U bent hier

Kansrijke sectoren

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.

Olie en gas

Olie

De olie-industrie zorgt voor meer dan 50% van het BBP. Samen met Nigeria is Angola het belangrijkste olieproducerende land van Afrika.

De olie wordt voornamelijk off-shore gewonnen, omdat de binnenlandse oliereserve door de aanhoudende burgeroorlogen moeilijk te onttrekken is.

De olie-industrie wordt gecontroleerd door het staatsbedrijf Sonangol. Sonangol baat zelf de kleine helft van de olievelden uit. Daarnaast zijn de grootste oliebedrijven actief zoals Chevron, Total, Exxonmobil, ENI Sinopec, CNOOC en BP. Ze dienen echter wel bij aankoop van materiaal en bij onderaanneming gebruik te maken van de diensten van (de dochterbedrijven van) Sonangol. Hiervoor rekent Sonangol in de praktijk een fee van 9 à 10 % aan.

Sonangol dient alle producten/diensten voorafgaandelijk goed te keuren en speelt dan ook een sleutelrol in alles wat met de oliesector gelinkt is.

Zeer recent zal de naleving van de bredere OPEC + outputverminderingsovereenkomst wegen op de productie en export van ruwe olie in Angola gedurende de duur van de verlaging van 2020 tot april 2022. Van de referentie van 1,5 miljoen vaten per dag, moet Angola de productie met 277.000 vaten per dag verminderen ten opzichte van H220. De vereiste bezuinigingen in Angola zullen in januari 2021 afnemen tot 247.000 vaten per dag. Afhankelijk van de marktomstandigheden zullen deze bezuinigingen geleidelijk afnemen tot 196.000 vaten per dag in april 2021, en zullen naar verwachting op dit niveau blijven tot april 2022.

Gas

De Angolese aardgasreserves bedragen 9,5 triljoen m³. De cijfers van de Energy Information Administration (EIA) geven weer dat Angola ongeveer 8 biljoen m³ aardgas produceerde in 2009. 

Kansen

Onderdelen en materialen voor onderhoud en modernisering van raffinaderijen en installaties worden voornamelijk uit het buitenland geïmporteerd. Hier gaat het vooral om brandbeveiliging, compressoren, generatoren, kabels, kleppen en afsluiters, meet- en regeltechniek, pompen, transformatoren en ventielen.

Voor meer informatie kan u terecht op:

Aanbestedingen

Angola heeft een van de snelst groeiende economieën van de wereld. De heropbouw van het land – na de 27-jarige burgeroorlog die de infrastructuur grotendeels verwoestte – is volop aan de gang. De meeste grote industrieën zijn genationaliseerd. Door de grote nationalisering en de heropbouw zijn er veel overheidsaanbestedingen in verschillende sectoren. We vinden er bijvoorbeeld in de water-, landbouw-, gezondheids-, infrastructuur-, transport- en financiële sector. Goede contacten bij de overheid zijn dan ook van primordiaal belang.

De aanbestedingen in de watersector zijn gedeeltelijk ook infrastructuurgebonden. Er gaat ook aandacht naar water resource management. In de landbouwsector wil de overheid vooral focussen op instandhouding en uitbreiding van biodiversiteit en landbeheer. In de gezondheidssector wordt vooral aandacht besteed aan kindergezondheid, HIV/Aids, malaria en tuberculose.

Indien u meer informatie wenst omtrent deze aanbestedingen of meer aanbestedingen wil bekijken, kan u terecht op:

Voeding en dranken

Hoewel het olierijke Angola wel de lokale landbouwproductie probeert te ondersteunen via een ingestelde verhoging van invoerrechten op o.m. fruit, groenten, eieren en diverse dranken, blijft het sterk afhankelijk van invoer. Import is nog altijd goed voor ongeveer 90% van alle geconsumeerde voeding.

De volgende studies m.b.t. de kleinhandel van (ingevoerde) levensmiddelen en dranken bieden een interessant overzicht van de sector voor Vlaamse kandidaat-exporteurs:

Agricultuur

In het verleden was Angola een Afrikaanse landbouwreus. Ooit was het zelfs de 4de grootste koffieproducent ter wereld. Vandaag blijft hier weinig van over en staat de landbouw in het land vooral bekend voor zijn verborgen potentieel. De meer dan 57 miljoen hectare bruikbaar voor landbouwproductie wordt vandaag niet gecultiveerd. Van de 5 miljoen hectare akkerland dat het land rijk is, wordt zelfs slechts 10% gebruikt. Het land dat gecultiveerd wordt is grotendeels in handen van kleine familieondernemingen met zeer lage productiviteit en vrijwel geen surplus. Het resultaat is een economie waar 80% van de bevolking afhankelijk is van de landbouw maar de voedselvoorziening sinds 1990 grotendeels afhankelijk is van import.

Ondanks deze tegenslagen behoudt Angola het potentieel om opnieuw een van ’s werelds grootste landbouwproducenten te worden. Samen met de wereldbank en de Angolese agricultuursector werkt de overheid aan structurele hervormingen die de bevoorradingsketen in de sector moeten verbeteren, kleine boeren makkelijker toegang moeten geven tot lokale markten en de sector aantrekkelijker moeten maken voor investeringen. Met nieuwe hervormingen die Angolese producenten betere toegang geven tot buitenlandse investeringen is er ook voor buitenlandse ondernemingen de mogelijkheid om bij te dragen tot de ontwikkeling van de sector.

Kansen bestaan in de volgende aspecten van de agricultuur:

  • Verbeteringen in het management van de bevoorradingsketen;
  • Research & development;
  • Financiële ondersteuning van lokale kmo’s;
  • Greentech en uitbouwen van irrigatiesystemen.

Infrastructuur

De mogelijkheden van diversificatie binnen de Angolese economie bleven lang beperkt door de erbarmelijke staat van de plaatselijke infrastructuur. 27 jaar burgeroorlog hebben de infrastructuur van het land en dan vooral transportmogelijkheden zwaar beschadigd. Een korte infrastructuursboom na het einde van de oorlog kwam al snel op zijn einde door de financiële crisis van 2008. Ook vandaag behoort de infrastructuur in het land tot de slechtste van de wereld met alle gevolgen van dien.

Angola lijkt wel op het goede pad te zijn. Met grote oliereserves en de financiële ondersteuning van internationale organisaties en belangrijke handelspartners zoals China is Angola een van de weinige Afrikaanse landen waar het niet aan financiële middelen ontbreekt om de plaatselijke infrastructuur uit te breiden. Daarnaast zorgt de politieke wil om de economie te diversifiëren ervoor dat het heropbouwen en uitbreiden van de infrastructuur ook in de Angolese overheid een steeds belangrijker thema wordt.

Naast het herstellen en uitbreiden van het wegennetwerk is er vooral nood aan knowhow en expertise in de constructie en herstel van de ondersteunende infrastructuur voor andere transportmogelijkheden. Het belangrijkste voorbeeld hiervan is de bouw van de nieuwe commerciële haven in Barra do Dande, maar daarnaast worden ook grote werken ondernomen aan de spoornetwerken van het land, waaronder een onderzoek naar een mogelijke vierde lijn die de hoofdstad Luanda moet verbinden met Cabinda.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Angola