U bent hier

Armenië in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek Armenië
Hoofdstad
Jerevan (1,089,181 inwoners)
Oppervlakte
29.743 km² (= 1,0 x België)
Aantal inwoners
2.963.243
Staatshoofd
President Armen Sarkissian
Regeringsleider
Eerste minister Nikol Pashinjan
Taal
Armeens
Munt
Armeense Dram (AMD) Wisselkoers
Belangrijke steden
Gyumri (148,381 inwoners), Vanadzor (101,098)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
20 miljard USD (583 miljard USD in België)
BBP/Capita
7.018 USD (49.927 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

Volgens officiële statistieken groeide de economie van Armenië met 7,5% in 2017, 5,2% in 2018 en 7,6% 2019, het beste groeicijfer sinds 2008. De inflatie bedroeg zo'n 2,5% in 2018 en 1,4% 2019, wat een stuk lager was dan wat de regering had voorspeld. 

Na een verdere robuuste groei tijdens de eerste twee maanden van 2020 verdween de positieve trend als sneeuw voor de zon (omwille van de COVID-19 pandemie) en werd de trend negatief. In 2020 kromp de economie uiteindelijk met maar liefst 7,4 %. 

De meest getroffen sector in 2020 was (zoals verwacht) de dienstensector die met 10% kromp in vergelijking met 2019. De landbouwproductie viel met 4% terug, een tendens die al vijf jaar aan de gang is.

Zowel de privéconsumptie als de investeringen daalden, vooral door een daling in de consumptie, investeringen en export. De import kromp echter nog meer dan de export en de macro-economische stabiliteit bleef gegarandeerd door een goede toegang tot externe financiering (zoals door het IMF).

De inflatie bleef beperkt gedurende de eerste elf maanden van 2020 maar ging de hoogte in tijdens de maand december 2020 om 5,3% te bereiken in februari 2021. De inflatie bedroeg in november 2021 ruim 9,6% o.a. omwille van hoge internationale voedingsprijzen en een depreciatie van de nationale munt. In december 2021 daalde de inflatie tot 7,7%.

Het begrotingstekort steeg in 2020 scherp tot 5,1% van het bbp komende van slechts 0,8% in 2019. Redenen hiervoor zijn de gestegen staatsuitgaven om de pandemie te bestrijden alsook hogere militaire uitgaven en verminderde inkomsten uit belastingen. De armoedegraad steeg in 2020 tot 51%, een stijging met 7% ten opzichte van het jaar daarvoor. 

De Armeense economie blijkt sinds midden 2021 echter op weg te zijn naar een breed herstel volgens de EBRD. Na een zwak eerste kwartaal in 2021 begon de economie in april dat jaar opnieuw aan te trekken waarbij bijna alle sectoren mooie cijfers konden voorleggen. Vooral de bouwsector deed het uitstekend. De Armeense economie groeide zo'n 4% in 2021 en voor 2022 voorziet men zelfs een groei van 5%.

Het economisch herstel zal echter ook afhangen van de snelheid van vaccinatie, de politieke stabiliteit en verdere structurele hervormingen.

Een groot struikelblok blijft nog steeds de negatieve handelsbalans die het land niet onder controle krijgt. Toch hebben internationale hulp, geldovermakingen van Armeniërs die in het buitenland werken (goed voor 14% van het bbp!) en directe investeringen de situatie ietwat ontmijnd. Ook het feit dat Armenië deel uitmaakt van de Euraziatische Economische Unie met Rusland, Wit-Rusland, Kazachstan en Kirgizië heeft een positief effect op de handelsbalans. In 2020 werd de handelsbalans minder negatief maar dit kwam vooral door het feit dat de import in 2020 meer daalde dan de export. 

Het bbp per capita bereikte USD 4.623 in 2021. Qua groeicijfers behoort Armenië tot de beter presterende Europese landen maar qua levensstandaard is er nog een lange weg af te leggen. Ook de werkloosheid blijft hoog.

De laatste jaren werd sterk gesleuteld aan de wetgeving om Armenië aantrekkelijker te maken voor buitenlandse investeerders en gedeeltelijk is dit ook gelukt. Het land doet in ieder geval haar best om haar concurrentiepositie te verstevigen. In 2020 en 2021 verminderde het volume directe investeringen (door de COVID-19 pandemie) maar de steun van internationale instellingen ving die terugval in inkomen gedeeltelijk op. 

Armenië en de Euraziatische Economie Unie

Op 1 januari 2015 trad Armenië toe tot de EEU, waarvan de EurAsEc (Eurasian Economic Commission) de bestuurlijke organisatie is. Andere leden van de Unie zijn Rusland, Wit-Rusland, Kazachstan en Kirgizië. 

Het vrij verkeer van kapitaal en goederen betekent voor Armenië een grotere integratie met de economieën van deze landen. Naast economische integratie speelt ook de landsverdediging een belangrijke rol in de beslissing van Armenië om toe te treden. Voor wat veiligheid betreft, is Armenië gedeeltelijk afhankelijk van Rusland.

Armenië hoopt hiermee op een toename van de handel en investeringen en een verbetering in de infrastructuur van het land met o.m. de ontwikkeling van spoor- en wegtransport (de aanleg van een spoorlijn naar Iran en de wederopening van de spoor- en wegcommunicatie met Rusland, via Georgië).

De EEU zou een markt creëren van 176 miljoen mensen en een bbp van 4 triljoen dollar.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Armenië