U bent hier

Albanië in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 14/09/2020

Ook Albanië wordt getroffen door het coronavirus COVID-19. Vanaf de eerste helft van juli is het aantal besmettingen opnieuw toegenomen, op 21 juli werd er een record bereikt van het aantal nieuwe infecties op één dag. De Albanese overheid nam preventieve maatregelen om de verspreiding tegen te gaan. Deze maatregelen kunnen een impact hebben op economische activiteiten en op zakenreizen naar Albanië.

Lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek Albanië
Hoofdstad
Tirana (883.996 inwoners)
Oppervlakte
28.748 km² (= 0,9 x België)
Staatshoofd
Premier Edi Rama
Regeringsleider
President Ilir Meta
Taal
Albanees
Munt
Lek
Belangrijke steden
Durres (289.628), Elbassan (278.547) en Vlore (189.282)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
15 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
5.356 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

Albanië was in het begin van de jaren ’90 nog het armste land in Europa, in 2008 behoorde het land tot de middenmoot in Europa doordat de armoede met de helft daalde tijdens deze periode. Het kleine land met een populatie van 3 miljoen inwoners, blijft vooruitgang maken bij de overgang van een gesloten, centraal geleide economie naar een moderne vrijemarkteconomie.

De financiële crisis legde de zwakheden van Albanië bloot. De economie werd aangedreven door consumptie, maar de crisis maakte duidelijk dat het aantrekken van investeringen en exportgroei onontbeerlijk waren.

De transitie werd geleid door een overheidsprogramma dat de focus legde op een stabiel macro-economisch kader en fiscale duurzaamheid, een stabiele financiële sector, energie, pensioenen en decentralisatie. Het implementeren van het programma is essentieel voor Albanië om de economische groei te stimuleren en de gewenste integratie in de EU te volbrengen.

Het bbp groeide in 2016 en 2017 met respectievelijk 3.4% en 3.8%. Deze groei werd voornamelijk aangedreven door private investeringen en consumptie (door de loonsverhoging in de publieke sector).

De officiële werkloosheidscijfers daalden in 2017 met 1.7 procentpunten tot een gemiddelde van 13.9% en dankzij het fiscale beleid van de regering werd de overheidsschuld afgebouwd in 2016 en 2017.

Albanië ontvangt momenteel tot 2020 1,2 miljard euro aan financiële steun uit het “Pre-Accession Assistance”, een financieringsmechanisme voor kandidaat-lidstaten van de EU.

De economische vooruitzichten voor Albanië zijn positief. De groei in 2018 wordt geschat op 3.6% en ligt in dezelfde lijn als de voorgaande jaren. In de periode 2019-2020 wordt jaarlijks een groei verwacht van ongeveer 3.5%.

Wegens de grote overheidsschuld moeten de economische vooruitzichten met enige voorzichtigheid benaderd worden. Er is een strengere naleving nodig van de belastingwetgeving en een duidelijke kader voor publiek-private samenwerking om investeringen te stimuleren en kostenefficiënt te maken.

Om de groei te stimuleren, moet het ondernemersklimaat verbeterd worden, de vaardigheden van de beroepsbevolking aangescherpt worden en werkgelegenheidsbelemmeringen verminderd worden.

Meer weten:

www.doingbusiness.org/data/exploreeconomies/albania Doing Business in Albania data van de World Bank Group

www.invest-in-albania.org Niet-gouvernementele website

www.aida.gov.al (Albanian Investment Development Agency)

www.ere.gov.al (Albanian Energy Regulator)

www.albeiti.org (Albanian Extractive industry of minerals and oil)

www.albeiti.org/eiti-in-albania/  

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Albanië