U bent hier

Argentinië in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
República Argentina
Hoofdstad
Buenos Aires (2,9 miljoen inwoners)
Oppervlakte
2.791.810 km² (= 91 x België)
Aantal inwoners
47.327.407 miljoen (Mei 2022 est.)
Staatshoofd
President Alberto Ángel FERNÁNDEZ (sinds 10 december 2019)
Staatshoofd
President Alberto Ángel FERNÁNDEZ
Taal
Spaans; andere door immigranten gevormde gemeenschappen spreken hun eigen taal alsook de autochtone bevolkingsgroepen
Munt
Argentijnse peso Wisselkoers
Belangrijke steden
Rosario (1.510.780 inwoners), Córdoba (1.454.536), Mendoza (1.086.000), San Miguel de Tucumán (794.327)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
631 miljard USD (583 miljard USD in België)
BBP/Capita
13.651 USD (49.927 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

Argentinië is een land dat geen enkele econoom of bedrijfsleidster koud laat: het is een land met onbeperkte mogelijkheden, maar de laatste 50 jaar is het land nooit in de buurt van zijn potentieel geraakt. Door de verkiezing van Mauricio Macri tot president was het vertrouwen vanuit het bedrijfsleven positief geëvolueerd, maar sinds de nieuwe verkiezingen in 2019, die gewonnen werden door de oppositie, is het businessklimaat omwille van de hoge inflatie (ongeveer 6% in juni 2023; juni 2022-juni 2023 = 115,6%) gekelderd. In  2022 kon er echter toch een groei van de lokale economie met 5,2% opgetekend worden. 

Volgens de Wereldbank is Argentinië, met een bruto binnenlands product (BBP) van ongeveer 490 miljard US$, één van de grootste economieën in Latijns-Amerika.

Argentinië beschikt over enorme natuurlijke rijkdommen op het gebied van energie en landbouw; buitengewone vruchtbare gronden, gas- en lithiumreserves, en een groot potentieel voor hernieuwbare energie. Het is een belangrijke voedselproducent met grootschalige landbouw en veeteelt. Daarnaast biedt Argentinië aanzienlijke mogelijkheden in bepaalde manufacturing subsectoren en in innovatieve diensten in hightechsectoren.

De economie van het land groeide sneller dan verwacht met een stijging van 10,3% in 2021, na een daling met 9,9% in 2020 door de COVID-19-pandemie. Eind 2021 was het BBP 5% hoger dan voor de pandemie. Het begrotingstekort is teruggedrongen ten opzichte van 2020 voornamelijk dankzij de mindere uitgaven in het kader van de pandemie en buitengewone ontvangsten, zoals de belasting op grote fortuinen en hogere ontvangsten op exportrechten, naar aanleiding van de stijging van de internationale grondstofprijzen. De economie echter blijft marcoeconomisch in onevenwicht. De monetaire kwestie om het begrotingstekort te financieren heeft er bijgedragen tot een versnelde inflatiestijging. In mei 2023 (7,8%) bedroeg de jaarlijkse inflatie 114,2%.  

Na de onderhandelingen in 2020 over de particuliere schuld, werd in de eerste maanden van 2022 met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een overeenkomst getekend over Extended Fund Facilities. Met een looptijd van 30 maanden en een aflossingsvrije periode van vier en een half jaar zal dit programma het land in staat stellen zijn aflossingen bij het agentschap uit te stellen en zijn reserves op korte termijn te versterken. Een van de verbintenissen is de geleidelijke begrotingsconsolidatie - waarbij in 2025 een evenwicht wordt bereikt - in combinatie met de vermindering van de monetaire financiering van het tekort. De onderhandelingen met IMF over een nieuw akkoord zijn in juli 2023 nog steeds lopende.

Meer weten:

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Argentinië