U bent hier

Kansrijke sectoren

De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.

Olie en gas

Olie

De olie-industrie zorgt voor meer dan 50% van het BBP. Samen met Nigeria is Angola het belangrijkste olieproducerende land van Afrika.

De grote economische groei is voornamelijk te danken aan de stijgende olieproductie in het laatste decennium. In 2009 produceerden ze ongeveer 1,82 miljoen vaten per dag. Datzelfde jaar was er een afname van de productie van gemiddeld 300.000 vaten per dag, te wijten aan technische problemen en onderhoudsstoringen aan de belangrijkste olievelden. OPEC heeft sinds 2009 een quotum opgelegd tussen 1,51 en 1,66 miljoen vaten per dag.

De olie wordt voornamelijk off-shore gewonnen, omdat de binnenlandse oliereserve door de aanhoudende burgeroorlogen moeilijk te onttrekken is.

In 2013 produceerde Angola 1,8 miljoen barrels per day (bbl/d). De prognoses zijn afhankelijk van de nieuwe projecten (momenteel wordt er vooral gezocht naar meer diversiteit in oliecontracten), de olieprijzen en OPEC-quota. De verwachtingen voor 2015 zijn nog beter. De overheid verwacht dat de productie zal pieken tussen 2,5 en 3 miljoen vaten per dag.

De olie-industrie wordt gecontroleerd door het staatsbedrijf Sonangol. Sonangol baat zelf de kleine helft van de olievelden uit. Daarnaast zijn de grootste oliebedrijven actief zoals Chevron, Total, Exxonmobil, ENI Sinopec, CNOOC en BP. Ze dienen echter wel bij aankoop van materiaal en bij onderaanneming gebruik te maken van de diensten van (de dochterbedrijven van) Sonangol. Hiervoor rekent Sonangol in de praktijk een fee van 9 à 10 % aan.

Sonangol dient alle producten/diensten voorafgaandelijk goed te keuren en speelt dan ook een sleutelrol in alles wat met de oliesector gelinkt is.

Gas

De Angolese aardgasreserves bedragen 9,5 triljoen m³. De cijfers van de Energy Information Administration (EIA) geven weer dat Angola ongeveer 8 biljoen m³ aardgas produceerde in 2009. Volgens Bloomberg (www.bloomberg.com) en Business Monitor (www.marketresearch.com/Business-Monitor-International-v304/Angola-Oil-Gas-Q1-7287984) zullen de aardgasreserves boven de 320 bcm blijven tot zeker 2020.

Het 10 miljard USD SOYO-project in Noord-Angola werd in 2013 opgestart. De productiecapaciteit ligt echter momenteel op zo’n 20% van de ontwerpcapaciteit (http://www.reuters.com/article/2013/10/29/angola-lng-idUSL5N0IJ3I920131029).

Kansen

Onderdelen en materialen voor onderhoud en modernisering van raffinaderijen en installaties worden voornamelijk uit het buitenland geïmporteerd. Hier gaat het vooral om brandbeveiliging, compressoren, generatoren, kabels, kleppen en afsluiters, meet- en regeltechniek, pompen, transformatoren en ventielen.

Voor meer informatie kan u terecht op:

Aanbestedingen

Angola heeft een van de snelst groeiende economieën van de wereld. De heropbouw van het land – na de 27-jarige burgeroorlog die de infrastructuur grotendeels verwoestte – is volop aan de gang. De meeste grote industrieën zijn genationaliseerd. Door de grote nationalisering en de heropbouw zijn er veel overheidsaanbestedingen in verschillende sectoren. We vinden er bijvoorbeeld in de water-, landbouw-, gezondheids-, infrastructuur-, transport- en financiële sector. Goede contacten bij de overheid zijn dan ook van primordiaal belang.

De aanbestedingen in de watersector zijn gedeeltelijk ook infrastructuurgebonden. Er gaat ook aandacht naar water resource management. In de landbouwsector wil de overheid vooral focussen op instandhouding en uitbreiding van biodiversiteit en landbeheer. In de gezondheidssector wordt vooral aandacht besteed aan kindergezondheid, HIV/Aids, malaria en tuberculose.

Indien u meer informatie wenst omtrent deze aanbestedingen of meer aanbestedingen wil bekijken, kan u terecht op:

Voeding en dranken

Hoewel het olierijke Angola wel de lokale landbouwproductie probeert te ondersteunen via een vorig jaar ingestelde verhoging van invoerrechten op o.m. fruit, groenten, eieren en diverse dranken, blijft het sterk afhankelijk van invoer. Import is nog altijd goed voor ongeveer 90% van alle geconsumeerde voeding.

De volgende studies m.b.t. de kleinhandel van (ingevoerde) levensmiddelen en dranken bieden een interessant overzicht van de sector voor Vlaamse kandidaat-exporteurs:

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Angola