U bent hier

Zakendoen in Algerije

Uw eerste stappen op de markt

Uw eerste stappen op een nieuwe markt beginnen met een grondige voorbereiding en een goed plan. Aarzel niet om hierbij een beroep te doen op Flanders Investment & Trade.

  • Op deze website vindt u heel wat informatie over internationaal ondernemen, buitenlandse markten en sectoren, die u moet helpen bij het opstellen van een exportplan en het selecteren van uw doelmarkt(en).
  • Via de provinciale kantoren van Flanders Investment & Trade en ons uitgebreide buitenlandse netwerk kan u informatie op maat opvragen. De adviseurs Internationaal Ondernemen denken graag met u mee en geven persoonlijk advies bij uw internationale plannen.
  • Door deel te nemen aan een van onze groepsacties kan u nieuwe markten gaan verkennen in het gezelschap van andere zakenlui. Zo organiseert Flanders Investment & Trade groepszakenreizen met een afsprakenprogramma op maat en tal van mogelijkheden om te netwerken. Of u kan deelnemen aan een buitenlandse beurs.
  • Aan de hand van de Exportmeter, een mini-audit die Flanders Investment & Trade u gratis en strikt vertrouwelijk aanbiedt, kan u nagaan hoe u uw exportstrategie kan verbeteren.
  • Als kmo kan u onder bepaalde voorwaarden een financieel duwtje in de rug krijgen voor uw prospectie-inspanningen.

Klop zeker ook aan bij andere organisaties die u kunnen helpen, zoals bedrijfsgroeperingen en gemengde kamers van koophandel. Breid uw netwerk uit en steek uw licht op bij bedrijven die in uw nieuwe doelmarkt al zakendoen.

Marktaanpak

Via een vertegenwoordiger

Er bestaat geen officieel statuut voor handelsagenten. Er bestaan dus alleen maar distributieovereenkomsten en die vallen onder de 'Code du Commerce'.

Aanbestedingen

Algerije is bij uitstek een markt die werkt via overheidsaanbestedingen. Onder meer volgende websites bieden een overzicht van de uitgeschreven aanbestedingen:

Een bedrijf opstarten ter plaatse

Hoe verlopen betalingen en hoe beperk ik de risico's

Sinds augustus 2009 past Algerije een strikte deviezencontrole toe, waarbij het gebruik van documentair krediet of documentair incasso voor import verplicht is, en waarbij elk ander betaalmiddel ten aanzien van het buitenland verboden is. Met de maatregel wil Algerije de import beter controleren en waar mogelijk beperken, om de plaatselijke economie te stimuleren.

De Algerijnse wetgeving inzake betalingen kan u raadplegen op de website van de Algerijnse Centrale Bank.

Tips bij het zakendoen

Beschouw Noord-Afrika niet als één enkele markt. Algerije kent te veel eigenheden om de markt op dezelfde manier als zijn buren te gaan benaderen.  

Algerije kent een echte praatcultuur. Vaak zult u uitgenodigd worden op restaurant of bij mensen thuis. Persoonlijk contact is dan ook bijzonder belangrijk. Zoals in de meeste Arabische landen wordt nooit onmiddellijk terzake gekomen. Er wordt eerst uitgebreid kennisgemaakt en geïnformeerd naar uw familie en gezondheid en uw indrukken over het land. Vermijd discussies over religie of politiek.

Algerijnen hebben het moeilijk om 'nee' te zeggen. Een beloftevolle vergadering zal dan ook niet altijd op een verkoop uitdraaien. Zorg in elk geval voor een goede opvolging. Telefoneer regelmatig en kom af en toe persoonlijk naar Algerije. Algerijnen verwachten dat u meer bent dan alleen maar een leverancier.

Frans is in Algerije de gangbare commerciële taal. Uw documentatie, brochures en website moeten dus in het Frans beschikbaar zijn.

Vermijd prospecties tijdens de maand ramadan, de islamitische vastenperiode. Mocht u toch een zakenreis tijdens de vastenmaand niet kunnen vermijden, toon dan het nodige respect en onthoud u van drinken, eten en roken in aanwezigheid van uw gesprekspartners.

Alcohol is verboden in Algerije. Geef dus geen drank cadeau tenzij uw gesprekspartner er uitdrukkelijk om vraagt. Relatiegeschenken en zeker Belgische chocolade, worden altijd op prijs gesteld.

Kledij is formeel en conservatief.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Algerije