U bent hier

Zakendoen in Argentinië

Uw eerste stappen op de markt

Uw eerste stappen op een nieuwe markt beginnen met een grondige voorbereiding en een goed plan. Aarzel niet om hierbij een beroep te doen op Flanders Investment & Trade.

 • Op deze website vindt u heel wat informatie over internationaal ondernemen, buitenlandse markten en sectoren, die u moet helpen bij het opstellen van een exportplan en het selecteren van uw doelmarkt(en).
 • Via de provinciale kantoren van Flanders Investment & Trade en ons uitgebreide buitenlandse netwerk kan u informatie op maat opvragen. De adviseurs Internationaal Ondernemen denken graag met u mee en geven persoonlijk advies bij uw internationale plannen.
 • Door deel te nemen aan een van onze groepsacties kan u nieuwe markten gaan verkennen in het gezelschap van andere zakenlui. Zo organiseert Flanders Investment & Trade groepszakenreizen met een afsprakenprogramma op maat en tal van mogelijkheden om te netwerken. Of u kan deelnemen aan een buitenlandse beurs.
 • Aan de hand van de Exportmeter, een mini-audit die Flanders Investment & Trade u gratis en strikt vertrouwelijk aanbiedt, kan u nagaan hoe u uw exportstrategie kan verbeteren.
 • Als kmo kan u onder bepaalde voorwaarden een financieel duwtje in de rug krijgen voor uw prospectie-inspanningen.
 • Klop zeker ook aan bij andere organisaties die u kunnen helpen, zoals bedrijfsgroeperingen en gemengde kamers van koophandel. Breid uw netwerk uit en steek uw licht op bij bedrijven die in uw nieuwe doelmarkt al zakendoen.

Marktaanpak

Rechtstreeks

De meeste Argentijnse bedrijven, privé- en overheidsorganisaties beschikken over een website zodat wat surfwerk goede informatie kan opleveren. Indien u nog geen contacten heeft, kunt u ook als vertrekpunt de website van de Gouden Gids van Argentinië raadplegen of alternatieve naslagwerken, zoals de Guía de la Industria. U kunt ook de catalogi van beurzen en de gespecialiseerde publicaties raadplegen (meestal uitgegeven door de betrokken beroepsfederatie).

Een goede bron van adressen zijn de in- en uitvoercijfers die de douane vrijgeeft. Een aantal uitgeversbedrijven bundelen die informatie in een of meerdere cd-rom’s en koppelen ze aan handige zoekparameters. Zo kan per douanecode opgezocht worden wie een product invoert, in welke hoeveelheid, wat de herkomst van de goederen is, enz.

Bedrijven die deze service leveren:

Zowat elke beroepsactiviteit en/of sector heeft een vereniging of sectorfederatie. Niet al die organisaties zijn bereid gegevens vrij te geven of beschikken over recente sectorinformatie en hun ledenbestand, maar het loont zeker de moeite met de voor u interessante organisaties contact op te nemen (cfr. “nuttige adressen” voor een lijst van organisaties).

Hoewel veel Argentijnse zakenmensen ook Engels spreken, blijft de kennis van de Spaanse taal een troef voor het onderhouden van persoonlijke contacten en het afhandelen van zaken.

Selectie

In een later stadium kunnen beursdeelnames overwogen worden. Er is geen gebrek aan beurzen in Argentinië. Slechts enkele hebben echter genoeg regionale uitstraling en zijn degelijk genoeg georganiseerd. Op de websites van Centro Costa Salguero en La Rural vindt u een overzicht van beurzen die in Buenos Aires worden georganiseerd.

De belangrijkste vakbeurzen in Argentinië zijn:

Flanders Investment & Trade kan u helpen het belang van een beurs in te schatten.

In het geval van individuele vertegenwoordigingen en/of agenten moet er altijd gewerkt worden met een advocatenkantoor.

