U bent hier

Kansrijke sectoren

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.

Algemeen

Qua koopkracht, consumptiegedrag en multi-etnische eigenschappen bevindt Australië zich ergens tussen Europa en de VS. Naast Aboriginal en Torres Straight Islanders, bestaat de Australische bevolking vooral uit Europese immigranten. De meeste mensen hebben een Europese traditie. Ook vandaag nog is bijna 30% van de bevolking in het buitenland geboren. Onder de inwijkelingen bevindt zich een groeiend aantal Aziaten (ongeveer 12% van de bevolking). Aan de andere kant vindt men bv. Amerikaanse invloeden in het rechtssysteem. (Rechts)personen spannen vaak rechtszaken aan om miljoenen te eisen in aansprakelijkheidsgeschillen. Australië is een relatief jong land, waardoor het tal van culturele gelijkenissen met de VS vertoont, bv. op het vlak van levensstijl of marketing. Toch zijn er nog veel gelijkenissen met het VK, waarvan Australië vroeger een kolonie was.

In tegenstelling tot de EU en de VS is Australië met 25.9 miljoen inwoners echter een relatief kleine markt. De bevolking is zeer sterk geconcentreerd in stedelijke gebieden. Melbourne (hoofdstad van de staat Victoria) en Sydney (hoofdstad van New South Wales) zijn de twee grootste (handels)centra, maar ook Adelaide, Perth en Brisbane bieden interessante vooruitzichten. De twee laatste groeien snel dankzij de mijnbouw.

Hoewel Australië een geïndustrialiseerd land is, moet gezegd dat het voor een aantal sectoren nog niet het Belgische/Europese niveau heeft bereikt. De bespreking van de sectoren is slechts als inleiding bedoeld. Voor meer gedetailleerde informatie contacteert u best uw provinciaal FIT-kantoor of FIT Melbourne.

De hierna besproken sectoren bieden opportuniteiten voor Vlaamse bedrijven.

Agro-industrie

Er zijn naar schatting 85.681 boerderijen in Australië, die samen meer dan 372 miljoen hectare grond gebruiken voor landbouwproductie. Agrarische bedrijven bezetten en beheren 51% van de Australische grondoppervlakte, wat Australië één van de grootste agrarische gebieden ter wereld maakt. In 2022 werd de totale omzet van de agro-industrie in Australië gewaardeerd op AUD 302,6 miljard. Wegens de verschillende klimaten die het land kent, produceren Australische boeren een grote verscheidenheid aan producten.

De belangrijkste subsectoren zijn: vlees, vee, vis, granen, groenten, fruit en zuivel. Australië exporteert ongeveer 18,1% van de waarde van zijn landbouwproductie, met tarwe, rundvlees en zuivelproducten als koplopers. Op zijn beurt voert Australië ook landbouwproducten in, maar de waarde ervan is veel kleiner dan van de export. De “National Farmers’ Federation (NFF)” hoopt de agro-industrie te laten groeien tot AUD 100 miljard in 2030.

Dat schept kansen voor Vlaamse bedrijven die landbouwmachines, verwerkingsapparatuur,  verwerkingstechnologie, alternatieve energie, veegerelateerde producten en geavanceerde technologieën voor waterbeheer leveren.

Meer informatie over de agro-industrie vindt u in de marktstudie van ons FIT-kantoor in Melbourne "Introduction to Agribusiness and Agtech in Australia”.

Interessante bronnen:

Infrastructuur en Bouw

Door de achteruitgang van de mijnbouwnijverheid zijn infrastructuurwerken uitgegroeid tot één van de pijlers van de Australische economie. De groei van de bevolking en de uitbreiding van de grootstedelijke gebieden creëerden de noodzaak om voorsteden te ontwikkelen en om in infrastructuur te voorzien, zoals snelwegen, scholen, ziekenhuizen en metro- en spoorwegnetwerken. Federale, staats- en lokale overheden stellen hiervoor ook voldoende middelen ter beschikking. Ze beseffen immers dat de tewerkstellingsgraad onmiddellijk stijgt wanneer al die projecten worden uitgevoerd. Om deel te nemen aan het aanbestedingsproces, is het raadzaam om met lokale bouwondernemingen samen te werken.

