U bent hier

Nieuws

Volgens de nieuwsberichten van vandaag (4 mei 2020) zijn er 35 geregistreerde besmette personen. 2 daarvan zijn overleden, 11 zijn genezen verklaard en de rest is nog ziek. Er zijn 889 personen in quarantaine. Er geldt een uitgangsverbod vanaf 18u.

Gedurende een tijd werd het Afrikaanse continent gespaard door de coronaviruspandemie, maar sinds kort ondervindt het op haar beurt de gevolgen van de verspreiding van Covid-19. Het aantal besmettingen en maatregelen om het virus tegen te gaan nemen dan ook dagelijks toe in Afrika. Heel wat landen in deze regio kennen bovendien een matige tot slechte gezondheidsinfrastructuur, waardoor een grote uitbraak catastrofale gevolgen kan hebben.

Ondanks zijn enorme omvang vertegenwoordigt Afrika maar een klein deel van de wereldhandel. De uitvoer is nog altijd grotendeels gebaseerd op grondstoffen en omvat olie, steenkool, ijzererts, ferrochroom, edele metalen, cacao, palmolie en hout. Toch beginnen de grotere Afrikaanse economieën hun traditionele grondstoffenfocus te verleggen. Dit uitstekende en erg gedetailleerde rapport van PwC geeft belangrijke inzichten in de ontwikkelings- en investeringsmogelijkheden in de havens van Sub-Sahara-Afrika.

Op 6 maart 2018 verkocht de Nationale Bank van Angola voor het eerst sinds begin 2017 weer US dollar aan 16 commerciële banken om de activiteiten van bedrijven actief in de oliesector te dekken. Dit betekent weliswaar niet dat de valutacrisis daarmee bezworen is.

Zo'n 50-tal containers (25 treinwagons) zullen wekelijks tussen de Kisenge-mijn (DRC) en de haven van Lobito (Angola) mangaanerts vervoeren. Deze lijn zal een belangrijke ontsluiting betekenen voor de buurlanden DRC en Zambia die deel uitmaken van de befaamde 'Copper Belt'. Langs de haven van Lobito kunnen exportproducten voortaan sneller en efficiënter vervoerd worden.

Joao Lourenco is de nieuwe president van Angola en wordt de eerste nieuwe leider in de olierijke zuidelijke Afrikaanse natie in bijna 40 jaar. Lourenco, 63, nam op 26 september het roer van Jose Eduardo dos Santos over, die maar liefst 38 jaar lang de voormalige Portugese kolonie regeerde.

80% van de Afrikaanse buitenlandse handel verloopt via de havens, waardoor deze sector cruciaal is voor de verdere ontwikkeling van het continent. Lees meer over deze sector in volle expansie. 

De zittende Angolese president José Eduardo dos Santos stelt zich geen kandidaat meer voor de presidentsverkiezingen in 2017. Opmerkelijk, want Dos Santos leidt de olierijke natie Angola al 37 jaar. Volgens de staatsradio zou de regerende MPLA-partij de huidige minister van Defensie, Joao Lourenço, voordragen als presidentskandidaat bij de verkiezingen, gepland in augustus 2017.

In Angola, waar inkomsten uit de export van olie goed zijn voor maar liefst 95% van de totale exportinkomsten, heeft de relatief lage olieprijs zware economische gevolgen. Het huidige economische klimaat wordt gekenmerkt door een torenhoge inflatie, groeiende werkloosheid, stijgende consumentenprijzen en een scherpe daling van de import.