Via een tussenpersoon

Er bestaat geen eenvormige formule voor de keuze van het geschikte kanaal. Soms is directe verkoop aan de eindklant aan te raden, in andere gevallen is een agent of importeur/distributeur nodig. Voor levering aan grote contracten is het dikwijls onmogelijk om mee te dingen indien men geen lokale vertegenwoordiger heeft, en in vele gevallen moet men zelfs over een lokale vestiging beschikken. In het algemeen wordt het afgeraden om te werken met een distributeur die geen ervaring heeft met importformaliteiten, die zeer ingewikkeld en duur kunnen zijn voor oningewijden. Meer specifiek moet de importeur in vele gevallen beschikken over de zogenaamde niet-automatische invoerlicentie. Het geeft geen zin goederen op te sturen en in Argentinië dure opslagkosten te betalen omdat de douane ze niet laat inklaren wegens de invoervergunning die niet in orde is.

Communicatiekanalen

Bedrijven in Argentinië hebben meestal een eigen website. Daarop is vaak een mobiel telefoonnummer te vinden, wat dan gebruikt kan worden om WhatsApp-berichten te versturen. Instagram is heel populair bij startups, kleine kmo’s en éénmanszaken. Ook grotere bedrijven gebruiken Instagram om een breder publiek te bereiken. LinkedIn is minder populair. Ook Facebook wordt weinig gebruikt in een zakelijke context.

Een bedrijf opstarten ter plaatse

Vennootschapsvormen

De voornaamste vennootschapsvormen zoals wettelijk bepaald in de Business Associatons Law (N° 19550) zijn de volgende:

 • Corporations (“Sociedades Anónimas S.A.”)
 • Sociedad de Responsabilidad Limitada (Limited Partnership) of S.R.L.
 • Branches of Foreign Corporations
 • Joint Ventures

De Argentijnse wetgeving staat de oprichting van tijdelijke associaties toe als equivalent voor "joint ventures". Deze zijn er gekend als UTEs (Unión Transitoria de Empresas).

Een UTE (joint venture) is een associatie van twee of meer individuen of ondernemingen die assets inbrengen om een specifieke activiteit te ontwikkelen in Argentinië of erbuiten met Argentinië als operationele basis.

UTEs worden niet beschouwd als ondernemingen of legale entiteiten met eigen rechten. Deelnemers in een UTE kunnen residerende zakenlui zijn, lokale juridische entiteiten of ook niet-residerende bedrijven die zich als afzonderlijke branch gevestigd hebben of in een andere vorm aanwezig zijn in Argentinië.

Een contract moet getekend en geregistreerd worden bij het Public Commercial Registry in het kantoor van de Inspector General of Justice (Inspección General de Justicia) gelegen in de federale hoofdstad Buenos Aires of in haar provinciale equivalent.

Het contract moet het objectief beschrijven, de duur van de overeenkomst, de namen en andere specifieke informatie zoals de verantwoordelijkheden van de partners, hun financiële bijdrage en vele andere specifieke clausules.

Het moet ook de benoeming doen van een wettelijke vertegenwoordiger die instaat voor het management.

De procedures voor de opening van een bedrijf en/of een vestiging of dochteronderneming in Argentinië zijn:

 1. Inspección General de Justicia, afdeling Registro Público de Comercio, voor de inschrijving van het bedrijf: www.jus.gov.ar/igj/
 2. IVA - Administración Federal de Ingresos Públicos voor het BTW-nummer: www.afip.gob.ar/iva/
 3. Instituto Nacional de Propiedad Industrial voor de inschrijving van de producten: www.inpi.gov.ar

In het geval van elektronische en elektrische producten, moeten deze door IRAM - Instituto Argentino de Normalización y Certificación gecertificeerd worden: www.iram.org.ar

Normaal gezien worden deze procedures via een boekhouder of een advocaat ingediend.

Hoe vindt en screent u uw partner of klant

Voor financiële informatie kan u terecht bij de Banco Central de la Republica Argentina, waar u balansen kan opvragen. Veel bedrijven leggen hun balansen laat of zelfs helemaal niet neer (net als in België). Een aanzienlijk deel van de economie verloopt in het zwart. Het is dus niet altijd eenvoudig om een correct beeld te krijgen van de financiële situatie van een potentiële handelspartner. Samenwerking met een credit management kantoor kan een oplossing bieden. Ga ook even langs bij Credendo in Brussel: via de contacten die Credendo onderhoudt met Argentijnse banken en zusterorganisaties beschikt ze dikwijls over nuttige informatie. Op de website van de Argentijnse Nationale Bank kan een gegevensbank van schuldenaars geraadpleegd worden (www.bcra.gov.ar).

