel niet om hierbij een beroep te doen op Flanders Investment & Trade.

 • Op deze website vindt u heel wat informatie over internationaal ondernemen, buitenlandse markten en sectoren, die u moet helpen bij het opstellen van een exportplan en het selecteren van uw doelmarkt(en).
 • Via de provinciale kantoren van Flanders Investment & Trade en ons uitgebreide buitenlandse netwerk kan u informatie op maat opvragen. De adviseurs Internationaal Ondernemen denken graag met u mee en geven persoonlijk advies bij uw internationale plannen.
 • Door deel te nemen aan een van onze groepsacties kan u nieuwe markten gaan verkennen in het gezelschap van andere zakenlui. Zo organiseert Flanders Investment & Trade groepszakenreizen met een afsprakenprogramma op maat en tal van mogelijkheden om te netwerken. Of u kan deelnemen aan een buitenlandse beurs.
 • Aan de hand van de EXPORTmeter, een mini-audit die Flanders Investment & Trade u gratis en strikt vertrouwelijk aanbiedt, kan u nagaan hoe u uw exportstrategie kan verbeteren.
 • Als kmo kan u onder bepaalde voorwaarden een financieel duwtje in de rug krijgen voor uw prospectie-inspanningen.

Klop zeker ook aan bij andere organisaties die u kunnen helpen, zoals bedrijfsgroeperingen en gemengde kamers van koophandel. Breid uw netwerk uit en steek uw licht op bij bedrijven die in uw nieuwe doelmarkt al zakendoen.

Marktaanpak

Rechtstreeks

 • De directe benadering is gebruikelijk. Engelstalige marketingmateriaal van uitstekende kwaliteit is evenwel essentieel.
 • Internationale beurzen zijn vaak een prima manier om contacten te leggen
 • Australische bedrijven werken graag met internationale leveranciers of klanten. Als er reële zakelijke kansen zijn, zullen ze graag zakendoen. 

Via een tussenpersoon

Importeurs/distributeurs zijn vaak belangrijk bij het zetten van uw eerste stappen op de markt; agenten worden niet vaak ingeschakeld.

Een bedrijf opstarten ter plaatse

Enkele van de belangrijkste types lokale bedrijven zijn:

 • Vennootschap (Company): Limited by shares (vennootschap op aandelen) of Limited by guarantee (besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid);
 • Eenmanszaak (Sole trader): een bedrijf waarin een zaakvoerder over alle aspecten gaat, ongeacht of er werknemers zijn of niet;
 • Partnerschap (partnership): general partnership (vennootschap onder firma) of limited partnership (commanditaire vennootschap);
 • Trust: een juridische entiteit zoals een PLC (besloten vennootschap met een beperkt aantal aandeelhouders). Het gaat om een rechtsverhouding 'tussen twee of meer personen'.

Digitale communicatiekanalen

De privacywetten in Australië zijn behoorlijk streng, wat betekent dat veel bedrijven geen volledige, algemene contactgegevens op hun website vermelden. Bedrijven vragen vaak buitenstaanders om contact op te nemen via online formulieren of door hun klantenservicenummers te bellen die over het algemeen niet toegankelijk zijn vanuit het buitenland. Als u telefonisch een bedrijf kunt bereiken, is het erg moeilijk om langs de receptie / de algemene telefooncentrale te komen. Bedrijven geven bijna nooit persoonlijke contactgegevens zoals namen, telefoonnummers en e-mailadressen. De beste manier om specifieke mensen binnen een bedrijf te zoeken en te contacteren, is via LinkedIn.

In Australië wordt WhatsApp vooral gebruikt voor sociale doeleinden, dat wil zeggen tussen familie en vrienden. Het is dus niet zo wijdverspreid voor zakelijke doeleinden als in sommige Aziatische landen.

Hoe vindt en screent u uw partner of klant

Dit hangt af van de sector, de omvang, de soort samenwerking die nodig is en de gekozen strategie om de markt te betreden. De alom bekende commerciële organisaties zijn allen actief in Australië: Dunn & Bradstreet, VEDA, PWC, E&Y, Deloitte enz.

Hoe verlopen betalingen en hoe beperkt u de risico’s

Goede zakelijke principes die gangbaar zijn in de moderne westerse samenleving, gelden ook voor Australië. U kan gebruikmaken van onderstaande betaalmethoden:

 • Voorafbetaling (prepayment)
 • Documentair krediet (documentary letter of credit)
 • Documenten tegen betaling (documentary sight collection)
 • Betaling tegen documenten (cash against documents)
 • Documenten tegen acceptatie (documentary term collection)
 • Open krediet (open account)

Voor meer details over deze betaalwijzen, surf naar www.exportfinance.gov.au of contacteer het FIT-kantoor in Melbourne.. 

Do's en don'ts

Hoewel ze vaak informeel lijken te verlopen, respecteert men voor zakelijke contacten best de gepaste dresscode. Bv. donker pak met das voor belangrijke of officiële contacten, zoals met vertegenwoordigers van kamers van koophandel, overheidsagentschappen en banken. Wanneer u uw zakenpartner al wat beter kent, kunt u meer informele kleding dragen. U richt u daarbij best op die van uw zakelijke partner. De zakelijke kledingvoorschriften gelden ook voor vrouwen.

Voor sociale evenementen is stijlvol casual aangewezen, tenzij de uitnodiging iets anders vermeldt.

U komt best op tijd op afspraken. Die worden lang genoeg op voorhand vastgelegd, bv. twee weken, en gaan bij voorkeur niet op vrijdag door. Uitnodigingen voor een evenement worden 3 tot 4 weken op voorhand verstuurd.

Het is gebruikelijk elkaar met de voornaam aan te spreken, een traditionele uiting van een sterk egalitaire maatschappij. Personen met een officiële titel (Dr, General, Senator, Sir ...) vormen een uitzondering op deze regel. De begroeting gaat gepaard met een stevige handdruk. Meestal vraagt men 'How are you?'. Deze beleefdheidsgroet heeft niet tot doel details te weten te komen, bv. wanneer het niet goed gaat met iemand. Het standaard antwoord is 'I'm fine/very well, what about yourself?'.

Een ontspannen gesprek met je zakenpartner 'tussen pot en pint' in de pub doet de relatie altijd goed, vaak na het werk tussen 17 en 19 uur. Collega's gaan vaak op vrijdag na het werk nog iets drinken. Wie daar niet aan mee doet, wordt soms als asociaal beschouwd.

Australiërs zijn fier op hun land. Wees dus voorzichtig met kritiek. Sommige gespreksonderwerpen kunnen ook gevoelig zijn: geld, politiek, religie, misdaad en drugs. Goede gespreksonderwerpen zijn dan weer: sport, het weer en uitstapjes.

Cadeaus en fooien zijn niet gebruikelijk in de Australische businesscultuur. Als bezoekend bedrijf beslist u daar zelf over. Toch worden kleine, stijlvolle geschenkjes wel op prijs gesteld. De beroemde Belgische pralines doen het altijd goed.

Duurzaam internationaal ondernemen

In Australië wordt aan ethische thema’s veel belang gehecht. Voorbeelden hiervan zijn klimaatverandering en milieu, faire trade, gelijke kansen, sociale rechtvaardigheid, winning uit conflictgebied, dierenwelzijn, de wereldeconomie, ongelijkheid, obesitas en immigratie.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Australië