De sector is in de greep van enkele grote bedrijven die producten invoeren om hun eigen productaanbod te vervolledigen of om op een meer verfijnde smaak in te spelen. Algemeen is de bouwkwaliteit minder dan in België. Toch moeten de meeste bouwproducten voldoen aan allerlei normen die in de Australian Building Code zijn vastgelegd. Bovendien moeten bouwmaterialen aan specifieke eisen voor brandveiligheid beantwoorden.

'Groene technologie' wordt langzaam maar zeker een thema in Australië, ook voor de bouwsector. Opportuniteiten ontstaan voor Vlaamse ondernemingen die in deze sector actief zijn. Want de Australische regeringen dringen aan op een duurzamere en energiezuinigere bouwnijverheid.

Interessante bronnen:

Hernieuwbare energie

De Australische leveringsmix, netwerken en groothandelsmarkt moeten een belangrijke en goed geplande transitie ondergaan om de potentiële economische voordelen te benutten van de overgang naar een betrouwbaardere en groenere toekomst. Over het algemeen neemt de vraag naar elektriciteitsopwekking met fossiele brandstoffen (vooral zwarte steenkool en bruinkool) structureel, maar nog steeds vrij langzaam af.

Sinds de nieuwe federale regering werd verkozen en nadat de Climate Change Bill van kracht werd, heeft Australië wettelijk vastgelegd dat het tegen 2030 43% minder broeikasgassen wil uitstoten in vergelijking met 2005 en dat het tegen 2050 klimaatneutraal wil zijn. Deze overheidsbeloftes zorgen voor de nodige zekerheid rond energiebeleid en -investeringen die op hun beurt zullen leiden tot economische groei en mogelijkheden in een globale economie die koolstofvrij wordt. Om aan deze beloftes te voldoen, heeft Australië nood aan 96GW hernieuwbare energie tegen 2035, vooral door energiecentrales aangedreven door steenkool te sluiten. Groene waterstof en offshore windenergie spelen een steeds belangrijkere rol in de mix van hernieuwbare energiebronnen.

In 2022 ondertekende Vlaanderen een memorandum van overeenstemming met Tasmanië rond groene waterstof. Dat moet technologische en commerciële samenwerking vergemakkelijken tussen spelers in beide regio’s in de maritieme, scheepvaart- en offshore energiesectoren. Er wordt ook gewerkt aan uitvoer van groene waterstof naar Vlaanderen en/of Europa via Zeebrugge. Bovendien kunnen Vlaamse bedrijven de toevoerketen rond windparken op zee in Australië goed ondersteunen, aangezien de regering pas onlangs wetgeving heeft goedgekeurd om windparken op zee te creëren. Die projecten zijn meestal privéinitiatieven gesteund door Australische staatsregeringen.

Vlaamse bedrijven kunnen met lokale partners deelnemen aan grote aanbestedingen voor projecten die groene waterstof maken, verdelen of opslaan, alsook voor windparken op zee en energieherwinningsprojecten. Daarnaast kunnen Vlaamse bedrijven ook technologieën voorstellen rond energie-efficiëntie, mini-energienetwerken, niet aan het net gekoppelde netwerken of koolstofvastlegging.

De energieomwenteling en -decarbonisatie zal een belangrijke focus zijn van de Belgische handelsmissie naar Australië (Sydney en Melbourne, 22-27 oktober 2023). Het programma dat wordt geleid door HKH Prinses Astrid bevat deelname aan de handelsbeurzen All-Energy Australia en Waste Expo Australia (FIT stand). Gelijktijdig neemt FIT ook deel aan de conferentieprogramma’s met deelnames in sessies rond groene waterstof, windparken op zee, afvalbeheer en circulaire economie.

Neem contact op met ons kantoor in Melbourne indien u meer informatie wenst over de mogelijkheden op de Australische markt.

Interessante bronnen:

Voeding en drank

Door de zeer strenge importquarantaineregels, worden voornamelijk verwerkte producten geïmporteerd. Vers fruit, groenten, vlees en zuivelproducten mogen slechts uit bepaalde landen worden ingevoerd.

De voedseldistributiesector wordt gedomineerd door twee grote supermarktketens, namelijk Woolworth en Coles. Samen vertegenwoordigen ze 65% van de detailhandel. Aldi concureert op prijs en zag zijn marktaandeel geleidelijk aan groeien naar ongeveer 10%. Verder is er ook nog groothandelaar Metcash die met een zeer uitgebreid netwerk aan kwaliteitsvolle (veelal kleinere) franchisesupermarkten ook prominent aanwezig is op de markt met ongeveer 7% marktaandeel.

