U bent hier

Angola in cijfers

CORONAVIRUS

Gedurende een tijdje werd het Afrikaanse continent gespaard door de coronaviruspandemie, maar sinds kort ondervindt het nu op haar beurt de gevolgen van de verspreiding van Covid-19. Het aantal besmettingen en maatregelen om het virus tegen te gaan nemen dan ook dagelijks toe in Afrika. Heel wat landen in deze regio kennen bovendien een matige tot slechte gezondheidsinfrastructuur, waardoor een grote uitbraak catastrofale gevolgen kan hebben.

Blijf up-to-date over de genomen maatregelen in Angola met ons nieuwsbericht: Coronavirus - de toestand in Angola, de toestand in Afrika in het algemeen en het Dossier Coronavirus.
Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek Angola
Hoofdstad
Luanda (8,33 miljoen inwoners)
Oppervlakte
1.246.700 km² (= 41 x België)
Aantal inwoners
32,52 miljoen
Staatshoofd
President Joao Lourenco
Regeringsleider
President Joao Lourenco
Taal
Portugees
Munt
Kwanza (AOA) Wisselkoers

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
89 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
2.810 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

Sinds de onafhankelijkheidsverklaring heeft Angola vooral een woelige geschiedenis gekend. 27 jaar lang kende het land een gruwelijke burgeroorlog die slechts onderbroken werd door enkele korte periodes van gespannen vrede. In 2002 liet het land de gruwel van de oorlog grotendeels achter zich en begon het een periode van reconstructie die zich vandaag nog steeds doorzet. Ook dit verliep niet zonder de nodige uitdagingen. Waar het land tussen 2004 en 2008 een sterke groei doormaakte met een gemiddelde van 17%, werd het al enkele jaren na de burgeroorlog getroffen door de gevolgen van de financiële crisis van 2008. De boom in de constructie-en infrastructuursectoren kwam daarmee al na enkele jaren tot een stilstand.

De volgende tegenslag voor Angola kwam in 2014 met de val van de grondstofprijzen. Met een eenzijdige economie vooral gericht op de extractie van olie, kwam het land opnieuw zwaar onder druk te staan. Tussen 2014 en 2017 viel de contributie van de olieproductie aan het bbp terug van 35.3% naar 17%. Dit gecombineerd met de depreciatie van de kwanza en de trage diversificatie van de Angolese economie leidde tot een economische recessie.

Recent kwam Angola nog meer onder druk te staan door de COVID-19 pandemie. De overheid greep snel in maar de social distancing, nieuwe schokken in de grondstofprijzen en een stilaan verouderde infrastructuur voor de extractie van olie hadden grote economische gevolgen. In het tweede kwartaal van 2020 viel de Angolese economie terug met 8,8%.

Het mag wel gezegd worden dat Angola veel situationele en structurele uitdagingen ondervindt. Toch zijn er lichtpuntjes aan de horizon. Strategische hervormingen en investeringen in de onderontwikkelde sectoren van de Angolese economie tonen een wil om van het land in de toekomst een diverse, stabiele economie te maken. Met het privatiseringsprogramma dat de overheid aankondigde in 2019, lijkt het erop dat ook de privésector steeds meer zal kunnen bijdragen tot het uitbouwen van een gezonde en competitieve economie. 

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Angola