U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Wat is het reisadvies

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken.

Tip: Registreer u gratis op Travellers Online. Doet zich ter plaatse een ernstige crisis voor (natuurramp, politieke crisis ...), dan kan de FOD Buitenlandse Zaken u gemakkelijk informeren en helpen.

  • Gezondheid, inentingen en vaccinaties: De gezondheidszorg is ondermaats, er zijn bijna geen ziekenhuizen buiten Luanda. Voor bepaalde ingrepen worden patiënten naar Zuid-Afrika doorverwezen.
  • Gele koorts: Een vaccinatie voor gele koorts is strikt aanbevolen tot noodzakelijk. Als u uit een ander land komt waar gele koorts voorkomt, is het officieel verplicht om u te laten vaccineren. Ook is het in meerdere Afrikaanse landen, waaronder Zuid-Afrika verplicht een dergelijk certificaat voor te leggen bij binnenkomst aan de grens, wanneer u uit Angola komt. 
  • Malaria: In Angola is er een malariarisico, voor medicatie kan u meer te weten komen via het Instituut voor Tropische Geneeskunde of uw arts.
  • Dengue, chikungunya, zika en leishmaniase: In Angola kunnen deze ziektes voorkomen. Ter preventie moet u overdag antimugmaatregelen nemen.

Voor meer informatie kan u terecht bij uw arts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde of de World Health Organization.

Welke reisdocumenten hebt u nodig

Een paspoort en visum. Het paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Angola. Het visum kan worden aangevraagd bij het Angolese consulaat. Dit gebeurt best minstens een maand voor vertrek. 

U moet een “gele koorts” inentingskaart bij zich hebben, zeker als u vanuit Luanda naar een andere Afrikaanse bestemming vliegt (bv. Zuid-Afrika!).

Welke taal wordt er gesproken

De gebruikelijke handelstaal is Portugees.

Wat is het tijdsverschil met België

Het is in Angola 1 uur vroeger tijdens het zomeruur, maar er is geen verschil tijdens het winteruur.

Reizen naar Angola

Vanuit Brussel kan u met SN Brussels Airlines op Luanda vliegen (via Kinshasa). ATAAG, de nationale luchtvaartmaatschappij van Angola, verzorgt rechtstreekse vluchten vanuit Parijs, en TAP verzorgt rechtstreekse vluchten vanuit Lissabon. Aangezien de vluchten naar Angola snel volgeboekt raken, is het aangeraden tijdig te reserveren.

Reizen in Angola

Per trein

Er zijn 3 actieve lijnen in Angola, maar ze zijn niet met elkaar verbonden. Twee zijn interprovinciale routes en de andere is een intercontinentale route.
De lijnen worden uitgebaat door verschillende maatschappijen:

Route Exploiteur Afstand
Lobito - DR Congo Railway of Benguela (CFB) http://cfbep.esy.es 1344 km
Namibe - Menongue Moçâmedes Railway (CFM) 
http://www.facebook.com/Caminho-de-Ferro-de-Moçâmedes-EP-654551907888192
756 km
Luanda - Malange

Railway of Luanda (CFL) http://www.cfl.co.ao

422 km

Met de auto

De infrastructuur is in een slechte staat, wegwijzers zijn quasi onbestaande en het platteland is nog voor een deel bezaaid met landmijnen. Er is ook een groot risico op carjackings. In Luanda is het verkeer immens druk. Het is aan te raden om er een auto met chauffeur te nemen of een taxi (die vooraf dient geboekt te worden). Let wel: taxi’s vragen exorbitante prijzen! De grootste steden zijn met elkaar verbonden door een goed berijdbare weg.

Transport per taxi of bus ter plaatse

Er zijn geen taxi’s beschikbaar aan de luchthaven van Luanda. Er is een mogelijkheid om gebruik te maken van shuttles die eventueel kunnen gevraagd worden aan uw verblijf. In groter Luanda rijden bussen. Tickets zijn zeer goedkoop

Hotels in Angola

Er zijn tegenwoordig wel meerdere, goede hotels in Luanda (enkel 5* zijn aan te raden), maar die zijn zonder meer duur. Reken op een gemiddelde prijs van 350 tot 400 USD/nacht.

Betalen in Angola

De kwanza is de nationale munt van Angola, deze is onderhevig aan zeer sterke schommelingen. Amerikaanse dollars, de meest courante buitenlandse munt in Angola, kan u makkelijk wisselen in de talrijke lokale banken. Kredietkaarten worden enkel in de hotels en bepaalde warenhuizen aanvaard. Cheques en reischeques worden niet aanvaard.

Werkuren in Angola

  • Bij de overheidsdiensten wordt er van maandag tot donderdag gewerkt van 8u tot 16u en vrijdag tot 13u30. Sommige diensten zijn ook open op zaterdag.
  • De bedrijven hebben een werkregime van 7u30 tot 12u en van 14u tot 18u30, dit van maandag tot donderdag. Op vrijdag zijn de meeste bedrijven enkel in de voormiddag geopend. Sommige bedrijven zijn ook geopend op zaterdag.
  • Banken zijn veelal elke weekdag open van 8u tot 16u30.
  • De winkels in Angola zijn geopend van 8u tot 17u op weekdagen en van 8u tot 12u op zaterdag.

Communicatie in Angola

+244 is de telefoonlandcode in Angola.
De gsm-mogelijkheden buiten de grote steden zijn niet altijd optimaal en in sommige gevallen zelfs onmogelijk.

Voltage, stekkers

Overzichtstabel van voltage, stekkers, frequentie per land. Europese “two-ins” net zoals in België.

Nuttige adressen

Diplomatieke vertegenwoordiging van België in Angola
Avenue Houari Boumedienne 100 - Miramar
LUANDA
T +244 222 449 178
E luanda@diplobel.fed.be
http://angola.diplomatie.belgium.be

Diplomatieke vertegenwoordiging van Angola in België
Franz Merjaystraat 182
1050 BRUSSEL
T +32 2 346 18 72 80
F +32 2 344 08 94
E info@angolaembassy.be
www.angolaembassy.be

Interessante websites

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Angola