In het licht van de toenemende consumentenvraag naar gezonde, gebruiksklare en betaalbare voedselproducten heeft Australië een reputatie opgebouwd als producent van zuivere, natuurlijke producten met nauwelijks chemische residuen. Het land is daar terecht trots op. Hierdoor geniet de Australische voedsel- en drankensector wereldwijd erkenning als innovatieve voorloper voor deze uitdijende markttrend.

De sector blijft diversifiëren om tegemoet te komen aan publieke trends. Het voedselaanbod weerspiegelt eveneens de etnische en culturele diversiteit van het land. Er zijn specifieke certificeringssystemen en normen voor koosjere, halal, veganistische en biolevensmiddelen en de vraag ernaar neemt gestaag toe. Nog steeds is de vraag groot in Australië naar Europese gastronomische levensmiddelen en dranken, op voorwaarde dat ze aan de quarantaineregels voldoen.

Als een van de grootste wijnproducenten ter wereld kan Australië zakelijke kansen bieden aan bedrijven die producten voor deze sector leveren. De Chinese sancties op Australische wijninvoer hebben de sector de laatste jaren echter onder druk gezeg om andere afzetmarkten te zoeken.

Ook biedt de private label-sector in de Australische detailhandel vele kansen.

Belgisch bier is erg populair en wordt als een luxeproduct gezien. Bieren als Stella Artois, Duvel, Hoegaarden, Leffe zijn makkelijk te vinden. Andere Belgische ambachtsbieren zijn vaak enkel te vinden in nichewinkels. De ambachtelijke markt boomt: lokale en microbrouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond en zijn heel succesvol. Daardoor is het marktaanbod steeds gevarieerder wat zowel kansen als beperkingen biedt voor Vlaamse brouwers: er is meer vraag naar variatie, maar de toegewezen oppervlakte blijft hetzelfde. Vlaamse brouwers concureren dus vaak met hun landgenoten. Naast bier is ook cider populair in Australië. Ten slotte is er de laatste jaren ook meer vraag naar alcoholvrije bieren en spirits.

Producenten van chocolade en zoetwaren werden geconfronteerd met een kentering in de voorkeur van consumenten. De groeiende bezorgdheid van consumenten over de hoeveelheid vet en suiker in voedingsmiddelen heeft namelijk de vraag naar in massa geproduceerde chocolade en zoetwaren doen dalen. Het steeds grotere gezondheidsbewustzijn zal de omzet van de sector de komende vijf jaar remmen. Daarenboven zullen supermarkten hun aanbod private-labelproducten aanvullen met gezondere en hoogwaardigere chocolade en zoetwaren en wordt meer concurrentie verwacht van invoer. Deze factoren zullen naar verwachting neerwaartse prijsdruk uitoefenen op de markt van premiumproducten. Toch neemt de markt gestaag, maar licht, toe.

Door de geografische uitgestrektheid, specifieke marktkenmerken (persoonlijke contacten zijn cruciaal) en de sterke concurrentie in sommige sectoren is het zeker in Sydney en Melbourne ten stelligste aangeraden om samen te werken met een Australische importeur, die over opslagmogelijkheden en een distributienetwerk beschikt. De volumes kunnen klein zijn, maar u mag uitkijken naar mooie winstmarges en een goede betaalethiek.

Voor meer info, consulteer de uitgebreide marktstudie "Food & Beverage Industry in Australia - Market Overview", opgesteld door het FIT-kantoor in Melbourne.

Interessante bronnen:

Life Sciences

Ten slotte is er nog de Life Sciences sector. Aan de 43 Australische universiteiten wordt er veel en kwalitatief onderzoek verricht in deze sector. Dat vertaalt zich echter zeer traag of helemaal niet in concrete producten of diensten die op de markt kunnen worden gebracht. Vlaanderen staat hier veel sterker, wat in 2021 nog werd aangetoond toen de Australische federale overheid zeer snel een fabriek moest bouwen waar het zelf de Astra-Zeneca vaccins kon maken. Voor MRNA-vaccins was het land volledig afhankelijk van invoer. De meeste Pfizer-vaccins waren afkomstig uit de vestiging in Puurs. Pharmaceutische en andere bedrijven met een medische focus kunnen dus goede zaken doen in Australië. 

Daarnaast zijn er ook enorme kansen voor technologische bedrijven in de medische sector. Er is in Australische een steeds grotere nood aan digital en remote health.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Australië