U bent hier

Armenië in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 07/08/2020

Ook Armenië werd recent getroffen door het coronavirus COVID-19. Het aantal besmettingen neemt toe, en daarmee ook de preventieve maatregelen van de Armeense overheid om de verspreiding tegen te gaan. Deze maatregelen kunnen een impact hebben op economische activiteiten en op zakenreizen naar Armenië.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek Armenië
Hoofdstad
Yerevan (1,093,485 inwoners)
Oppervlakte
29.743 km² (= 1,0 x België)
Aantal inwoners
2.959.200
Staatshoofd
President Armen Sarkissian
Regeringsleider
Eerste minister Nikol Pashinyan
Taal
Armeens
Munt
Armeense Dram (AMD) Wisselkoers
Belangrijke steden
Gyumri (114,500 inwoners), Vanadzor (79,300)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
12 miljard USD (543 miljard USD in België)
BBP/Capita
4.212 USD (47.472 USD in België)

Economische vooruitzichten

Volgens officiële statistieken groeide de economie van Armenië met 7,5% in 2017, 5,2% in 2018 en 7,6% 2019, het beste groeicijfer sinds 2008. De inflatie bedroeg zo'n 2,5% in 2018 en 1,7% 2019, wat een stuk lager is dan wat de regering had voorspeld. Voor 2020 wordt een inflatie van 2,5% verwacht.

Een groot struikelblok blijft de negatieve handelsbalans die het land niet onder controle krijgt. Toch hebben internationale hulp, gelden van Armeniërs die in het buitenland werken (goed voor 14% van het GDP!) en directe investeringen de situatie ietwat ontmijnd.

Ook het feit dat Armenië deel uitmaakt van de Euraziatische economische unie met Rusland, Wit-Rusland, Kazachstan en Kirgizië heeft een positief effect op de handelsbalans.

Het BNP per capita bereikte 4406 USD in 2018. Qua groei behoort Armenië tot de beste economieën in Europa maar qua levensstandaard is er nog een grote weg af te leggen. Ook de werkloosheid blijft hoog.

De laatste jaren werd sterk gesleuteld aan de wetgeving om Armenië aantrekkelijker te maken voor buitenlandse investeerders en gedeeltelijk is dit ook gelukt. Het land doet in ieder geval haar best om haar concurrentiepositie te verstevigen.

Armenië en de Eurasian Economic Union

Op 1 januari 2015 trad  Armenië toe tot de EEU (Eurasian Economic Union), waarvan de EurAsEc (Eurasian Economic Commission) de bestuurlijke organisatie is. Armenië vormt sinds dan met Rusland, Kazachstan, Belarus en Kirgizië een douane-unie.

Het vrij verkeer van kapitaal en goederen betekent voor Armenië een grotere integratie in de economieën van deze landen. Naast economische integratie speelt ook de landsverdediging een belangrijke rol in de beslissing van Armenië om toe te treden. Voor wat veiligheid betreft, is Armenië gedeeltelijk afhankelijk van Rusland.

Armenië hoopt hiermee op een toename van de handel, van de investeringen en een verbetering in de infrastructuur van het land met o.m. de ontwikkeling van spoor- en wegtransport (de aanleg van een spoorlijn naar Iran en de wederopening van de spoor- en wegcommunicatie met Rusland, via Georgië).

De EEU zou een markt creëren van 176 miljoen mensen en een BNP van 4 triljoen dollar.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Armenië