Hoe verlopen betalingen en hoe beperkt u de risico’s

Het is verstandig om rekening te houden met vertragingen en samen te werken met een lokale partner die goed op de hoogte is van de situatie in Argentinië. Aangeraden wordt om in een factuur informatie op te nemen over de wijze van betaling (contant, overschrijving) en de betalingstermijn. Indien geen betalingstermijn wordt opgenomen in de factuur mogen banken wettelijk maximaal 270 dagen nemen voor betaling.

Tips bij het zakendoen

De Argentijnse zakenman is meestal zeer formeel en traditioneel, en vriendelijk en aangenaam in de omgang. Stiptheid behoort meestal niet tot zijn prioriteiten, hoewel in sommige kringen juist zeer veel aandacht besteed wordt aan het formalisme in verband hiermee. Het is altijd best dat onze zakenmensen zelf de nodige stiptheid nastreven.

Argentinië kent een grote verscheidenheid wat betreft klimaat. De kleding verschilt dus naargelang de streek waar men naartoe gaat, maar is altijd formeel voor zakelijke afspraken.

De Argentijn is over het algemeen zeer chauvinistisch en verdraagt het niet goed om vergeleken te worden met de zakenmensen van de omliggende landen. Argentinië lijkt namelijk een stukje Europa in Zuid-Amerika en de Argentijnen zien het ook graag zo. Met buurlanden als Bolivia of Paraguay hebben ze in hun ogen dan ook geen uitstaans. Argentijnen klagen veel over de slechte gang van zaken in het land en de povere kwaliteit van de politieke leiding. Ze kijken op naar Europese landen (landen uit de “eerste wereld” in het algemeen) en zullen dikwijls uw mening vragen over de Argentijnse toestand. Hou altijd het bovenvermeld chauvinisme in het achterhoofd en laat u niet verleiden tot al te hevige kritiek op het land.

Politieke onderwerpen zijn, veel meer dan in België, in zakelijke gesprekken verweven. De democratie in Argentinië is nog vrij jong, en er heerst een levendige politieke debatcultuur. Een tweede passie in Argentinië is voetbal. Wanneer het nationale voetbalelftal WK-wedstrijden speelt in de loop van een werkdag, valt het volledige economische leven in Argentinië stil. Hou hiermee rekening als u een prospectiereis plant in Argentinië.

Er worden vrij lange middagpauzes genomen, zodat een uitnodiging voor een lunch normaal gesproken niet zal worden afgeslaan. De meeste zaken worden in ieder geval op zijn minst bij een kopje koffie besproken. De sfeer is meestal joviaal, met grapjes, schouderklopjes en tussen bekenden een omhelzing. Argentijnen hebben de praatcultuur tot kunstvorm verheven. Laat u echter niet om de tuin leiden: de meeste zakenmensen weten heel goed waarover ze praten, zijn goed opgeleid, bereisd en weten waar ze heen willen. Hou bij uitnodigingen voor een diner rekening met het Argentijnse levensritme: een avondmaal begint pas rond 21u30. Nodig uw contacten dus niet te vroeg uit.

Golf en tennis zijn populair bij de bemiddelde Argentijn. Indien u een beoefenaar van een van die sporten bent, kan u uw contacten zeker uitnodigen om een balletje te slaan.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

 • In Argentinië is het Staatssecretariaat voor Milieu en Duurzame Ontwikkeling (Secretaría de Ambiente y Desarollo Sustentable) verantwoordelijk voor duurzame ontwikkeling: www.argentina.gob.ar/ambiente
 • Argentijnse bedrijfsraad voor duurzame ontwikkeling – Consejo Empresario Argentino para el Desarrollo Sostenible (CEADS): www.ceads.org.ar
 • Argentijns Instituut voor maatschappelijke verantwoordelijkheid van bedrijven - Instituto Argentino de Responsabilidad Social Empresaria: www.iarse.org
 • Vereniging van de Argentijnse Industrie - Unión Industrial Argentina: www.uia.org.ar.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Argentinië